فاجعه تلخ کرونایی در یک کشور!

رویترز گزارش داد، وزارت بهداشت هند اعلام کرد که تعداد مبتلایان به کرونا طی 24 ساعت گذشته به شدت افزایش یافته و با ثبت 346هزار و 786 مورد جدید رکورد تازه ای را در جهان ثبت کرد. بیمارستان های پر از بیمار نیز درخواست اکسیژن کرده اند.

هند اکنون با موج جدید و بی سابقه شیوع کرونا مواجه است و هر 4 دقیقه یک نفر جان خود را دهلی پایتخت این کشور در اثر ابتلا به کرونا از دست می دهد. سیستم بهداشت و سلامت پایتخت که از ضعف حمایت مالی رنج می برد نیز از هم پاشیده است.

دولت در حال حاضر با هواپیما و قطار در حال رساندن اکسیژن از سراسر کشور به پایتخت است. تلویزیون رسمی هند محموله اکسیژن را به تصویر کشیده است که به بیمارستان«پاترا» در دهلی می رسد. این بیمارستان درخواست کمک کرده بود و اعلام کرده بود که فقط 90 دقیقه اکسیژن برای 260 بیمار خود دارد.

«آروید کیجرویوال» نخست وزیر  دهلی  روز جمعه در کنفرانسی از «نارندا مودی» نخست وزیر هند درخواست کمک کرد و گفت:«خواهش می کنم ما در دستیابی به اکسیژن کمک کنید.فاجعه ای در این جا رخ خواهد داد».

یکی از بیمارستان ها در پایتخت هند اعلام کرد که 25 بیمار کرونایی شب گذشته به دلیل آشفتگی در کمک رسانی اکسیژن به این بیمارستان جان خود را از دست دادند.

مدیر بیمارستان«جایپور گولدن» گفت که دولت وعده ارسال 3.5 تن اکسیژن به این بیمارستان را داد و قرار بود که این محموله شب گذشته برسد اما تقریبا نیمه شب رسید و همین تأخیر باعث مرگ 25بیمار شد.

این مسئول افزود که 215 بیمار کرونایی در وضعیت وخیم به سر می برند و نیاز به اکسیژن دارند.

فاجعه بهداشتی به بخش های دیگر کشور نیز رسیده است به طوری که چندین بیمارستان دیگر نیز اعلام کردند که اکسیژن طبی دیگر ندارند. همچنین رسانه های محلی اعلام کردند که افراد جدیدی در شهرهای«جایپور» و «امریتسار» به دلیل کمبود گاز جان خود را از دست دادند.

همزمان، دادگاه عالی هند «وضعیت اضطراری ملی» اعلام کرد و از دولت مرکزی خواسته است تا طرح مقابله با این ویروس مرگبار را هر چه زودتر آماده کند.

آتش‌سوزی روز جمعه نیز در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستانی در شهر بمبئی، جایی که شماری از بیماران کرونایی در آن بستری بودند جان ۱۳ بیمار را گرفت.

شمار بالای مرگ و میر ناشی از کرونا، هندوها را در سوزاندن اجساد قربانیان و به جای آوردن مراسم مذهبی به هنگام تدفین، به زحمت انداخته و دشوار کرده است.

هند از رکورد آمریکا و جهان در موارد ابتلای روزانه یعنی 297هزار و 430 مورد ابتلا در یک روز عبور کرد و اکنون تبدیل به کانون شیوع کرونا در جهان شده است. این در حالی است که کرونا در بسیاری از کشورهای جهان در حال فروکش است.

از سوی دیگر، موارد فوتی کرونا در هند طی 24 ساعت گذشته 2624 مورد بود و این بالاترین آمار مرگ و میر در اثر کرونا در یک روز تا کنون بوده است.

هند با جمعیت یک میلیارد و 300 میلیون نفر تا کنون 16.6 میلیون مورد ابتلا به کرونا ثبت کرده است که از این تعداد 189هزار و 544 مورد جان خود را از دست دادند.

کرونای هندی را بشناسیم

هند در حال مبارزه با افزایش صعودی و سریع شمار بیماران مبتلا به کووید-۱۹ است که بیمارستان‌های این کشور را زیر فشار مضاعف قرار داده و منجر به کمبود شدید تخت و اکسیژن شده است.

سوال اساسی این است که آیا گونه جدید ویروس کرونا در هند که B.۱.۶۱۷ معرفی شده، نگران‌ کننده است؟

بیماران مبتلا به این گونه در نقاط دیگر دنیا مانند ایالات متحده آمریکا، استرالیا،فلسطین اشغالی، سنگاپور و … نیز گزارش شده‌اند. نگرانی درباره این گونه برخی از کشورها از جمله انگلیس را به سمت اعمال محدودیت‌های مسافرتی به هند و از مبدا این کشور سوق داده است.

