شماره روزنامه ۵۹۸۸
|

جمعه‌نامه

  • نیم قرن اشتباهات تکراری

    «دولت اساس سیاست‌های اقتصادی خود را بر جلب رضایت عامه مردم و نادیده گرفتن دانسته‌‌های اقتصادی و سیاست‌هایی نظیر تثبیت نرخ ارز در قیمتی بسیار پایین‌تر از نرخ برابری قدرت خرید و توسل به واردات گسترده برای کنترل سطح عمومی قیمت‌ها گذاشته بود.» این جملات تصویری از کدام دولت را به ذهن شما متبادر می‌کند؟ این نوشته برگرفته از تحلیلی است که «دنیای اقتصاد» به قلم داود سوری در ۱۱ شهریور ۱۳۹۵ منتشر کرده است. این اقتصاددان در این نوشته دولت محمود احمدی‌نژاد را توصیف کرده بود، اما اکنون او معتقد است که جملات مذکور، دولت حسن روحانی را نیز می‌تواند به خوبی شرح دهد. حتی می‌توان گفت که این تکرار، قدمت طولانی‌تری، در حدود نیم قرن در اقتصاد ایران دارد. اما ریشه این نوای تکراری در اقتصاد ایران چیست و چه زمانی می‌توان نوای‌تکراری را متوقف کرد؟ توصیه سوری برای تغییر روند، تزریق تفکر جدید به تیم سیاست‌گذاری است، تفکری که مطابق با علم روز دنیا باشد. این استاد دانشگاه که پژوهش‌های زیادی درخصوص پدیده فقر انجام داده، تاکید دارد که تا زمانی که فضای اقتصادی کشور، تغییر نکند، مبارزه بلندمدت و ریشه‌ای با فقر نیز ممکن نخواهد بود و سیاست‌های حمایتی و توانمندسازی در اتمسفر فعلی اقتصاد ایران، فایده‌ای نخواهند داشت؛ اتمسفری که دولت در آن نه به‌عنوان ناظر و تعیین‌کننده قاعده بازی، بلکه به‌عنوان تعیین‌کننده نتیجه بازی حضور دارد.
  • نقطه بازگشت از سرازیری رفاه

    در اولین سال‌های ریاست جمهوری دولت روحانی بود که بسیاری از اقتصاددانان کاهش درآمد سرانه در دولت دوم احمدی‌نژاد را محاسبه می‌کردند و به منظور جبران این رفاه از دست رفته، سناریوهای مختلف طراحی می‌کردند. برخی محاسبه می‌کردند که چند سال طول می‌کشد تا دولت روحانی بتواند رفاه اجتماعی را به قبل از ابتدای دوره دوم دولت احمدی نژاد برساند. محاسبات یکی نشان می‌داد تا پایان سال ۱۳۹۷ درآمد سرانه مردم به مقدار آن در سال ۱۳۸۶ می‌رسد.
  • بارداری جنجالی با اینترنت ۲ گیگی!

    در گیرو دار انتشار اخباری درباره فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام، اظهار نظرهای جنجالی و عجیب یک کارشناس فضای مجازی در مورد «باردار شدن دختر ۱۲ ساله به‌واسطه ۲ گیگ اینترنت رایگان» حسابی در شبکه‌های اجتماعی خبرساز شد.
  • پیگیری شکنجه اسماعیل بخشی؛ از ادعا تا واقعیت

