«حمد بن جاسم» نخست‌وزیر سابق قطر در دومین سالروز محاصره این کشور از سوی کشورهای محور سعودی، خواستار پایان جنگ یمن و مشارکت سعودی‌ها با ایران در حل بحران سوریه شد.

این مقام سابق قطری در گفت‌و‌گو با روزنامه انگلیسی تلگراف، محاصره قطر را یک «زخم عمیق» توصیف کرد و گفت که این محاصره برای طرفین خسارت‌بار است و خانواده‌هایی وجود دارند که از زمان آغاز بحران از همدیگر جدا افتاده‌اند و نمی‌توانند همدیگر را ببینند.

«حمد بن جاسم» افزود: آن‌ها ما را به حمایت از تروریسم متهم می‌کنند. هیچ سازمان بین‌المللی وجود ندارد که این ادعا را تأیید کند. آمریکا یا هیچ سازمان اروپایی قطر را متهم نکرده است. فقط آن‌ها هستند که این اتهام را مطرح می‌کنند چون می‌دانند وقتی از تروریسم سخن بگویند، همه می‌خواهند گوش بدهند.»

نخست‌وزیر سابق قطر همچنین گفت که پس از گذشت دو سال هنوز نمی‌داند که چه اتهاماتی متوجه دوحه است.

او گفت که از ۱۹ تروریستی که حادثه ۱۱ سپتامبر را رقم زدند، ۱۵ نفرشان سعودی، دو تن اماراتی، یک نفر مصری و یک نفر نیز لبنانی بودند؛ «آیا می‌توانم بگویم که آن‌ها از سوی دولت‌های سعودی، امارات و مصر حمایت می‌شدند؟ همچنان که سفارت عربستان سعودی در واشنگتن نقل و انتقالات بانکی به حساب این افراد داشته است.» حمد بن جاسم در ادامه پرسید: «تعداد سعودی‌های حاضر در صفوف تروریست‌های داعش چه مقدار است؟ بیشترشان سعودی هستند.»

این مقام سابق قطری با بیان اینکه محاصره کشورهای عربستان سعودی، امارات و مصر تأثیر اقتصادی نداشته، گفت که قطر قادر به عبور از شرایط محاصره است.

ایرانی‌ها آسیبی به قطر نزده‌اند

«حمد بن جاسم» در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص ایران گفت: قطر مواضع کاملا مخالفی با ایران در خصوص سوریه داشت و هنگامی که سفارت عربستان در تهران در سال ۲۰۱۶ مورد حمله قرار گرفت، قطر سفیر خود را در حمایت از عربستان سعودی از ایران خارج کرد.

او همچنین مدعی شد: امارات روابط تجاری بسیار بیشتری با ایران در مقایسه با قطر دارد. اگر شما به امارات بروید گمان می‌کنید که روابط تجاری رسمی بین دو کشور چند میلیارد دلار بیشتر نیست اما در سطح غیر رسمی از ۱۰ الی ۲۰ میلیارد دلار میان ایران و امارات در بخش نفت و ارز تبادل صورت می‌گیرد.

نخست‌وزیر سابق قطر در بیان علت دوستی با ایران به روزنامه تلگراف گفت: چگونه بگوییم که ایران دشمن ماست در حالی که تنها گذرگاه هوایی، دریایی و زمینی ایران است. آیا باید با عدم همکاری با ایران دست به خود کشی بزنیم؟ چرا که سعودی‌ها می‌گویند با ایران همکاری نکنیم؟

او تأکید کرد: نظر ما این است که ایران هیچ ضرری به قطر نزده است؛ ما با همه سیاست‌های آن‌ها موافق نیستیم اما نمی‌توانیم با آن‌ها بجنگیم در حالی که در میادین گازی و نفتی شراکت داریم.

او در بخش دیگری از سخنانش، خطاب به «محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی گفت که او فرصت بزرگی برای تغییر عربستان سعودی دارد اما این فرصت مادامی که جنگ یمن پایان نیافته محقق نخواهد شد.

نخست‌وزیر سابق قطر از ولی‌عهد سعودی خواست تا در رایزنی مستقیم با ایران بحران سوریه را حل کند.

قطر و کشورهای عربستان سعودی، امارات و مصر در پنجم ژوئن ۲۰۱۷ تمامی روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و سه کشور مذبور، دوحه را تحت محاصره دریایی، زمینی و هوایی قرار دادند. از آن پس قطر از آسمان ایران برای انتقال مسافر و کالا استفاده می‌کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.