توجه به متغیرهای کیفی محیطی و شهری در کنار متغیرهای کمی

در عین حال رشد قیمتی حادث‌شده در این زمان نسبت به زمان مشابه سال گذشته در حدود ۱۵ درصد بوده است. بر همین اساس در عین ایجاد گردش در موجودی کالای سرمایه‌گذاران و ایجاد امکان سرمایه‌گذاری مجدد برای آنها، سازندگان تا حدودی از شناسایی زیان حسابداری خارج شده‌اند. این خروج در برخی از مناطق میانی و جنوبی کلان‌شهری مثل تهران بیش از پیش مشاهده شده و شدت اثرگذاری آن برای واحدهای با متراژ حدود ۵۰ تا ۹۰ مترمربع محسوس‌تر بوده است. این امر در بین سرمایه‌گذاران نیز مدنظر قرار گرفته؛ به‌گونه‌ای که سرمایه‌گذاری در احداث واحدهای با متراژ مشابه بیش از پیش در نظر سرمایه‌گذاران قرار دارد. بنابراین مشاهده می‌شود که طرف عرضه رفتاری به تبعیت از طرف تقاضا در پیش گرفته است؛ چراکه عرضه‌کنندگان به‌خوبی به این نکته مهم رسیده‌اند که باید نیازمندی‌ها و توان خرید طرف تقاضا را در نظر بگیرند تا از ریسک‌های کاهش قابلیت فروش جلوگیری کنند یا آن را به حداقل ممکن برسانند که خود رفتاری عقلانی تلقی می‌شود.

براساس اطلاعات موجود، مناطق ۵ و ۸ در آذرماه ۹۶ نسبت به آذرماه ۹۵ شاهد بیشترین نرخ رشد قیمت و مناطق یک و ۱۶ شاهد کمترین نرخ رشد قیمتی بوده‌اند.  نکته قابل ‌توجه آن است که با وجود مازاد عرضه، منطقه ۵ تهران هم شاهد بیشترین نرخ رشد قیمتی بوده و هم از نظر تعداد معاملات نیز نرخ رشد بالایی را داشته است به نحوی که حدود ۱۵ درصد از معاملات انجام شده در تهران مربوط به این منطقه بوده است. این منطقه از شمال به ارتفاعات شمال تهران، از شرق به بزرگراه آیت‌الله اشرفی اصفهانی و محمدعلی جناح، از جنوب به جاده مخصوص کرج و از غرب به مسیل کن محدود می‌شود. یکی از ویژگی‌های مهم این منطقه شهری تهران آن است که دسترسی مناسبی به بزرگراه‌های شهری داشته و از سوی دیگر از نظر سرانه فضای سبز وضعیت مناسبی را در کلانشهر تهران دارد.

گویی متقاضیان خرید واحدهای مسکونی در این منطقه علاوه‌بر ویژگی‌های قیمتی و متغیرهایی که درنهایت منتهی به تناسب قدرت خرید یک واحد مسکونی داشته‌اند به متغیرهای کیفی خرید واحدهای مسکونی مانند دسترسی به بزرگراه‌ها، امکان سریع رسیدن به نقاط مرکزی شهر و دسترسی به مترو و BRT داشته‌اند، به کیفیت هوای منطقه محل سکونت نیز توجه کرده‌اند؛ امر مهمی که هرچند پرداختن به آن مستلزم یادداشتی مجزا و طولانی‌تر است، اما به‌عنوان اشاره‌ای مهم و قابل‌ تامل می‌تواند در این نوشته مدنظر قرار گیرد. براساس محاسبات انجام‌شده و اطلاعات موجود، منطقه ۵ شهرداری تهران جزو ۱۰ منطقه بالایی شهر تهران از نظر سرانه فضای سبز قرار دارد. به تعبیر دیگر به‌نظر می‌رسد خریداران واحدهای مسکونی علاوه‌بر توجه به متغیرهای قیمتی و درآمدی به متغیرهای کیفی محیطی و شهری مهم دیگر نیز در انتخاب خود توجه داشته‌اند.

این متغیرها شامل سرانه فضای سبز در دسترس در منطقه (به‌عنوان متغیری مهم در تصمیم‌گیری در شرایط آلودگی هوای قابل‌توجه شهر تهران و آمار مرگ‌و‌میر اعلامی در اثر آلودگی)، دسترسی به بزرگراه‌ها، خطوط BRT و مترو و امثالهم است. با توضیحات اجمالی ذکر‌شده در سطور قبلی و اقبال عمومی موجود در تهران برای مهاجرت دائم یا غیردائم به شهرهای با کیفیت هوای بهتر به‌نظر می‌رسد که آینده بازار مسکن در شهری مانند تهران، ‌آینده‌ای است که در آن تصمیم‌گیری خرید در شرایطی است که امکان حداقل شدن میزان زمان تلف‌شده در ترافیک، امکان عدم ابتلا به بیماری‌های مختلف ناشی از آلودگی هوا یا حداقل کردن ریسک این موضوع کلیدی در کنار متغیرهایی مانند دسترسی به مراکز مهم شهری خواهد بود.

آخر هفته