    این هفته انتشار نامه اسماعیل بخشی فعال کارگری نیشکر هفت تپه در صفحه شخصی‌اش در اینستاگرام که در آن مدعی شده بود طی دوران بازداشتش متحمل شکنجه‌های شدید و شنود تلفنی مکالماتش شده است، موجی از واکنش‌های مسوولان و نمایندگان مجلس را در پی داشت و البته در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی هم بحث‌های گسترده‌ای درباره شکنجه و قوانین موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به راه انداخت. اسماعیل بخشی عضو سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه در پی اعتصاب و اعتراضات کارگران این شرکت در تاریخ ۲۷ آبان ماه بازداشت شد و نزدیک به یک ماه در بازداشت بود. او در نامه‌ای خطاب به وزیر اطلاعات نوشت که در طی ۲۵ روزی که در زندان بازداشت بوده مصائب و رنج‌هایی دیده که هنوز از شر آن خلاص نشده و برای رهایی از آنها به داروهای اعصاب و روان پناه برده است.
  • درخشش ایران در جام ملت‌های آسیا

    همزمان با آغاز هفدهمین دوره جام ملت‌های آسیا و حضور ایران در گردونه رقابت‌ها، موضوع فوتبال بار دیگر در شبکه‌های اجتماعی داغ شد و اظهار نظرها درباره بازی‌ها و قهرمانی ایران در این دوره از جام ملت‌ها بالا گرفت. در همین حال گزارشگری برخی از مجری‌های رسانه ملی هم در این رقابت‌ها، خالی از حواشی نبود و فیلم‌های آن در فضای مجازی پخش شد.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • شبح مارکس

    در یک قرن و نیم گذشته و به‌ویژه از آغاز سده‌ بیستم تاکنون، کمتر موضوعی در حوزه انسانی مطرح شده که نام کارل مارکس در آن نیامده باشد. هزاران کتاب و مقاله درباره زندگی و آثار او نوشته شده و تاثیرش بر جهانِ پس از خودش، از منظرهای گوناگون واکاوی شده است. یک سوی طیف نویسندگان این آثار، شیفتگان مارکس ایستاده‌اند و سوی دیگرش مخالفان سرسخت وی. در میانه این طیف نیز پژوهش‌های‌ دانشگاهی قرار دارد که در آنها کوشش شده است، زندگی و آثار مارکس «بی‌طرفانه» بررسی شود؛ اما از آنجا که در علوم انسانی اساسا «بی‌طرفی» معنا ندارد، آن کتاب‌هایی هم که «بی‌طرف» خوانده می‌شوند، تفاوتشان با دو دسته آثار پیش‌گفته صرفا این است که در بهترین حالت با مراعات قاعده انصاف، در غربالگریِ داده‌ها احتیاط کرده‌اند. بنابراین هر آنچه تاکنون درباره کارل مارکس نوشته شده لاجرم ذیل یکی از حالات چهارگانه «جانبدارانه»، «متمایل به جانبداری»، «دشمنانه»، و «متمایل به دشمنی» قرار دارد.
  • زندگی و استعاره‌ها

    علوم‌شناختی از حدود سال‌های ۱۹۷۰ در غرب و به‌خصوص آمریکا رشد کرد و مجموعه کتاب‌های مختلفی در حوزه‌های گوناگون علوم مربوط به اندیشه در این زمینه منتشر شد. این کتاب‌ها چند شاخه محوری شامل زبان‌شناختی، روان‌شناختی، فلسفه‌شناختی، اعصاب‌شناختی و مردم‌شناختی و در برخی از موارد هوش مصنوعی را مد نظر قرار داده‌اند.
  • حکایت پدران و مادران بدحال و بدآورده

    این مجموعه گزیده‌ای از نخستین مجموعه داستان کوتاه ریچارد فورد به نام «راک اسپرینگز» است که بلافاصله پس از انتشارش، منتقدان ادبی، او را به‌عنوان یکی از بهترین نویسندگان نسل خودش در کنار نام‌هایی مانند ریموند کارور، جان آپدایک،‌ توبیاس ولف و آن بیتی قرار دادند و گفتند او پا جای پای رئالیست‌های بزرگی مانند فرانک اوکانر و شروود اندرسون گذاشته است.
  • کتاب روشنایی

