منابع آگاه به رویترز اظهار کرده‌اند: شرکت PDVSA شرکای خارجی را که در جوینت‌ونچرهای تولید نفت در منطقه «اورینوکو‌بلت» حضور دارند تحت فشار قرار داده تا رسما درباره ادامه همکاری در این پروژه‌ها تصمیم بگیرند. این جوینت‌ونچرها شامل اکوئینور نروژ، شورون آمریکا و توتال فرانسه هستند. حتی پس از دور اول تحریم‌ها علیه‌ شرکت PDVSA در سال ۲۰۱۷، جوینت‌ونچرهای این شرکت قادر بودند حساب‌های خود در آمریکا و اروپا را برای دریافت پول حاصل از فروش نفت حفظ کنند. آنها همچنین از بانک‌های واسطه در آمریکا و اروپا برای انتقال پول به حساب‌های شرکت PDVSA در چین استفاده می‌کردند. اما شرکت PDVSA چند هفته پیش رسما به مشتریانش درباره دستورالعمل‌های بانکی جدید اطلاع داد و انتقال حساب‌های جوینت ونچرهای خود را که می‌توانند به‌صورت جداگانه نفت صادر کنند، آغاز کرد. این تصمیم در بحبوحه تنش با برخی از شرکای این شرکت روی داد که پس از اعلام تحریم‌های جدید آمریکا در ژانویه، کارکنانشان را از ونزوئلا خارج کرده‌اند. تحریم‌ها به شرکت‌های آمریکایی که در ونزوئلا فعالیت می‌کنند از جمله شورون و شرکت‌های خدمات انرژی هالیبرتون، بیکرهیوز و شلومبرگر مهلت داده تا فعالیت‌هایشان در این کشور آمریکای جنوبی را متوقف کنند. هدف از تحریم‌ها، محروم کردن دولت ونزوئلا از درآمدهای نفتی است و این تحریم‌ها باعث سرگردانی نفتکش‌های حامل نفت ونزوئلا به‌دلیل ابهامات پیرامون مسائل مالی شده است. همچنین تولید نفت را برای ونزوئلا که قادر نیست مواد رقیق‌کننده وارد کند، دشوار کرده است.

  سفر مرموز نفتکش سعودی به ونزوئلا

در این میان اما یک نفتکش سعودی در حال پیمودن اقیانوس آتلانتیک به مقصد ونزوئلا برای تحویل یا دریافت یک محموله است که اتفاق نادری بین دو کشور عضو اوپک محسوب می‌شود.اطلاعات رهگیری «اس‌اند‌پی گلوبال‌پلاتس» نشان می‌دهد نفتکش عبقیق که متعلق به شرکت دولتی نفتکش بحری است، ۲۰ ژانویه بندر ینبوع در دریای سرخ را ترک کرده و پس از توقف به مدت یک روز در یکی از بنادر اسپانیا در ۳۰ ژانویه، به سوی ونزوئلا رهسپار شده است. این کشتی مقصد خود را پایانه نفتی خوزه ونزوئلا اعلام کرده و انتظار می‌رود ۱۱ فوریه به مقصدش برسد که تقریبا بیش از دو هفته پس از اعلام تحریم‌های آمریکا علیه شرکت نفتی دولتی PDVSA ونزوئلا خواهد بود. مقامات شرکت بحری، وزارت نفت عربستان سعودی و شرکت PDVSA در این باره اظهارنظر نکرده‌اند.

نفتکش‌های شرکت بحری از سوی شرکت آرامکوی سعودی برای حمل نفت و محصولات نفتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق اطلاعات پلاتس، در دو سال اخیر، هیچ نفتکش سعودی به ونزوئلا سفر نکرده است. بر اساس گزارش پلاتس، این نفتکش ممکن است حامل نفت سبک عربستان برای خوزه باشد. ونزوئلا معمولا نفت فوق‌سنگین خود را با نفت سبک‌تر یا نفتا ترکیب می‌کند تا گرید قابل صادرات را تولید کند؛ اما واردات ۱۲۰ هزار بشکه در روز مواد رقیق‌کننده از آمریکا با وضع تحریم‌ها علیه شرکت PDVSA، متوقف شده است و صادرات میعانات عربستان می‌تواند این شکاف را پر کند.همچنین ممکن است عبقیق به دنبال بارگیری یک محموله نفت از ونزوئلا برای صادرات به منطقه دیگری باشد. برخی از منابع بازار گفته‌اند این نفتکش ممکن است به پایانه خوزه برود تا نفت ونزوئلا را بارگیری کرده و به پالایشگاه‌های آسیایی تحویل دهد. شرکت «ریلاینس اینداستریز» هند پیش از این از نفتکش‌های بحری برای حمل نفت ونزوئلا به پالایشگاه‌های خود در غرب هند استفاده کرده است. این شرکت هندی یکی از خریداران مهم نفت ونزوئلا است و انتظار می‌رود وارداتش از این کشور با تحریم‌های آمریکا و توقف واردات پالایشگاه‌های آمریکایی، افزایش پیدا کند. احتمال سوم این است که مقصد نفتکش از سوی خدمه به اشتباه وارد شده باشد.