شماره روزنامه ۵۹۹۴
|

جمعه‌نامه

  • شلیک به خودی

    تحریم، واژه پرتکرار این روزهای زندگی ایرانیان شده است. از محافل رسمی و کارشناسی تا کوچه و بازار، تحریم در لابه‌لای سخنان جا باز کرده است. اما در محافل رسمی و کارشناسی، انتظار بر این است که بررسی تحریم، بعد کارگشایی نیز داشته باشد و همراه با نسخه‌هایی برای مقابله باشد. تجربه تحریمی حال حاضر و پیش‌رو، تفاوت‌هایی با تجربه قبلی دارد. نظام تحریمی قبلی مانند لیزر عمل می‌کرده؛ یک نقطه را هدف می‌گرفته و به سمتش روانه می‌شده است. اما تحریم‌های جدید، همچون شلیک الکترون‌های هسته، سیبل مقابلش را در امان نمی‌گذارد و بالاخره نقطه‌ای را برای اصابت پیدا می‌کند. «احمد عزیزی»، چهره ماندگار بانکی و بانکدار باسابقه بین‌المللی در گفت‌وگویی با «جمعه‌نامه» این موضوع را مورد تحلیل قرار داده است. عزیزی از اهرم‌هایی سخن می‌گوید که آمریکا با استفاده از آن، اهداف خود را پیش می‌برد: «جهانی‌‌سازی»، «اقتصاد بزرگ» و «قدرت دلار». شاید کمتر اقتصادی توان مقابله با این اهرم‌ها را داشته باشد. به‌خصوص برای کشور ما که توجه چندانی به نُرم‌های جهانی‌‌سازی ندارد، کار سخت‌تر نیز می‌شود. اما در مقابل این هژمونی سنگین چه می‌توان کرد؟ از سخنان این صاحب‌نظر بانکی این‌طور بر می‌آید که پذیرش استانداردها و رویه‌های بین‌المللی در نظام بانکی، اصلاح قوانین متناقض و متضاد با استانداردهای بین‌المللی، اصلاح رویه‌ها در دولت و مقام ناظر و بازیگران حوزه مالی، کاستن بار مقررات در حوزه خارجی و تخفیف نظام کنترلی در مبادلات بین مردم، انعطاف در سیاست تجاری و متعدد کردن عوامل تامین کالاهای وارداتی و صادراتی، می‌تواند سختی فضای تحریمی را تسهیل کند. حرکت در خلاف جهت این اقدامات، با وجود تحریم‌‌ها، می‌تواند «شلیک به خود» باشد.
  • «وی‌چی» چین و حکمت ایرانی

    در طول تاریخ معاصر و مدرن ایران همواره اراده معطوف به متمایز و خاص بودن وجود داشته است. سابقه تمدنی حداقل ۵ قرن قبل از میلاد مسیح، ظهور اولین دولت در بستر تمدن جهانی، امپراتوری باشکوه گذشته و مذهب تشیع همه و همه مولفه‌ها و عناصر لازم را برای این روحیه تمایزبخشی در اختیار حاکمان و دولتمردان ایران قرار داده است.
  • بی‌انصافی‌های رسانه‌ای یا بی‌احتیاطی زبانی؟

    حواشی مربوط به اظهارات سیاستمداران و مسوولان این هفته هم دامن برخی از وزرا و مقامات را گرفت و در این میان وزیر بهداشت و رئیس هیات‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی مورد عنایت کاربران فضای مجازی قرار گرفتند.
  • اقتدار موشکی؛ همبستگی ملی، سقوط دلاری