    زوهر نام مجموعه‌ای از کتب بنیادین و کلاسیک عرفان یهود، قبالا است. این اثر شاهکاری در زمینه ادبیات عرفانی به‌شمار می‌رود و از منابع کهنی همچون تلمود، میدراش‌ها و آثار عرفانی و فلسفی یهود سود جسته است. زوهر شرحی عرفانی-رمزی و تاویلی بر تورات است. فحوای کتاب زوهر در باب ذات خداوند، منشا و ساختار جهان، ذات و سرشت روح، رستگاری و نجات، ارتباط بین نفس و تاریکی و خویشتن حقیقی با نور خداوند است و بیان می‌دارد که چگونه خداوند، که قبالاییان آن را ان سوف می‌نامند جهان را به وسیله ده سفیروت اداره می‌کند. زوهر قرن‌هاست که بخشی از ادعیه یهودیان به‌شمار می‌رود و قداست آن همپایه تلمود و میدراش‌ها است و این قداست تا به امروز نیز ادامه یافته است.
  • زندانیان بی‌گناه

    این اثر نوشته جسیکا بلنک و اریک جنسون است که هر ۲ بازیگر و نویسنده هستند و در واقع یک تئاتر مستند به حساب می‌آید. «تبرئه» حاصل تحقیق درباره آدم‌های بی‌گناهی است که سال‌ها در زندان‌های آمریکا به اشتباه زندانی بوده‌اند و نمایش‌نامه شامل شش مصاحبه با این افراد است.
  • هنر شکوهمند قلمزنی

    تزیین همواره جایگاه ویژه‌ای در تاریخ داشته است. چه به‌صورت زیور برای زن و مرد یا حتی به شکل لوازم کاربردی روزمره. یکی از نخستین دلایل پیدایش هنر، تمایل ذاتی انسان به زیباتر کردن خود و زندگی اطرافش بوده است. درباره دوران باستان و پس از آن تحقیقات بسیاری صورت گرفته ولی دوران قبل از آن به ویژه هزاره اول قبل از میلاد دوره تاریک و مهجور تاریخ کشورمان است.
  • یک آلبوم خاص

    شروع همکاری من با مهیار علیزاده از پروژه «در شعله با تو رقصان» در سال ۹۵ شروع شد که به شکل پرفورمنس روی صحنه رفت. سپس ما هر دو از ایران خارج شدیم و بعد از بازگشت بار دیگر همدیگر را دیدیم و در نهایت تولید این آلبوم در سال ۹۶ کلید خورد.
  • بازنمایی مفهوم پداگوژى

    پداگوژى یا فرآیند «فراگیرى- آموزش»، تعبیرى بسیار کهن است؛ از دوران باستان تا شکل‌گیرى مدارس اولیه و تا عصر حاضر که معناى بسیار وسیع‌ترى یافته است.
  • نواهای آهنگسازان ایرانی با ساز منحصربه‌فرد

    گروه موسیقی پالیز در سال ۸۳ توسط کیخسرو مختاری و علیرضا کدخدازاده در هنرستان موسیقی سوره تشکیل شد و این گروه تا سال ۸۷ با عنوان گروه هنرستان کنسرت‌هایی را برگزار کرده است. فعالیت گروه مستقل پالیز بر اساس اولویت موسیقی‌سازی و تفکیک بین آهنگسازی و نوازندگی شکل گرفته و تمرینات مستمر آنسامبل‌، ساخت و تنظیم قطعات توسط نوازندگان گروه از جمله اهداف پالیز است. انگیزه‌ ما اجرای مجموعه‌ای از نواهای آهنگسازان ایرانی با ساز منحصربه‌فردی به نام «پالیز» است. آلبوم پالیز ۱ در روزهای آینده منتشر می‌شود و شامل قطعاتی در آواز بیات اصفهان به نوازندگی من، سولماز بدری (سنتور)، کیخسرو مختاری (کمانچه) و به آهنگسازی و تنظیم احسان ذبیحی‌فر همچنین قطعاتی از حمیدرضا پاسوار و حسینعلی ملاح و با صدای علی صمد‌پور و سولماز بدری است. علاوه بر این گلشن دانش (تار)، علیرضا کدخدازاده (سنتور)، سجاد سقایی (عود)، سیاوش روشن (عود)، امیرحسین الله‌دادی و دلارام کفاش‌زاده (همخوان) گروه پالیز را در این آلبوم همراهی کرده‌اند.
  • زندگی نامعلوم چند جوان

