مارکت برتر

بر همین اساس بازارهای نوظهور رمزارزها، این روزها فرصت جدیدی را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داده تا با حضور در این بازار سرمایه خود را افزایش دهند. رمزارزها برای سرمایه‌گذاران ایرانی جذابیت‌های خاص خودش را دارد و شواهد نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران ایرانی نیز به این بازار روی خوش نشان داده‌اند.

علت برتری بیت‌کوین

بازارهای سرمایه سنتی تاثیرپذیری زیادی از تصمیمات دولت‌ها و کشورهای مختلف دارند؛ در حالی که حوزه رمزارزها و مارکت بین‌المللی آن مستقل از تصمیمات دولتی و حکومتی است. بازار رمزارزها بر اساس میزان عرضه و تقاضای افراد حاضر در بازار کنترل می‌شود، در نتیجه می‌توان اذعان داشت که مردم عادی و اشخاص حقیقی روند بازار را تعیین می‌کنند و به نوعی احساسات در بازار جریان دارد.

اما سوال اینجاست که آیا رمزارزها فقط در بازارهای سرمایه دیجیتال ایفای نقش می‌کنند یا محصولات دیگر فناوری بلاک‌چین در این بازارهای نوین مالی نیز تاثیرگذار هستند؟ پشت هر رمزارزی، یک تکنولوژی قدرتمند وجود دارد که به‌صورت دائم در حال توسعه است. در نتیجه افرادی که از تکنولوژی‌های جدید، دانش و علم کافی برخوردار باشند، می‌توانند در این عرصه مسیر اصلی خود را پیدا کنند. در واقع رمزارزها در اصل کارمزدی است که افراد به تیم توسعه‌دهنده پلت‌فرم اصلی و تکنولوژی آن پرداخت می‌کنند تا خدمات آینده را توسعه دهند.

از سوی دیگر محصولات فناوری بلاک‌چین  به صورت مداوم در حال توسعه هستند و افراد فعال این حوزه با خرید و فروش این رمزارزها بخشی از سهام آنها را خریداری می‌کنند. پروژه‌هایی که در حال اجرا هستند با سرمایه دریافتی از سوی کاربران توسعه بیشتری را به ارمغان می‌آورند. با توسعه بستر بلاک‌چین و فناوری‌های پایه‌ریزی‌شده روی این بستر، هر روز به سمت استقلال جوامع و حذف مرزها پیش می‌رویم و درنتیجه ارتباطات میان‌فردی نیز افزایش می‌یابد.

یکی از مواردی که می‌توان به آن اشاره کرد، حذف واحدهای پولی سنتی است؛ زیرا این واحدهای پولی محدود به زمان و مکان خاصی هستند و همین باعث می‌شود تا انرژی و هزینه بسیاری صرف آنها شود تا به دست مردم  برسند. از همه مهم‌تر به دلیل کاغذی بودن و عمر کم اسکناس‌ها، تولید مجدد اسکناس باعث آسیب به محیط‌زیست می‌شود. در نهایت برای جلوگیری از هدررفت انرژی و سرمایه ملی هر کشور، ورود دولت‌ها به بسترهای اینترنتی مالی بهترین راه است.

همچنین باید در مورد موضوع شیوع و گسترش بیماری کرونا در سطح جهان و به‌تبع آن استقبال کشورها از بسترهای وب و اینترنت، سخن گفت. بستر بلاک‌چین و بازار رمزارزها نیز در این عرصه مورد توجه جوامع مختلف قرار گرفته است و بر همین اساس  مشخص شد که رمزارزها نه‌تنها تهدیدی برای اقتصاد جهانی نیستند، بلکه فرصتی برای شکوفایی و رونق اقتصاد جهانی به حساب می‌آیند. در بازار رمزارزها، افراد واقعی و حقیقی فعالیت دارند و در پشت هر خرید و فروش، احساسات یک شخص قرار دارد؛ در نتیجه برخی از افراد متاثر از جوامع هستند و بر همان اساس اقدام به اجرای معاملات می‌کنند و از سوی دیگر برخی دیگر از افراد به دنبال پیشرفت و توسعه سرمایه بوده و با این دیدگاه نوین در بازار حاضر می‌شوند.