    این هفته فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی از صبح روز دوشنبه به تسخیر دو خبر مهم درآمد. همزمان با انتشار اخباری درباره حمله موشکی سپاه به مقر تروریست‌ها در سوریه، در تهران هم قیمت دلار روند کاهشی خود را آغاز کرد و تا عصر همان روز دست کم ۴ هزار تومان از ارزش دلار در بازار آزاد کم شد. یک هفته پس از حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح در اهواز در ساعت دو بامداد نهم مهرماه، یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه پاسداران، طی عملیاتی با نام «ضربت محرم» و با رمز «یا حسین (ع)» محل استقرار و تجمع تروریست‌های تکفیری در سوریه (منطقه البوکمال در شرق فرات) را با ۶ فروند موشک بالستیک مورد هدف ضربات مرگبار قرار داد و متعاقبا ۷ فروند پهپاد رزمی این نیرو، مقرهای تجمع و پشتیبانی تروریست‌ها را بمباران کردند تا به این ترتیب اولین انتقام موشکی از تروریست‌های تکفیری گرفته شود. همزمان با این حمله موشکی، کاربران فضای مجازی با ساخت هشتگ‌های # گوشمالی_سخت،# سپاه_مچکریم، # انتقام_موشکی، # اقتدار و # ضربت_محرم، نسبت به این واقعه واکنش نشان دادند.
  • سریال گاف‌های نتانیاهو در سازمان ملل

    در فضای تب‌زده اقتصادی کشور و در شرایطی که اذهان مردم ایران‌زمین داغدار حمله تروریستی به رژه خونین اهواز بود، انتشار ویدئوی اظهارات بنیامین نتانیاهو درباره سایت هسته‌ای در روستای تورقوزآباد موجب شد تا موجی از شوخی و طنز در فضای شبکه‌های اجتماعی به‌راه بیفتد.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • نیم قرن زندگی با بلوچان

    مجموعه ۷ جلدی «حکایت بلوچ» تالیف دکتر محمود زند مقدم پس از سال‌ها انتظار، یکجا منتشر شد. این کتاب یکی از آثار درخشان در حوزه ایران‌شناسی و مردم‌شناسی سیستان و بلوچستان است که علاوه بر «بلوچ‌شناسی»، که محور اصلی کتاب است، اثری در حوزه ادبیات فارسی و جامعه‌شناسی و زندگی اقتصادی بلوچان هم شمرده می‌شود.
  • فلسفه برای خوانندگان عام

    در ایران تاکنون دو تاریخ فلسفه به معنای دقیق کلمه منتشر شده است: تاریخ فلسفه کاپلستون و تاریخ فلسفه راتلج. در اولی یک نویسنده با یک دیدگاه معین (و تخصص در یک مکتب فلسفی) به بررسی سیر تحولات مکاتب فلسفی می‌پردازد درحالی‌که تاریخ فلسفه راتلج را حدود صد نفر که در رشته خود متخصص بوده‌اند، نوشته‌اند و یک هیات چند نفره ویراستاری کل این مجموعه را به عهده گرفته‌اند. ۹ مجلد اول تاریخ فلسفه کاپلستون در فاصله سال‌های ۱۹۴۶ تا ۱۹۷۴ با این هدف که متنی کامل‌تر از درس‌نامه‌های رایج را در اختیار دانشجویان مدارس کاتولیکی قرار دهد به رشته تحریر درآمد. تاریخ فلسفه راتلج در دهه ۱۹۹۰ و سال‌های آغازین سده بیستم برای نه‌تنها متخصصان بلکه برای خوانندگان عام نوشته شده است.
  • سرگذشت قربانیان

    به قول ویلیام فاکنر، نویسنده بزرگ قرن بیستم، «گذشته از بین نمی‌رود، نمی‌میرد؛ گذشته حتی نمی‌گذرد.» «میراث اورهان» داستان واقعی زندگی مادرِ مادربزرگِ نویسنده کتاب، آلین اوهانسیان، است. همزمان با آغاز جنگ جهانی اول، دولت عثمانی اقدام به نسل‌کشی ارامنه ترکیه کرد که قرن‌ها در این سرزمین سکونت داشتند و گذشته از راندن آنها از خانه و زادگاه خود، ۵/ ۱ میلیون تن از آنها را کشت. شماری از این جان‌باختگان، یعنی حدود سیصد نفر از رهبران، روحانیان، اندیشمندان، نویسندگان و سیاستمداران ارمنی بودند که در روز ۲۴ آوریل سال ۱۹۱۵، پس از دستگیری و شکنجه، به‌طرزی فجیع، کشته و در گورهای دسته‌جمعی دفن شدند. این فاجعه انسانی، همواره از سوی دولت‌های مستقر در ترکیه دروغ قلمداد شده و قربانیان را شمار ناچیزی ذکر کرده‌اند.
  • دانشنامه سرزمین‌های شمالی