اما تاکنون چه اطلاعاتی درباره این گونه جهش یافته منتشر شده است؟

ویروس‌ها همیشه تغییر می‌کنند و ویروسی که باعث بیماری کووید-۱۹ می‌شود تاکنون چندین هزار جهش داشته است اما تنها چند مورد این جهش‌ها نگرانی بیشتری ایجاد کرد.

هند نخستین بار ژنوم B.۱.۶۱۷ را در ماه اکتبر گذشته (مهر پارسال) به پایگاه داده‌های جهانی (GISAID) گزارش کرد.

وزارت بهداشت هند اواخر ماه مارس اعلام کرد که در ۱۵ تا ۲۰ درصد نمونه‌های تجزیه و تحلیل شده از ایالت ماهاراشترا این گونه وجود دارد. اما آخرین آمار حکایت از افزایش این رقم به ۶۰ درصد است.

این گونه تاکنون در ۱۸ کشور جهان شناسایی شده است. «مت هانکوک» وزیر بهداشت انگلیس روز دوشنبه گذشته گفته بود که ۱۰۳ مورد از گونه هندی در انگلیس شناسایی شده است که بیشترین موارد مربوط به افراد مسافری است که از هند وارد انگلیس شده‌اند اما برخی نیز از طریق انتقال ایجاد شده است. ایالات متحده آمریکا نیز به شهروندان خود توصیه کرده است حتی اگر به‌طور کامل واکسینه شده‌اند اما به هند سفر نکنند. فرانسه نیز قوانین قرنطینه را برای مسافران هند اجرایی می‌کند.

آیا باید نگران بود؟

گونه B.۱.۶۱۷ از سوی سازمان جهانی بهداشت به‌عنوان گونه قابل توجه طبقه بندی شده است یعنی این گونه زیر نظر گرفته می‌شود اما هنوز نگران‌کننده نیست. سازمان جهانی بهداشت گونه‌های شناسایی شده در برزیل، آفریقای جنوبی، انگلیس را به‌عنوان گونه نگران‌کننده طبقه بندی کرده است چرا که آن‌ها مسری‌تر هستند و اثر آنتی بادی را کاهش می‌دهند.

گونه B.۱.۶۱۷ جهش‌های مختلفی دارد که از جمله دو مورد آن یعنی E۴۸۴Q و L۴۵۲R قابل توجه است. همین موضوع باعث شده است تا این گونه با عنوان گونه‌ای با «جهش مضاعف» نامیده شود.

دانشمندان می‌گویند برای تعیین خطرناک بودن این نوع جهش‌ها در گونه B.۱.۶۱۷ شواهد بیشتری لازم است.

«راکش میشرا» مدیر مرکز زیست‌شناسی سلولی و مولکولی مستقر در حیدرآباد یکی از محققانی است که در حال حاضر گونه B.۱.۶۱۷ تجزیه و تحلیل می‌کند.

وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «به تدریج این گونه عمومیت پیدا خواهد کرد و جایگزین انواع دیگر می‌شود.»

با این حال هنوز مشخص نیست که آیا موج کنونی شیوع کرونا در هند با این گونه ارتباط دارد یا دلایل دیگری دارد.

این گونه ماه‌ها در هند در سطح پایینی وجود داشته است و این احتمال وجود دارد که به اندازه گونه بریتانیایی مسری نباشد.

«جفری بارت»مدیر طرح بررسی ژنوم کووید-۱۹ در موسسه سانگر بریتانیا پیش بینی می‌کند که گونه هندی به مانند سایر گونه‌هایی که در آفریقای جنوبی و برزیل مشاهده شده‌اند، مشکل ساز نباشد. وی گفت: «این گونه ماه‌ها در هند در سطح پایینی وجود داشته است و این احتمال وجود دارد که به اندازه گونه انگلیسی مسری نباشد.»

آیا واکسن‌های موجود روی این گونه تاثیر دارند؟

«استیون گلدشتاین» محقق ویروس شناس در دانشگاه یوتا گفت: «یکی از جهش‌ها روی ژنومی است که مشکوک به کاهش محافظت از پادتن مقابل ابتلا یا واکسیناسیون‌ قبلی است.» از سوی دیگر میشرا می‌گوید دانشمندان در حال آزمایش اثر واکسن در برابر این گونه هستند.

با این حال، متخصصان می‌گویند واکسن‌ها همچنان از ابتلا به بیماری مخصوصا نوع شدید آن محافظت می‌کنند.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.