اما علت برتری بیت‌کوین نسبت به سایر رمزارزها در این بازار چیست؟ بررسی تاریخچه بیت‌کوین نشان می‌دهد این رمزارز خالقی ناشناس به نام «ساتوشی ناکاموتو» دارد و افراد بسیاری در دنیا به دنبال هویت این شخص هستند؛ اما تا به امروز اطلاعاتی از وی یافت نشده است. در این میان بیت‌کوین به وسیله هیچ شخصی کنترل نمی‌شود و به نوعی تنها افراد با موقعیت‌های مالی مختلف هستند که بازار این رمزارز را شکل داده‌اند. البته این نکته را نباید فراموش کرد که در سراسر دنیا، صرافی‌های رمزارزی در تغییر قیمت بیت‌کوین تاثیرگذار هستند. تکنولوژی‌ای که برای بیت‌کوین (استخراج و تراکنش‌ها) در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ در نظر گرفته شده، بسیار آینده‌نگرانه و کامل بوده و سبب شده تا این رمزارز به عنوان یک الگو برای شرکت‌های توسعه‌دهنده سایر رمزارزها شناخته شود. در اصل، بسیاری از شرکت‌های توسعه‌دهنده رمزارز ابتدا برای ساخت تکنولوژی از بیت‌کوین الهام می‌گیرند و فرآیند کاری خود را آغاز می‌کنند.

همچنین در ادامه این نوشتار باید به نقش صرافی‌های بزرگ جهان در بازارهای مالی رمز‌ارز هم اشاره کرد که بسیار پررنگ است. صرافی‌های رمزارزی به منظور ایجاد ارتباط میان افراد فعال در این حوزه تلاش می‌کنند و برای برقراری این ارتباط، هزینه‌ای به عنوان کارمزد خدمات از افراد دریافت می‌کنند. اگر صرافی‌های رمزارزی حضور نداشتند، این بازار نیز شکل نمی‌گرفت و امکان خرید و فروش رمزارزها در دنیا به سختی فراهم می‌شد.

برخلاف جریان آب

واکنش معکوس بازار رمزارزها در دوران کرونا و رشد بی‌سابقه اکثر رمزارزها  در این دوران یکی از موضوعاتی است که نشان داد این ایده جدید تا چه اندازه می‌تواند در جهان امروز ما موثر باشد. بازار رمزارزها ابتدا تحت تاثیر بیماری کرونا قرار گرفت، اما به سرعت خود را بازیابی کرد؛ به‌طوری ‌که در تاریخ ۲۶ اسفند سال ۹۸ نرخ بیت‌کوین و سایر رمزارزها به دلیل شیوع ویروس کرونا (موج نخست کووید ۱۹) با ریزشی به‌طور میانگین ۶۰درصدی روبه‌رو شد؛ ولی پس از گذشت مدتی بسیار کوتاه (تقریباً چهارماهه) دوباره به مبلغ قبل بازگشت و اکنون در قیمت ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار در نوسان است.

رمزارزها بر پایه میزان عرضه و تقاضا در بازار بین‌المللی کنترل می‌شوند و افراد عادی بر روند قیمتی آن تاثیرگذار هستند. پس می‌توان نتیجه گرفت که بازار رمزارزها  نسبت به سایر بازارهای مالی که روند آن از سوی نهادها و سازمان‌های دولتی یا وابسته به دولت تعیین می‌شود، سوددهی و حتی ریسک بسیار بالاتری داشته باشند.