    دانشنامه گلستان (جرجان- استرآباد) کتابی است مرجع، در سه جلد. این دانشنامه دربرگیرنده ۳۵۰ مدخل در حوزه‌های مختلف علوم انسانی و طبیعی سرزمین گرگان (استان گلستان) است.
  • آداب و رسوم ترکمن‌ها در قاب تلویزیون

    داستان این سریال در بندر ترکمن می‌گذرد و اتفاقاتی را که بین دو طایفه می‌افتد و سال‌ها با هم کدورت دارند به تصویر می‌کشد. فضایی که در این سریال روایت می‌شود تا به حال در سه اثر سینمایی و تلویزیونی نشان داده شده است و دو فیلم سینمایی و یک سریال اتفاق‌های موجود در قبیله ترکمن را نشان داده است.
  • روایت بمباران اندیمشک

    این اثر نمایشی از دوم مهرماه اجرای عمومی‌خود را در تالار حافظ آغاز کرده است و در راستای کار قبلی من و کامران شهلایی یعنی «هفت روز از تیر شصت» است که نمایشی مستند محسوب می‌شد و کارگردانی این کار را هم به‌صورت مشترک برعهده داریم.
  • اعتراض به جنگ

    اجرای نمایش «همه پسران من» از اول مهرماه آغاز شده است و تا ۲۶ مهرماه در تماشاخانه دیوار چهارم روی صحنه خواهد ماند. نمایشنامه این اثر نوشته آرتور میلر است که مثل دیگر آثار این نویسنده اثری اعتراضی نسبت به اتفاقات اجتماعی و اقتصادی دوران خود محسوب می‌شود. آرتور میلر در آثارش به اتفاقات و شرایط ناراحت‌کننده‌ای که در جامعه جریان داشته و خودش هم با آن درگیر بوده می‌پردازد.
  • ساختگی کردن امر واقعی

    من لیسانس نقاشی دارم و ۵ سال است که کار عکاسی انجام می‌دهم.همیشه ارتباط بین نقاشی و عکاسی برای من جذاب بود و در همین راستا نیز ایده برگزاری این نمایشگاه به ذهنم رسید.
  • داستان تلخ ازدواج دو کودک

    فیلم «هندی و هرمز» قرار بود به‌صورت اینترنتی اکران شود اما شرایط تبلیغات برای اکران اینترنتی این اثر مهیا نشد؛ بنابراین باتوجه به توافقاتی که با گروه «هنروتجربه» صورت گرفت قرار شد ما اکران در سینماها را شروع کنیم و پس از آن، اکران اینترنتی داشته باشیم. از منظر قانونی نمی‌توانستیم در ابتدا این اثر را به‌صورت اینترنتی به نمایش در بیاوریم و سپس در سینماها اکران کنیم، همچنین که امکان نمایش همزمان به‌صورت اینترنتی و اکران روی پرده هم وجود ندارد.
  • طراحی؛ یک مدیای کامل

    این رویداد هنری در ادامه نمایشگاه نقاشی است که سال گذشته در گالری ایرانشهر و با همین نام برگزار کردیم و در آینده نیز با تمرکز بر بخش‌های دیگر، این نمایشگاه‌ را ادامه خواهیم داد.
  • عکسنوشت

    بسیاری از افراد، سفر را برای دیدن جاذبه‌های خاص دوست دارند. برخی از آنها مایلند به مقاصدی سفر کنند تا گونه‌های خاص جانوری را از نزدیک ببینند. «گربه شنی» یکی از گونه‌های گربه‌سانان است که در مناطق کویری ایران، به‌ویژه کویر مرکزی یافت می‌شود. البته نمی‌توان به راحتی آنها را از نزدیک دید؛ باید کمی از محل زندگی انسان دور شد و به دل کویر زد.
  • سفر به باغ‌های کهنسال

