زیان تولیدکنندگان خوراک دام  از کاغذ‌بازی

با توجه به حساسیت موضوع و نیز با در نظر گرفتن توسعه و گسترش رشته‌های مختلف دامپروری تولید خوراک دام، طیور و آبزیان به‌صورت یک صنعت جداگانه درآمده و سرمایه‌گذاری‌های سنگینی برای ایجاد این‌گونه تاسیسات در کشور انجام گرفته است. بر اساس برآورد آمارهای جهانی برای تولید یک کیلوگرم گوشت مرغ و تخم‌مرغ حدودا ۶/ ۱کیلوگرم خوراک به شرط استفاده از خوراک آماده فرآوری شده در کارخانه‌های صنعتی و دارای تکنولوژی مدرن مورد نیاز است در صورتی‌که با روش‌های موجود و سنتی در کشور عملا ضریب تبدیل افزایش یافته و موجب اتلاف مواد اولیه و افزایش قیمت تمام شده محصولات دامی می‌شود.

عوامل اصلی و تاثیرگذار روی ضریب تبدیل عبارتند از: کیفیت خوراک مصرفی، اجزا و ترکیبات جیره و شکل فیزیکی خوراک. روش‌های فرآوری خوراک از جمله موارد پراهمیت و موثر بر ضریب تبدیل غذایی است به عبارت دیگر استفاده از دانش روز و تکنولوژی کارخانه‌های خوراک دام موجب کاهش ضریب تبدیل یعنی افزایش مقدار محصول به خوراک مصرفی شده ضمن صرفه جویی در مصرف مواد علوفه‌ای که عمدتا وارداتی است، کمیت و کیفیت محصولات دامی‌نیز افزایش می‌یابد، زیرا با فرآوری صورت گرفته روی خوراک (حرارت و فشار) ضمن خوش‌خوراکی و بهبود ارزش تغذیه‌ای، غذایی سالم و فاقد اجرام میکروبی و بیماری‌زا در اختیار حیوانات پرورشی قرار گرفته و از آنجاکه ارتباط مستقیمی‌بین سلامت خوراک دام و غذای مصرفی انسان وجود دارد در نتیجه با مصرف خوراک آماده و فرآوری شده توسط کارخانه‌های صنعتی در واحدهای پرورشی دام، طیور و آبزیان سلامت جامعه انسانی تضمین می‌شود.

 مساله  تغذیه دام و طیور موضوع حیاتی است

در همین راستا مدیرعامل شرکت کودیس خوراک پارس گفت: تغذیه دام و طیور مساله مهمی‌ است و همکاران ما در هلند بیش از ۱۰۰ سال در این کار تجربه دارند. در فرمول‌سازی و تهیه خوراک دام و طیور با بررسی که ما قبل از ورود به ایران انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که این صنعت در ایران نیاز به یک تحول اساسی دارد و اگر ما بتوانیم تغذیه دام و طیور را با تکنولوژی روز دنیا همراه کنیم به هدفمان که تغذیه و سلامت جامعه است خواهیم رسید.

بابک چراغچی گفت: در هلند به عنوان پیشتاز در تولید و پرورش دام و طیور با کیفیت بر این باور هستند که اگر بخواهیم غذای سالمی ‌را به افراد جامعه برسانیم در درجه اول باید تغذیه دام سالم باشد و درنتیجه گوشت و فرآورده‌های دامی ‌که مصرف می‌کنند باید از سلامت کامل برخوردار باشند.

به گفته وی وجود کارخانه‌های خوراک دام پشتوانه بزرگی برای کشور است، لذا حل مسائل و مشکلات مربوط به تامین نقدینگی، سرمایه در گردش، مالیات، تعرفه بیمه کارگری، تعرفه‌های انرژی، رفع موانع و مشکلات در صادرات محصول، تامین نهاده‌های مورد نیاز و... باید در اولویت قرار گیرد.

 تولیدکنندگان از بوروکراسی‌های متعدد متضرر هستند

مدیرعامل شرکت کودیس خوراک پارس در ادامه اشاره کرد: ما از مسوولان دو انتظار داریم یکی اینکه خیلی راغب هستیم خوراک دام و طیور از صادرات ممنوع خارج شود. البته می‌دانم به دلایل صحیح صادرات ممنوع است چون از نهاده‌های دولتی مصرف می‌شود و صادرات آن صحیح نیست این موضوع را درک می‌کنیم، اما ما یک شرکت بین‌المللی هستیم یکی از اهدافی که در ایران مستقر شدیم این است که کشورهای اطراف را از طریق کارخانه ایران حمایت و در واقع نیاز آنها را ارسال کنیم و این هم برای کشورمان مفید خواهد بود هم از لحاظ معرفی برند تولیدات ایران مناسب است. در واقع می‌گویند از تولیدات ایران است و هم از لحاظ بار هزینه‌ای که برای دفتر مرکزی هلند ایجاد می‌شود به جای اینکه از هلند مسافت طولانی را مثلا تا کشور عراق ارسال کنیم از ایران و با هزینه کمتر انجام می‌شود.

دوم اینکه در مورد توزیع نهاده‌ها وزارت جهاد باید در سیستم بازارگاه از تامین‌کنندگان واقعی و صلاحیت‌دار توزیع  نهاده استفاده کند. مشکل بعدی که وجود دارد اینکه مبلغ خرید را پرداخت می‌کنیم نهاده را به ما تخصیص می‌دهند، اما به جای اینکه یک هفته‌ای به دست ما برسد تا ۴۵ روز هم طول کشیده و تولید متوقف می‌شود و مرغداران و دامداران دچار ضرر می‌شوند و ما هم دچار ضرر می‌شویم.

