شماره روزنامه ۵۹۹۲
|

آخر هفته

  • ثروت نامرئی

  • روندهای آتی در ایران و جهان

    آینده‌نگری حتی در با ثبات‌ترین اقتصادهای جهان امری به غایت دشوار حتی برای خبره‌ترین تحلیلگران اقتصادی است. این امر به دلایل متعددی ازجمله عوامل درون‌زا و برون‌زا مرتبط است. از یکسو پیش‌بینی رفتار سیاست‌گذاران در قالب مدل‌های اقتصادی، به خودی خود، امری دشوار و پیچیده است و از سوی دیگر اقتصاد همواره از عوامل متعددی فرمان می‌گیرد که در کنترل هیچ‌یک از عوامل داخلی نیست و گاه می‌تواند آثاری بسیار ژرف بر شرایط کسب و کار بگذارد (همچون تنش‌های ژئوپلیتیک). عوامل دیگری که بر پیچیدگی مساله می‌افزاید به قول لوکاس به تغییرات ساختاری در اقتصاد مرتبط است، که در واقع تسری روابط علیت گذشته بر فرآیندهای آینده را دشوار می‌سازد و به عبارت دیگر می‌تواند ضرب‌المثل معروف ما ایرانیان که «گذشته چراغ راه آینده است» را مورد تردید قرار دهد.
  • عکس خبری

  • خشک‌ترین سال در نیم قرن گذشته

    عمق بحران کم آبی طی سال‌های گذشته به حدی رسیده که حتی بارندگی هم حریف کم آبی نمی‌شود چه برسد به اینکه سال آبی ۹۷ -۹۶ به گفته وزیر نیرو خشک‌ترین سال در کل کشور طی ۴۷ سال گذشته خواهد بود.
  • پایان فیلترینگ پیام‌‌رسان محبوب

    پانزده روز پس از آنکه پیام‌‌رسان موبایلی تلگرام به دلیل دارا بودن برخی کانال‌هایی که مردم را دعوت به خشونت می‌کرد با تصمیم عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیر در حوزه امنیتی کشور یعنی شورای عالی امنیت ملی فیلتر شد، شنبه شب خیلی بی‌سر و صدا و بدون هیچ اعلامی از قبل رفع فیلتر شد تا یکبار دیگر دسترسی ۴۰ میلیون کاربر ایرانی به این اپلیکیشن محبوب میسر شود.
  • تو را می‌سپارم به دامان دریا

    سرانجام ۹ روز پس از آغاز حادثه آتش‌سوزی در نفتکش سانچی، امیدها از نجات دریانوردان گمشده در ستون‌هایی از دود و آتش به یأس تبدیل شد و در حالی که تکاوران ارتش ایران خود را آماده می‌کردند که به عرشه کشتی بروند تا بلکه نشانه‌ای از خدمه بیابند، انفجاری مهیب به همه چیز پایان داد و غرق شدن کشتی در آب‌های دریای چین، آتش به جان ایران نهاد.
  • توپ برجام در زمین اتحادیه اروپا؟

    در آستانه دو سالگی برجام رئیس‌جمهور آمریکا در حالی برای سومین بار تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران را تمدید کرد که در عین حال برای ادامه پایبندی ایالات متحده به برجام شرط و شروطی مشخص کرد. دونالد ترامپ اگرچه اعلام کرد آخرین باری است که تعلیق تحریم‌ها را تمدید می‌کند، اما با طرح شروط چهارگانه از اعضای اتحادیه اروپا خواست تا برای اصلاح توافق هسته‌ای، واشنگتن را همراهی کنند.
  • فلز زرد در اوج ۴ ماهه

    هفته‌های صعودی قیمت طلای جهانی ادامه دارد و هر اونس طلا این هفته به مرز ۱۳۴۰ دلار رسید. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در صورت ادامه شرایط موجود، قیمت‌ها به بالاتر از ۱۳۵۰ دلار درهر اونس هم برسد.
  • حذف بودجه نهادهای خاص؟

    اگرچه پیش از این دولت در لایحه بودجه سال ۹۷ جدول شماره ۱۷ را حذف کرده بود اما بخشی از اعتبار برخی ردیف‌های آن در جدولی به نام اعتبارات ردیف‌های متفرقه، در لایحه بودجه گنجانده شده بود که زیر نظر وزارت ارشاد می‌رفت و البته آن را نظارت‌پذیر می‌کرد. اما حالا آنگونه که سخنگوی کمیسیون تلفیق خبرداده نمایندگان تصمیم گرفته‌اند جدولی که بر اساس آن به نهادهای خاص و موسسات غیر دولتی کمک می‌شد، حذف شود و البته بودجه ۲۰۰ میلیارد تومانی که از حذف این کمک‌ها حاصل می‌شود به سمت یارانه سود وام مسکن رزمندگان و معلولان هدایت شود.
  • عبور از تنگناها با گفت‌وگوی ملی

    اتفاقات اخیر در عرصه سیاسی و اجتماعی کشور و بروز ناآرامی‌ها از یکسو و شرایط خطیر خاورمیانه و اتحاد برخی کشورها برای تنش‌آفرینی در ایران از سوی دیگر، نشان داد که هم‌افزایی سیاسی در حال حاضر یکی از مهم‌ترین مولفه‌های حفظ وحدت در کشور است.
  • افشای تخلفات مالی در دوران قالیباف

    شهردار تهران در نخستین گزارش از عملکرد خود طی ۱۰۰ روز از شروع فعالیت در شهرداری پایتخت گزارشی ۵۰۰ صفحه‌ای از وضعیت عملکرد شهردار سابق در دوره ۱۲ ساله فعالیتش به نمایندگان پنجمین دوره شورای شهر تهران ارائه کرد. نجفی در این گزارش از تخلفاتی پرده برداشت که در نهایت چگونگی نظارت شورای شهر چهارم به ریاست چمران را با طرح سوال مواجه می‌کرد. تخلفاتی که عمدتا در ارتباط با مسائل مالی شهرداری در دوران قالیباف بود و تهران را با پرونده‌های سنگینی روبه‌رو کرده است.
  • نوبت توان بخشی پایتخت

    شهردار تهران یکشنبه گذشته با انتشار یک گزارش حدود ۶۵ صفحه‌ای از «پایتخت در دوره انتقال مدیریت»، آنچه از شهردار سابق تحویل گرفته را تصویر کرد. این گزارش که تحت عنوان کارنامه ۱۲ ساله پایتخت داری دوره قالیباف تهیه شده است، نشان می‌دهد: طی سال‌های اخیر اگر چه منابع قابل توجهی در تهران سرمایه‌گذاری شد اما به جای اثر مطلوب در کیفیت زندگی پایتخت‌نشین‌ها باعث تنزل آن شد.
  • تداوم سلطه طلا بر دلار؟