    ییلاقات اطراف تهران یکی از مقاصد مناسب برای سفرهای یک‌روزه هستند. اطراف پایتخت پر است از روستاهای زیبایی که قرن‌هاست باسخاوت، جان می‌بخشند. در این سفرنامه برایتان از سفر یک‌روزه‌ای گفته‌ام که در روستای آهار گذشت.
  • چالش طولانی‌ترین دیوار دنیا

    آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. اما برخی از آنها به‌عنوان زیباترین‌ها شناخته می‌شوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار به ثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
  • P&G، ستاره تنوع‌سازی و نوآوری در برند

    شرکت پروکتر اند گمبل (P&G) در سال ۱۸۳۷ تاسیس شد و این یعنی بیش از ۱۸۰ سال است که «کالاهای مصرفی تندمصرف» (FMCG) این شرکت، در دنیا حرفی برای گفتن پیدا کرده است.
  • تابوشکنی یک کارآفرین

    این هفته به سراغ یکی از زنان کارآفرین رفته‌ایم. کسی که بعد از انقلاب توانست نخستین زنی باشد که گواهینامه پایه یک رانندگی گرفته و نخستین زن مدیر شرکت حمل‌و‌نقل ترانزیتی است. سیده‌فاطمه مقیمی نامی آشنا در عرصه کارآفرینی است. شاید قصه زندگی‌اش را بارها شنیده باشید، اما مرور روایت سماجت این زن در شکستن تابوهایی که بعد از انقلاب برای زنان به‌وجود آمده بود، خالی از لطف نیست. او بزرگ‌ترین دستاورد زندگی‌اش را حس مادری می‌داند. می‌گوید هم در خانه برای فرزندانش مادری می‌کند و هم در جامعه برای کسانی که با او در ارتباط هستند. خاطراتش از گرفتن گواهینامه و کارت بازرگانی شنیدنی است. مقیمی این روزها بیشتر سرگرم مسوولیت‌هایی است که در تشکل‌های مختلف دارد. می‌گوید اگر همین زمانی را که صرف فعالیت‌های تشکلی می‌کنم، صرف کسب‌و‌کار شخصی‌ام می‌کردم، الان کسب‌و‌کارم رونق بیشتری داشت. البته در صحبت هایش اشاره دارد که روزگاری در شرکتش بیش از ۲۰۰ کامیون فعال بودند. اما گویا فضای کسب‌و‌کار نامساعد کشور گریبانگیر شرکت مقیمی هم شده است. مقیمی اعتقاد دارد پولدار نیست؛ اما ثروتمند است. ثروتش هم فعالیت‌هایی است که در تشکل‌ها انجام می‌دهد و ارتباطی است که با جوانان تازه‌وارد به محیط کسب‌و‌کار دارد. وقتی با او صحبت می‌کنید این احساس درون شما به‌وجود می‌آید که هیچ کار نشدنی وجود ندارد؛ حتی کارهایی که در پیش‌زمینه ذهنی‌مان فقط می‌تواند توسط مردان انجام شود.
  • از مشکلات سهم بازار P&G چه می‌توانیم بیاموزیم؟

    شرکت Procter & Gamble یا P&G شرکت چندملیتی و آمریکایی عرضه‌کننده کالاهای مصرفی است و در حال حاضر محصولات بسیار متنوعی شامل محصولات بهداشت فردی، شوینده‌ها و غذای حیوانات خانگی را تولید می‌کند. هر‌چند پی‌اند‌جی در سال ۲۰۱۴ با فروش سالانه بیش از ۸۳ میلیارد دلار رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد، اما این شرکت عاری از اشتباه یا شکست نبوده است. برندهای پی‌اند‌جی برای یک دهه سهم بازار را از دست داده است. فروش این شرکت سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ افت داشته است. پی‌اند‌جی مصرف‌کنندگان جوان را از دست می‌دهد و نرخ رشد آن طی ۵ سال گذشته تنها نیمی از رشد رقبای آن مانند یونیلور، کولگیت-پالمولیو و کیمبرلی-کلارک بوده است. ضمنا، برندهای جدیدتر و کوچک‌تر که به دلیل بودجه تبلیغات کمترشان و فقدان ارتباطات خرده‌فروشی بازار را از دست داده بودند از رقبای بزرگ‌تر و باثبات‌ترشان پیشی گرفتند.
  • تجویز ناقص در بازار مسکن

