به گزارش «دنیای اقتصاد» روایت آماری دفتر اقتصاد مسکن و بانک مرکزی از وضعیت بازار معاملات مسکن شهر تهران در فروردین‌ماه با اختلاف ۱۴۲ هزار تومانی در اعلام میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی فروخته شده در بازار معاملات مسکن پایتخت طی ۳۱ روز منتهی به پایان فروردین‌ماه ۹۸ همراه است. در حالی این دو مرجع آماری بخش مسکن در روایت رسمی خود از وضعیت بازار معاملات مسکن شهر تهران در فروردین ماه سال جاری دو قیمت متفاوت را اعلام کرده‌اند که در ماه‌های پایانی سال گذشته به دنبال برگزاری جلساتی بین مسوولان این دو مرجع آماری و واکاوی و بررسی دلایل وجود اختلاف آماری، این اختلافات به سطح حداقلی رسیده بود. در واقع سال گذشته بعد از اینکه شکل محاسبه این آمارها مورد واکاوی و بررسی قرار گرفت فاصله و اختلاف آماری به کمترین حد رسیده بود. به‌عنوان مثال، در حالی که بانک مرکزی در روایت رسمی از بازار معاملات مسکن شهر تهران در بهمن ماه ۹۷ میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان را ۹ میلیون و۸۰۰ هزار تومان اعلام کرده بود آمار دفتر اقتصاد مسکن در این زمینه ۹ میلیون و۷۷۸ هزار تومان بود که تنها اختلافی جزئی و قابل چشم‌پوشی بین این دو آمار مشاهده می‌شود.

اما در روایت این دو مرجع آماری حوزه مسکن از بازار معاملات مسکن شهر تهران در فروردین ماه امسال، بانک مرکزی در حالی میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی فروش رفته در این ماه را ۱۱ میلیون و ۲۶۹ هزار تومان اعلام کرده است که این میزان در گزارش دفتر اقتصاد مسکن معادل ۱۱ میلیون و ۴۱۱ هزار تومان ذکر شده است. هر چند ممکن است اختلاف ۱۴۲ هزار تومانی در اعلام میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در فروردین ماه ۹۸، در ظاهر اختلاف قابل توجهی به نظر نرسد اما مهم‌ترین اثر این اختلاف خود را در محاسبه و برآورد تورم مسکن به خصوص تورم ماهانه مسکن نشان می‌دهد و از این جهت این اختلاف آماری قابل‌تامل است. این اختلاف ۱۴۲ هزار تومانی در میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران طی فروردین‌ماه امسال موجب شده است تورم ماهانه مسکن بر اساس آمار بانک مرکزی به ۱/ ۲ درصد برسد؛ این در حالی است که تورم ماهانه مسکن در آمار دفتر اقتصاد مسکن ۷/ ۳ درصد گزارش شده است.

درخصوص دلایل بازگشت اختلاف آماری به آمارهای رسمی بانک مرکزی و دفتر اقتصاد مسکن در زمینه وضعیت ماهانه معاملات مسکن شهر تهران دو فرضیه می‌توان مطرح کرد. اولین فرضیه می‌تواند این موضوع باشد که احتمالا به‌صورت مجدد روش‌های محاسبه آمار در هر دو مرجع آماری به شکلی تغییر کرده است که دوباره اختلافات قیمتی قابل توجه را در اعلام میانگین قیمت هر مترمربع مسکن موجب شده است؛ براساس فرضیه دوم این احتمال مطرح است که بخشی از داده‌های مربوط به معاملات انجام شده در یکی از روش‌های محاسبه به دلایلی ملاک عمل برای محاسبه متوسط قیمت قرار نگرفته است.

«دنیای اقتصاد» پیش‌تر در گزارشی با استناد به داده‌های اولیه برگرفته از سامانه رهگیری معاملات مسکن از افت شدید حجم (تعداد) معاملات خرید مسکن در شهر تهران طی فروردین‌ماه ۹۸ خبر داده بود؛ براساس این گزارش در فروردین ماه تعداد معاملات خرید مسکن در شهر تهران به کمتر از ۳ هزار فقره کاهش یافت؛ بانک مرکزی در گزارشی که شنبه‌شب از وضعیت بازار مسکن فروردین ماه منتشر کرد تعداد کل معاملات خرید مسکن در این ماه را ۳۴۲۳ فقره اعلام کرد که در مقایسه با ماه قبل-اسفند ۹۷-معادل ۳/ ۷۳ درصد و در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته ۲/ ۳۲ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که در گزارش «دنیای اقتصاد» براساس آمارهای اولیه سامانه رهگیری معاملات مسکن، میزان کاهش حجم معاملات خرید آپارتمان در پایتخت در فروردین‌ماه امسال در مقایسه با اسفند ماه سال گذشته بیش از ۷۰ درصد و در مقایسه با فروردین پارسال بیش از ۴۰ درصد اعلام شده بود.