    محتوای موضوعی این فیلم به گونه‌ای است که بیننده کاملا فضای اجتماعی آن را درک می‌کند ولی گاه خنده نیز بر لبانش نقش می‌بندد. با آنکه در حین فیلم تصاویر تلخ و کثیف به نمایش در‌می‌آید ولی همان تصاویر برای بیننده به‌گونه‌ای طنزآلود است. در این فیلم زندگی نامعلوم چند جوان به تصویر کشیده می‌شود.
  • در سال ۲۰۱۹ این ده «کشور» را ببینید

    سایت Lonely Planet که از مهم‌ترین و معتبرترین سایت‌های راهنمای سفر محسوب می‌شود، ابتدای هر سال لیست‌های مختلفی از مکان‌های پیشنهادی خود را برای سفر منتشر می‌کند. امسال نیز این سایت از ۱۰ کشوری نام برده که می‌توانند در سال ۲۰۱۹ مقصد سفر باشند.
  • سه ایده برای حمل و نقل ارزان در سفر

    بسیاری افراد سفر را به‌عنوان یک تفریح پرهزینه می‌شناسند. همچنین دسته‌ای دیگر اعتقاد دارند فقط با هزینه زیاد است که می‌شود از سفر لذت برد. اما امروزه در جهان نوع دیگری از سفر در جریان است؛ سفرهای ارزان. با بررسی سفرنامه‌های افرادی که این نوع سفر را انتخاب می‌کنند می‌توان دریافت که بسیار لذت‌بخش است. در سلسله یادداشت‌هایی به ۱۰ راهکاری اشاره خواهیم کرد که می‌توان از طریق آنها ارزان سفر کرد. سومین راهکار را در ادامه بخوانید.
  • سلطان فــــــاتح

    سلطان حسین، با تمام سلطان‌هایی که درباره‌شان خوانده بودم فرق داشت. نه مستبد بود و نه مغرور. نه تخت سلطنت داشت و نه تاج پادشاهی. حتی ماجرای زندگی‌اش هم شبیه به سلاطین نبود. او با کمترین امکانات در شرایط جنگ تحمیلی توانسته در یک کارگاه کابینت‌سازی، اولین فریزرهای امرسان را بسازد و به تدریج کسب و کارش را توسعه دهد. برندی که به گفته خودش کالاهایی با کیفیت و قیمت مناسب دارد و مخاطب آن دهک‌های پایین جامعه هستند. البته این را هم می‌گوید که خودم هم در خانه‌ام یخچال فریزر امرسان دارم. زمانی که کار ساخت فریزرها را شروع کرد، دیپلم داشت. ولی بعد از توسعه کسب و کارش تحصیلاتش را ادامه داد. سلطان حسین فتاحی می‌گوید: «در مسیر رشد، احساس کردم تحصیلاتم برای ادامه کار کافی نیست. البته یک بار در بخش آموزش و پرورش یکی از دانشگاه‌ها قبول شدم. اما باید یک نفر تعهد ۳۵۰ هزار تومانی به شکل سفته می‌داد و من باید براساس ضوابط آنها، ۵ سال برای آموزش و پرورش کار می‌کردم. اما الان خیلی خوشحالم که کسی را نداشتم این سفته را بدهد و همین مساله هم مسیر زندگی‌ام را عوض کرد. شاید اگر آن راه را رفته بودم الان یک معلم بودم.» سلطان حسین که در آستانه ۶۲ سالگی است، هنوز هم به یادگیری علاقه‌مند است. فتاحی که یکی از برگزیدگان سومین دوره اعطای نشان امین‌الضرب است، داستان پرماجرای زندگی‌اش را برایمان روایت کرد.
  • چگونه هیلتون امپراتور هتلداری دنیا شد

