بوی بهبود از مقاصد امنیتی اروپا

رشد به سبک اروپایی

در میان ۳۳ کشور مورد تحقیق در این گزارش، نروژ تنها کشوری است که با افت گردشگران ورودی به کشور خود در سال ۲۰۱۷ روبه‌رو شده و این کاهش ناشی از نزول تقاضای سفر به این کشور از بازارهای دوردست آن بوده است. عملا رشد جز یک مورد، در تمام مقاصد بررسی شده اتفاق افتاد و بیش از نیمی از آنها رشد بیش از ۱۰ درصدی را در ورود گردشگران تجربه کردند. ترکیه با رشد ۲۸ درصدی از بازگشت گردشگرانی که در نتیجه ناآرامی‌های سیاسی و دغدغه‌های امنیتی کاهش یافته بودند، سود برد. ایسلند نیز با رشد ۲۴ درصدی ستاره‌ای در گردشگری اروپا محسوب می‌شود که رشد قابل توجهی در شمار گردشگران ورودی را پشت سر گذاشته است؛ به طوری که حتی دولت این کشور مراقب مساله «بیش از حد شدن توریسم ورودی» به این کشور است. مقاصد اروپای جنوبی کنار مدیترانه نیز عملکرد خوبی داشته‌اند؛ مونته‌نگرو ۱۹ درصد رشد کرده، صربستان رشد ۱۸ درصدی را تجربه کرده، مالت نیز رشد ۱۶ درصدی و اسلوونی و قبرس هر یک رشد ۱۵ درصدی داشته و بر فصلی بودن سفرها با موفقیت غلبه کرده‌اند.

فنلاند که در این زمینه شاهد رشد ۱۴ درصدی بوده، افزایش شمار گردشگران خود را بیشتر مدیون بازارهای بزرگ آسیایی مانند چین و هند است. مقاصدی مانند کرواسی با رشد ۱۴ درصدی و پرتغال با رشد ۱۲ درصدی با رشد قابل توجهی در سال ۲۰۱۷ روبه‌رو بوده‌اند. بیشتر موفقیت گردشگری کرواسی ناشی از سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در زمینه توریسم و بهبود ارتباطات هوایی، به‌خصوص در مسیرهای طولانی بوده است. اسپانیا که در زمینه ورود گردشگران بین‌المللی در سال ۲۰۱۷ رشد ۹ درصدی داشته، به‌رغم تنش‌های سیاسی در کاتالونیا با قدرت درآمدهای صنعت گردشگری خود را دنبال کرده است.

  تاثیرات گردشگری بر هتل‌ها

نتایج مثبتی که در بالا در مورد رشد تعداد گردشگران ورودی به اروپا در سال ۲۰۱۷ بیان شد، بر صنعت اقامت این قاره نیز اثرگذار بوده‌اند. نرخ اشغال هتل‌ها در اروپا افزایش ۴/ ۲ درصدی را در سال ۲۰۱۷ تجربه کرده و افزون بر آن افزایش ۲/ ۱ درصدی را نیز در نرخ‌های روزانه شاهد بوده و به همین دلیل به‌طور کلی درآمدهای هتل‌ها به ازای اتاق‌های موجود رشد ۶/ ۳ درصدی پیدا کرده است. نکته قابل توجه این است که مقاصد اروپایی مدیترانه‌ای واقع شده در جنوب این قاره، رشد سریع‌تری را در ورود گردشگران بین‌المللی نسبت به اقامت شبانه آنان داشته‌اند و این به معنای آن است که روندی برای اقامت‌های کوتاه‌تر در این مقاصد شکل گرفته است.  سفرهای هوایی اروپایی همچنان با قدرت به‌کار خود ادامه می‌‌دهند و برخی مشکلاتی که برای شرکت‌های هواپیمایی این قاره پیش آمده، تاثیری بر این وضعیت نگذاشته است. به‌رغم اینکه سفرهای بین اقیانوس اطلس به دلیل رشد اقتصادی قاره اروپا ادامه می‌یابد، دلار ضعیف‌تر و یوروی قوی‌تر ممکن است منجر به کاهش این سفرها به مقصد اروپا شود؛ زیرا این منطقه در صورت بروز این شرایط برای مسافران آمریکایی گران‌تر می‌شود.

