قباد مرادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: فشارخون بیماری شایعی است که با افزایش امید به زندگی و طول عمر بشر، شیوع ابتلا به آن روز به روز در دنیا افزایش می‌یابد.

بیماران مبتلا به فشارخون دو برابر افزایش یافته است

وی تصریح کرد: تعداد بیماران مبتلا به فشارخون طی دو دهه گذشته در دنیا، به بیش از دو برابر افزایش یافته است، این افزایش از حدود بیست سال پیش به این سو همواره رشد داشته که در حال حاضر نزدیک به ۲۰ درصد مرگ و میرها در دنیا به نحوی مرتبط با عوارض ناشی از این بیماری است.

متخصص اپیدمیولوژی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: از فشارخون و تغذیه نامناسب و ناسالم به عنوان دو علت عمده و عامل خطر مرگ و میر در دنیا یاد می‌شود.

مرادی افزود: فشارخون با زبانی ساده به این معنی است که، خونی که در رگ‌های سراسر بدن جریان دارد، فشار بیش از اندازه استانداردی به جدار این رگ‌ها اعمال می‌کند، این افزایش فشار می‌تواند منجر به ایجاد بیماری و آسیب و عوارض زیادی در سراسر بدن و به ویژه در قلب، کلیه، چشم، مغز، و سایر ارگان‌های بدن شود.

عدم کنترل فشار خون یکی از مهمترین علل مرگ های زودرس در دنیا است

وی عنوان کرد: این بیماری‌ها علاوه بر ایجاد علایم و ناراحتی‌ها، می‌تواند منجر به بیماری های خطرناکی از جمله سکته قلبی، مغزی و نارسایی کلیه که در حال حاضر جزء شایع‌ترین بیماری های سنین بالا هستند منجر شود در واقع عدم کنترل فشار خون یکی از مهم‌ترین علل مرگ‌های زودرس در دنیا و ایران است.

متخصص اپیدمیولوژی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، ذکر کرد: افزایش سن، چاقی و اضافه وزن، مصرف سیگار و الکل، بی‌تحرکی، مصرف زیاد نمک، استرس، وجود بعضی از بیماری های دیگری مانند دیابت و بیماری‌های کلیوی، سابقه فامیلی از مهمترین و شایعترین عوامل خطر ابتلا به بیماری فشارخون است.

مرادی بیان کرد: بسیاری از این عوامل با تغییر سبک زندگی و داشتن یک زندگی سالم و بهداشتی قابل کنترل است.

وی گفت: هر چند با افزایش سن احتمال ابتلا به فشار خون زیاد می‌شود، اما خوشبختانه درمان‌های مناسب و موثری برای این عارضه وجود دارد معمولا برخی از افراد که مبتلا به این بیماری هستند با تصحیح سبک زندگی، فشار خونشان کنترل می‌شود.

متخصص اپیدمیولوژی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، افزود: افرادی که با نظر پزشک تحت درمان قرار می‌گیرند و داروهای خود را به صورت منظم مصرف می‌کنند از احتمال ایجاد عوارض و مشکلات این بیماری به شدت دور می‌شوند.

بیماران مبتلا به فشار خون بالا باید داروها را منظم مصرف کنند

 مرادی تصریح کرد: یکی از اشتباهات رایج بیماران مبتلا به فشارخون، مصرف نامنظم دارو است که انتظار دارند با یک دوره درمان بیماریشان بهبود پیدا کند، در حالیکه این بیماری در موارد زیادی نیاز به مصرف داروی مداوم، کنترل مستمر فشار خون و تحت نظر بودن توسط پزشک دارد.

وی عنوان کرد: براساس یک مطالعه کشوری تحت عنوان نظام مراقبت بیماری‌های غیر واگیر؛ که در سال ۹۵ در بین بیش از ۳۰ هزار نفر ایرانی بالای ۱۸ ساله صورت گرفت، شیوع فشار خون ۲۷ درصد برآورد شد.  

زنان درصد بیشتری از فشار خون بالا را نسبت به مردان دارند

این متخصص کردستانی، ادامه داد: براساس نتایج این مطالعه شیوع فشارخون در زنان ۲۸ درصد و در مردان حدود ۲۵.۵ درصد بوده و شیوع در مناطق روستایی حدود ۲۸.۵ درصد و در مناطق شهری ۲۷ درصد است.

مرادی گفت: براساس نتایج این مطالعه، شیوع فشار خون در استان کردستان از میانگین کشوری بالاتر است و کردستان رتبه ششم کشور را دارد.

 وی ادامه داد: شیوع فشار خون در هر دو جنس بالاتر از ۳۰ درصد  بوده است و همچنین این عارضه در زنان کردستانی بیشتر از مردان است.

وی ذکر کرد: داشتن یک سبک زندگی سالم شامل تحرک فیزیکی کافی، تغذیه سالم، مصرف کافی سبزیجات و میوه‌ها، ماهی و مصرف کم نمک، فست فودها، داشتن وزن در محدوده نرمال و پرهیز از مصرف سیگار می‌تواند در پیشگیری از این بیماری کمک کند.

افراد بالای ۳۰ سال باید فشار خون خود را کنترل کنند

این متخصص کردستانی، افزود: به افراد بالای 30 سال توصیه می‌شود که فشار خون خود را به صورت منظم و تحت نظر پزشک کنترل کنند و افرادی که مبتلا به این بیماری هستند با رعایت دستورات پزشکی و مصرف دارو فشارخون خود را به صورت مداوم در محدوده طبیعی آن حفظ کنند.

مرادی خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات مناسب وزارت بهداشت در سال جاری راه‌اندازی بسیج ملی کنترل فشار خون است، از آنجا که بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون از بیماری خود آگاهی ندارند، در این بسیج این فرصت فراهم شده تا همه افراد بالای ۳۰ سال به مراکز منتخب بهداشتی درمانی که از طریق وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و رسانه‌ها معرفی شده مراجعه کنند تا از وضعیت ابتلای خود به این بیماری آگاه و در صورت نیاز اقدامات کنترلی و درمانی را انجام دهند .

وی در پایان سخنان خود یادآور شد: سلامت مهم‌ترین سرمایه هر فرد است، بنابراین به عنوان یک پزشک و متخصص اپیدمیولوژی و سلامت عمومی به مردم پیشنهاد می‌کنم که از وضعیت فشار خون خود مطلع شوند و توصیه‌های لازم را برای پیشگیری و همچنین اقدامات لازم را برای درمان در افرادی که مبتلا هستند انجام دهند .

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.