محمدرضا نجفی‌منش گفت: از زمان تلاش‌ها برای احیای برجام و برداشته شدن احتمالی تحریم‌ها، تماس‌های متعددی از سوی خودروسازان و قطعه‌سازان خارجی با تولیدکنندگان ایرانی گرفته ‌شد، زیرا این شرکت‌ها درگذشته سرمایه‌گذاری‌های متعددی در کشورمان داشته‌اند و ایران را بازار بزرگی برای خود می‌بینند، به همین دلیل مجددا به دنبال حضور در بازار کشورمان هستند.

به گفته نجفی‌منش، هم‌اکنون همه این شرکت‌ها منتظرند نتیجه مذاکرات سیاسی را ببینند و در صورت رفع تحریم‌ها، به بازار ایران ورود کنند. این مقام صنفی معتقد است: برای اجتناب از مواجه‌شدن مجدد با تحریم‌ها باید از همکاری با شرکت‌هایی که به‌نوعی با آمریکایی‌ها در تماس و همکاری هستند پرهیز کنیم، اما راهکار اصلی افزایش داخلی‌سازی دست‌کم ۹۰درصد است.

نجفی‌منش مهم‌ترین موانع توسعه قطعه‌سازی را کمبود نقدینگی و مدیریت دولتی صنعت خودرو عنوان کرد و گفت: قطعه‌سازان به‌طورمعمول چند ماه تا چند سال پس از تحویل قطعه به خودروسازان به پول خود می‌رسند، این در حالی است که مجبور به خرید نقدی مواد اولیه و ملزومات موردنیازشان هستند. رئیس انجمن همگن قطعه‌سازان خودروی استان تهران خاطرنشان کرد: اکنون ارزبری خودروهای داخلی بین یک‌‌هزار و ۵۰۰ تا یک‌هزار و ۷۰۰یورو است و با توجه به این مهم مسوولان باید حمایت بیشتری از داخلی‌سازی و کاهش وابستگی به خارج داشته باشند.

وی افزود: اگر موضوع سی‌کی‌دی‌کاری و تولید خودروهای مونتاژی اضافه شود، ارزبری این صنعت بین ۶ تا ۸ هزار دلار و در صورت اجازه یافتن واردات خودروهای کامل، ارزبری به ۱۰ تا ۲۰ هزار دلار به ازای هر خودرو خواهد رسید.

به گفته این مقام صنفی، ۳۷درصد از ارزبری خودروهای داخلی مربوط به مواد اولیه و ۳۰درصد مربوط به قطعات الکترونیکی است که هیچ‌یک ارتباط مستقیمی با خودروسازان داخلی ندارد.

وی با اشاره به مطالبات ۶۰هزار میلیارد تومانی زنجیره تامین از خودروسازان گفت: این روزها خودروسازان توان پرداخت به‌موقع مطالبات قطعه‌سازان را ندارند و به همین دلیل قطعه‌سازی در وضعیت نامساعدی به سر می‌برد.

رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور تصریح کرد: قیمت‌گذاری دستوری باید در صنعت خودرو کنار گذاشته شود، زیرا از محل اختلاف قیمت بازاری و کارخانه‌ای خودروها، سالانه بیش از ۱۰۰هزار میلیارد تومان رانت بین افرادی که در قرعه‌کشی‌ها برنده می‌شوند توزیع می‌شود.

وی تاکید کرد: قطعه‌سازان توان دور زدن تحریم‌ها را دارند، اما باید مطالبات همراه با تعدیل در نرخ مواد اولیه و قراردادهایشان پرداخت شود که اکنون خودروساز با این نحوه قیمت‌گذاری توان این کار را ندارد.

 ۷۰درصد موانع صنعت قطعه‌ مربوط به تحریم‌های داخلی

نایب‌رئیس انجمن همگن قطعه‌سازان استان تهران نیز در این نشست گفت: در حال حاضر حدود ۷۰درصد موانع موجود به تحریم‌های داخلی و ۳۰درصد به تحریم‌های خارجی مرتبط است.

امیرحسین جلالی در مورد دلیل عدم موفقیت قطعه‌سازان در زمینه تولید قطعات الکترونیک و «های‌تک» افزود: هم‌اکنون تولید قطعات الکترونیکی و های‌تک در دنیا تنها توسط چند تولیدکننده محدود انجام می‌شود، اما این نمونه‌ها با وجود واردات در گمرکات کشور باقی می‌مانند و در این شرایط قطعه‌سازان قادر به خارج کردن نمونه‌های خارجی یا طراحی و تولید آنها نیستند.

به گفته جلالی در حال حاضر به دلایلی برخی قطعات در ایران تولید نمی‌شود، اما اگر می‌خواهیم صنعت خودرو و قطعه پیشرفت کند باید تمام عوامل دخیل در تولید کمک کنند تا موفق شویم.

نایب‌رئیس انجمن همگن قطعه‌سازان استان تهران ادامه داد: با شیوع کرونا و بحران آی‌سی در جهان با بحران توقف و کاهش تولید خودرو مواجه شدیم، چراکه نیاز مبرم جهانی به وسایل ارتباط ‌جمعی باهدف آموزش مجازی، سفارش‌ها برای تولید تبلت و موبایل افزایش یافت. بنابراین سفارش‌های مربوط به سایر صنایع از جمله خودرو در اولویت بعدی قرار گرفت و باعث شد تامین قطعات با کمبود و همچنین ۹ برابر قیمت واقعی انجام شود.

وی  با تاکید بر اینکه قطعه‌سازان در شرایط فعلی با ۵۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت هستند، گفت: عدم قطعیت‌ها، امکان برنامه‌ریزی کیفی و کمی را از ما می‌گیرد.

جلالی  با بیان اینکه صنعت خودرو در ۱۰ سال گذشته تنها در یک سال موفق به تولید یک‌میلیون و ۶۰۰هزار دستگاه خودرو شد، تصریح کرد: با ‌وجود این میزان سود تقسیمی بین سهامداران اندک بود که نشان می‌دهد صنعت خودرو در زمان تولید دومیلیونی نیز سودآور نیست که این روند به ساختار مدیریت آن برمی‌گردد.

وی خاطرنشان کرد: این صنعت با ساختار فعلی باز هم صنعت موفقی نخواهد بود و نیازمند تغییر بزرگی در ساختار مدیریتی این صنعت هستیم. مرشد ما خودروسازان هستند و کیفیت و کمیت با نظر آنها انجام می‌شود که با اصلاح ساختار در صورت داشتن اقتصاد کلان موفق، شاهد داخلی‌سازی، توسعه محصول و رضایت مشتری خواهیم بود.