توسعه بازار فرش ماشینی با تکیه بر خرده‌فروشی‌های بین‌المللی

در این مراسم عنوان شد که ایران جزو پنج کشور تولیدکننده فرش ماشینی و همچنین سه کشور برتر از نظر کیفیت است، اما با این وجود هنوز از ظرفیت‌های تولید فرش ماشینی در کشور به درستی استفاده نشده و مسوولان قصد دارند ارتباط مستقیمی بین رایزن‌های اقتصادی و سفرا با تولیدکنندگان برقرار کنند.

 شیوه‌های سنتی  فروش معضل  بازار فرش

دبیرکل سمپوزیوم برترین‌های فرش ماشینی در این مراسم گفت: صنعت فرش ما در حوزه تولید، صنعت و طراحی استادان قدرتمندی دارد، اما نقاط ضعفی در خصوص صادرات وجود دارد.

ناصر سراجی افزود: مشکل دیگری که در صنعت وجود دارد شیوه‌های سنتی در بازار داخلی است. معمولا رویکردهایی که در نظر گرفته می‌شود تئوریک است و۱۰ درصد آن نیز عملیاتی نمی‌شود، اما در این سمپوزیوم تلاش شده تا یک طرح عملیاتی در دستور کار قرار گیرد.

سراج در ادامه تصریح کرد: هر چند در صنعت تولیدی وضعیت مناسبی داریم اما در حوزه‌های شناخت فرهنگ کشور هدف، مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ ضعف‌هایی وجود دارد. این سمپوزیوم با دو رویکرد توسعه صادرات و توسعه بازار برگزار می‌شود. ما قصد داریم با کمک رایزن‌های اقتصادی و سفرا بتوانیم ارتباط مستقیمی با تولید‌کنندگان برقرار کنیم.

وی گفت: در حال حاضر ما بزرگ‌ترین تولیدکننده هستیم و باکیفیت‌ترین فرش ماشینی را داریم. می‌توانیم برای فروش از خرده‌فروشی‌های بین‌المللی استفاده کنیم. فروش سنتی دیگر منسوخ شده است و نیاز داریم در این حوزه تجدید نظر کنیم. مذاکراتی انجام شده است تا بتوانیم در خدمت اتاق‌های مشترک بازرگانی باشیم و تجار بین‌المللی نیز تمایل دارند در این اتاق‌ها شرکت داشته باشند.

 افزایش ۲۰ میلیون دلاری صادرات فرش در سال ۱۴۰۰

در ادامه این مراسم، مدیر کل توسعه خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه شاه‌بیت سمپوزیوم، توسعه صادرات است، گفت: ما ظرفیت بسیار مناسبی در زمینه صادرات فرش داریم. وقتی می‌خواهیم از صنعتی حمایت کنیم به صنایع پیشینی و پسینی آن توجه می‌کنیم. صنعت فرش از جمله صنایعی است که اشتغال زیادی ایجاد می‌کند.

احسان قمری افزود: بازار فرش در کشور ما گستردگی زیادی دارد، اما باید دید که کارخانه‌های فرش ماشینی تا چه اندازه و با چه ظرفیتی تولید می‌کنند. وضعیت صادرات ما با وجود ظرفیت‌ها اصلا مناسب نیست. در حال حاضر صادرات ما در این حوزه کمتر از ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.

مدیر کل دفتر توسعه خدمات بازرگانی در ادامه گفت: اغلب شرکت‌های تولیدی ما به سمت صادرات به کشورهای اطراف رفته‌اند و کالا را در درب کارخانه می‌فروشند و ریال دریافت می‌کنند. یکی از مشکلاتی که در بحران ارزی پیش آمد دستورالعمل‌های متعدد در حوزه ایفای تعهدات ارزی بود که از سال ۹۸ به این سمت این مشکل حل شد. وقتی شما صادرکننده را به بازگشت ارز به سامانه نیما محدود می‌کنید، صادرکننده به سمت فضایی که ما نمی‌خواهیم حرکت می‌کند و حتی دیگر سراغ صادرات نمی‌رود. امروز این اجازه داده شده تا تولیدکنندگان از ارز برای واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات مورد نیاز خود استفاده کنند. صادرکنندگان سربازان خط مقدم مقابله با تحریم هستند و باید هم‌افزایی بین دولت و بخش خصوصی افزایش پیدا کند.

 ضرورت خروج تولیدکنندگان از مدل سنتی و توجه به مراکز خرید استاندارد

نماینده مراکز خرید خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران گفت: امروز مراکز خرید تبدیل به یکی از کانال‌های فروش شده‌اند و دسترسی به این نقاط نیز تسهیل شده است در نتیجه لازم است تولیدکنندگان بیشتر به این موضوع توجه داشته باشند.

شاهرخ کشاورز افزود: در یک دهه گذشته تغییر در شکل مراکز خرید ایجاد شد و مراکز چند‌منظوره جایگزین مدل قدیمی‌تر مراکز خرید شده‌اند.