Untitled-1 copy

 در کنار این خبر مثبت، خبر نگران‌کننده این است که با گذشت 18 ماه از شیوع پاندمی در کشور همچنان در فاز کنترل پیک پنجم این همه‌گیری هنوز به وضعیت پایدار و باثباتی نرسیده‌ایم. به عبارت دیگر بیشتر شواهد آماری بر این موضوع دلالت می‌کنند که التهاب پیک پنجم کرونا هنوز فروکش نکرده و به دلیل شکننده بودن آمارها نمی‌توان با قطعیت درباره روند صعودی یا نزولی این پاندمی اظهارنظر کرد و برای مشخص روند قطعی باید منتظر روزهای آتی بود.

   تسریع واکسیناسیون

آمارهای تزریق واکسن به‌طور رسمی از تاریخ 25 فروردین‌ماه گزارش شد. در هفته‌ نخست واکسیناسیون، میانگین سرعت تزریق هفتگی برابر 25 هزار دز بود. در ادامه، این روند با افزایش تنوع سبد واکسیناسیون وارداتی در کنار تولید داخل شتاب گرفت، به نحوی که در هفته منتهی به 30 تیر میانگین تزریق هفتگی واکسیناسیون برابر 285 هزار دز بود. در نهایت در چهار هفته اخیر منتهی به 3 شهریورماه با تمهیدات صورت‌گرفته در دولت جدید، سرعت واکسیناسیون شدت گرفته‌است، به نحوی که در هفته‌های منتهی به 27 مرداد و 3 شهریور میانگین تزریق هفتگی واکسیناسیون برابر 545 و 480 هزار دز بوده است. علاوه بر این تا تاریخ 3 شهریورماه به 17 میلیون و 573 هزار و 785 نفر دز اول واکسن و نیز به 6 میلیون و 900 هزار و 834 نفر دز دوم واکسن کرونا تزریق شده است. بنابراین می‌توان گفت، در مجموع 24 میلیون و 474 هزار و 619 دز واکسن تزریق شده است. این موضوع در شرایطی است که به گفته سازمان جهانی بهداشت، واکسیناسیون گسترده کرونا در دنیا تنها راه مقابله با ویروس کرونا و جهش‌های آن است. آمارهای مذکور از تسریع واکسیناسیون در کشور حکایت دارد، اما این سرعت همچنان با سرعت گسترش کرونا در کشور و آمار قربانیان دلتا در کشور همخوانی ندارد. سبد واکسیناسیون در کشور شامل واکسن‌های وارداتی اسپوتنیک (روسی)، سینوفارم (چینی)، بهارات (هند) و آسترازنکا (کشورهای مختلف) است. همچنین این سبد شامل واکسن تولید داخل برکت نیز است.

   افت 640 واحدی میزان مبتلایان روزانه

بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد که وضعیت پاندمی کرونا در وضعیت کنترل‌نشده‌ای قرار دارد، به‌طوری‌که بیشتر شواهد آماری از وضعیت نگران‌کننده این پاندمی حکایت دارند. شاهد آماری نخست، میزان مبتلایان روزانه است. این شاخص در نخستین ماه سال با افزایش دید و بازدیدها و همچنین مسافرت‌های نوروزی افزایشی شد، به نحوی که در انتهای این ماه از 25 هزار مورد نیز فراتر رفت. در ادامه با تشدید محدودیت‌های قرنطینه‌ای، این روند کاهشی شد و تا هفدهمین روز از خرداد این موضوع برقرار بود، اما پس از آن مجددا صعودی شد، به نحوی که در بیست‌وششمین روز مرداد، میزان مبتلایان روزانه از 50 هزار نفر نیز بالاتر رفت.

در نهایت در 8 روز اخیر این شاخص با افت و خیز زیادی همراه بوده، به نحوی که روز گذشته 39 هزار و 983 مورد برآورد شد. به عبارت دیگر، فوتی‌های روزانه در روز گذشته 640 واحد افت داشته است، اما به دلیل شکننده بودن این آمار نمی‌توان در این مورد اظهارنظر قطعی کرد.

 کاهش 44 نفری فوتی‌های روزانه

شاهد آماری دوم که در وضعیت خطرناکی قرار دارد، میزان فوتی‌های روزانه است. تحلیل آمارهای رسمی نشان می‌دهد که این شاخص از اول فروردین تا ششم اردیبهشت روند صعودی داشت، به نحوی که 6 اردیبهشت 496 مورد ثبت شد. در ادامه، این روند نزولی شد و تا 12 تیر این وضعیت ادامه داشت. از تاریخ مذکور به بعد این روند مجددا صعودی شد، به نحوی که 2 شهریورماه با ثبت 709 مورد به بیشترین میزان خود از ابتدای پاندمی رسید. با وجود این، روز گذشته فوتی‌های روزانه با کاهش 44 واحدی به 665 مورد رسید که همچنان میزان بالایی است.

 نسبت ابتلا به تست به 33درصد رسید

شاهد آماری سوم، نسبت مبتلایان به آزمایش‌های روزانه است. این شاخص از ابتدای سال تا به حال دو قله داشته است. نخستین مورد در تاریخ 18 فروردین (که معادل 28 درصد بود) ثبت شد و دیگری در تاریخ 12 مرداد (به میزان 65 درصد). در ادامه، این شاخص به صورت پله‌ای سقوط کرد، به نحوی که روز گذشته 33 درصد ثبت شد. این به آن معنا است که از هر سه موردی که تست کرونا می‌دهند، یک نفر دارای بیماری کرونا است.

 رکورد جدید بیماران بدحال

شاهد آماری چهارم، وضعیت بیماران بدحال است. این شاخص از 3 هزار و 858 مورد در اولین روز فروردین به 5 هزار و 545 مورد در 18 اردیبهشت رسید. از 19 اردیبهشت تا 8 تیر این روند نزولی شد؛ به نحوی که در 8 تیر به 3 هزار و 176 مورد رسید. در نهایت از نهمین روز تابستان تا روز گذشته این روند صعودی بود؛ به نحوی در 3 شهریور 7 هزار و 755 مورد برآورد شد. به عبارت دیگر این مقدار بیشترین میزان بیماران بدحال از ابتدای شیوع کرونا در کشور بوده است.

 کاهش 616 واحدی بستری‌های کرونا

در نهایت شاهد آماری آخر، میزان افراد بستری‌شده کرونایی است. تحلیل‌های رسمی نشان می‌دهد که این شاخص از ابتدای سال تا به حال دو قله داشته است؛ یکی در 30 فروردین با ثبت 3 هزار و 901 مورد و دیگری با ثبت 5 هزار و 487 مورد در 2 شهریور. آمار دومین روز شهریور بیشترین میزان بستری‌شدگان کرونایی از ابتدای پاندمی است. در نهایت روز گذشته این شاخص با افت 616 واحدی به 4 هزار و 871 مورد رسید. این آمار قابل توجه است، ولی برای اینکه بتوان با قطعیت درباره روند این شاخص اظهار نظر کرد، باید منتظر روزهای آتی ماند.