اما بسته‌های حمایتی دولت چین برای مقابله با آثار اقتصادی کرونا که رشد فعالیت‌های ساخت‌وساز و پروژه‌های عمرانی در این کشور را به‌دنبال داشته باعث شده تا بهای فروش تحویل سه ماهه میلگرد چین از فروش تحویل یک ماه بعد بالاتر باشد. این خوش‌بینی به بازار حتی در روند معاملات فعلی میلگرد در بورس شانگهای نیز اثرگذار شده و مانع از افت قیمتی این محصول با شیبی تند شده است.

رشد ۵۷/ ۴ درصدی مصرف میلگرد چین با وجود شیوع کرونا

تقاضای واقعی برای مصرف فولاد در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۱۹ در چین کاهش پیدا کرد. براساس گزارش متال‌بولتن رکود مصرف در بازار فولاد چین در سه ماه دوم سال ۲۰۱۹ و به دنبال آن شیوع ویروس کرونا در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰ سقوط این بازار را به دنبال داشت. البته با توجه به اقدامات حمایتی دولت چین رکود پیش‌آمده در بازار مصرف این کشور دوام طولانی‌مدتی نداشت و تقاضای فولاد این کشور به‌خصوص در بخش میلگرد با سرعت افزایش یافت. به نحوی که میزان تقاضای سالانه برای میلگرد در چین در ماه آوریل نسبت به مدت مشابه در سال قبل رشد ۱۴ درصدی و میزان تقاضا برای این محصول در ماه مه نسبت به مدت مشابه در سال پیش خود افزایش ۲۰ درصدی داشت.  این افزایش مصرف ناشی از ورود سرمایه‌های جدید به بخش زیرساخت در این کشور بود که علاوه بر آنکه رشد تقاضا برای محصولات اصلی فولادی همچون میلگرد و میله را درپی داشت، به افزایش تقاضا در طیف گسترده‌ای از محصولات همچون ورق، لوله، خط ریل و... نیز منجر شد.

تحلیلگران Fastmarkets در جدیدترین پیش‌بینی خود میزان تقاضا برای فولاد چین را در سال ۲۰۲۰ حدود ۹۰۰ میلیون تن برآورد کرده‌اند که این رقم نسبت به پیش‌بینی قبلی این موسسه که در ابتدای شیوع کرونا و کاهش تقاضا در اثر قرنطینه صورت گرفته بود ۳۰ میلیون تن افزایش داشته است؛ در واقع تحلیلگران این موسسه معتقدند حمایت‌های دولت چین با رشد فعالیت‌های زیرساختی و ساختمانی در این کشور نتیجه داده است و همین موضوع نیز باعث شده تا این موسسه پیش‌بینی قبلی خود در زمینه تقاضا برای فولاد چین را تغییر دهد. همچنین در بخش دیگری از برآورد این موسسه آمده که باتوجه به نحوه حمایت‌های دولتی چین که عمدتا در ساخت‌وساز تمرکز پیدا کرده میزان مصرف میلگرد در چین در سال ۲۰۲۰ نسبت به مدت مشابه در سال قبل افزایش ۵۷/ ۴ درصدی خواهد داشت.

ورود میلگرد مصرفی در بازار چین به فاز کونتانگو

در روز ۶ جولای قیمت میلگرد برای تحویل یک ماه بعد در بورس شانگهای چین به ۳.۶۵۵ یوآن به ازای هر تن رسید که این رقم با احتساب ۱۳ درصد ارزش افزوده بود. این رقم نسبت به معاملات پیشین خود افت ۵۴/ ۰ درصدی را تجربه کرد. براساس گزارش متال‌بولتن شروع تابستان در این کشور و آغاز باران‌های سنگین موسمی و در برخی موارد رانش زمین به افت ساخت‌و‌ساز در این کشور منجر شده و همین موضوع نیز کاهش قیمت میلگرد را که مصرف اصلی آن در ساخت‌وساز است درپی داشته است.

همچنین میلگرد در این بازار برای تحویل ۲ ماه بعد نیز با قیمت ۳۶۵۵ یوآن به ازای هر تن محصول معامله شد که این رقم نیز نسبت به قیمت پیشین معامله این محصول افت ۳۳/ ۰ درصدی را تجربه کرد. پیش‌بینی استمرار باران‌های موسمی در این کشور و ادامه افت تقاضا علت اصلی این کاهش بها بود. برخلاف فروش یک و دوماهه، بهای میلگرد چین در فروش سه ماهه نسبت به قیمت معامله پیشین افزایش ۱۳/ ۱ درصدی داشت و این محصول با قیمت ۳۶۷۳ یوآن به ازای هر تن محصول معامله شد. افزایش بهای میلگرد در فروش سه ماهه نشان از پیش‌بینی بازار برای بازگشت تقاضا برای این محصول ظرف سه ماه آینده دارد.

