به گزارش «ایبِنا»، مرتضی زمانیان، با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری پنج‌شنبه‌شب شبکه دو سیما، درباره راهکار کنترل رشد نقدینگی و تورم افزود: حدود ۵۰ سال است که با تورم در کشور می‌جنگیم.

وی ادامه داد: ما بیش از نیم قرن است که در کشور هنوز وزارت بازرگانی را متولی کنترل تورم می‌دانیم. در کشوری که روزانه بیش از دو هزار میلیارد تومان خلق پول در آن اتفاق می‌افتد، اساسا انتظار کنترل تورم با ابزارهای نظارتی غیرممکن است.

زمانیان گفت: رشد نقدینگی دو ریشه اصلی دارد که اول در بخش بانکی و دوم عامل کسری بودجه دولت است که ما حدود ۵۰۰هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم و در شبکه بانکی هم حدود ۶۰۰هزار میلیارد تومان ضرر انباشته وجود دارد که در مجموع نزدیک بودجه کل کشور می‌شود که به این راحتی نمی‌توان جلوی این حجم خسارت را گرفت.

وی افزود: ما یکی دو اولویت داریم که اگر به آنها نپردازیم و دوباره مسیرهای انحرافی را برویم، کشور در همین وضع غوطه‌ور خواهد بود. یکی از این اولویت‌ها موضوع نظام یارانه‌ای است که امروز بین ۵/ ۱ تا ۲ برابر بودجه، حجم یارانه‌ای است که پرداخت می‌شود.  زمانیان در ادامه گفت: سال گذشته حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان به بخش گندم تزریق کردیم که امسال به ۷۰هزار میلیارد تومان رسیده است. این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه خیلی آدم‌ها عوض شدند، ولی شیوه‌ها ثابت ماندند، گفت: باید بررسی کنیم که تئوری و نگاه دولت درباره تورم چیست و دولت چه برنامه‌ای برای حمایت از مردم دارد.

وی افزود: باید بازنگری در موضوع تورم اتفاق بیفتد؛ ما ثروت زیادی داریم و هر دو موتور تورم، یعنی مشکلات بانکی و کسری بودجه با این منابع عظیم قابل حل است و ما چند برابر این مواردی که موجب تورم می‌شود پول داریم؛ فقط باید از آن درست استفاده کنیم.

زمانیان گفت: یکی از بخش‌های اصلاح‌کننده محیط کسب‌وکار این است که دولت محیط‌های کسب‌وکار را با نقش سازمان‌های مداخله‌گر تعیین تکلیف کند و ما به یک اصلاح ساختاری نیاز داریم.  این کارشناس اقتصادی درباره بازار ارز و صادرات افزود: نخستین کاری که باید انجام دهیم و مهم‌تر از اینکه نرخ ارز چه میزان است، ثبات در بازار است و باید ابزارهای مالی را توسعه دهیم، نه فقط در بازار ارز و اساسا در کنترل تورم، یک بخشی که در کشور نداریم، ابزارهای مالی است؛ یعنی ابزارهایی که پوشش ریسک دهند که در بازارهای مالی ما این ابزارها توسعه پیدا نکردند و این ابزارها می‌تواند نقش ترمز را برای اقتصاد ما ایفا کند.

وی درباره کسری بودجه هم افزود: اگر به دنبال حل مساله یارانه پنهان نرویم، هیچ نیروی موثری از جمله فروش نفت نمی‌تواند جلوی بزرگ شدن این چاه یارانه‌ها را در کشور بگیرد. این کارشناس اقتصادی گفت: شورای عالی انرژی در چند هفته گذشته سندی را منتشر کرد که در این سند به‌شدت به مشکل کسری گاز از سال ۱۴۰۴ می‌رسید. این مسائل را نمی‌توان با توصیه‌های فرهنگی حل کنیم.  زمانیان افزود: عدد یارانه‌های پنهان بسیار بزرگ‌تر از مجموع مشکلاتی است که در اقتصاد داریم. وی ادامه داد: زمانی که از یارانه پنهان حرف می‌زنیم، اگر با مردم وارد گفت‌وگو نشویم، مردم دچار نگرانی خواهند شد. دولت باید صادقانه مساله را با مردم مطرح کند.  این کارشناس اقتصادی درباره نظام مالیاتی هم گفت: ایرادات بزرگ مالیاتی داریم؛ مانند مساله مالیات بر درآمد افراد. البته مالیات را باید از انتهای زنجیره بگیریم. زمانیان گفت: دولت باید تدبیری برای معیشت مردم داشته باشد و هیچ ابایی از کوپن یا کالابرگ نداشته باشد. باید بگذاریم معیشت دهک‌های پایین تضمین شود، اما اجازه دهیم تولید‌کننده، تولید کند و ابزار تجارت خارجی را به گروگان نگیریم.