سرپرست حمل و نقل ریلی شرکت در تشریح این خبر افزود: فولاد خراسان با بهره‌مندی از ٢٧ کیلومتر خط ریلی اختصاصی و دو دستگاه دیزل مانوری، از امکان تخلیه مکانیزه مواد اولیه (کنسانتره و گندله) از طریق واگن برگردان و دو سکوی تخلیه برخوردار است. سال گذشته، قریب به یک‌میلیون تن مواد اولیه یا محصولات شرکت به‌واسطه بیش از ۱۳هزار واگن، از این طریق ترابری شده است.  به گفته  خورشید، اجرای این پروژه اصلاحی که یکی از برنامه‌های پیش‌بینی شده فولاد خراسان در تابستان امسال بود، با هدف رفع مشکلاتی از قبیل نشست نامتقارن خطوط راه‌آهن در «سطح آرامش» قبل از باسکول دینامیک که طی سال‌های گذشته ایجاد شده بود، اصلاح مسیر و جلوگیری از بروز سانحه در حین حرکت لکوموتیو و واگن‌ها در مسیر باسکول و همچنین رفع خطای باسکول دینامیک اجرا شد.

خورشید با بیان اینکه این مشکل باعث شده بود واگن‌های ورودی پس از مشاهده خطای باسکول، ناگزیر از برگشت به باسکول باشند که این امر، افزایش مانورها و استهلاک خطوط را در برداشت، گفت: برای ایجاد کمترین مشکل در فرآیند توزین واگن‌ها، برنامه‌ریزی جهت انجام تعمیرات در زمان کمترین ترافیک واگن‌ها انجام شود. این درحالی بود که از طریق خطوط ریلی در سال ۱۳۹۹ تعداد ١١۵٨۵ واگن در حدود ٧۵٠ هزار تن مواد اولیه به فولاد خراسان وارد و در قالب ٢٠١٢ واگن در حدود ١٣٠ هزار تن محصولات از فولاد خراسان از طریق ریلی حمل شده بود. محروقی سرپرست واحد تعمیرات ساختمان و ماشین‌آلات مجتمع نیز درباره پروژه اصلاح خط ریلی شرکت گفت: جمع‌آوری ریل‌های نصب شده روی سازه بتنی، تخریب سازه بتنی، حفر پنج حلقه چاه به منظور اجرای شمع اصطکاکی و همچنین آرماتوربندی و نصب شاخک فلزی روی تراورس بتنی جهت ثابت شدن تراورس داخل بتن، از مراحل اصلی این تعمیر بود که با عملیات بتن‌ریزی و سپس نصب ریل روی سازه و تنظیمات نهایی انجام شد.

یادآور می‌شود استفاده از حمل‌ونقل ریلی می‌تواند با کاهش هزینه‌های عملیاتی، سودآوری و توان صادراتی شرکت‌های فولادی را افزایش دهد. نزدیک بودن به مراکز عرضه سنگ‌آهن از جمله سنگان خواف و اتصال به خطوط ریلی از مزیت‌های فولاد خراسان به بازارهای تهیه مواد اولیه است. از سوی دیگر دوری به بنادر ارسال کالا از طریق خطوط دریایی به بازارهای هدف نیاز فولاد خراسان را به حمل‌ونقل ریلی دوچندان کرده است.