    کنراد هیلتون در دسامبر ۱۸۸۷ در خانواده‌ای با هشت فرزند متولد شد. پدرش آگوست هیلتون، یک خواربارفروشی کوچک داشت. در این خانواده سطح متوسط، کنراد توانست تحصیلات عالی را بگذراند؛ اما این موضوع او را راضی نمی‌کرد. او از کودکی دوست داشت یک بانکدار باشد و پول پارو کند.
  • درس‌هایی از مالک هتل‌های زنجیره‌ای هیلتون

    هتل‌های هیلتون پیشتاز هتل‌های زنجیره‌ای در دنیا هستند که کنراد هیلتون در سال ۱۹۱۹ با خرید هتل موبلی این مجموعه هتل‌ها را در سیسکوی تگزاس بنیان‌گذاری کرد. کنراد هتل موبلی را از مالک آن با پس‌انداز و پشتیبانی دوستانش به قیمت بسیار پایین ۵ هزار دلار خریده بود و در واقع با این خرید سرنوشت‌ساز وارد صنعت هتل‌داری شد.
  • بهترین گوشی‌های ۲۰۱۸

    دنیای امروز پر از تلفن‎های هوشمند متنوعی است که سازندگان آن درصدد هستند با برجسته کردن برخی از ویژگی‎های آن سهم خود را از بازار جهانی موبایل افزایش دهند. روی دیگر سکه تولید گوشی‎های متنوع و در عین حال یونیک، دغدغه کاربرانی است که در این دنیای موبایل غرق شده‌اند و انتخاب، روز به روز با رونمایی و معرفی گوشی‎های جدید سخت‎تر می‎شود. کاربران معمولا معیارهای مشخص مانند صفحه نمایش، عمر باتری، طراحی، قیمت و... را برای خرید یک موبایل در نظر می‎گیرند، با این حال، انتخاب سخت است. در ادامه لیستی از بهترین گوشی‎های جدید معرفی می‌شود که بتوانند به مخاطبان در انتخاب یک گوشی کاربردی کمک کند:
  • روبات عاشق

    روبات‌ها معمولا مشهور به بی‌احساس بودن هستند. همیشه از آنها به عنوان آدم‎آهنی تعبیر می‌شود که حسی به آدم‎ها ندارند و تنها برای کارهای سخت و تکراری تعریف شده‌اند. اما یک شرکت ژاپنی به نام Groove X به تازگی یک روبات بامزه‎ را طراحی کرده که وظیفه آن شاد کردن و عشق ورزیدن به انسان‌ها است.
  • یونیفرم مراقب

    کنترل بچه‎ها در مدارس کار دشواری است، به ویژه برای آن دسته از دانش‎آموزانی که علاقه‌ای به مدرسه نداشته و دوست دارند از مدرسه فرار کنند. دولت چین به منظور کنترل دانش‌آموزان، دست به دامن تکنولوژی شده است؛ شرکتی به نام «گویانیو تکنولوژی» لباس هوشمندی را طراحی و تولید کرده که بر رفت و آمد دانش‌آموزان نظارت دارد.
  • اتوبوس جالب

    مسافرت با اتوبوس همیشه خسته‌کننده است. به ویژه اگر سفر طولانی باشد و جاده آن هم اصلا جذابیتی نداشته باشد. البته شرکت‎های مسافربری سعی کرده‌اند با تعبیه خدماتی مانند پخش فیلم مسافران را سرگرم کنند، با این حال این سفرها همیشه ملال‌آور است. اما یک استارت‎آپ حمل و نقل بین شهری در آمریکا راهکار جدیدی برای سرگرم کردن مسافران ارائه داده است.
  • تعیین تکلیف خودروهای در گمرک مانده

