بنا به‌گزارش اخیر «پولتیکو»، صدور روادید سفر برای بازدیدکنندگان از ایالات متحده در سال مالی ۲۰۱۷ و جایی که دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور، دوره حکمرانی خود را آغاز کرده بود، نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۳ درصد کاهش داشته است و کارشناسان تخمین می‌زنند روند این سقوط در ۶ ماه آینده بیش از گذشته ادامه پیدا کند.   همچنین در گزارشی دیگر که «بلومبرگ» در آن به بررسی توزیع ملیتی گردشگران ورودی به آمریکا در سال ۲۰۱۷ پرداخته، ارزیابی کرده است که با تقویت واحد پول آمریکا در پی انتخاب ترامپ و افزایش ارزش دلار در مقایسه با سایر ارزهای عمده جهانی، هزینه‌های سفر به ایالات متحده برای گردشگران دیگر کشورهای جهان افزایش پیدا کرده و از همین رهگذر است که در آمارها، افزایش ورود گردشگر تنها در میان کشورهای ثروتمند به چشم می‌خورد و به‌شکلی معنادار، در آمریکا پذیرش گردشگر خارجی از کشورهایی که اقتصاد ضعیف‌تری دارند با کاهش قابل ملاحظه‌ای همراه بوده است.

سیر نزولی صدور ویزا

در گزارشی که «پولتیکو» در آن به بررسی آمارهای وزارت امور خارجه ایالات متحده پرداخته، عنوان شده است که در آخرین سال مالی که باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، تصدی‌گر سمت ریاست جمهوری بوده، ماهانه و به‌طور میانگین ۸۶۵ هزار و ۱۲۴ روادید ورود به خاک آمریکا صادر شده؛ این درحالی است که با بررسی عملکرد دولت دونالد ترامپ در ایامی که حکومت را در دست داشته است، رقم ماهانه ۷۵۴ هزار و ۴۷۹ ویزا به دست می‌آید که از کاهشی ۱۳ درصدی حکایت می‌کند. این گزارش خاطرنشان می‌کند که علائم ریزش در مسافران آمریکا اولین بار در حین کمپین مبارزات انتخاباتی ترامپ روی داد که این تاجر و سیاستمدار پرده از سیاست‌های ضد پذیرش مهاجر در کشور خود برداشت و از تصمیمات خود مبنی بر کشیدن دیوار در مرز میان آمریکا و مکزیک و اعمال سختگیری و محدودیت در پذیرش شهروندان کشورهایی که اکثریتی مسلمان دارند، خبر داد. «پولتیکو» تصریح می‌کند که نمی‌توان براساس آماری که وزارت امور خارجه آمریکا به‌تازگی منتشر کرده مشخص کرد که این کاهش 13 درصدی ناشی از سختگیری در صدور ویزا بوده یا کاهش درخواست‌ها؛ اما نظرسنجی‌ها و نظرات کارشناسی نشان می‌دهند که احتمالا در ریزش سفر گردشگران به این کشور هر دوی این عوامل به‌صورت توامان موثر بوده‌اند که در این صورت، ایالات متحده که سال‌ها یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین مقاصد گردشگری جهان محسوب می‌شد، در کنار چالش‌ها و موانع سیاسی برای جذب گردشگر، حالا باید با چالش جدید از دست دادن بازار خود در میان گردشگران جهان دست و پنجه نرم کند.

افت ورود ولخرج‌ها

یک نمونه از بازارهای گردشگری آمریکا که ماهیتی استراتژیک دارد و هم‌اکنون در معرض تهدید قرار گرفته، گردشگران چینی است. این دسته از گردشگران برای تمام کشورهای جهان از اهمیت خاصی برخوردار هستند، چرا که چین با ارسال سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون گردشگر، بزرگ‌ترین و ولخرج‌ترین جامعه توریست را در جهان به خود اختصاص داده و با توجه به این واقعیت که این گردشگران پرخرج‌ترین گردشگران دنیا به شمار می‌روند، اهمیت آنان دوچندان می‌شود. آمارهای انتشاریافته از طرف وزارت امور خارجه آمریکا نشان می‌دهد در ماه مارس سال ۲۰۱۷ که تنها ۳ ماه از آغاز دولت ترامپ سپری شده بود، حدود ۱۵۰ هزار ویزای آمریکا برای بازدیدکنندگان چینی صادر شده بود. اما با گذشت تقریبا یک سال و در ماه فوریه ۲۰۱۸، این رقم به‌سختی به ۵۰ هزار ویزا رسید که نشان از نزولی با شیب شدید و در نتیجه نگران‌کننده برای فعالان گردشگری آمریکا دارد.

گرانی سفر به آمریکا

اما سیاست‌های جدید ترامپ را نمی‌توان به تصمیمات تازه در روابط بین‌الملل محدود کرد. رویکرد اقتصادی وی در نتیجه عملکرد صنعت گردشگری این کشور نیز قابل اعتنا است. «بلومبرگ» در گزارشی  عوامل اقتصادی را نیز رکن مهمی در تغییرات معادلات صنعت گردشگری آمریکا می‌داند. این گزارش سیاست‌های اقتصادی رئیس‌جمهور کنونی ایالات متحده را مدنظر قرار داده و اظهار کرده است که با تقویت ارزش دلار در بازار ارزهای عمده جهانی، سفر به این کشور برای گردشگران گران شده و این عامل موجب کاهش انگیزه‌های سفر به این کشور و ریزش در تعداد مسافران می‌شود. «بلومبرگ» با بررسی آمار تعداد گردشگران ورودی به آمریکا در بازه ۹ ماهه ژانویه تا سپتامبر سال ۲۰۱۷ که به تفکیک کشورها منتشر شده، چنین استدلال می‌کند که انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور، هرچند اثری سوء بر صنعت گردشگری ایالات متحده گذاشته است، اما یک دودستگی در میزان حجم ورود گردشگران به این کشور ایجاد کرده است؛ گردشگران کشورهای ثروتمند بیش از گذشته و گردشگران کشورهای فقیرتر و دارای اقتصاد ضعیف‌تر بسیار کمتر از گذشته به آمریکا سفر می‌کنند. موید این گزاره نیز اعداد و ارقام است.

برترین مبدا گردشگری به آمریکا در بازه یاد شده کانادا بوده که با افزایشی ۵/ ۴ درصدی نسبت به بازه مشابه در سال ۲۰۱۶، بیش از ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار گردشگر به آمریکا فرستاده است. اما در مقابل مکزیک که در رتبه دوم قرار گرفته و مناقشه دیوارکشی در مرز را با رئیس‌جمهور آمریکا تجربه کرده، در این بازه رشدی منفی به میزان ۵/ ۷ درصد به ثبت رسانده است و در این بازه ۹ ماهه اندکی بیش از ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار گردشگر از این کشور به آمریکا سفر کرده‌اند. چنین معادله‌ای، کم و بیش، میان حجم حضور گردشگران سایر کشورها نیز در آمریکا به‌چشم می‌خورد. برزیل، هند، آرژانتین و کلمبیا هرکدام به ترتیب رشدهایی منفی به میزان ۴/ ۱۱ درصد، ۴/ ۱۳درصد، ۲۲درصد و ۳/ ۱۲ درصد به ثبت رسانده‌اند اما در مقابل کره جنوبی با ۱/ ۱۸ درصد تنها کشوری بوده که رشد درصدی تعداد گردشگران آن در آمریکا دورقمی بوده است.