سهم مناطق آزاد از گردشگران نوروزی

مناطق آزاد کشور نیز مانند بسیاری دیگر از نقاط کشور دارای ظرفیت و پتانسیل‌های بسیار به منظور جذب گردشگر به ویژه گردشگر خارجی است؛ اما به دلیل مهم‌ترین چالش گردشگری در کشور یعنی عدم بازاریابی، تبلیغات داخلی و خارجی و معرفی جاذبه‌های گردشگری آن‌طور که باید از ظرفیت‌هایش بهره‌برداری نشده. حالا شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی از سال گذشته در تلاش است تا با شناسایی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود در این مناطق بتواند ظرفیت‌های گردشگری، سرمایه‌گذاری و... را گسترش دهد. اما از آنجا که فعالان گردشگری بر این باورند از طریق جذب گردشگر ورودی می‌توان بر بسیاری از مشکلات اقتصادی و حتی سیاسی پیروز شد، محمدرضا رستمی، معاون فرهنگی، گردشگری و صنایع خلاق شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی نیز با تاکید بر این موضوع معتقد است مناطق آزاد ظرفیت جذب گردشگر خارجی را داشته. او با اشاره به آمار گردشگر ورودی در نوروز ۹۸ بیان کرد: «اگر آمار در مجموع حدود ۵۰ هزار نفر گردشگر ورودی در مناطق آزاد را در کنار ۱۸۴ هزار نفر در کل کشور در نظر بگیریم می‌توان به این نتیجه رسید که حدود یک‌سوم این تعداد گردشگر ورودی در مناطق آزاده بوده‌اند. بنابراین توجه به بهبود ظرفیت‌های مناطق آزاد می‌تواند تاثیر مستقیم در جذب گردشگر ورودی بیشتر نیز داشته باشد.»

از سوی دیگر، وی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، بر توجه به بوم‌گردی تاکید می‌کند و می‌گوید: «آمارهایی که در زمینه اقامت گردشگران در بوم‌گردی مناطق آزاد به ثبت رسیده نشان می‌دهد چنین مناطقی ظرفیت مناسب در این زمینه را دارد.» ۱۵۵ نفر اقامت در ارس، ۱۷۰۰ نفر اروند، ۲۴۰ نفر در انزلی، ۱۰۳۰نفر در چابهار، ۲۰ هزار و ۲۰۰ نفر در قشم و ۲۵۱ نفر در ماکو و مجموعا ۲۵ هزار نفر؛ آماریست که برای اقامت در اقامتگاه‌های بوم‌گردی در نوروز ۹۸ از سوی شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی اعلام شده. بر همین اساس نیز رستمی بر این عقیده است می‌توان با گسترش چنین ظرفیتی و آموزش جوامع محلی و بومی و گسترش بوم‌گردی برای میزبانی از گردشگران داخلی و خارجی در جذب گردشگر پیشتاز بود.

مبادله گردشگر با مناطق آزاد کشورهای همسایه از جمله برنامه‌هایی است که این مقام مسوول آن را از جمله برنامه‌های قابل اجرا در سال ۹۸ عنوان می‌کند: «شورای گردشگری خارجی مناطق آزاد درصدد آن است تا گردشگران کشورهای همسایه مناطق آزاد را به مناطق آزاد ایران جذب کند. در حال حاضر مذاکراتی نیز از اروند به عراق و از ارس و ماکو با ارمنستان، تاجیکستان و نخجوان صورت گرفته شده است؛ اتفاقی که امیدوار هستیم آمار گردشگر ورودی در مناطق آزاد را افزایش دهد.» هشت منطقه آزاد در کشور ظرفیتی است که تاکنون آن‌طور که باید به آن توجهی نشده است. در حالی که می‌توان باتوجه به چنین ظرفیت‌هایی، شناسایی و جذب سرمایه‌گذار و ایجاد همکاری‌هایی با سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و برنامه‌ریزی و مدیریت درست به مرحله‌ای رسید که از آنها چه در بخش گردشگری داخلی و چه خارجی به‌عنوان قطب گردشگری یاد کرد.