    خودروهای در گمرک مانده بالاخره پس از کلی فراز و نشیب اواسط هفته جاری تعیین تکلیف شد. طبق گفته مسوولان صنعتی کشور در حال حاضر ۱۶ هزار خودرو در گمرکات کشور مانده که در حدود ۶ هزار و ۴۸۰ دستگاه از این خودروها با ثبت‌سفارش غیرقانونی وارد کشور شده‌اند.
  • چشم‌انداز بازار شب عید

    آیا در بدترین برهه بازار خودرو به لحاظ میزان استقبال از محصولات قرار داریم؟ پاسخ به این سوال نمی‌تواند مثبت باشد؛ اما به رونق بازار خودرو در شب عید هم نباید امیدوار بود. انتظار بازار هم این است که دولت با دخالت و حسن تدبیر رونق را دوباره به این بخش برگرداند.
  • واهمه از موج انصراف

    با اینکه رئیس سازمان حمایت از تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان هفته گذشته خبر از نهایی شدن سیاست‌های قیمتی خودرو توسط این سازمان داده بود، با این حال باز هم خلف وعده شد و قیمت محصولات پرتیراژ بلاتکلیف ماند. در این زمینه برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو سناریوهایی از بلاتکلیفی دولت در مقابل قیمت‌گذاری محصولات پرتیراژ تولید‌کنندگان مطرح می‌کنند، سناریوهایی که نشان می‌دهد دولت بر سر دوراهی افزایش یا ثبات قیمت‌ها مانده است.
  • نوید

  • پیتزا سزار سینمایی

  • ایتالیا در ولیعصر

  • لوکس با تم سینما

  • قاب هفته

  • سال احیای اقتصاد آمریکای لاتین

    «خوزه آنتونیو اوکامپو» عضو هیات‌مدیره بانک مرکزی کلمبیا و استاد دانشگاه کلمبیا است. او در یک یادداشت رشدهای پایین اقتصادی در کشورهای آمریکای لاتین را مرور کرده است: آمریکای لاتین پنجمین سال متوالی با رشد اقتصادی پایین را به پایان رساند. از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، رشد تولید ناخالص داخلی سالانه به‌طور متوسط ۵/ ۰ درصد بوده است، که آهسته‌تر از ۵ سال اول دوران بحران بدهی آمریکای لاتین (۱۹۸۵-۱۹۸۱) است. در نتیجه باید گفت که آمریکای لاتین نیمی از یک دهه را از دست داد.
  • محدودیت‌ مالی بانکداران مرکزی

    «کنت روگف»، استاد اقتصاد و سیاست عمومی دانشگاه هاروارد که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ اقتصاددان اصلی صندوق بین‌المللی پول بود، در یادداشتی به مواجهه بانکداران مرکزی با بحران اقتصادی آینده پرداخته است: اگر شما از اغلب بانک‌های مرکزی سراسر جهان بپرسید که طرح آنها برای روبه‌رو شدن با بحران بعدی چیست، شگفت‌زده می‌شوید که ببینید چه تعداد از آنها (حداقل در اقتصادهای پیشرفته) می‌گویند: سیاست مالی. با توجه به احتمال بالای وقوع بحران اقتصادی در طول دو سال آینده(برای مثال حدود ۴۰ درصد در ایالات‌متحده)، سیاست‌گذاران پولی که فکر می‌کنند سیاست مالی صرف می‌تواند آنها را در برابر بحران ایمن کند، احتمالا خود را به خواب زده‌اند.
  • نگاه فدرال رزرو به بازارها

