«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با «سی‌ان‌بی‌سی» از سیاست‌های «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور این کشور علیه ایران که با انتقاد سخت اعضای حزب دموکرات مواجه شد دفاع کرد.

بسیاری از نماینده‌های حزب دموکرات بعد از اتمام جلسه استماعی که سه‌شنبه در کنگره برگزار شد، گفتند که دولت ترامپ در میزان «تهدیدهای» ادعایی از سوی ایران مبالغه کرده و واکنشی نامناسب نشان داده است. قرار بود نمایندگان دولت ترامپ در این جلسه، نمایندگان کنگره را در جریان ارزیابی‌های اطلاعاتی خود از تهدیدهای ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه قرار دهند.

البته، قانونگذاران آمریکایی بعد از اتمام این جلسه به اتفاق تصریح کردند که دولت آمریکا قصد درگیری نظامی با ایران را ندارد و لحن خود را نسبت به گذشته علیه ایران نرم‌تر کرده است.

«الیوت انگل» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بعد از اتمام این جلسه ضمن تصریح بر اینکه مقام‌های دولت ترامپ لحن خود را نرم‌تر کرده‌اند، گفت: «نگرانی گسترده‌ای بین دموکرات‌ها وجود دارد مبنی بر اینکه دولت برای ورود به درگیری مسلحانه عجله دارد... چیز جدیدی در این گزارش اطلاعاتی وجود نداشت».

سناتور «باب منندز» یکی از دموکرات‌های ارشد در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا با «جنگ‌طلبانه» توصیف کردن پامپئو و اظهاراتش در این نشست، گفت: «دولت ترامپ با عدم شفاف‌سازی درباره واکنش‌های اخیر خود به تحولات خاورمیانه، اعتبار سیاست خارجی‌اش را زیر سوال برد».

پامپئو در مصاحبه پنجشنبه به انتقاداتی از این قبیل واکنش نشان داد و گفت: «تهدید ایران همچنان پابرجا است... ما هنوز در وضعیت آماده‌باش قرار داریم و در تلاشیم اطمینان حاصل کنیم از منابع کافی برخوردار هستیم.»

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه چرا دولت در راستای به دست آوردن مقاصد سیاسی درباره تهدید ادعایی ایران مبالغه کرده گفت: «مبالغه‌ای در کار نبوده است. ما به طور گسترده این مسائل را برای کنگره تشریح کردیم.»

در حالی که شمار زیادی از نماینده‌های حاضر در جلسه استماع سه‌شنبه در مصاحبه‌های مختلف و فضای مجازی به صراحت گفته‌اند که سیاست‌های تقابل‌جویانه دولت آمریکا علیه ایران را غیرضروری تشخیص می‌دهند پامپئو مدعی شد که حاضران در جلسه با ارزیابی دولت ترامپ درباره ایران و سیاست او برای تهدید نظامی ایران موافق بوده‌اند. او سیاست ترامپ را «کاملاً موجه و معقول» توصیف کرد.

«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید چند هفته پیش اعلام کرد ارتش آمریکا برای «مقابله با تهدید ایران» ناو «یو اس اس آبراهام لینکلن» را به منطقه خلیج فارس اعزام کرده است.

با این حال، اندکی بعد معلوم شد که این ناو طبق برنامه‌ای از پیش تعیین‌شده روانه منطقه شده است.

دو رسانه آمریکایی پنجشنبه هفته گذشته (۲۶ اردیبهشت‌ماه) در گزارش‌هایی جداگانه بر تلاش «دونالد ترامپ» برای دورگزینی از درگیری نظامی با ایران تأکید کرده‌ و نوشته‌اند او از تلاش‌های خودسرانه برخی از مشاورانش برای القای اینکه آمریکا در آستانه درگیری نظامی با ایران قرار گرفته، ناخرسند است.

«سی‌ان‌ان» به نقل از منابع آگاه نوشت ترامپ معتقد است مداخله نظامی گسترده در ایران برای او از لحاظ سیاسی ویرانگر خواهد بود.

واشنگتن‌پست هم به نقل از چندین مقام آمریکایی گزارش داد ترامپ رویکرد دیپلماتیک برای حل و فصل تنش‌ها را ترجیح می‌دهد و خواستار گفت‌وگوی مستقیم با سران ایران است.

برخی تحلیل‌گران از طرف دیگر ادعاهایی نظیر آنچه در گزارش این دو رسانه مطرح‌شده را نوعی فضاسازی برای چیدن واقعیت‌های میدانی در قالب بازی «پلیس بد-پلیس خوب» و در نهایت تحت فشار گذاشتن تهران برای انتخاب راه گفت‌وگو از دو گانه جنگ-مذاکره تلقی می‌کنند.

این تحلیلگران معتقدند دولت آمریکا بر اساس نوعی تقسیم کار در تلاش است شخص ترامپ را «پلیس خوب» و حامی گفت‌وگو و «جان بولتون» و «مایک پامپئو» را پلیس بد و طرفدار جنگ با ایران به تصویر بکشند.

از این منظر، دولت آمریکا با اعزام ناو و بمب‌افکن به منطقه هدفی فراتر از راه انداختن نوعی جنگ روانی و در نهایت تحت فشار قرار دادن ایران دنبال نمی‌کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.