شماره روزنامه ۵۹۹۳
|

جمعه‌نامه

  • جای خالی «ایده ایران»؟

    «نمی‌دانم این‌قدرتی که شما را بر ما مسلط کرده و موجب ضعف ما و ترقی شما شده، چیست؟ مگر جمعیت و حاصلخیزی و ثروت مشرق زمین از اروپا کمتر است؟ یا آفتاب که قبل از رسیدن به شما به ما می‌تابد تاثیرات مفیدش بر سر ما کمتر از شماست؟ یا خدایی که مراحمش بر جمیع ذرات عالم یکسان است؛ خواسته شما را بر ما برتری می‌دهد؟ گمان نمی‌کنم. اجنبی حرف بزن! بگو من چه باید بکنم.» این پرسش‌ها را عباس‌میرزا، فرزند فتحعلی‌شاه در کوران جنگ ایران و روس از نماینده فرانسه پرسیده است. زمانی که مردم به کارهای او افتخار می‌کردند و او خود به‌واسطه مواجهه بی‌واسطه با یک ارتش، از ضعف‌های خود باخبر بود. بی‌سبب نیست که به نماینده فرانسوی می‌گوید رشادت قشون روس در برابر شما هیچ است؛ اما مانع پیشرفت او شده‌اند. مجهول عباس میرزا اگرچه اوایل ۱۲۰۰ هجری شمسی مطرح شده اما اگر عنوان و نام حذف شود خاصیت حال در هر برهه‌ای از تاریخ را دارد کشوری که در بسیاری از حوزه‌ها صاحب منبع است، چرا هنوز گرفتار بسیاری از مصائب حل‌شده در جهان است؟ چرا هنوز با تورم دو رقمی دست در گریبان است؟ چرا تولیدش یک روند مستمر را طی نکرده؟ چرا هنوز زخم بیکاری اثری در هر خانوار دارد. در تمام این سال‌ها برای حل چالش‌ها، طرح‌های زیادی نوشته شده، بی‌نهایت سمینار و همایش برپا و قانون مصوب شده و... اما نتیجه با مقصود یکی نبوده و حتی فاصله از آسمان تا زمین توصیف شده. مثال عینی و ساده‌اش تورم است؛ در طول نیم قرن گذشته همانند یک آونگ گاهی در اوج بوده و گاهی در حضیض، اما هیچ‌گاه حل نشده است. برخی معتقدند که چشم‌ها را باید شست و جور دیگر باید دید. نگاه نو به مسائل، از وجود یک خلأ در میان تمامی طرح‌ها و استراتژی‌ها صحبت می‌کند، خلأ یک ایده به نام «ایده ایران». برخی دیگر ضعف حاکمیت قانون و به‌کار نگرفتن اصول علمی حکمرانی را به حل نشدن مسائل نسبت می‌دهند. اما واقعیت چیست؟ این موضوع در یک نشست اندیشه‌ای، مورد بحث قرار گرفته است. عباس آخوندی دولتمرد سابق و صاحبنظر اقتصاد سیاسی اخیرا آغازگر پروژه‌ای شده تا «ایده ایران» و ضرورتش را برای جامعه روشن کند. در این نشست، علی میرزاخانی، سردبیر ارشد گروه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد» و محمدمهدی مجاهدی استاد دانشگاه و پژوهشگر علوم سیاسی، به نقد ایجابی «ایده ایران» پرداخته‌اند.
  • از ایران هر چه بگوییم و بنویسیم کم است