همچنین بالاتر بودن قیمت فروش تحویل سه ماه آینده نسبت به بهای محصول در فروش یک ماه یا نقدی را قرارگیری بازار در حالت کونتانگو می‌نامند؛ در حال حاضر نیز میلگرد داخلی چین در این شرایط به‌سر می‌برد و ورود بازار به شرایط کونتانگو به مفهوم خوش‌بینی تجار به آینده بازار است.  براساس گزارش متال‌بولتن نیز اگرچه قیمت میلگرد چین در روزهای اخیر روند کاهشی داشته اما برای میان‌مدت، افزایش قیمت این محصول پیش‌بینی شده زیرا بعد از اتمام فصل تابستان و باران‌های فصلی در چین میزان ساخت‌وساز در این کشور افزایش پیدا می‌کند؛ همواره پس از این فصل، جبران خسارت‌های احتمالی در اثر سیل‌های ناشی از باران‌های شدید افزایش قابل‌ملاحظه تقاضا را در این کشور رقم می‌زند و بنابراین معاملات آتی میلگرد چین رقم بالاتری نسبت به رقم فعلی دارد.  همچنین در گزارش متال‌ بولتن آمده که انتظار رشد قیمت میلگرد در سه ماه آینده انگیزه‌ای برای تقویت حضور دلالان در بورس شانگهای برای خرید میلگرد شده و همین موضوع اجازه افت قیمت به میزان متناسب با کاهش تقاضا را برای این محصول نداده است. فعالان این بازار معتقدند نرخ میلگرد چین در کوتاه‌مدت در سطح بهای فعلی بماند و این بازار با افت قابل‌توجه روبه‌رو نشود.

تخفیف صادراتی در کار نیست

نگاهی به روند معاملاتی میلگرد صادراتی فوب چین حکایت از کاهش قیمت این محصول در روزهای اخیر دارد. میلگرد فوب چین در روز دوشنبه ۶ جولای با نرخ میانگین ۴۵۷ دلار به ازای هر تن معامله شد که این رقم نسبت به قیمت این محصول در روز پیشین معامله خود افت ۲۵/ ۰‌دلاری به‌ازای هر تن داشت.

در معاملات روز دوشنبه ۶ جولای میلگرد چین با حداقل و حداکثر قیمت ۴۶۵ تا ۴۸۰ دلار به ازای هر تن معامله شد که این رقم نسبت به قیمت روزهای قبل افت داشته است، البته خریداران این محصول بر این باور هستند که با توجه به محدودیت بازار داخلی این کشور افت بهای میلگرد صادراتی این کشور در بازه ۴۵۵ تا ۴۶۰ دلار به ازای هر تن محتمل است. اما تولیدکنندگان این کشور می‌گویند درحال حاضر نیز سود حاصل از صادرات میلگرد چین در کمترین میزان مورد قبول خود قرار دارد و برنامه‌ای برای تخفیف بیشتر به مشتریان خود ندارند. براساس گزارش متال‌بولتن دومین تاجر بزرگ بورس شانگهای معتقد است که نرخ میلگرد صادراتی چین در کوتاه مدت در سطح قیمت فعلی پایدار می‌ماند و باتوجه به محدودیت بازار داخلی این محصول، بعید است که فضایی برای افزایش قیمت صادراتی نیز وجود داشته باشد.

محدودیت‌های زیست‌محیطی و افت تولید شمش در چین

برای تحلیل بازار میلگرد علاوه بر آنکه باید به بررسی بازار مصرف پرداخت نباید از بخش مواد‌اولیه نیز غافل شد. با توجه به افزایش آلودگی هوا در بخشی از مناطق چین از ابتدای ماه جولای مقامات محلی تانگشان قوانین سختگیرانه‌ای را برای فولادسازان این شهر وضع کرده‌اند که از سطح تولید شمش در این کشور کاسته می‌شود. بنابراین از تاریخ اول جولای تولیدکنندگان این منطقه ملزم شدند که روزانه تا ۸۰ هزار تن از تولید روزانه شمش چدن خود بکاهند و میزان فعالیت کوره بلند این شهر در این ماه نسبت به ماه قبل خود کاهش ۶۷ درصدی داشته باشد. این کاهش عرضه شمش فولاد خود می‌تواند عاملی در جهت رشد قیمت شمش فولاد باشد و نتیجه آن نیز افزایش ۲۰ یوآنی قیمت بیلت شهر تانگشان بود. افزایش قیمت شمش عاملی در جهت تقویت قیمت محصولات فولادی نیز خواهد بود. البته همزمان شدن افت تولید در برخی شهرهای چین در اثر محدودیت‌های زیست‌محیطی با زمان باران‌های موسمی که افت مصرف را در این دوره در پی دارد به تعادل عرضه و تقاضا نیز منجر خواهد شد و بنابراین نباید منتظر تغییر قیمت به‌علت تغییر بخش عرضه یا تقاضا بود.  