    اونس طلا پس از رشد ۱۳ درصدی در سال ۲۰۱۷ میلادی، سال جدید را نیز با میل افزایشی استارت زد. پیش‌بینی‌هایی که درخصوص آینده فلز زرد در سال ۲۰۱۸ مطرح شده‌اند، بیشتر به صعود این فلز گرانبها تاکید دارند. آرای افزایشی برای طلای جهانی بر پایه دو مولفه استوار هستند؛ تضعیف شاخص دلار آمریکا و تداوم تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک.
  • سناریوی موشکی ترامپ

    دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا بار دیگر در سررسید موعد ۱۲۰ روزه، تعلیق تحریم‌های ایران را البته به‌صورت مشروط تمدید کرد که این اقدام او به مثابه باقی ماندن آمریکا در توافق هسته‌ای است. از جمله این شروط بازرسی‌های نظامی از همه سایت‌های مورد درخواست بازرسان بین‌المللی، عدم انقضای مفاد توافق برای ایران و جدایی‌ناپذیر بودن مساله موشک‌های دوربرد و برنامه‌های تسلیحات اتمی ایران است.
  • پایان تلخ «سانچی»

    نام «سانچی» و سرنوشت تلخ آن و ۳۲ سرنشینش حالا برای بسیاری از مردم آشنا است. سانچی، نفتکشی است که ۱۶ دی ماه امسال در آب‌های شرق چین پس از برخورد با یک فله‌بر غول‌پیکر چینی، دچار انفجار و آتش‌سوزی شد. آن طور که شواهد نشان می‌دهد، اتفاق تلخی که برای نفتکش ایرانی که حامل یک میلیون بشکه میعانات گازی بود رقم خورده؛ ناشی از «حادثه» بوده است. اما اینکه این حادثه چه بوده، هنوز مشخص نیست و نیازمند بازخوانی اطلاعات جعبه سیاه نفتکش سانچی و بررسی دقیق اطلاعات است.
  • آینده ساخت‌وساز

    متغیرهای موثر بر بازار سرمایه‌گذاری‌ ساختمانی از مناسب بودن شرایط برای ساخت‌وساز خبر می‌دهد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در بازار ساخت‌وسازهای مسکونی نشان می‌دهد: در مقطع فعلی «۱+۶» عامل درونی بازار ملک بر فعالیت‌های ساختمانی تاثیرگذار است به‌طوری‌که برآیند مجموعه این عوامل می‌تواند در نقش محرک ساخت‌وساز باعث رونق در این بازار شود. آپارتمان‌سازی در شهر تهران از سال گذشته به شکل خفیف در مسیر خروج از رکود قرار گرفت و طی ماه‌های گذشته از سال‌جاری با رشد مثبت در حجم صدور پروانه ساختمانی مواجه شد. در سایر شهرهای کشور اما علائم رکود ساختمانی کم و بیش مشاهده می‌شود با این تفاوت که میزان رشد منفی تیراژ ساخت مسکن در غالب شهرها در سال‌جاری به مراتب کمتر شده و بازار آماده تجربه رشد مثبت است. ۶ متغیر محرک ساخت‌وساز در مقطع فعلی شامل رشد معاملات خرید مسکن، تخفیف در پرداخت نقدی عوارض ساخت‌وساز، تسهیلات نوسازی در بافت فرسوده، نوسانات قیمت در بازار ملک کلنگی و بازار فروش مصالح ساختمانی و همچنین مناطق مستعد ساخت‌وساز در تهران است.
  • پایان کمای ساختمانی

    بازار ساخت‌وساز مسکونی در تهران با افزایش خفیف در نبض فعالیت‌های ساختمانی، یک گام دیگر از عمق رکود فاصله گرفت. آمارهای جدید دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن از روند صدور پروانه‌های ساختمانی توسط شهرداری تهران نشان می‌دهد بعد از کاهش شدت رکود ساخت‌وساز در سال گذشته و اوایل امسال، تیراژ آپارتمان‌سازی در ۸ ماه اول امسال از رشد مثبت برخوردار شده است. تعداد واحدهای مسکونی جدید ساخته شده در مناطق ۲۲گانه شهر تهران طی ۸ ماه اول امسال با ۵ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل، به ۴۵ هزار واحد رسید.
  • چرخه معیوب رونق ساختمانی

    یک کارشناس و صاحب‌نظر در حوزه سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی و بازار ساخت‌وساز چرخه معیوب رونق ساختمانی در بازار مسکن کشور را تشریح کرد. اسحاق خاکی، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: رونق ساختمانی در کشور تابعی از رونق معاملات مسکن در بازار ملک است که هم‌اکنون در یک چرخه معیوب قرار گرفته است و تا زمانی‌که این چرخه معیوب اصلاح نشود نمی‌توان انتظار داشت فعالیت‌های ساختمانی به‌طور کامل و اثربخش وارد فاز رونق شود.
  • تصویر جدید از بازار مسکن و ساختمان

    بازار مسکن و ساختمان در ماه‌های اخیر تحولات قابل‌توجهی را شاهد بوده است که نمود آن در رشد نزدیک به ۵ درصدی قیمت واحدهای مسکونی در تهران در آذر ماه و افزایش حدود ۵۰ درصدی معاملات نسبت به آذرماه سال گذشته به‌خوبی قابل مشاهده است. براساس اطلاعات غیررسمی دریافت شده، این روند در دی‌ماه نیز ادامه داشته و روند آن کند نشده است.
  • خلأ مالی در بازار ساخت مسکن

    فعالان بازار مسکن از وجود یک خلأ عمده در مسیر ورود بازار ساخت مسکن به فاز رونق خبر دادند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، فعالان بازار مسکن و ساخت‌وساز با اشاره به اینکه هم‌اکنون دست‌کم بنا بر سه دلیل عمده چشم‌انداز رونق فعالیت‌های ساختمانی در آینده نزدیک چندان محتمل نخواهد بود، معتقدند: روند صعودی قیمت مصالح ساختمانی طی ماه‌های گذشته،گران‌فروشی برخی مالکان زمین‌ و املاک مسکونی کلنگی از سوی دیگر و همچنین خلأ تامین مالی در بازار ساخت مسکن با اتکا به تسهیلات موثر از جمله مهم‌ترین موانع رونق فعالیت‌های ساختمانی محسوب می‌شود.
  • توجه به متغیرهای کیفی محیطی و شهری در کنار متغیرهای کمی