    یک گروه از کارشناسان مسکن به دولت پیشنهاد کرده‌اند برای احیای رونق ساختمانی از یکسو و کمک به متقاضیان خرید مسکن از سوی دیگر، منابع تسهیلاتی و یارانه‌های مدنظر در این حوزه را به سمت بافت‌های فرسوده درون شهرها منتقل و سیاست‌های حمایتی را در این محدوده از شهرها متمرکز کند.
  • خرید آپارتمان در محله نیمه فرسوده تهران

    یکی از محله‌های مسکونی تهران که به دلیل بافت مسکونی ریزدانه، متراکم و فرسوده و البته جمعیت بالا قیمت نسبتا مناسبی در مقایسه با بسیاری از محله‌های مسکونی پایتخت دارد، «وحیدیه» است.
  • نوسازی آتش‌نشــانی؟

    هفتمین روز از مهرماه هر سال با نام «روز ایمنی و آتش‌نشانی» نام‌گذاری شده است. روزی که می‌تواند نمادی از به‌روزرسانی و افزایش ایمنی شهرها در برابر انواع حوادث غیرمترقبه باشد اما هر سال بازهم از عقب‌ماندگی در این حوزه صحبت می‌شود.
  • آپارتمان‌های پرتقاضا در بازار مسکن

    به‌رغم جهش شدید قیمت مسکن در تابستان امسال، آپارتمان‌های ارزان‌قیمت و کوچک متراژ همچنان جزو پرطرفدارترین و پرمعامله‌ترین واحدهای مسکونی در شهر تهران هستند.
  • رقابت لپ‌تاپ‌های میان رده

    در کنار همه تحولاتی که در بازارهای داخل ایران رخ می‌دهد بازارهای جهانی اما راه خود را می‌روند و خروجی همراه با تکنولوژی و نوآوری تبدیل به محصولاتی می‌شود که به بازارها عرضه می‌شوند تا علاقه‌مندان به خود را راضی کنند. در روزهای اخیر لنوو و ایسوس دو برند میان‌رده در بازار لپ‌تاپ نمونه‌های جدیدی از لپ‌تاپ‌هایشان را رونمایی کرده‌اند. مقایسه این محصولات می‌تواند چشم‌انداز بهتری از خرید ایده‌آل در این بازار را ارائه کند.
  • سلفی در فضا

    سازمان ناسا به تازگی اپلیکیشن جالبی طراحی و منتشر کرده که به کاربران اجازه می‌دهد با شکل و شمایل فضانوردان در فضا عکس سلفی بگیرند، گویی که خود در فضا بوده‌اند.
  • راه‌های فرار از دست گوشی کند

    اگر از آن دسته کاربرانی هستید که کند بودن گوشی‌تان البته با سیستم عامل اندروید شما را کلافه کرده، چند نکته اینجا برای دانستن هست تا برای سریع‌تر شدن عملکرد گوشی‌تان مدنظر قرار دهید و از شر این کلافگی تا اندازه‌ای رها شوید.
  • آغاز تحویل خودروهای وارداتی

    از زمان توقف ثبت‌سفارش واردات خودرو که همزمان با آن ترخیص برخی از وارداتی‌ها نیز متوقف ماند، بسیاری از مشتریان چشم‌انتظار دریافت خودروی ثبت‌نامی خود بودند. با این حال دولت نه تنها به این چشم‌انتظاری متقاضیان واکنشی نشان نداد، بلکه با عناوینی همچون ثبت‌سفارش‌های غیرقانونی و همچنین تعهد واردکنندگان به پرداخت مابه‌التفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی آنها را ناراضی‌تر کرد.
  • به‌خاطر یک مشت خودرو

