فناوری سنگ مصنوعی در پروژه‌شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال غرب

طراحی و ساخت بناهای امروزی متناسب با نیازهای بشر صورت می‌گیرد و به‌گونه‌ای متفاوت از گذشته است زیرا نه‌تنها نوع ساخت بلکه مصالحی که برای ساخت آنها به کار می‌روند نیز نوین‌تر و باکیفیت‌تر هستند. 

 احسان دادخواه خیابانی کارشناس معاونت طرح‌ و توسعه شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال غرب که عمدتا در حوزه مقاوم‌سازی سازه‌ها، بتن و مصالح نوین فعالیت می‌کند، گفت: شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال غرب تمرکز ویژه‌ای بر ایده‌پردازی و اجرا دارد که در این راستا از طرح‌های نوآورانه حمایت می‌شود.

دادخواه‌خیابانی در رابطه با برخی از ایده‌های نوآورانه بزرگ‌ترین پروژه بازآفرینی بافت فرسوده کشور در قالب پروژه «آیمان» کلان‌شهر تبریز تاکید کرد: بخشی از ایده‌هایی که برای این پروژه در راستای استفاده از مصالح نوین داشتیم، تولید سنگ مصنوعی بر پایه سیمان بوده که درواقع تولید کوپ بتنی از جنس بتن فوق توانمند UHPC است. البته، تولید با روش کوپ به‌دلیل جلوگیری از ایجاد جمع‌شدگی و اعوجاج بتن باضخامت 2 سانتی‌متر است.

وی همچنین بابیان اینکه شهر تبریز به دلیل مدیریت نادرست منابع آب، دچار کمبود به‌ویژه در فصول گرم سال است، ادامه داد: یکی از منابع مهم آب شیرین که بدون استفاده مانده، فاضلاب است. ازاین‌رو، ایده دیگری که قرار شد در پروژه آیمان کار شود، بازچرخانی و استفاده مجدد از فاضلاب تولیدشده در آیمان است که با این اقدام گامی مهم در حفظ منابع آب و محیط‌زیست برداشته می‌شود.

دادخواه‌خیابانی افزود: مطالعات مربوط به احداث تصفیه‌خانه فاضلاب به روش MBR در مجتمع آیمان برای استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه‌شده در فلاش‌تانک‌ها و آبیاری فضای سبز برای درختان غیرمثمر انجام‌شده است.

وی در مورد سنگ مصنوعی و شیوه تولید و مزایای استفاده از آن نیز افزود: هدف از ساخت این بتن، بهبود رفتار بتن سبک سازه‌ای بوده است به‌طوری‌که در زمره بتن‌های پُر مقاومت بوده و قابلیت گذردهی نور را هم دارد. ایده تولید سنگ مصنوعی مشابه با سنگ‌های تراورتن و حتی با رنگ‌های مختلف با توجه به استخراج بیش‌ازحد از معادن سنگ نه‌تنها برای قطعات پیش‌ساخته قابل‌استفاده است، بلکه به‌عنوان بتن سازه‌ای نیز می‌توان از آن استفاده کرد.

دادخواه‌خیابانی ادامه داد: به‌این‌ترتیب که مصالح و سنگ‌دانه‌ها طبق طرح اختلاط باهم آمیخته می‌شوند و بعد از بتن‌ریزی و گیرش و عمل‌آوری، بتن سبک سازه‌ای پُرمقاومت نور گذر به دست خواهد آمد. کاهش وزن مخصوص بتن با مصالح موجود به‌گونه‌ای که در رده بتن‌های سبک سازه‌ای باشد و افزایش مقاومت بتن با مصالح موجود به‌منظور دستیابی به بتن رده C40 و بالاتر، دستیابی به بتن سبک با قابلیت استفاده در اعضای سازه‌ای و کاهش مصرف انرژی الکتریسیته و حفظ منابع انرژی برای نسل‌های بعدی ازجمله دیگر اهداف این پروژه بوده است.

این عضو حوزه معاونت طرح‌ و توسعه شرکت سرمایه‌گذاری مسکن شمال غرب ادامه داد: در ادامه فعالیت در شرکت و با پایان یافتن قالب‌ریزی سنگ بتنِ فوق توانمند UHPC تولیدشده، این سنگ مصنوعی یک‌ونیم تنی در ابعاد اولیه 100در100در50 سانتی‌متری زیر تیغه‌های قله‌بر کارگاه سنگ‌بری رفت تا قابلیت‌های مقاومتی آن محک زده شود. این در حالی است که مرحله برش و جداسازی ورقه‌ای از این سنگ بتن درحالی به پایان رسید که این محصول توانایی‌های مقاومتی خود را ذیل تیغ‌های فولادی با سرعتی برابر با هزار دور در دقیقه به رخ کشید.

وی در ادامه بابیان اینکه نتایج آزمایشگاهی این سنگ مصنوعی (بتن) نشان می‌دهد شاخص‌هایی چون مقاومت فشاری، خمشی، سایشی، جذب آب و تست ذوب و یخبندان در حد مطلوب ارزیابی ‌شده و استانداردهای مورد انتظار را به دست آورده است، افزود: پس از کسب نتایج مثبت در آزمایش‌های نهایی در فضای واقعی که در محیط کارگاهی و به مدت یک سال به‌منظور کنترل و پایش توان سنگ در شرایط دمایی و آب‌وهوایی مختلف صورت خواهد گرفت، به‌طورقطع می‌توان از این سنگ مصنوعی در پروژه‌های درحال اجرا و آتی شرکت استفاده کرد.

دادخواه‌خیابانی از دیگر مزایای این سنگ مصنوعی تاکید کرد: تولید سنگ مصنوعی علاوه بر امکان ساخت نمای پیش‌ساخته و عایق کردن جداره بیرونی، امکان رنگ‌بندی مناسب و پایدار را به تولیدکننده می‌دهد تا با امکانی مضاعف و با خیالی آسوده ناشی از کاهش هزینه‌ها، به اجرای عملیات بپردازد. این درحالی است که در صورت نهایی شدن این طرح، امکان استفاده از آن در فضاهای پیش‌ساخته‌تر نیز فراهم خواهد بود.