    بازار مسکن طی ماه‌های اخیر شاهد افزایش در مقدار معاملات و نیز رشد در قیمت معاملاتی در کلان‌شهری مانند تهران بوده است، این رشد هرچند در مدت زمان اندکی نسبت به رفتار سیکلی مشابه در سال‌های گذشته به وقوع پیوسته است، ولی خود نشان‌دهنده‌ حرکتی مثبت در این بازار در جهت تخلیه بازار از مازاد عرضه موجود و رسیدن به نقطه تعادل تلقی می‌شود. براساس اطلاعات منتشر شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رشد معاملات مسکن طی آذرماه سال ۹۶ نسبت به زمان مشابه سال قبل رقمی در حدود ۵۰ درصد بوده است.
  • گزارش بانک جهانی از وضعیت نفت در سال ۲۰۱۸

    تعیین عوامل موثر بر عرضه و تقاضای نفت و نهایتا قیمت تمام‌شده این محصول استراتژیک در اقتصاد دنیا، مساله بسیار پیچیده‌ای‌ است. سال ۲۰۱۸ ممکن است سالی پر حادثه برای صنعت نفت در دنیا باشد. ترک اقتصادهای بزرگی نظیر چین و هند برای تولید محصولات مختلف تقاضای مناسبی ایجاد خواهد کرد، اما تنش‌ها در بخش عرضه این محصول بین کشورهای عضو اوپک، کشورهای غیرعضو و مهم‌تر از آن ورود تکنولوژی نفت شیل به این صنعت و توسعه چشمگیر آن در تولید نفت و گاز می‌تواند قیمت این محصول را با تغییرات اساسی مواجه کند.
  • دو سناریوی فلز زرد رنگ در سال ۲۰۱۸

    طلا از دیرباز به‌عنوان یکی از دارایی‌های مهم بشر محسوب می‌شده و در زمانی نیز به‌عنوان پول عمل می‌کرده است. با این حال فلز زرد رنگ به‌تدریج و با گسترده‌تر شدن جایگزین‌ها بیشتر به‌صورت یک دارایی پوشش‌دهنده تورم تبدیل شده است و از این دارایی برای سرمایه‌گذاری در مواقعی که نااطمینانی و شرایط اقتصاد کلان در یک کشور نامناسب است، استفاده می‌شود. به‌طور کلی طلا جزو دارایی‌های پوشش‌دهنده و حفظ‌کننده ارزش پول محسوب می‌شود و چندان جزو سرمایه‌گذاری‌هایی که عایدی ایجاد می‌کنند، به حساب نمی‌آید.‌ همچنین در شرایطی که امکان بروز جنگ، تغییرات گسترده نرخ ارز و مواردی همچون تورم گسترده وجود دارد، تقاضا برای طلا بسیار بیشتر می‌شود. برعکس، اگر رشد اقتصادی در یک کشور و حتی به‌طور کلی سطح جهانی مناسب باشد، جایگزین‌های سرمایه‌گذاری بیشتری وجود دارند که بازدهی مناسبی عاید سرمایه‌گذار کنند و به همین ترتیب، تقاضا برای طلا کاهش پیدا می‌کند و به تبع آن قیمت آن نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد. همان‌طور که گفته شد، چشم‌اندازهایی که برای وضعیت آتی طلا وجود دارد، مبتنی بر پیش‌بینی نااطمینانی در جهان است. با این حال وضعیت دلار و نرخ بهره اعلام شده از سوی فدرال رزرو نیز بر قیمت فلز زرد رنگ موثر است.
  • بازار کالا و مواد غذایی در سال ۲۰۱۸

    یکی از مسائل مهم در پیش‌بینی‌های سالانه تعیین وضعیت کشاورزی و بازار کالا در اقتصاد هر کشور است. اگرچه کشورها به‌صورت انفرادی و با دقت بالا این مسائل را رصد می‌کنند و همواره در حال طراحی استراتژی مناسب برای تسهیل فرآیند تولید یا واردات در این زمینه هستند، اما بررسی روند کلی این موضوع در سطح جهانی نیز امری در خور توجه در فرآیند تصمیم‌سازی در این حوزه است. آگاهی به روند جهانی، قدرت پیش‌بینی برای تامین مواد غذایی مهم نظیر گندم یا برنج یا محصولات پوشاکی همچنین سایر کالاهای مورد استفاده خانوارها را به سیستم اقتصادی کشور می‌دهد. نگاهی به روند تغییرات گذشته و پیش‌رو در سال ۲۰۱۸ داشته باشیم.
  • تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۸ عامل شکاف توسعه‌یافتگی

    در ۷سال گذشته دنیا همواره رشد اقتصادی را تجربه کرده است. افزایش رشد ۱/ ۳ درصدی تولید ناخالص کل در اقتصاد دنیا ضمن اینکه نشان می‌دهد تغییرات تکنولوژیک و توانایی انسان در بهره‌برداری از منابع در حال پیشرفت و گسترش است؛ بیانگر واقعیت دیگری از آینده اقتصاد جهانی نیز است. اگرچه رشد تولید ناخالص دنیا نشان می‌دهد که میزان تولید انواع کالا و خدمات نسبت به گذشته افزایشی چشمگیر داشته، به‌صورت ضمنی بیانگر این موضوع نیز است که اقتصادهای پیشرفته با سرعت زیاد در حال سبقت گرفتن از کشورهای در حال توسعه و متکی به درآمدهای منابع طبیعی خود هستند.
  • لزوم حمایت از حق مالکیت فکری