    ظاهرا دلالان قصد خروج از بازار خودروی کشور را ندارند. هر چند خودروسازان با فشار وزارت صنعت معدن و تجارت همراه با پیش‌فروش برخی محصولات خود قصد آن کرده‌اند که زمینه خروج واسطه‌گران از بازار را فراهم کنند، اما این روزها خرید خودرو به‌طور مستقیم از خودروسازان و فروش آن در بازار آن قدر ارزش پیدا کرده که هیچ دلالی حاضر به چشم‌پوشی از سود معامله در این بازار نیست. طی دو هفته گذشته دو خودروساز بزرگ کشور که این روزها نبض بازار را به دست گرفته‌اند و با عرضه کم به نوعی بازار را مدیریت می‌کنند به دستور وزارت صنعت اقدام به پیش‌فروش برخی از محصولات تولیدی خود کرده‌اند؛ به‌طوری‌که شرکت سایپا ۵۰ هزار دستگاه و ایران‌خودرو نیز ۵۳ هزار خودرو را تا پاییز سال آینده پیش‌فروش کرده‌اند.
  • حذف رنو از خودروسازی ایران؟

    تحریم‌های یک‌جانبه ایالات‌متحده آمریکا علیه صنعت خودروی کشور از اواسط مرداد ماه سالجاری سبب خروج شرکای خودروساز کشور شد. هرچند این شرکت‌ها تلاش کردند با تغییر ماهیت حضور خود در ایران با استفاده از عباراتی مانند تعلیق فعالیت یا کاهش سطح همکاری به نوعی از بار قطع همکاری با شرکای ایرانی خود بکاهند و پیام نارضایتی خود را از بازگشت تحریم‌ها نشان دهند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، قطع همکاری این شرکت‌ها با خودروسازان داخلی در شرایط کنونی است. بی‌تردید در میان شرکای تجاری ایران، قطع همکاری دو برند پژوسیتروئن و رنو بیش از دیگر برندها به صنعت خودروی کشور آسیب می‌زند. این در شرایطی است که این اولین تجربه تحریمی شرکت‌های خودروساز داخلی نیست و این شرکت‌ها پیش از این در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ شمسی هم طعم تحریم را چشیده بودند.
  • قاب هفته

    سال ۹۷ یکی از متلاطم‌ترین دوره‌ها در بازارهای مختلف و به ویژه ارز و طلا بود. جایی که رشدهای بی‌سابقه‌ای در نرخ‌های دلار و سکه شاهد بودیم. این هفته اما در یک ر‌وند جمعی شاهد چرخش فضای بازار دلالان و کاهشی شدن قیمت‌ها بودیم. این موضوع باعث شد تا برخی افراد از بیم از دست دادن سرمایه خود برای فروش ارزهای خود موسوم به «دلارهای خانگی» هجوم بیاورند.
  • ریشه‌های نابرابری درآمد در چین

    «سیلویا مرلر» اقتصاددانی است که عمده تحقیقاتش در مورد اقتصاد کلان و اقتصاد مالی بین‌المللی و سیاست‌گذاری پولی بوده است. مرلر در یکی از آخرین بررسی‌های خود به وضعیت نابرابری درآمدی در چین پرداخته است:
  • افزایش حضور زنان در بانک‌های مرکزی

    «دوناتو ماسیاندارو»، استاد تمام اقتصاد در دانشگاه بوکونی ایتالیا، به همراه تیم تحقیقاتی خود به بحث حضور زنان در بانک‌های مرکزی دنیا پرداخته است: زنان به‌طور فزاینده‌ای در بانک‌های مرکزی دنیا در حال نمایان هستند. در ژوئن ۲۰۱۸، تعداد ۱۳ بانک مرکزی، توسط زنان هدایت شده است، یا به‌طور موقت یا تمام وقت.
  • ۳ دلیل برای اصلاح ونزوئلا

    «ریچارد هاس»، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا مقاله‌ای درباره بحران اقتصادی ونزوئلا و گزینه‌های احتمالی برای مقابله کشورهای دیگر با این شرایط در «پراجکت‌سیندیکیت» منتشر کرده است. تداوم بحران در کاراکاس می‌تواند بیش از ۵ درصد جمعیت (معادل ۸/ ۱ میلیون نفر) ونزوئلا را تا پایان سال‌جاری میلادی به مهاجرت وادار کند. به این ترتیب، به‌زودی با بزرگ‌ترین بحران مهاجرت در تاریخ آمریکای لاتین مواجه خواهیم شد.
  • پاسخ به معمای منحنی رکود