    گوین دیویس، مدیر ارشد اقتصادی شرکت گلدمن ساکس به بررسی بازنگری جرومی پاول درخصوص سیاست‌گذاری پولی پرداخته است: در سال ۱۹۶۵ میلادی، رئیس‌جمهوری آمریکا، لیندون جانسون به‌صورت علنی از رئیس فدرال رزرو درخواست کاهش نرخ بهره را کرده بود. موارد مشابه دیگر، مورد نیکسون و آرتور برنز، ریگان و هارپر و درگیری جورج دبلیو بوش با مارتین گرین‌اسپن هستند. ریگان با تهدید و انتشار اخبار دروغ و تاثیرگذار درخصوص برنز تلاش برای دخالت در سیاست پولی از سوی روسای جمهوری را به‌خوبی نشان داد.
  • چشم‌انداز اقتصاد ۲۰۱۹

    مارتین ولف، مشاور ارشد اقتصادی آژانس پژوهشی فایننشال‌تایمز، بزرگ‌ترین موانع روی خط ریل اقتصاد جهانی ۲۰۱۹ میلادی را فراتر از جنگ تجاری میان آمریکا و چین توصیف می‌کند: مولفه‌های دیگری از جمله شکست‌ استراتژی‌های تجاری به‌خصوص کاخ سفید، لغو یکجانبه معاهده‌های تجاری و اقتصادی بین‌المللی (البته بازنویسی و اجرای مجدد نفتا) از سوی دونالد ترامپ، وضعیت سیاسی و ‌اقتصادی نابسامان اروپا درخصوص برگزیت و بحران اتحادیه یورو و قدرت گرفتن پوپولیست‌ها در کشورهای مخالف با اتحادیه اروپا، تنها بخشی از تنش‌‌هایی هستند که ریسک‌های سیاسی را به اقتصاد سال آینده میلادی گره زده‌اند.
  • تمام نگرانی‌های آقای مدیر

    حادثه چپ کردن اتوبوس در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، ناگهان افکار عمومی را متوجه این دانشگاه و نحوه و چگونگی مدیریت آن کرد. این همه بیشتر به این دلیل رخ داد که ریاست کل دانشگاه آزاد طی پنج‌ماه گذشته تغییر کرده و مسائل سیاسی نیز بر شدت حساسیت‌ها افزوده بود. به این بهانه به بررسی وضعیت مدیریت دانشگاه‌ها در ایران وعدم ثبات در مدیریت آنها پرداخته ایم.
  • دغدغه‌های ماندن

    مدیریت دانشگاه با توجه به اینکه، مدیر با قشر دانشجو، استادان و کارمندانی که به لحاظ سواد و علم در جایگاه بالایی هستند مواجه است، با مدیریت در سایر ارگان‌ها تفاوت زیادی دارد. نکته مهمی که در دانشگاه‌های دنیا حائز اهمیت است شخصیت کاریزماتیک مدیران است که دانشگاه‌های دنیا از این امتیاز برخوردار هستند؛ یعنی برای مدیران دانشگاهی در اغلب نقاط دانشگاه معادل واژه «پرزیدنت» را به کار می‌برند. در عصر دانایی محور که دانشگاه‌ها محور اداره جوامع هستند، این مراکز نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند به همین دلیل شخصیت و کاریزما به دانشگاه داده می‌شود تا در نهایت راهبری جامعه توسط دانشگاه عملیاتی شود. در ایران حدود ۲ هزار و ۶۰۰ دانشگاه وجود دارد که از این رقم، تعداد زیادی ماهیت دانشگاه ندارند و اگر ارزیابی دقیقی صورت بگیرد حدود ۸۰ دانشگاه یا کمتر نیز می‌توانند نقش موثری در کشور داشته باشند.
  • مدیریت در تمام جوانب

    مشکلات مدیریت دانشگاه در ایران کم نیست. این روزها همزمان با تصویب بودجه سال آینده یکی از نگرانی‌های دائمی مدیران دانشگاهی کشور بودجه است.
بیشتر