    مالکیت معنوی در مفهوم کلی آن به معنای دارا بودن حق قانونی نسبت به فعالیت فکری در زمینه‌های صنعتی، علمی، ادبی و هنری است. کشورها به ۲ دلیل از حقوق مالکیت معنوی حمایت می‌کنند. دلیل اول اعطای حقوق انحصاری هم از لحاظ اخلاقی و هم اقتصادی به خالق ایده است و همچنین اعطای حق به جامعه برای استفاده از فکر خلق شده. علاوه‌بر این، دولت به‌عنوان سیاست‌گذار برای تشویق خلاقیت و نوآوری، توسعه و کاربری نتایج خلاقیت و نوآوری‌ها نیازمند پایبندی به حقوق مالکیت معنوی است. امری که به جهت برقراری عدالت اجتماعی و عدالت در کسب‌و‌کار برای توسعه اقتصادی و اجتماعی مورد نیاز است. به‌عبارت دیگر، حقوق مالکیت معنوی در راستای محافظت از خالق فکر و ایده و سایر دستاوردهای خلاقانه برای مدت زمان تعریف‌شده برای استفاده از این دستاوردها است. در واقع حقوق مالکیت معنوی به دو دسته «مالکیت صنعتی» و «کپی‌رایت» (حق تکثیر) تقسیم می‌شود. بخش «مالکیت صنعتی» شامل اختراعات و طرحی صنعتی می‌شود. اختراعات در واقع ارائه راه‌حل‌های جدید برای مسائل فنی و طراحی صنعتی طرح‌های خلاقانه هستند که شکل یک محصول صنعتی را نشان می‌دهند. علاوه‌بر این مالکیت صنعتی شامل علامت تجاری (trademark) و نام‌های تجاری نیز می‌شود. علاوه‌بر این، آثار علمی، هنری و ادبی در زیرمجموعه کپی‌رایت قرار می‌گیرند.
  • چین در صدر دریافت‌کنندگان حق اختراع

    میزان ثبت حق اختراع‌ توسط یک کشور نشان‌دهنده میزان نوآوری یک کشور و شرکت‌های فعال در آن کشور است. سال‌ها چین به عنوان کپی‌کننده بزرگ شناخته می‌شد. اما به‌نظر می‌رسد که در سال‌های اخیر تغییرات عمده‌ای را شاهد بوده‌ایم. با وجود اینکه چین همچنان یکی از بزرگ‌ترین کشورها در ارتباط با اتهام زیرپا گذاشتن حقوق مالکیت معنوی و سرقت ایده و علامت‌های تجاری است، اما در سال‌های گذشته تلاش گسترده‌ای از سوی مقامات و نهادهای دولتی این کشور برای به کارگیری قوانین حقوق مالکیت معنوی در شرایط زمانی کنونی را صورت گرفته است.
  • نشان جغرافیایی

    نشان‌ جغرافیایی‌ نشانه‌ای‌ است‌ که‌ مبدا کالایی‌ را به‌ قلمرو، منطقه‌ یا ناحیه‌ای‌ از کشور منتسب‌ می‌سازد. کالایی که کیفیت‌ و مرغوبیت‌، شهرت‌ یا سایر خصوصیات‌ را از‌ مبدا جغرافیایی‌ (برای مثال، شهر، استان، کشور) مشخصی دریافت کرده باشد. حقوق مربوط به نشان جغرافیایی (GI) مانع از استفاده از این نشان از سوی شخص سومی می‌شود که کالایی نامتناسب با استانداردهای مربوطه را عرضه می‌کند. برای مثال، در حوزه قضایی که نشان جغرافیایی چای «دارجلینگ» محافظت شده است، تولیدکننده‌های چای دارجلینگ می‌توانند چای کشت‌شده بیرون از زمین‌های زیر کشت خود یا کشت‌شده بدون رعایت استانداردها را از این نشان جغرافیایی محروم کنند.
  • نقش حقوق مالکیت معنوی در رشد اقتصادی

    خلق ارزش افزوده در سال‌های اخیر با حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان محقق شده است. با توسعه بخش خدمات، تشدید فضای رقابتی به دلیل جهانی شدن و ظهور IT رشد اقتصاد دانش‌بنیان تسریع پیدا کرده است. نوآوری در زمینه توسعه و به کارگیری محصولات، فرآیندها و مدل‌های کسب و کار جدید، مولفه اصلی تحولات اخیر است.
  • پتنت ترول

    با توسعه و تقویت کاربری مالکیت معنوی، حقوق مالکیت معنوی نیز اهمیت بسزایی پیدا کرد. اما همواره و در هر زمانی شاهد سودجویی و سوءاستفاده برخی افراد از شرایط موجود هستیم. امری که در سال‌های اخیر زمینه‌ساز حضور پررنگ شرکت‌های به اصطلاح پتنت ترول (Patent Troll) شده است. این شرکت‌ها یا افراد حق ثبت شرکت‌هایی را که ورشکسته شده‌اند و نیاز به جذب نقدینگی دارند در مزایده‌ها خریداری می‌کنند و تنها برای اثبات دانش خود نسبت به حق ثبت خریداری‌شده در مورد آن مطالعات محدودی را انجام می‌دهند. سپس بر این اساس می‌توانند از شرکت‌هایی که اقدام به استفاده از این حق اختراع می‌کنند شکایت کنند. یا اینکه بدون اینکه از حق اختراع استفاده کنند، مانع از استفاده سایر شرکت‌ها برای تولید محصول مشابه شوند. حق اختراع، انحصار تولید یک محصول یا استفاده از خدماتی را برای ۲۰ سال به پدیدآورنده ایده آن می‌دهد.
  • جهانی شدن یک ضرورت

    به‌طور کلی هیچ کشوری نمی‌تواند همه کالاها و خدمات خود را به‌تنهایی، با کیفیت بالا و قیمت پایین تولید کند. هر کشوری با توجه به ساختار اقتصادی خود و منابعی که در اختیار دارد، می‌تواند در تولید برخی محصولات نسبت به سایر کشورها برتری داشته باشد. این عامل موجب می‌شود تا کشورهای دنیا وارد دادوستد و مبادله با یکدیگر شده و سیستم اقتصاد جهانی شکل گیرد.
  • رشد استارت‌آپ‌ها تابع چه عواملی است؟

    استارت‌آپ به کسب‌وکاری خلاقانه گفته می‌شود که در مدت زمان کوتاهی به درآمدزایی می‌رسد. آنچه بیش از همه گسترش استارت‌آپ‌ها را برای اقتصاد حیاتی می‌کند ایجاد بازارهای جدید برای محصولات و خدمات بر پایه خلاقیت و نوآوری در کشور است. گسترش استارت‌آپ‌ها در اقتصاد هر کشور به‌مثابه گسترش ایده‌ها و ابتکارات خلاقانه، ایجاد بازارهای جدید برای برخی محصولات، جایگزین کردن رویه‌های جدید و کم هزینه با رویه‌های قدیمی با بهره‌وری کم، بی‌نیازی کشور از واردات برخی اقلام و حتی صادرات محصولات جدید به خارج کشور و ارزآوری به سیستم اقتصادی کشور است. مزایای زیادی که کشورهای مختلف را به فکر ایجاد بستری مناسب برای گسترش این پدیده کرده است. اما راهکار اینکه مردم ترغیب شوند تا کسب‌و‌کاری این‌چنینی آغاز کنند چیست؟ دولت چه کارهایی باید در این زمینه انجام دهد؟ آیا در کشوری که به ابتکارات بها داده نمی‌شود می‌توان انتظار داشت که ایده‌های خلاقانه شکوفا شده و به بهره‌وری اقتصادی برسند؟ باید توجه کرد که صِرف بیان اینکه از فعالیت‌های استارت‌آپی در سیستم اقتصادی کشور حمایت می‌شود کافی نیست. محققان و اقتصادانان ریشه گسترش دامنه فعالیت‌های کارآفرین را در عوامل کلیدی شامل شرایط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی هر کشور می‌دانند. در حقیقت این فاکتورها عیار فعالیت‌های کارآفرینی یا به دیگر بیان درجه کیفی آنها را تعیین می‌کنند. ممکن است در کشوری فعالیت‌های استارت‌آپی به چند اپلیکیشن جدید در خرید کالا و خدمات منجر شود و در کشوری دیگر شرکتی چون اَپل پا به عرصه اقتصادی آن بگذارد.
  • هر کس یک نهال بکارد آدم حسابی است