    اندیشه‌های تخیلی و توهمی که گمان می‌رفت اهمیتی نداشته باشند، از منظرهای فرقه‌ای، قبیله‌ای، سوسیالیستی و پست‌مدرنیستی در ایران معاصر رواج یافت. آن‌چنان گزاره‌های پوچ این اندیشه‌ها در ایران ریشه دواند که ابتدا خرده روشنفکران و سپس عقلانیت مملکت‌داری و پس از آن فرهنگ عمومی جامعه را در اختیار گرفت. اندیشه‌هایی که به اسم جهانی شدن، دموکراسی خیابانی، انتقادات پست‌مدرن، شالوده‌شکنی و تکثرگرایی محلی به جان وطن، کشور، دولت و ملت ایران افتادند. اکنون زبان فارسی از شکل نوشتاری و گفتاری در مناطقی کمرنگ شده، فرهنگ ملی به حاشیه رفته است، تعریف درست و اجماعی از منافع ملی وجود ندارد، احساس تعلق به کشور در میان شهروندان به جهت تعریف آمال‌ها در کشورهای دیگر کاسته شده است و هزینه کردن انسان‌ها برای ایران به میزان قابل توجه که محرک توسعه باشد در غیبت به سر می‌برد.
  • روایت‌هایی متفاوت از پرونده سیاستمدار

    با وجود گذشت دو هفته از قتل میترا استاد همسر دوم محمدعلی نجفی شهردار اسبق تهران و درحالی‌که پرونده این قتل در قوه قضائیه به سرعت درحال بررسی است، همچنان حرف و حدیث‌ها درباره این ماجرا ادامه دارد و پرونده سیاستمدار کهنه‌کار با اظهارات برخی افراد، ابعاد تازه‌ای یافته است. پس از یادداشت علی مطهری درباره حرام دانستن پرستوسازی برای افراد منتقد و مخالف، برادر میترا استاد در اینستاگرامش با انتشار عقدنامه نجفی و خواهرش نوشت که اگر مطهری پرستو بودن میترا استاد را ثابت نکند، او علیه نایب‌رئیس سابق مجلس اعلام جرم خواهد کرد.
  • آخرین تلاش‌ها برای حفظ و اجرای برجام

    تلاش‌های چندجانبه برای حفظ توافق برجام با سفر‌ هایکو ماس وزیرخارجه آلمان به ایران از یکسو و نیز سفر نخست‌وزیر ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا از سوی دیگر طی روزهای گذشته وارد فاز تازه‌ای شده است.
  • سفرجنجالی رامبد و نگار به کانادا

    این هفته انتشار فیلم و تصاویری درباره سفر رامبد جوان و همسرش نگار جواهریان به تورنتو کانادا با واکنش‌های تندی از سوی فعالان فضای مجازی خصوصا فالوئرهای رامبد دراینستاگرام مواجه شد. ظاهرا او برای مشارکت در اکران فیلم قانون مورفی راهی کانادا شده است اما کاربران معتقدند که اینها همه بهانه است و رامبد جوان می‌خواهد فرزندش را که تیرماه متولد خواهد شد در آن سوی آبها به دنیا بیاورد.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • نوشته‌هایی درباره دیگران

    در سال‌های اخیر بیشتر به دنبال انتشار آثاری هستم که اندیشه‌ها، رویکردهای اجتماعی‌ و فرهنگی‌ام را در مسائل جامعه و با محوریت دخالت در نظام کنش آن، نشان دهم.
  • دیدن فلسفی جهان

    کتاب «هنر سیر و سفر» اثر آلن دوباتن اندکی چاشنی فلسفه دارد، البته تصورتان از فلسفه یک کتاب فلسفی نباشد که مکاتب فلسفی را طی سفر تشریح می‌کند. اما همین‌قدر که نویسنده کتاب «تسلی بخشی‌های فلسفه» این کتاب را نوشته کافی‌ است که متوجه الگوی ذهنی نویسنده باشیم و نگاه او را به موضوع، بیشتر کنکاش کنیم.
  • معنا بخشیدن به کار

    با انگیزه ساختن نیروها، سودآور بودن و نیز انجام تعهدات شهروندی سه آرمان سازمان‌های متعالی است. رهبری و مدیریت منابع انسانی در سازمان‌ها نقش مهم و بسزایی در نیل به این اهداف دارد. پس از پژوهش و ترجمه پنج کتاب در حوزه‌های مدیریت نوآوری، بازاریابی و مدیریت تجربه مشتری با بررسی بیشتر و پیشنهاد دوستان فعال در حوزه مدیریت منابع انسانی ترغیب به ترجمه کتاب «چرایی کار» شدم. کتابی ارزشمند که راهنمای بسیار خوبی برای رهبران و مدیران منابع انسانی است.
  • چالش‌های نوشتن