آینده بلاک‌چین و رمزارزها در ایران نشان می‌دهد اگر داده‌ها و اطلاعات عمومی را از طریق بلاک‌چین ذخیره و تغییرات اعمالی را به این شکل اجرا کنیم، این روش بهترین گزینه است و می‌توانیم شکلی جدید از پردازش اطلاعات در فضایی کاملاً ایمن و رمزنگاری‌شده را شاهد باشیم و در نتیجه درز اطلاعات دیگر کاملاً بی‌معنا خواهد شد. اساساً رمزارزها ابزاری برای پرداخت‌های اینترنتی محسوب می‌شوند و شکل جدیدی از پول را می‌توان در آنها یافت. ایده‌ای که می‌تواند مرزها را جابه‌جا کند و دیدگاه‌ها را تغییر بدهد. به عبارتی وقتی شخصی بتواند دارایی خود را به راحتی از کشوری به کشور دیگر بدون پرداخت هزینه گزاف انتقال دهد، یک نوع موفقیت و برد محسوب می‌شود. اگر این فرآیند در ایران رشد و نمو یابد، می‌تواند گشایش‌های اقتصادی برای کشور به همراه داشته باشد پس به نوعی ارزآوری را در کوتاه‌ترین زمان شاهد خواهیم بود. آینده را باید رقم زد، نه اینکه منتظر باشیم تا موفقیت و آینده به سراغ ما بیاید.

البته باید تاکید کرد که ورود به حوزه رمزارزها نیازمند دانش است و به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود که با دانش اندک وارد این بازار شد. در فعالیت و ورود افراد به حوزه رمزارزها ابتدا شناخت بازار و حوزه رمزارزها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که در صورت تحقق این مسائل، افراد قطعاً می‌توانند تصمیم درست بگیرند و در این حوزه با دیدی باز ورود کنند. بهترین فرهنگ‌سازی در این زمینه در شرایط کنونی، آموزش است و داشتن دانش در یک حوزه برای سرمایه‌گذاری، بسیار ضروری است. دانش پایین و نبود آموزش صحیح و اصولی می‌تواند آسیب بسیار زیادی به سرمایه افراد در بازارهای مالی رمزارزها وارد کند.

بررسی چالش‌ها و فرصت‌ها

رمزارزها در کشور نه‌تنها تولید می‌شود بلکه عموم مردم به سمت خرید و فروش آن نیز گرایش پیدا کرده‌اند. اما دولت با تعلل در تدوین قوانین و مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال، در عمل فعالیت‌ کاربران این ارزها را به سمت فعالیت‌های زیرزمینی سوق داده است. چرا دولت چنین رویه‌ای را در رویارویی با ارزهای دیجیتال در پیش گرفته است؟ چه فرصت‌هایی در دل صنعت ماینینگ و ارزهای دیجیتال نهفته است؟ چرا فرصت‌سوزی؟

در توسعه صنعت استخراج رمزارز یا ماینینگ در ایران دو نکته چالش‌برانگیز وجود دارد که به‌طور تقریبی، در همه نشست‌هایی که با مسوولان دولتی برگزار کردیم، مطرح شده است. نکته اول، مساله انرژی و قیمت‌گذاری برق مورد نیاز دستگاه‌های ماینر و دیگری، بحث تبادل و استفاده از رمزارزهاست.

ما به دو علت باور داریم توسعه رمزارزها برای اقتصاد ایران فرصت است و نباید از آن صرف‌نظر کرد. نخسـت اینکه میزان مصرف برق در ساعات اوج، اختلاف فاحشی با ساعت‌های مصرف عادی برق در کشور دارد و این فرصتی برای استفاده از ظرفیت تولید برق در کشور برای توسعه یک صنعت درآمدزای دیگر است.

صنعت ماینینگ تنها صنعتی است که به سرعت راه‌اندازی می‌شود، به سرعت خاموش یا روشن می‌شود و هیچ آلایندگی محیط زیستی بر اساس استانداردهای تعریف‌شده در کشور ندارد. استفاده سریع از این میزان اختلاف در تقاضا و مصرف برق در دیگر صنایع به آسانی صنعت ماینینگ نیست. بنابراین می‌توانیم با هموار کردن مسیر توسعه این صنعت، از ظرفیت‌های ایجادشده برای تولید برق در کشور استفاده کنیم.

