ولی تیموری همچنین به «ایسنا» گفته که مقصد سفر بیشتر ایرانی‌ها، کشورهای زیارتی، ترانزیتی و ارزان بوده است. وی با یادآوری اینکه سال گذشته ۱۰ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۹۵۲ نفر به خارج از کشور سفر کردند، خاطرنشان کرده است: «سفرهای خارجی ایرانی‌ها امسال در قیاس با سال گذشته بسیار کمتر بوده است.» این مقام مسوول البته تصریح کرده است: «برخی از این کشورها را نمی‌توان مقصد نهایی ایرانی‌ها دانست؛ چراکه کشورهایی مثل ترکیه، امارات یا قطر نقطه اتصال با کشوری دیگر و مسیر ترانزیت ایرانی‌ها است، بنابراین نمی‌توان این تفکیک مقاصد را دقیق دانست. خیلی‌ها هنگام سفر، مقصد اول خود را مثلا استانبول یا دبی ذکر می‌کنند، اما دست‌کم ۷۰درصد آنها از این شهر به کشور دیگری می‌روند.»

براساس این خبر، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درحالی از افت سفرهای خارجی ایرانی‌ها خبر داده که منبع آماری آن، پلیس مهاجرت است که خروج ایرانی‌های مقیم خارج از کشور را نیز در این محاسبات لحاظ می‌کند. به استناد گزارش‌های آژانس‌های مسافرتی، تا پاییز امسال سفرهای خارجی ایرانی‌ها نیز تحت‌تاثیر افزایش نرخ عوارض خروج از کشور، ارز و بلیت هواپیما، نصف شده است. دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی هم چندی پیش از کاهش تعداد مسافران در مسیرهای هوایی خارجی تا ۳۳درصد تنها در مهرماه خبر داده بود.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، آمار ۴ میلیون و ۷۰۴ هزار و ۵۰۹ سفر خروجی در برابر ۴ میلیون و ۷۳۹ هزار و ۴۱۳ سفر ورودی در ۷ ماه نخست سال ۹۷ نشان می‌دهد تراز سفر ایران در این مدت به میزان ۳۴ هزار و ۹۰۴ سفر مثبت شده است. در مدت زمان مشابه سال ۹۶، با ۳ میلیون و ۶ هزار و ۵۵۸ سفر ورودی در برابر ۵ میلیون و ۲۸۲ هزار و ۱۸۱ سفر خروجی ترازی منفی به میزان ۲ میلیون و ۲۷۵ هزار و ۶۲۳ سفر ثبت شده بود. همچنین در ۷ ماه نخست سال ۹۵، ۳ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۳۷۸ سفر ورودی در برابر ۴ میلیون و ۳۲۰ هزار و ۹۴۹ سفر خروجی تراز منفی یک میلیون و ۲۰۰ هزار و ۵۷۱ سفر خروجی را به نمایش گذاشته بود. به باور کارشناسان و فعالان گردشگری، افزایش نرخ ارز و ارزان شدن ایران به‌عنوان مقصد سفر باعث افزایش سفر ورودی شده است. از سوی دیگر همین افزایش نرخ ارز، افزایش عوارض خروج، افزایش نرخ خدمات گردشگری، افزایش هزینه‌های حمل و نقل به‌ویژه بلیت هواپیما و... موجب شده با کاهش سفر خروجی مواجه شویم.

پیش از این فعالان گردشگری موضوع افت سفرهای خروجی را پیش‌بینی کرده بودند؛ اتفاقی که به مسائل مختلفی از جمله معیشت مردم بازمی‌گشت. به گفته آنها از آنجا که سفر برای مردم ایران یک کالای مصرفی محسوب می‌شود، شرایط اقتصادی این کالای مصرفی را به سمتی کشانده که به مرور درحال حذف شدن است. آنها همچنین با اشاره به مثبت شدن نامحسوس تراز سفر ایران، تاکید کرده بودند که تا زمانی که رونقی برای گردشگری داخلی فراهم نشود، شاهد ورود گردشگر خارجی نخواهیم بود چون گردشگر داخلی است که به مقاصد گردشگری رونق می‌دهد و در نهایت گردشگران خارجی را مجاب می‌کند به ایران بیایند.