بازدهی ٨٠ درصدی سهم بانک صادرات

به گزارش «دنیای اقتصاد» در دوره مورد بررسی درآمد تسهیلات اعطایی و سپرده‌گذاری رقمی بیش از  ١٤ هزار میلیارد تومان بوده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ٢٥ درصدی را  نشان می‌دهد. این در حالی است که رشد هزینه سود سپرده در ۹ ماه ١١٧ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به ۹ ماه سال قبل تنها ٦ درصد رشد کرده است. این موضوعات باعث شده خالص درآمد تسهیلات و سپرده‌گذاری به ٢٧ هزار میلیارد ریال برسد که این رقم ٥ برابر عدد مربوط به مدت مشابه سال قبل است. این موضوع نشان می‌دهد «وبصادر» حاشیه سود مربوط به نرخ سود تسهیلات و سود سپرده را بهبود بخشیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در کنار رشد درآمدهای مربوط به اعطای تسهیلات و سپرده‌ها، سایر درآمدهای بانک (اقلام غیرمشاع) نیز با رشد قابل توجه همراه شده است.

در این دوره خالص درآمد کارمزد حدود ٣٦ درصد، سود مبادلات ارزی ٩٢ درصد، سایر درآمدهای عملیاتی ١٦ درصد و خالص سایر درآمدها و هزینه‌ها (غیرعملیاتی) حدود ٤٧ درصد افزایش داشته اند. با این همه درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های شرکت در این دوره ناچیز بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بانک شناسایی این اقلام درآمدی را به سه ماه چهارم سال موکول کرده است. درآمد «وبصادر» از محل سرمایه‌گذاری‌ها در سال ٩٧ رقمی معادل ١٤٥٠ میلیارد تومان بوده است و رشد چندین برابری سود برخی از شرکت‌های زیرمجموعه (با توجه به صورت‌های میان‌دوره‌ای) از جمله گروه مالی سپهر صادرات، باعث شده افزایش قابل توجه درآمد سرمایه‌گذاری‌های «وبصادر» در سال ٩٨ بسیار محتمل باشد. بنا براین  ثبت درآمد ۲هزار میلیارد تومانی از محل سرمایه‌گذاری‌ها در پایان سال‌جاری به هیچ عنوان دور از ذهن نیست. دلیل عمده دیگر سودآوری بانک صادرات در دوره ۹ ماه نخست سال‌جاری و مهار کردن نسبی هزینه‌ها در این بانک است. آمارها نشان می‌دهد هرچند هزینه‌های عمومی و اداری بانک با رشد حدود ٤٠ درصدی همراه شده، اما هزینه مطالبات مشکوک‌الوصول با افت ٧٦ درصدی و هزینه‌های مالی با کاهش ٥٨ درصدی مواجه  شده‌اند. افزایش سهم مطالبات جاری نسبت به کل مطالبات در پایان آذر ماه نسبت به پایان اسفندماه سال قبل نیز در همین راستا ارزیابی می‌شود.

 افت هزینه‌های مالی نیز حاکی از بهبود نقدینگی در بانک است به این معنا که نیاز بانک به وام‌گیری از سایر بانک‌ها و بانک مرکزی به شدت کاهش یافته است. مثبت شدن جریان وجه نقد عملیاتی بانک در دوره ۹ ماه نیز گواهی دیگر بر این مدعا است. بررسی ترازنامه بانک صادرات در پایان ۹‌ماه نیز حکایت از کاهش مانده مطالبات از اشخاص دولتی دارد؛ موضوعی که بی‌ارتباط با بهبود سپرده بانک نیست. با توجه به سود ٨٠ میلیارد تومانی شناسایی‌شده در ۹ ماه و همچنین پیش‌بینی افزوده شدن حدود ۲هزار میلیارد تومان درآمد از محل سرمایه‌گذاری‌ها، گزارش سود حدود ٢٢٠٠ میلیارد تومانی در پایان سال جاری از سوی بانک محتمل است. این امر به آن معناست که «وبصادر» می‌تواند بخش قابل توجهی از زیان انباشته خود را جبران کند.