دولت مستعجل اکران آنلاین

با گذشت بیش از یک ماه از شروع طرح سینمای آنلاین و اضافه شدن چهار فیلم «زیر نظر»، «طلا»، «مهمانخانه ماه نو» و«تیغ و ترمه» در حدود نیم میلیون بلیت در مجموع دو پلت‌فرم فیلیمو و نماوا تا هفته نخست خردادماه خریداری شد. این آمار که به‌صورت مستقیم به ازای هر خرید ثبت و به‌صورت تجمیعی از دو پلت‌فرم میزبان این طرح یعنی نماوا و فیلیمو اعلام می‌شد، خبر از گردش مالی حدود هفت و نیم میلیارد تومانی برای سینمای ایران می‌داد. اگرچه این رقم فروش با فروش بسیار بالاتر سینماهای حضوری، غیر قابل مقایسه بود، اما به نسبت خود می‌توانست دل بسیاری از سازندگان فیلم‌ها را در دوره تعطیلی سینماها برباید. از همین رو بود که آرام آرام تعداد بیشتری از فیلم‌ها، به‌ویژه فیلم‌هایی که با هزینه کمتری ساخته می‌شدند، روانه بازار آنلاین اکران شدند؛ اما...

 یک روایت از شکست

این مسیر اما همین‌طور رویایی ادامه پیدا نکرد. نداشتن تبلیغ تلویزیونی، کپی غیرقانونی و قاچاق فیلم‌ها در عرض کمتر از سه ساعت از آغاز نمایش آنلاین آنها و البته نداشتن تضمین برگشت سرمایه با وجود این خطرات، دلایلی بودند که ریسک این شیوه از نمایش فیلم‌ها را بالا بردند و برخی از فیلم‌سازان و تهیه‌کننده‌ها ترجیح دادند فیلم خود را به انتظار شرایط بهتر و از بین رفتن کرونا و بازگشت مردم به سالن‌های سینما نگه دارند و برای اکران آنلاین پیشقدم نشوند و در نتیجه این دلایل باعث شد اغلب فیلم‌هایی که تحت عنوان اکران آنلاین در پلت‌فرم‌های پخش محتوا به نمایش درمی‌آیند، فیلم‌هایی کم‌کیفیتی باشند که برخی از آنها سال‌ها پشت خط اکران مانده بودند و حتی در صورت بازگشایی سالن‌های سینما عملا شانسی برای فروش بیشتر در گیشه نداشته باشند.

فروش پایین اغلب فیلم‌های اکران آنلاین، به دلایلی که در بالا گفته شد موضوعی است که باعث شده صاحبان فیلم‌هایی که به‌صورت آنلاین به نمایش درآمدند تمایلی برای اعلام تعداد بلیت فروخته‌شده برای فیلم‌هایشان نداشته باشند. پیگیری خبرآنلاین از پلت‌فرم‌های تولید محتوا نشان می‌دهد به دست آوردن آماری از میزان فروش فیلم‌ها و مخاطبان مجموعه فیلم‌های اکران آنلاین در این پلت‌فرم‌ها کار آسانی نیست و هرچند با سیاست‌های شفاف‌سازی سازمان سینمایی در سال‌های اخیر به راحتی می‌شد مبلغ فروش فیلم‌ها در گیشه سینماها را از طریق سامانه‌های موجود به دست آورد، اما برای اکران آنلاین چنین شفافیتی وجود ندارد و نمی‌توان از جزئیات آمار فروش فیلم‌ها در اکران آنلاین باخبر شد و این رقم‌ها تنها زمانی رسانه‌ای می‌شود که فیلم آن‌قدر فروش بالایی داشته که به‌نظر تهیه‌کننده و تیم رسانه‌ای‌اش امکان بهره‌برداری تبلیغاتی از آن وجود داشته باشد.

تنها آماری که در پیگیری از پلت‌فرم‌ها به دست آمد، میانگین فروش فیلم‌ها در سه زیرمجموعه فیلم‌های با فروش بالا، فیلم‌های با فروش متوسط و فیلم‌های با فروش پایین بود که روابط‌ عمومی فیلیمو از مجموعه فیلم‌های اکران آنلاین در دو پلت‌فرم نماوا و فیلیمو در اختیار خبرآنلاین قرار داد.

براساس این آمار ۵فیلم بالای جدول که پیش از این نامشان رسانه‌ای شده بود؛ شامل «خوب، بد، جلف۲»، «خروج»، «زیر نظر»، «طلا» و «زن‌ها فرشته‌اند» با میانگین فروش ۱۵۹هزار قطعه بلیت در مجموعه پرفروش‌های اکران آنلاین قرار می‌گیرند. فیلم‌هایی که احتمالا اگر در سینماها هم به نمایش درمی‌آمدند می‌توانستند در رده‌بندی پرفروش‌های گیشه سال۹۹ قرار بگیرند.

در گروه دوم که ۱۵ فیلم را در خود جای می‌دهد، میانگین تعداد بلیت‌های به فروش رسیده کاهش به‌شدت محسوسی پیدا می‌کند و به رقم ۳۷هزار بلیت برای هر فیلم می‌رسد و این رقم در گروه سوم با ۸ فیلم باز هم با افت محسوسی به میانگین ۱۱هزار بلیت برای هر فیلم می‌رسد.

این آمار از میزان فروش فیلم‌های «حکایت دریا»، «جایی برای فرشته‌ها نیست»، «حمال طلا»، «قتل عمد»، «گیلدا»، «هایلایت»، «بی‌حسی موضعی»، «دوئت»، «ایستگاه اتمسفر»، «هفت‌ونیم»، «لتیان»، «بنفشه آفریقایی»، «تیغ و ترمه»، «کشتارگاه»، «مهمانخانه ماه نو»، «بهت»، «پسرکشی» و «نرگس مست» استخراج شده است و اینکه کدام یک از این فیلم‌ها در زیرمجموعه دوم و کدام یک در زیرمجموعه سوم قرار می‌گیرند هم موضوعی است که تمایلی به رسانه‌ای کردن آن وجود ندارد.