مطلب بعدی اینکه ما چون در استان خوزستان مستقر هستیم و نهاده‌ها را از استان خوزستان دریافت می‌کنیم متاسفانه خیلی از ماه‌ها می‌شود تولید ما بالا رفته و به جهاد استان گفتیم به ما بیشتر نهاده اختصاص بدهید می‌گویند از تهران به ما همین قدر بیشتر اختصاص ندادند. استان خوزستان واقعا از لحاظ صنعتی استان بالایی است و کارخانه‌های خوراک دام و طیور زیادی دارد بنابراین اگر بتوانند سهمیه بیشتری به خوزستان اختصاص بدهند خیلی بهتر خواهد بود.

وی درباره پیشینه این شرکت و میزان تولیدی محصولات گفت: شرکت کودیس خوراک پارس با تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن انواع خوراک دام و طیور منطبق با فرمولاسیون و استاندارد هلند و البته با شرایط اقلیمی‌ ایران سلامت دام و طیور را مدنظر قرار داده که در نهایت سلامتی جامعه را به دنبال خواهد داشت. مدیرعامل شرکت کودیس خوراک پارس ادامه داد: شرکت کودیس خوراک پارس زیرمجموعه شرکت کودیس هلند است که بیش از ۱۰۰ سال در هلند سابقه فعالیت دارد. همچنین این شرکت در بیش  از ۷۰ کشور دنیا حضور فعال دارد. ما در سال ۹۷ شرکت کودیس خوراک پارس را (به صورت سرمایه‌گذاری مشترک) در ایران ثبت کردیم که البته در آن زمان اکثریت سهام با هلندی‌ها بود و حدود ۳۰ درصد متعلق به سهام شرکت گروه درنا و درنادان که در زمینه خوراک دام و طیور و پرورش طیور فعالیت دارند بود. اما حدود یکسال و نیم پیش شرکت کودیس خوراک پارس صددرصد هلندی شد و هلندی‌ها سهام شریک ایرانی را خریداری کردند که حدود ۱۰میلیون یورو سرمایه‌گذاری در ایران انجام شد. این کارخانه در بندر ماهشهر واقع شده و ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰هزار تن خوراک دام و طیور را  داراست.

وی ادامه داد: بر این اساس شرکت کودیس خوراک پارس زمانی که کارخانه را تحویل گرفت فرموله کردن خوراک را بر عهده تیم هلندی قرار داد و شرکت ما هیچ دخالتی در این امر ندارد این درحالی است که دستگاه‌های ما کاملا توسط سیستم‌های کنترل فرآیند (PCS)  از هلند کنترل می‌شود و ما در ایران به صورت مانیتورینگ مورد بررسی فرآیند کار قرار داریم و این یک مزیت نسبت به کارخانه‌های دیگر است.

مدیرعامل شرکت کودیس خوراک پارس افزود: همچنین تولیدات ما کاملا منطبق بر شرایط اقلیمی‌ ایران است یعنی ما در داخل کشور دونوع خوراک را در هر قسمتی دامی‌ یا طیور تولید می‌کنیم یکی برای نقاط مرتفع ایران یکی هم برای نقاط هم سطح دریا و با ارتفاع پایین به خاطر اینکه کاملا شرایط نگهداری طیور و دام متفاوت است.

 کشور نیازمند ۲۱میلیون تن  خوراک دام و طیور در سال

در ادامه این مبحث مدیر فروش شرکت کودیس خوراک پارس نیز  با بیان اینکه نیاز کشور در زمینه خوراک دام و طیور ۲۱ میلیون تن در سال است، افزود: مواد اولیه که باید برای خوراک دام و طیور تولید شود شامل  ذرت، سویا، سبوس، گندم، جو و… است. خیلی از این اقلام به دلیل کمبود تولید و به دلیل عدم کیفیت مناسب در داخل کشور  برای کارخانه‌های دام و طیور به صرفه  نیست و نمی‌تواند به صورت کامل در اختیار و در دسترس آنها قرار بگیرد. به طور مثال عمده واردات ذرت از  برزیل و اوکراین است هر چند درحال حاضر از صربستان  و هند هم وارد کشور می‌شود. علی قباخلو ادامه داد: ذرت که در کشور تولید می‌شود باید کیفیت و پروتئین لازم را برای خوراک دام داشته باشد که می‌تواند در زمان تولید درصد آن کم یا زیاد شود. به طور مثال پروتئین ذرتی که از کشور برزیل وارد می‌شود درصد بیشتری دارد در صورتی که پروتئین ذرت که در ایران تولید می‌شود به سختی به ۵درصد می‌رسد این مساله باعث شده که شرکت‌ها ورود پیدا کنند به واردات که اگر این واردات صورت نگیرد نمی‌توان خوراک مورد‌نیاز کشور را تامین کرد.

وی گفت: شرکت کودیس خوراک پارس در حال حاضر واردات ذرت را انجام نمی‌دهد، اما ذرتی که در کارخانه در حال استفاده است ذرت برزیل است. بهترین ذرت موجود در حال حاضر از لحاظ بافت و ظاهر ذرت و چه از لحاظ میزان پروتئین که موردنیاز خوراک کامل دام و طیور است ذرت برزیل است که در حال حاضر عمده خرید شرکت کودیس خوراک پارس در ایران از ذرت برزیل است.

قباخلو افزود: اولین رسالت مجموعه شرکت کودیس به عنوان یک شرکت خارجی که به داخل کشور ورود کرده آموزش است. همکاران هلندی ما درحال حاضر با تکنولوژی روز کار می‌کنند و یادمان باشد اگر بخواهیم بازده بهتری در تولید داشته باشیم قطعا نیاز داریم که به تکنولوژی روز دنیا ورود کنیم.

p28 (1)