دوم، مساله گشایش‌های تبادلات مالی برای ایرانیان در شرایط تحریمی است که با مساله مقررات تبادل در کشور گره خورده است. متاسفانه اظهارنظرهای مقام‌های مالی و بانکی در ایران درباره قوانین مربوط به تبادل رمزارزها منطقی نیست. مسوولان در نشست‌ها به تامین مالی تروریسم اشاره می‌کنند و آن را به عنوان دلیل اصلی عدم مجاز شمردن تبادلات رمزارزها بارها تکرار کرده‌اند. به نظر من، این استدلال صرفاً ناشی از رویکردی است که در نقطه آغاز برخورد با فناوری‌های نو، آن را یک تهدید می‌بیند تا فرصت و تلاش می‌کند به جای در نظر گرفتن منافع آن، به نکات منفی و زیان‌آور آن فکر کند. هیچ‌کس این استدلال را که ارزهای دیجیتال قابل پیگرد قانونی و نظارتی نیست انکار نمی‌کند، اما نباید فراموش کرد که اقتصاد کشور ما تحریم شده است و با توجه به ظرفیت‌های تولید برق در ایران، کشور ما می‌تواند به یکی از تولیدکنندگان اصلی رمزارز تبدیل شود. این به این معناست که ایران می‌تواند برای انجام بخش بزرگی از تبادلات مالی رمزارزها، از ابزارهای نظارتی استفاده کند. با این حال، این مزیت رمزارزها کمتر مورد توجه مسوولان بانک مرکزی ایران قرار گرفته است. هرچند بسیاری از بانک‌های مرکزی در جهان، از جمله فدرال‌رزرو آمریکا، ارزهای دیجیتال را تهدیدی برای حاکمیت خود تلقی می‌کنند، اما نباید فراموش کرد که وضعیت کشور ما، با کشورهای دیگر متفاوت است. روابط بانکی و مالی ایران با دیگر کشورها، بر اساس سیاست‌های تحریمی آمریکا انجام می‌شود که اکنون به کمترین سطح نسبت به سال‌های گذشته رسیده است. بنابراین ارزهای دیجیتال را می‌توان فرصتی برای اقتصاد تحریمی ایران در نظر گرفت.

یک نکته دیگر که بارها به عنوان نقدی جدی به ارزهای دیجیتال مطرح شده، دلاریزه کردن اقتصاد و کمک به خروج سرمایه است. این در حالی است که دلاریزه شدن اقتصاد مساله‌ای فارغ از توسعه رمزارزهاست و به نوسان روزمره قیمت‌ها و تورم‌های مدیریت‌نشده در اقتصاد مربوط است. زمانی که اقتصادهایی مثل کوبا و اتحاد جماهیر شوروی درگیر چنین معضلی شدند، خبری از ارزهای دیجیتال نبود. ضمن اینکه اگر شرایط خروج سرمایه مطرح شود، مردم می‌توانند هر کالایی را از کشور خارج کنند.

ارزهای دیجیتال یک واقعیت در اقتصاد جهانی است که جنگیدن با آن، فایده‌ای ندارد. به ویژه در اقتصادی مثل ایران که مورد شدیدترین تحریم‌های بین‌المللی قرار گرفته است.

سوم، با توسعه ارزهای دیجیتال، تقاضا برای اسکناس دلار در کشور کاهش پیدا می‌کند و یکی از چالش‌های جدی بانک مرکزی در تعادل‌بخشی به بازار ارز از بین می‌رود. استفاده گسترده مردم از کیف پول‌های الکترونیک، تقاضای ایرانیان برای اسکناس دلار را می‌شکند. رمزارزها می‌تواند به عنوان منبع تازه مردم برای حفظ سرمایه و برای واردات کلان از خارج مورد استفاده قرار بگیرد. تامین اسکناس چالش بزرگی برای بانک مرکزی است که با توسعه استفاده از ارزهای دیجیتال، حل‌و‌فصل می‌شود.