  رشد آتی

قدرت یافتن شرایط اقتصادی در منطقه اروپا موجب می‌شود تقاضای سفر برخی کشورهای کلیدی درون منطقه‌ای مانند آلمان، فرانسه و بریتانیا پشتیبانی شود. آلمانی‌ها احتمالا در سال ۲۰۱۸ بیشتر سفر می‌کنند زیرا نرخ بیکاری آنها کمتر شده و سطح دستمزدها به‌گونه‌ای است که مصرف را تقویت کند. هرچند تقاضای آلمانی‌ها برای سفر به ترکیه در تعطیلات در سال ۲۰۱۷ کاهش ۸ درصدی یافته است، آلمانی‌هایی که به تعطیلات رفته‌اند در عوض به مقاصد جنوب‌شرقی اروپا همچون مونته‌نگرو، اسلوونی و صربستان روی آورده‌اند. در فرانسه، بهبود وضعیت توریسم منجر به بهبود اقتصاد این کشور خواهد شد که به نوبه خود و با افزایش تعداد گردشگران خروجی فرانسوی منجر به افزایش شمار توریست‌ها در سراسر مقاصد اروپایی خواهد شد. در بریتانیا نیز به نظر می‌رسد نرخ ارز ضعیف‌تر، تقاضای سفر توریست‌های بریتانیایی را به تعویق نینداخته است. با وجود اینکه سفر به خارج برای بریتانیایی‌ها گران‌تر شده، اکثر مقاصد افزایش رشد دو رقمی را از این بازار گزارش کرده‌اند.

تقریبا در تمام مقاصد بررسی شده جز یک مورد، تقاضای سفر اتباع روسیه پس از دو سال رکود بهبود یافته است. قاره اروپا در سال ۲۰۱۷ میزبان ۳/ ۲۴ میلیون گردشگر روس بوده است. این حقیقت که روس‌ها به پرواز به قاهره پس از دو سال تعلیق پروازهای هوایی به مصر ادامه خواهند داد، گویای این است که سهم ترکیه در جذب روس‌تبارانی که به تعطیلات خواهند رفت، کاهش خواهد یافت. پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ ادامه یابد و قدرتمندتر شدن اطمینان مصرف‌کنندگان، مخارج خانوارهای آمریکایی را به پیش خواهد راند. به‌رغم رشد مداوم اقتصاد آمریکا، نااطمینانی نسبتا زیادی در مورد سیاست‌های تجاری آینده وجود دارد و به‌طور بالقوه چشم‌اندازهای مربوط به میان‌مدت را به تعویق خواهد انداخت. میزان ورود گردشگران بین‌المللی از ایالات متحده به اروپا در سال ۲۰۱۷ حدود ۶/ ۳۰ میلیون نفر برآورد می‌شود که نسبت به سال گذشته افزایش ۱۲ درصدی نشان می‌دهد. در چین، رشد توریسم با بهبود ارتباطات هوایی بین چین و اروپا ادامه پیدا کرده و طبقه متوسط رو به فزونی این کشور به پیش راندن رشد سفرهای خروجی در سال جاری نیز ادامه خواهند داد. در سال ۲۰۱۷ اروپا از ۱/ ۱۲ میلیون چینی استقبال کرد که رشد ۱۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد.

توجه به سیاست‌های توریسم

با مشخص شدن این موضوع که توریسم در قاره اروپا نسبت به چالش‌های جهانی سال‌های گذشته از جمله حملات تروریستی، مشکلات ژئوپلیتیک و برخی موارد دیگر مقاوم و مستحکم بوده است، چشم‌انداز توریسم اروپا در سال ۲۰۱۸ نیز مثبت به نظر می‌رسد و انتظار می‌رود در این سال حدود ۴ درصد افزایش پیدا کند. با تقویت رشد توریسم و ایمن‌تر شدن آن، احتمال می‌رود همکاری قدرتمندی میان مقاصد اروپایی و ذی‌نفعان گردشگری شکل بگیرد تا رویکردی جامع برای توسعه پایدار بلندمدت توریسم اتخاذ شود.  براساس آمارها و پیش‌بینی‌هایی که کمیسیون سفر و گردشگری اتحادیه اروپا منتشر کرده است، به نظر می‌رسد رشد گردشگری ورودی در قاره اروپا که در سال ۲۰۱۶ تنها ۹/ ۱ درصد و در سال ۲۰۱۷ بیش از ۸ درصد بود، در سال‌های آتی نیز ادامه پیدا کند و در سال ۲۰۱۸ به ۳/ ۴ درصد و در سال ۲۰۱۹ به ۷/ ۲ درصد برسد. هرچند این رشد در مناطق مختلف اروپا متفاوت است. از نظر رشد گردشگری خروجی نیز، رشد این منطقه که در سال ۲۰۱۶ برابر با ۳/ ۳ درصد بود، در سال ۲۰۱۷ به ۱/ ۸ درصد رسیده و انتظارها بر این است که این میزان در سال ۲۰۱۸ معادل ۱/ ۴ درصد و در سال ۲۰۱۹ برابر با ۴/ ۳ درصد رشد کند. در این میان، در سال ۲۰۱۸ مناطق مدیترانه‌ای اروپا از نظر ورود گردشگر بیشترین رشد را با ۲/ ۵ درصد در این قاره خواهند داشت و گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که بیشترین رشد گردشگران خروجی در اروپا نیز در سال جاری میلادی متعلق به همین منطقه با رشد ۸/ ۵ درصدی باشد.