کرونا و تغییر در روند مصرف عناصرآلیاژی در میلگرد

میلگرد به‌عنوان بزرگ‌ترین گروه مصرفی فولاد چین خود مصرف‌کننده فروآلیاژهایی ازجمله وانادیوم، نیوبیوم، سیلیکو منگنز و... است. بنابراین تقاضا برای این محصول عاملی برای جهت‌دهی به بازار این عناصر آلیاژی محسوب می‌شود. تحلیلگران Fastmarkets در گزارش ماه جولای خود پیش‌بینی کرده‌اند که بخشی از نیوبیوم مصرفی در تولید میلگرد چین با افزایش مصرف وانلادیوم جایگزین شده و به این ترتیب میزان استفاده از وانادیوم در تولید میلگرد چین افزایش پیدا کند.  استفاده از فرووانادیوم به‌عنوان عنصر آلیاژی در تولید فولاد باعث ایجاد خواص مطلوبی همچون مقاومت سایشی و قابلیت سختی‌پذیری می‌شود. همچنین از این افزودنی به‌طور گسترده در تولید میلگرد برای بهبود قدرت کششی استفاده قرار می‌شود و میزان خمش محصول را افزایش داده و امکان برش را در میلگرد ایجاد می‌کند.

نیوبیوم عنصر آلیاژی دیگری است که اضافه کردن آن در اندازه مناسب به فولاد از سویی سختی سطحی محصول را افزایش داده و از طرف دیگر خاصیت داکتیلیتی و جوشکاری را بهبود می‌بخشد. استفاده از این عنصر آلیاژی در تولید میلگرد چین پیش از این رواج داشته اما موسسه Fastmarkets برآورد کرده که با توجه به افزایش قیمت نیوبیوم در سال ۲۰۲۰ از میزان استفاده از این عنصر آلیاژی در چین کاسته شود و تولیدکنندگان فولاد این کشور افزایش مصرف نیوبیوم را جایگزین آن کنند. میزان واردات فرونیوبیوم چین در پنج ماه ابتدای سال ۲۰۲۰ نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش ۲/ ۴۹ درصدی داشته است. همچنین این موسسه برآورد کرده که با توجه به افزایش ساخت و ساز و رشد مصرف میلگرد در چین میزان تقاضای سیلیکو منگنز چین نیز در سال جاری میلادی رشد ۲ تا ۵ درصدی داشته باشد.

 



تبعیت قیمت میلگرد صادراتی چین از افت بهای میلگرد داخلی

بهای میلگرد صادراتی چین که پس از کنترل شیوع ویروس کرونا به فاز افزایشی وارد شده بود، مجدد از روزهای پایانی ماه ژوئن و روزهای ابتدایی ماه جولای وارد فاز کاهشی شد. شروع فصل تابستان و آغاز باران‌های موسمی در کشورهای آسیای شرقی عامل محدودیت تقاضا برای میلگرد این کشور و تضعیف بهای میلگرد داخلی چین است. محدودیت بازار داخل نکته‌ای مثبت برای خریداران میلگرد چین به‌شمار می‌رود تا از این فرصت برای تخفیف‌گیری استفاده کنند.

 همچنین در این بازه زمانی برخی از بازارهای صادراتی این کشور نیز به‌علت درگیری با باران‌های موسمی با افت تقاضا روبه‌رو می‌شوند و همین موضوع نیز عامل تضعیف قیمت میلگرد صادراتی چین است. البته درحالی‌که بهای هر تن میلگرد صادراتی چین در ژوئن سال گذشته در بازه ۵۰۰ تا ۵۲۰ دلار به ازای هر تن قرار داشت و در سال جاری میلادی بر اثر تبعات شیوع کرونا، نرخ این محصول به بازه ۴۵۵ تا ۴۷۵ دلار به ازای هر تن وارد شده است، تولیدکنندگان میلگرد چین معتقدند که این محصول گنجایش افت قیمت بیش از نرخ فعلی را ندارد.