    حمایت هنرمندان از محیط‌زیست در ایران پدیده جدیدی است و به سال‌های اخیر بازمی‌گردد. هدیه تهرانی، رضا کیانیان، میترا حجار و سامان گلریز از هنرمندانی هستند که در این حوزه حضور بیشتری در برنامه‌های مرتبط با حفاظت از محیط‌زیست و حیات وحش داشته‌اند. با این حال این حضور در مواردی نه تنها با استقبال مواجه نشده، بلکه منتقدانی نیز داشته است، نمونه آن جنجالی بود که در یک کنفرانس مرتبط با آب پیش آمد و یکی از شرکت‌کنندگان انتقادات تندی به رضا کیانیان وارد کرد. هدیه تهرانی نیز از این به نقدها بی‌نصیب نبوده و از همان آغاز به‌کار کمپین «یوز تا ابد» با هجمه‌های سختی مواجه شده است. آیا این شیوه از انتقاد درست است و چه تاثیری بر جامعه هنری دارد؟
  • پویش سبز

    یکی از موثرترین راهکار‌ها در حفاظت از محیط‌زیست مشارکت مردم است. در این راستا انجمن‌های مردم‌نهاد محیط‌زیستی تمام تلاش و پتانسیل خود را برای تحقق این امر به کار گرفته‌اند تا با آموزش‌های اصولی و فرهنگ‌سازی و اجرای برنامه‌های مدون و منظم اهمیت ارزش محیط‌زیست سالم را یادآور شوند. درهفته چهارم دی ماه سمن‌ها و انجمن‌های محیط‌زیستی در سراسر ایران برنامه‌های متنوعی را پیگیری و به انجام رساندند و ما نیز به رسم هر هفته تلاش کردیم در قرار سبز رسانه‌ای برای تمام فعالان محیط‌زیست کشور باشیم.
  • پنج راهکار برای مدیریت خشم

    خشم یکی از طبیعی‌ترین احساسات تمام موجودات زنده است که اگر در سالم‌ترین حد خود باشد، به عنوان مکانیزم دفاعی برای ما عمل می‌کند. بنابراین، اینکه بخواهیم خشم را از بین ببریم کاری بیهوده است. همه ما انسان‌ها خشمگین می‌شویم و در مواقع مناسب، خشم مناسب‌ترین احساسی است که باید داشته باشیم. پس نمی‌توانیم بگوییم که خشمگین شدن، لزوما هیجان و رفتاری اشتباه است و باید آن را تغییر دهیم. گاهی خشم واکنشی غریزی به تهدید و خطر است که می‌تواند از ما در برابر آسیب‌ها محافظت کند. اما گاهی خشم از کاستی‌ها و ضعف‌های درونی ما یا از باور‌های غلط و رفتار‌های غلط آموخته شده به‌وجود می‌آید که در این‌صورت باید مدیریت خشم را یاد بگیریم.
  • چگونه زندگی خود را بیمارگونه کنیم!؟

    داشتن زندگی سالم نیاز به تلاش و آگاهی بالایی دارد. این‌طور نیست که با حداقل تلاش و آگاهی بتوانیم زندگی سالمی را برای خود فراهم کنیم. گاهی برای شناخت راه صحیح بهتر است که روش‌های غلط را شناسایی کنیم. در این مقاله می‌خواهیم روش‌های غلطی را برای شما شرح دهیم که زندگی شما را بیمار می‌کنند و بهتر است هر‌چه زود‌تر روش‌های سالم را جایگزین این روش‌ها کنید.
  • ستاره‌چینی در ماریکو

    در قسمت پیشین از آغاز سفری به افوشته در نطنز اصفهان گفتم. بعد از آن هم به بازدیدی که از مسجد، کارگاه سفالگری، موزه و بنای ساسانی نطنز داشتیم پرداختم و رسیدم به آنجا که غروب آفتاب فرا رسید و ما برای رفتن به اقامتگاهمان آماده شدیم. در این قسمت به شبی که در اقامتگاه زیبایمان گذراندیم و رویدادهای روز دوم سفر می‌پردازم.
  • پروازهای ارزان، همچنان پرطرفدار

    بدون هیچ تعجبی باید گفت که پروازهای ارزان همچنان پرطرفدار هستند. امروزه قیمت پرواز با هواپیما از همیشه ارزان‌تر است. اما این موضوع باعث نشده که مسافران از کم بودن چیزی که در مقابل پولشان می‌گیرند شکایت نکنند. طبق نتایجی که از نظرسنجی خبرگزاری رویترز به‌دست آمده، مسافران زمانی که می‌خواهند یک پرواز را انتخاب کنند به قیمت و ارزانی آن دقت زیادی می‌کنند و شاید بتوان گفت این مهم‌ترین فاکتوری است که مسافران برای انتخاب کردن در نظر می‌گیرند.
  • شکاف بین دخل و خرج در ۵ سال

    اقتصاددانان عمدتا به‌عنوان مهم‌ترین شاخص‌های سنجش رفاه افراد یک جامعه، بودجه خانوار را مورد بررسی قرار می‌دهند. به دو طریق می‌توان بودجه خانوار را مورد ارزیابی قرار داد. از یک طرف مقدار یا کمیت بودجه خانوار اهمیت دارد و از طرف دیگر کیفیت رفاهی خانوار در یک کشور اهمیت دارد. کیفیت بودجه در یک جامعه از این جهت مهم است که عمدتا تحلیل‌ها و بررسی‌ها با استفاده از داده‌ها گزارش‌هایی که در خصوص بودجه خانوار جمع‌آوری می‌شود، صورت می‌گیرند.
  • تاثیر تعداد فرزندان بر عملکرد تحصیلی

