به گزارش «دنیای اقتصاد»، به دنبال رکوردزنی مصرف برق در کشور طی روزهای گرم اخیر، با تصمیم استانداری مقرر شد ساعت شروع کار ادارات استان تهران از ۸ به ۶ تغییر کند و به دنبال آن ساعت پایان کار نیز ۱۴ اعلام شد. اگرچه این تصمیم با هدف مدیریت مصرف برق اتخاذ شد، اما تغییر ساعت کار در صورتی که با تمهیدات دیگری همراه باشد، خود یک روش مرسوم و آزموده شده برای کاهش بار ترافیک نیز به شمار می‌آید. هر چند مقصود اصلی استانداری تهران از این تصمیم کاهش بار مصرف برق در ساعات اوج بوده است، اما اگر به تناسب ساعت کاری جدید، ساعت طرح ترافیک تهران نیز تغییر کند، این دو تصمیم می‌تواند به کاهش بار ترافیک خودروها به ویژه در محدوده مرکزی شهر نیز کمک کند. با این حال آن‌گونه که علی پیرحسین‌لو، مشاور معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرده، ساعت اجرای طرح ترافیک تغییری نخواهد کرد و به روال سابق، بین ساعت ۶:۳۰ تا ۱۹ اجرا می‌شود.

عدم انعطاف مدیران شهری در ارتباط با تطبیق زمان اجرای طرح ترافیک در حالی است که حتی مترو و اتوبوسرانی پایتخت نیز ساعات سرویس‌دهی خود را تغییر داده و قدری زودتر از گذشته شروع به کار می‌کنند تا بتوانند متناسب با بازه زمانی جدید تقاضای سفر، به شهروندان خدمت‌رسانی کنند. به این ترتیب کارمندانی که با اجرای طرح ترافیک جدید که کاهش سهمیه‌ها و در عین حال برای گروهی، افزایش هزینه تردد با خودروی شخصی در محدوده طرح ترافیک را به دنبال داشت، در ماه‌های اخیر به جای استفاده از خودروی شخصی، حمل و نقل عمومی را برای رفت و آمد بین منزل و محل کار انتخاب کرده بودند، اکنون که قبل از شروع زمان طرح ترافیک باید در محل کار خود حاضر شوند، دوباره به استفاده از خودروی شخصی راغب خواهند شد و به الگوی ترددی که در سال‌های گذشته و قبل از تغییر مختصات طرح ترافیک به آن خو گرفته بودند، بازمی‌گردند.

البته زمان بازگشت کارمندانی که با خودروی شخصی به محل کار خود بروند، در محدوده زمانی اجرای طرح ترافیک جدید خواهد بود و در نتیجه آنها باید هزینه سفر «یک‌سر پیک» را بپردازند اما چون این رقم پایین‌ترین بهای تردد در طرح ترافیک جدید محسوب می‌شود، چندان بازدارنده نیست.

در نتیجه با تصمیم جزیره‌ای مدیریت شهری تهران برای اجرای طرح ترافیک بدون تطبیق زمان آن با ساعات کار جدید، احتمالا محدوده مرکزی تهران در روزهای پیش‌رو شاهد افزایش بار تردد با خودروی شخصی خواهد بود. این در حالی است که یکی از اهداف اجرای طرح‌های ترافیکی، کاهش میل به استفاده از خودروی شخصی است و اگر مدیریت شهری زمان اجرای طرح را متناسب با تصمیم استانداری برای ادارات و بانک‌ها تغییر می‌داد، این هدف محقق می‌شد. اما اکنون عملا انتخاب نامناسب زمان اجرای طرح ترافیک بدون تناسب با ساعات کار، شهروندان را به استفاده از خودروی شخصی تحریک می‌کند. به نظر می‌رسد این قبیل تصمیمات جزیره‌ای مدیریت شهری می‌تواند اثرگذاری طرح ترافیک جدید را حتی در زمینه تحقق مقاصدی که در آن موفق‌تر بوده است، تنزل دهد.