اردشیر سعدمحمدی خبر داد: در همین راستا ۱۵ دستگاه حفاری بر اساس آخرین ‌مدل‌های روز دنیا خریداری کردیم که ظرف سه ماه آینده به کشور وارد می‌شود تا بتوانیم به‌صورت سیستماتیک و فنی آخرین روش بین‌المللی علمی اکتشافات را به‌صورت دقیق ادامه بدهیم.

سعدمحمدی ادامه داد: میزان ذخایر قابل برداشت مس سونگون تا چهار سال پیش حدود ۳۲۰میلیون تن بود ولی امروز این ذخایر اقتصادی به لحاظ استخراج، یک‌میلیارد و ۳۲۰میلیون تن است. امیدواریم در اکتشافاتی که ادامه خواهیم داد، میزان ذخایر ارتقا یابد.

وی گفت: نکته حائز اهمیت اینکه اگر به میزان اعداد توجه کنید؛ متوسط عیار در این معدن تقریبا ۵۶/ ۰درصد با کاتاف گرید ۲/ ۰ است. امروز ذخیره‌ای که برای معدن مس سونگون داریم؛ حدود ۱۵ میلیون تن مس خالص است و کل کشور در حال حاضر از حدود ۴۰ میلیون تن مس خالص برخوردار است؛ درحالی‌که کل ذخایر بین‌المللی دنیا ۸۵۰ میلیون تن مس خالص است.

مدیرعامل شرکت مس اظهار کرد: هم‌اکنون از لحاظ ذخایر در رتبه هفتم جهان قرار داریم و امیدواریم با اکتشافاتی که انجام می‌دهیم، به رتبه ششم تا سال آینده دست یابیم.

سعدمحمدی افزود: خوشبختانه درخصوص ذخایر توسط همکاران‌مان در مجموعه مس در حال برنامه‌ریزی هستیم تا رنکینگ جهانی خود را ارتقا دهیم. معدن مس سونگون در حال حاضر هفتاد و چهارمین معدن بزرگ دنیا در بخش مس محسوب می‌شود. معادن بزرگ بسیار غنی‌تری وجود دارد که امیدواریم این سطح را ارتقا دهیم. در همین راستا مس سرچشمه سی‌ودومین معدن بزرگ مس دنیاست.

 استفاده از آخرین فناوری محیط‌زیستی روز دنیا در طرح تولید کاتد سونگون

مدیرعامل شرکت مس گفت: ظرفیت طرح تولید کاتد مجتمع سونگون ۱۰۰هزار تن، ولی قابل توسعه به ۲۰۰ هزار تن است و ما در قراردادمان هم این موضوع را قید کردیم. با توجه به روند رو به رشد اکتشاف و ذخایری که در حال شکل‌گیری است، در توسعه‌ها باید دقت کنیم و برنامه‌ریزی داشته باشیم.

سعدمحمدی با تاکید بر اینکه تمامی الزامات محیط زیستی در اجرای این طرح رعایت شده است، افزود: ما از مدل حمام‌های ذوب در اجرای این طرح استفاده می‌کنیم؛ حمام‌های ذوب آخرین تکنیکی است که در دنیا در بحث ذوب استفاده می‌شود.

وی اظهار کرد: این مدل که با قرارگاه خاتم‌الانبیا به توافق رسیدیم، از نظر زیست‌محیطی کمترین آلودگی و بیشترین راندمان را دارد. این آخرین دستاورد تکنیک ذوب در دنیاست که می‌خواهیم این تکنیک را به کشور وارد کنیم.

سعدمحمدی یادآور شد: موضوعی که سال‌های سال در آذربایجان مطرح بود موضوع تبدیل محصول کنسانتره به کاتد مس است که خوشبختانه این موضوع در حال شکل‌گیری است.

مدیرعامل شرکت مس افزود: قیمت اسید سولفوریک تقریبا حدود ۱۶۸ دلار است. بدون شک این موضوع را برنامه‌ریزی می‌کنیم که قابلیت تبدیل این اسید را به اسیدفسفریک برای این منطقه فراهم و برنامه‌ریزی کنیم. قیمت اسید فسفریک تقریبا هزار و ۲۵۰دلار در بازار جهانی است و قابلیت تبدیل اسیدفسفریک به کودهای فسفاته در کشور در حال فراهم شدن است.

وی ادامه داد: این بخش را برای منطقه آذربایجان هم فراهم خواهیم کرد و دلیل آن هم این است که آذربایجان هم قطب کشاورزی دارد؛ بنابراین در این منطقه هم استفاده از کودهای فسفاته و نیز بازار فروش کودهای فسفاته مطرح است؛ بنابراین روی این برنامه کار خواهیم کرد تا قابلیت تبدیل را فراهم کنیم؛ هرچند که اسیدسولفوریک را می‌توان به کشورهای همسایه صادر کرد.

 فلوتاسیون سرباره افتخاری برای کشور

مدیرعامل شرکت مس اظهار کرد: فلوتاسیون سرباره افتخاری برای کشور محسوب می‌شود. نزدیک به ۵۰ سال از عمر تولید مس در کشور می‌گذرد و سرباره‌های ذوب روی زمین به‌دلیل آلودگی‌های ناشی از بارندگی و... باعث آلودگی زیست‌محیطی می‌شوند. خوشبختانه با استفاده از تکنیک جدید نمی‌گذاریم سرباره‌ها روی زمین بماند و تبدیل به محصولی دیگر برای ذوب می‌شود؛ بنابراین تمامی تکنیک‌هایی که باید کمترین آلودگی برای منطقه داشته باشد را داریم برنامه‌ریزی می‌کنیم و فلوتاسیون سرباره هم در برنامه ما وجود دارد و اتفاق خواهد افتاد.

سعدمحمدی گفت: نکته حائز اهمیت دیگر اینکه ما برای ۲۰۰هزار تن ظرفیتی که قرار است برنامه‌ریزی کنیم نزدیک به یک میلیون تن کنسانتره نیاز داریم. هم‌اکنون تلاش می‌کنیم تا پایان این ماه تکلیف تغلیظ ۳ را روشن کنیم. تغلیظ ۴ را به‌زودی شروع خواهیم کرد. مجموع ۴ کنسانتره جمعا ۶۰۰هزار تن کنسانتره (۴ تا ۱۵۰ هزار تن) می‌شود، اما همان‌گونه که گفته شد، قطعا نیازمند کنسانتره بیشتری هستیم و برای افزایش ظرفیت تولید کنسانتره تلاش و برنامه‌ریزی خوبی داریم.

وی با بیان اینکه در آذربایجان ۲۴هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در دستورکار ما قرار گرفته، افزود: البته این به غیر از کنسانتره‌های ۴ به بعدی است که نیاز است و به احتمال بسیار زیاد این عدد افزون بر ۳۵هزار میلیارد تومان خواهد شد.

مدیرعامل فملی گفت: تمامی منابع از تولیدات شرکت ملی صنایع مس ایران سرمایه‌گذاری خواهد شد و امیدواریم بتوانیم به استناد این سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده، در منطقه شاهد یک تحول باشیم.

سعدمحمدی تصریح کرد: خوشبختانه با اقداماتی که انجام داده‌ایم در حال حاضر شرکت ملی صنایع مس ایران نقش محوری برای کشور دارد و این نقش باعث غرور و افتخار برای ما است.