    وابستگی بین کمیت و کیفیت فرزندان، از جمله مباحث اقتصاد خانواده است که می‌تواند برای تعیین بعد خانواده مهم باشد. یک متغیر مهم تصمیم‌گیری در مورد تعداد فرزندان، کیفیت خروجی آنان است. در برخی از الگوهای اقتصادی تحلیل باروری، زوجین به گونه‌ای در تعیین تعداد فرزند تصمیم‌سازی می‌کنند که گویی توجهی به کیفیت فرزندانشان ندارند. انگار فرض بر این است که همه خانواده‌ها فرزند با کیفیت می‌خواهند و تعداد فرزند قیدی برای این هدف نیست. اما واقعیت این است که والدین بین داشتن مثلا دو فرزند با سطح پایینی از توانایی آموزشی یا داشتن یک فرزند با سطح بالایی از موفقیت تحصیلی بی تفاوت نیستند. رابطه بین کیفیت و کمیت فاکتور مهمی برای زوجینی است که در آستانه فرزنددار شدن هستند. همچنین این مساله از بعد سیاست‌گذاری عمومی نیز زمینه جمعیت و آموزش نقشی حیاتی دارد. وحید مهربانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در تحقیقی به دنبال این سوال رفته است که آیا با افزایش تعداد فرزندان خانواده، کیفیت تحصیلی آنها کاهش می‌یابد یا خیر.
  • پیش‌نیاز ازدواج دو متضاد مالی

    در بررسی خصوصیات در هنگام ازدواج، طرز نگاه کردن به مسائل مالی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. ممکن است زمانی که با شریک زندگی‌تان در حال برنامه‌ریزی برای زندگی مشترک خود هستید، متوجه شوید یکی از شما بسیار پس‌اندازگرا و دیگری بسیار مصرف‌گرا است. شاید تعبیر عمومی‌تر این واژه‌ها خسیس و دست‌ودلباز باشد. اما این‌طور نیست که دو فرد با ویژگی‌های متضاد مالی نتوانند با یکدیگر زندگی کنند. خوشبختانه راه‌هایی برای مدیریت مسائل مالی وجود دارد که هر دو نفر را خوشحال خواهد کرد. در اینجا برخی راس‌های مهم مالی ذکر می‌شود که به شما در راه رسیدن به توافق مالی کمک خواهد کرد.
  • ۱۲ درس از کنفرانس‌های کسب‌وکار

    امروزه کنفرانس‌ها و همایش‌های کسب و کار زیادی برگزار می‌شوند و بهتر است که همه کارآفرینان در آنها شرکت کنند. ارتباط با دیگر کارآفرینان و مسائلی که آنجا بازگو می‌شود می‌تواند در توانایی اداره کسب‌وکار، آموزش هدفمند و تجربه‌های بی‌شمار در شروع هوشمندانه کسب‌وکار جدید مفید باشد. به همین دلیل برای به اشتراک‌گذاری تجربیات کارآفرینی از ۱۳ عضو شورای کارآفرینان جوان (YEC) خواسته شده است که به سوال زیر پاسخ دهند: «از حضور در کنفرانس‌های کسب و کار چه تجربه‌هایی گرفته و آن‌ها را در شروع کسب‌وکارتان به‌کار برده‌اید؟»
  • ۱۰ ویژگی که مدیران فوق‌العاده را متمایز می‌کند

    رهبران موفق دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند که آنها را از دیگران متمایز می‌کند اما این ویژگی‌ها گدام است؟ سخنان شنیدنی مدیران موفقی که خصوصیات ناب خود را با ما در میان گذاشته‌اند، می‌خوانید:
  • عنوان‌های شغلی عجیب بلای جان استخدام‌های عادلانه

    تغییر عنوان‌های شغلی قدیمی، آنها را تازه و مهیج می‌کند تا شرکت‌ها بتوانند استعدادهای جدید را جذب کنند. این اتفاق سال‌ها است که رخ می‌دهد. مثلا یکی از کارمندان قدیمی و ۳۰ ساله بخش پاسخگویی به مشتری که در شرکت‌های تکنولوژی مختلف کار کرده، می‌گوید برچسب جدید «مدیر کامیابی مشتری» درحال‌حاضر به نقشی زده شده که دهه‌ها است وظایف آن هیچ تغییری نکرده است. اما زیاد شدن اسامی و القاب اینچنینی برای شغل‌های سنتی همچنان ادامه دارد. پلت‌فرم آمریکایی Indeed که یک مرورگر کاریابی است و در سراسر دنیا کاربرد دارد، اخیرا پنج عنوان برتر را معرفی کرده است: نابغه، کارشناس، راک‌استار، ماهر و نینجا. این پنج عنوان رایج‌ترین «عناوین شغلی خارق‌العاده» با توجه به میزان به اشتراک‌گذاری پست‌هایی که طی دو سال این عناوین را داشته، شناخته شده‌اند.
  • نقاط کور طرح ترافیک جدید از زاویه دوربین کارشناسی

    دبیر کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران ضمن بررسی معایب طرح ترافیک قدیم و مشکلات نسخه پیشنهادی شهرداری تهران به‌عنوان جایگزین این طرح، نقاط کور طرح ترافیک جدید را از زاویه دوربین کارشناسی شناسایی و تشریح کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد» محمدعلی کرونی که به واسطه مسوولیت خود در ساختار شورای شهر تهران طی هفته‌های اخیر مطالعه دقیقی درباره کیفیت طرح ترافیک تهران و آنچه به‌عنوان طرح جایگزین از سوی شهرداری اعلام شده، انجام داده است، از مخالفان تغییر عجولانه مختصات طرح ترافیک بدون فراهم شدن کامل زیرساخت‌های آن است. وی با اشاره به وجود نقاط کور برجسته در محتوای طرح جدید، به «دنیای اقتصاد» گفت: اولین نقطه کور مربوط به مدل این بازنگری است. برای اصلاح طرح ترافیک باید سه متغیر زمان، مکان و هزینه به شکل همزمان مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد؛ به این معنا که ضمن واقعی شدن هزینه تردد در محدوده، مختصات مکانی آن نیز بازنگری و ساعت ورود و خروج به محدوده اصلاح شود. اما شهرداری هیچ تغییری در محدوده طرح اعمال نکرده و هزینه‌ تردد در این محدوده را متناسب با عارضه‌ای که به شهر تحمیل می‌شود، واقعی نکرده است. افزون بر این، هزینه پرداخت شده توسط خودرویی که از صبح زود تا پایان روز در محدوده طرح ترافیک پارک شده، با خودرویی که تقریبا تمام ساعات روز در معابر درحال تردد است و عوارض گوناگونی به شهر تحمیل می‌کند، یکسان است.
  • انتخاب‌های غلط برای سرمایه‌گذاری ملکی