    «دیوید آندالفاتو»، نایب رئیس شعبه فدرال رزرو در ایالت سنت‌لوئیس به بررسی دغدغه‌ها و پاسخ‌ها به خطر رکود به‌واسطه معکوس شدن منحنی بازدهی اوراق پرداخته است. اولین نگرانی نسبت به پیش‌بینی دوره رکود محتمل، براساس معیاری که برمبنای تفاوت نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری در سررسیدهای مختلف به‌دست می‌آید، از سوی «بن برنانکی» پاسخ داده شد.
  • بده بستــــــان در درمان

    اخیرا حسن قاضی‌زاده‌هاشمی، وزیر بهداشت در مصاحبه‌ با صداوسیما صحبت‌هایی کرده که اختلاف‌نظرهای زیادی بین کارشناسان ایجاد کرده است. وزیر بهداشت در پاسخ به این سوال مجری که چرا داروی بیماران SMA وارد نمی‌شود؟ گفت: «آیا مردم حاضرند برای دو سال طول عمر بیشتر بیماران اس‌ام‌ای، یک میلیارد هزینه کنیم؟» منظور صحبت وزیر این است که دولت باید بین مخارجی که طول عمر فرد را تنها ۲ سال افزایش می‌دهد و مخارج ضروری‌تر مانند تهیه شیرخشک و واکسن دست به انتخاب زد.
  • نقش خیران در کانادا

    دولت کانادا به طور متوسط حدود ۱۰ درصد از بودجه سالانه خود را صرف بخش بهداشت می‌کند. در یک دسته‌بندی مخارج پرداخت شده در کانادا در بخش سلامت به ۴ عامل «پزشکان»، «داروخانه‌ها»، «بیمارستان» و «بخش بهداشت» پرداخت می‌شود. در کانادا حدود ۲۶ درصد از مخارج پرداختی سهم پزشکان، ۱۸ درصد سهم داروخانه‌ها، ۲۹ درصد سهم بیمارستان و ۶ درصد نیز سهم بخش بهداشت خواهد بود. طرح سلامت ملی کانادا، دسترسی شهروندان خود را به مراقبت‌های پزشکی صرف نظر از توانایی آنها برای پرداخت میسر ساخته است.
  • چتر سلامت دولت شیلی

    شیلی از نمونه کشورهایی است که با اتکا به اقتصاد مبتنی بر جامعه، تمرکز زیادی روی سیاست‌های بازتوزیعی به ویژه در بخش سلامت داشته است. به‌طوری که این کشور از یک طرف مخارج سلامت خود را به سمت طبقات پایین جامعه تقسیم کرده و از طرفی دیگر روی سلامت محلی نیز سرمایه‌گذاری زیادی کرده است. در واقع رویکرد شیلی این است که بیماری‌های خاص را بین قشر آسیب‌پذیر جامعه از طریق منابع دولتی حمایت کند و در همین راستا یارانه تخصیص داده شده به اقشار پردرآمد در زمینه سلامت را به حداقل برساند. بیمه سلامت شیلی از سال ۱۸۸۶ استقرار یافت و از این تاریخ دستخوش تحولات قابل ملاحظه‌ای بوده است.
  • اوباماکر در آمریکا

    در آمریکا سیاست‌گذاری در خصوص تخصیص بودجه به حوزه سلامت و نگرش در خصوص حمایت مالی، در گذر زمان تغییر کرده است. در یک دسته‌بندی مخارج خانوار در حوزه سلامت را می‌توان به ۴ دسته «مخارج شخصی»، «یارانه دولتی»، «پرداخت‌های بیمه‌ای» و «کمک‌های خیرخواهانه» تقسیم کرد. به عبارت دیگر، بخشی از هزینه درمان و بهداشت از سوی یارانه‌های دولتی پرداخت می‌شود، بخشی را شرکت‌های بیمه‌ای به‌واسطه حق بیمه دریافتی از عموم مردم، پرداخت می‌کنند، بخشی را خیریه‌ها و کمک‌های بیرونی پرداخت می‌کند و مابقی از سوی خود شخص پرداخت می‌شود.
بیشتر