ترکیبی از کم‌اطلاعی و عدم جسارت در تصمیم‌گیری باعث شده در یک سال و نیم گذشته در حوزه رمزارزها فرصت‌های اقتصادی را بسوزانیم. جهان در حال تغییر است و ایران فرصتی برای نظاره‌گر ماندن ندارد. بنابراین باید تصمیم گرفت و اجرا کرد. فشار اشتباهات گذشته باعث شده در رویارویی با پدیده‌های جدید به جای تصمیم‌گیری فعالانه و برنامه‌ریزی، منفعلانه عمل کنیم و در نهایت به بگیروببند برسیم.

پیش‌بینی آینده

به گفته سایت مدیوم، سال گذشته یک سال پرفرازونشیب بود، اما در برابر آن بخش‌های بلاک‌چین و ارزهای رمزنگاری‌شده به پیشرفت، توسعه و رشد خود ادامه دادند. اینکه آیا به شکل افزایش توجه و وضوح نظارتی، اتخاذ گسترده بیت‌کوین و سایر ارزهای رمزپایه به عنوان وسیله مبادله یا استفاده گسترده‌تر از بلاک‌چین در سازمان‌های مختلف صورت گرفته است، روندی کاملاً واضح است. بلاک‌چین و ارزهای رمزپایه با هر معیاری به دور از اوایل درک مفهومی و کنجکاوی فنی منتقل شده و اکنون به بخشی از جریان اصلی گفت‌وگو در تجارت تبدیل شده‌اند. با این حال، هنوز مقدار زیادی عدم اطمینان در اقتصاد و بخش بلاک‌چین وجود دارد. این عدم اطمینان مداوم همچنین یک بازار پویا ایجاد می‌کند. پیش‌بینی همیشه کاری دشوار است و برای چنین بخش پرشتاب و در حال تکاملی دوچندان است.

 


مشخصات بازار رمزارزها

 بازارهای سرمایه سنتی تاثیرپذیری زیادی از تصمیمات دولت‌ها و کشورهای مختلف دارند؛ در حالی که حوزه رمزارزها و مارکت بین‌المللی آن مستقل از تصمیمات دولتی و حکومتی است. بازار رمزارزها بر اساس میزان عرضه و تقاضای افراد حاضر در بازار کنترل می‌شود، در نتیجه می‌توان اذعان داشت که مردم عادی و اشخاص حقیقی روند بازار را تعیین می‌کنند و به نوعی احساسات در بازار جریان دارد.

 محصولات فناوری بلاک‌چین  به صورت مداوم در حال توسعه هستند و افراد فعال این حوزه با خرید و فروش این رمزارزها بخشی از سهام آنها را خریداری می‌کنند. پروژه‌هایی که در حال اجرا هستند با سرمایه دریافتی از سوی کاربران توسعه بیشتری را به ارمغان می‌آورند. با توسعه بستر بلاک‌چین و فناوری‌های پایه‌ریزی‌شده روی این بستر، هر روز به سمت استقلال جوامع و حذف مرزها پیش می‌رویم و درنتیجه ارتباطات میان‌فردی نیز افزایش می‌یابد.

 در بازار رمزارزها، افراد واقعی و حقیقی فعالیت دارند و در پشت هر خرید و فروش، احساسات یک شخص قرار دارد؛ در نتیجه برخی از افراد متاثر از جوامع هستند و بر همان اساس اقدام به اجرای معاملات می‌کنند و از سوی دیگر برخی دیگر از افراد به دنبال پیشرفت و توسعه سرمایه بوده و با این دیدگاه نوین در بازار حاضر می‌شوند.