    همزمان با ورود بازار معاملات مسکن به فاز رونق، انتظارات فراوانی از سوی گروه‌های مختلف درخصوص وضعیت این بازار در حوزه‌های مختلف مطرح می‌شود که عمده این انتظارات در نهایت به طرح یک پرسش اساسی درخصوص نحوه انتخاب بهترین استراتژی در بازار مسکن در شرایط فعلی، می‌انجامد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، بازار معاملات خرید و فروش واحدهای مسکونی پایتخت درحالی آذرماه امسال همزمان با رشد ۵۰ درصدی حجم معاملات خرید و فروش آپارتمان‌های مسکونی، رشد نزدیک به ۱۵ درصدی میانگین قیمت مسکن و رسیدن حجم معاملات خرید مسکن به مرز ۱۷ هزار فقره، نسبت به آذرماه سال گذشته، رسما وارد فاز رونق شد، که هم‌اکنون فعالان بازار مسکن، متقاضیان خرید ملک، سازندگان و سرمایه‌گذاران ملکی درصدد یافتن بهترین استراتژی برای پرهیز از انتخاب غلط در بازار مسکن هستند.
  • تنظیم رابطه مهندسی در ساخت‌و‌ساز

    مسوولیت‌ها و ماموریت‌های عناصر حقیقی و حقوقی شکل‌دهنده بازار ساخت و ساز، بر اساس دو لایحه در دست تدوین در دولت، با هدف تنظیم رابطه بین آنها، باز تعریف می‌شود. مالکان املاک آماده ساخت، مجموعه گروهی که در بازار به آنها سازنده گفته می‌شود و همچنین دستگاه‌های دولتی و عمومی ناظر بر حسن اجرای مقررات ساختمانی، عناصر بازار ساخت و ساز را شکل می‌دهند که رابطه بین آنها در حال حاضر، در بخش‌هایی، مبهم و در بخش‌هایی نیز غلط و آسیب زننده است.
  • از پلاسکو درس نگرفتیم

    ۳۰ دی ماه سال ۹۵ ساختمان پلاسکو فروریخت ساختمان ۵۴ ساله‌ای که نمادی از آغاز دورانی از مدرن شدن، شهرسازی و معماری و حتی استواری سازه‌ها در ایران بود. یک سال از این حادثه گذشته است؛ اما عبرت‌هایی که باید از این اتفاق بزرگ می‌گرفتیم، نگرفتیم. گزارش‌های زیادی پس از این حادثه تهیه شد؛ اما هیچ کدام از دستاوردهای این گزارش‌ها عملیاتی نشده است.
  • دسترسی‌‌های اندروید را بشناسید

    دسترسی‌های اندروید برای بسیاری از ما اغلب نگران‌کننده یا حتی مبهم هستند به‌همین دلیل قرار است در اینجا با رایج‌ترین دسترسی‌های اندروید آشنا شویم. اگر قبل از نصب یک اپلیکیشن جدید، دسترسی‌های خواسته‌شده برای آن اپلیکیشن را مطالعه نمی‌کنید، بهتر است بدانید که شما تنها نیستید. در حقیقت اغلب کاربران در زمان نصب اپلیکیشن‌ اندروید توجه چندانی به دسترسی‌های مربوطه ندارند. اما آیا واقعا لازم است به این دسترسی‌ها توجه بیشتری داشته باشیم؟ در اینجا با اصلی‌ترین دسترسی‌های مورد استفاده جهت اپلیکیشن‌های اندروید آشنا می‌شوید.
  • آینده‌ای از نسل روباتیک

    ورود تکنولوژی برای ابداع توان‌های تکنولوژیک در زمینه خلق روبات‌ها با سرعت روزافزون به پیش می‌رود. تکنولوژی‌هایی که به‌تدریج جای بیشتری در میان روزمرگی‌های ما پیدا خواهند کرد. در کنار بخش گسترده‌ای از ورود روبات‌ها به زندگی روزمره اخیرا نمایشگاهی در آمریکا برگزار شد که در آن آخرین تکنولوژی‌های فناوری اطلاعات از جمله ابداعات مربوط به روبات‌ها به نمایش گذاشته شد و شرکت‌های بزرگ دنیا در این زمینه قدرت‌نمایی کردند.
  • بهترین برنامه‌های ای او اس در سالی که گذشت

    بسیاری از کاربران‌ای اواس در سال گذشته از برنامه‌های موبایلی استفاده می‌کردند که از قابلیت‌های این برنامه‌ها بهره کافی را هم بردند. این برنامه‌ها هنوز هم در دسترس هستند و می‌توانید با دانلود آنها از برنامه‌های متنوع آنها لذت ببرید. در ادامه برخی از بهترین برنامه‌های ای او اس در سال ۲۰۱۷ که اغلب رایگان هستند، معرفی شده‌اند.
  • حباب قیمتی خودروها چه زمانی خالی می‌شود؟

    بازار خودرو پایتخت روزهای متفاوتی از سال را پشت‌سر می‌گذارد به‌طوری ‌که با وجود عرضه مناسب خودرو به بازار باز هم شاهد روند صعودی قیمت‌ها طی یک‌ماه گذشته بودیم. در این بین خودروهای قدیمی خودروسازان داخلی با وجود تولید و عرضه مناسب به بازار بازهم با افزایش قیمت مواجه شدند این در شرایطی است که تا پایان سال تنها دو ماه و اندی دیگر باقی است و سال آینده تولیدکنندگان بار دیگر قیمت‌های جدید خود را به شورای رقابت ارائه خواهند کرد. با این وجود در شرایط کنونی، قیمت خودروهای داخلی در بازار با توجه به روند صعودی قیمت ارز و همچنین احتمال تغییرات تعرفه‌ای قطعات با افزایش قیمت مواجه شده است.
  • چرا هیبریدی‌‌ها مورد توجه دولت نیستند؟

    افزایش تعرفه واردات خودروهای هیبریدی در دستورالعمل جدید واردات خودرو که از سوی هیات‌دولت در اوایل ماه جاری ابلاغ شد، واکنش‌های بسیاری در پی داشته است، چرا که برخی وجود خودروهای هیبریدی را که پیش از این با تعرفه چهاردرصد وارد کشور می‌شد را جزو الزامات بازار می‌خواندند.
  • رقابت متعادل

    خودروهای شهری کم‌مصرف و اقتصادی از قدیم‌الایام طرفداران بسیاری در بازار ایران داشته و به واسطه قدرت خرید پایین، دوری ایران از بازارهای جهانی و عدم حضور همه‌جانبه برندهای مختلف در بازار کشور مهم‌ترین نقش را در نقشه صنعت خودروی ایران بازی کرده‌اند. از زمانی که سیتروئن ژیان و سپس رنو ۵ پای به ایران گذاشتند این قضیه به نفع هاچ‌بک‌‌های کوچک شهری چرخید و با ورود پراید هاچ‌بک، پژو ۲۰۶ و فولکس‌واگن گل به بازار ایران کلاس هاچ‌بک‌های کوچک شهری تثبیت شد. حالا وضعیت به شکلی است که تقریبا ورود هر خودروی جدید به این کلاس با اندک ویژگی مثبت به یک پیروزی بزرگ برای تولیدکننده‌اش تبدیل می‌شود. شاهد این مدعا نیز فروش گسترده برلیانس ۳۲۰ یا چری ۳۱۵ ساخت مدیران خودرو است که توانسته‌اند با استانداردهای کیفی پایین‌تر از رقبا بخشی از بازار را به راحتی تصاحب کنند. البته راه این ۲ خودروی شرقی را یک محصول اروپایی به نام داچیا ساندرو سد کرده که با مونتاژ رنو در ایران توانسته حرف اول را در بازار هاچ‌بک‌های ۴۰ تا ۵۰ میلیونی بزند. با این اوصاف، در مقایسه امروز سه اتومبیل کوچک شهری داریم که در بالا و پایین بازه ۵۰ میلیونی روزگار می‌گذرانند و در مجموع سالانه بالغ بر ۵ درصد بازار یعنی حدود ۷۵ هزار دستگاه فروش دارند. بررسی این خودروها می‌تواند به خوبی نشان دهد اولویت‌های خریداران ایرانی هنگام مراجعه به این کلاس چیست؟ در همین راستا از خلال بررسی سهم بازار هر یک از این ۳ خودرو می‌توان به خوبی فهمید چرا تا این اندازه خودروهای چینی در ایران حضور موفقیت‌آمیزی داشته‌اند. ببینیم توان چینی‌های خوش قیافه آنقدر هست که رنو ساندرو را از میدان به در کند یا خیر. در ۶ بخش مختلف می‌توان به این سوال پاسخ داد.
  • هنرمند بدون فروش آثارش خلاقیت و زندگی ندارد

    رضا کاظمی شاعر شناخته شده‌ای است. شعرهای کوتاه این شاعر، علاوه‌بر چاپ در مجموعه‌های شعرهایش در فضای مجازی هم جزو پر بازدیدترین شعرها هستند. تجربیات رضا کاظمی در حوزه داستان‌نویسی هم تجربه‌های قابل توجهی هستند که از این بین می‌توان به انتشارمجموعه داستان‌های «یک سفر، دو لیوان چای آشغال؛ و مسافری که شبیه تو بود»، «ته چشم‌هاش انگار مرگ دست تکان داده بود» و «زنی توی سرم حرف می‌زند» اشاره کرد.از این شاعر و نویسنده مجموعه شعرهای «چتر نمی‌خواهد این هوا، تو را می‌خواهد»، «عاشقانه‌های جنگ»، «سردم است، کمی آوازهای عاشقانه بخوان» و... هم تاکنون منتشر شده است. رضا کاظمی در یک‌سال گذشته، نمایشگاه‌هایی از آثار هنری‌اش را هم در خارج از کشور برگزار کرده که این گفت‌وگو به همان بهانه شکل گرفته است. او در این روزها برای برگزاری تازه‌ترین نمایشگاهش در کانادا به سر می‌برد.
  • سرک کشیدن به آزمایشگاه تاریخ و تجربه

    زندگی در این جهان برای هر انسان، تجربه‌ای منحصر به‌فرد و بی‌تکرار است ولی با نگاهی به تاریخ و جوامع در می‌یابیم انگیزه‌هایی بسیاری از عملکردهای بشری منجر به نتایجی یکسان می‌شود؛ به نحوی که گویی تاریخ به اشکال مختلف در حال تکرار است. خواندن کتاب‌های تاریخی، اجتماعی و سیاسی به ما کمک می‌کند دلایل این تکرارها را درک کنیم تا بتوانیم چشم‌انداز واقع‌بینانه‌ای از آینده برای خود تجسم کنیم. این هفته سه اثر از کتاب‌های ارزشمند در حوزه علوم انسانی و تاریخ را با همین انگیزه برای معرفی انتخاب کرده‌ایم.
  • قدم‌زدن با اسب

    نمایش «قدم‌زدن با اسب» به نویسندگی و کارگردانی مسعود شاه‌محمدی روی صحنه است و کار قابل تاملی برای علاقه‌مندان تدارک دیده شده است.
  • صنایع مستظرفه

    مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد میزبان تابلوهای نقاشی مهدی ساروخانی با نام «صنایع مستظرفه» با موضوع آثار تلفیقی از اشخاص گذشته در فضاهای امروزی است.
  • هوروش بند

    جدیدترین کنسرت گروه «هوروش‌ بند» در تهران برگزار خواهد شد. اعضای این گروه در سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی پایتخت به دیدار دوستداران خود می‌روند و منتخبی از ‌قطعات چند ماه اخیرشان را در کنار آنها زمزمه می‌کنند.
  • پل خواب

    فیلم سینمایی «پل خواب» به کارگردانی اکتای براهنی در سینماهای کشور اکران شد و پیشنهاد خوبی است برای تماشای اثری متفاوت. اکتای براهنی فرزند رضا براهنی شاعر و تئوریسین ادبیات امروز ایران است که به همین دلیل اکران فیلمش در کشور با توجه ویژه‌ای روبه‌رو خواهد بود.
  • اجرا

  • نمایشگاه

  • اکران

  • هنر و تجربه

  • دکه مطبوعات

  • رد پای دو غریبه (فصل ۴-بخش سی و پنجم)

    گفته می‌شود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرت‌های پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود به‌واسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهم‌ترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکس‌‌پیکو بود. این توافق مبنای خط‌کشی‌های مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که به‌صورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه می‌شود مبتنی‌بر ریشه‌یابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکس‌پیکو است.
بیشتر