    عنوان «سال سی» از چند جهت با رمان ارتباط برقرار می‌کند. از یکسو این عنوان به‌خاطر نسبت این اثر با شاهنامه و همچنین روایت‌هایی که از زندگی ابوالقاسم فردوسی به ما رسیده است، انتخاب شد و از سوی دیگر به‌دلیل پیوندی که اثر با وقایع مرتبط با نهضت ملی شدن صنعت نفت و کودتای ۲۸ مرداد برقرار می‌کند. اما این‌ها لایه‌های بیرونی تناسب عنوان با اثر است. فراتر از این نسبت‌های ظاهری، شاید مخاطب بتواند ارتباط‌های مضمونی میان این اثر و بیتی از شاهنامه که عنوان بر مبنای آن انتخاب شده هم پیدا کند. «سال سی»، ادامه همان نوع نگاه به ادبیات است که در «پل‌ها» مشاهده کردید.
  • رقابت جذاب چهره‌ها

    در روزهای اخیر اولین قسمت از «رالی ایرانی ۲» را با شعار سریالی متفاوت در ژانری متفاوت منتشر کردیم. خوشبختانه ما تجربه رالی یک را داشتیم که هنوز یکی از پرمخاطب‌ترین آثار شبکه نمایش خانگی به‌حساب می‌آید و با بهره‌گیری از تجربه‌های قبلی و استفاده از امکانات فنی توانستیم جذابیت‌های این مجموعه را اضافه کنیم. امکانات فنی به ما اجازه داد از تجهیزاتی که پیش از این خیلی گران بودند یا وارد ایران نشده بودند، استفاده کنیم. به‌عنوان مثال در رالی ایرانی۲ تصاویر هلی شات داشتیم و در مقاطع مختلف مسابقه تصویربرداری هوایی،تصویربرداری زیر آب یا روی هوا را هم انجام دادیم.
  • مصائب جنگ

    اجرای نمایش «یک زن و یک مرد» نوشته الکسی آربوزوف و کارگردانی هوشمند هنرکار در تالار موزه استاد انتظامی آغاز شد. این نمایش‌نامه اثری عاشقانه با پس‌زمینه فاجعه جنگ است که داستان یک مرد و یک زن میانسال را روایت می‌کند. هدف نویسنده این اثر طرح موضوع سیال بودن زندگی است. یعنی نباید در یک جا ماند، بلکه باید دم را غنیمت دانست و از آن استفاده بهینه کرد. من تاکنون نمایش‌نامه آربوزوف را نخوانده بودم و نخستین‌بار است که با او و آثارش آشنا شده‌ام. نویسنده‌ای است که جنگ را دیده و با گوشت، پوست و استخوانش مصائب جنگ را حس کرده است. ضمن آنکه این نویسنده روانشناسی هم می‌داند و از مردم و روحیات‌شان شناخت کافی دارد. در این نمایش نقش پزشکی را ایفا می‌کنم که یک زندگی و تجربیاتی را پشت سر گذاشته است و حالا مواجهه او با شخصی آغازگر داستان جدیدی برایش می‌شود.
  • تجلی حیرت

    «برای من سال‌هاست که حال و هوا و جو اثر خارج از بحث‌های تئوریک اهمیت خاصی دارد. یقین دارم اگر از جلوه اولیه یک تصویر ذهنی آغاز کنم انتقال «آن» به تصویر میسر می‌شود. این تصویر از واقعیت زندگی جاری آغاز می‌شود. ترجیح می‌دهم همیشه در جوار واقعیت حرکت کنم. در این رابطه اگرچه واقعیتی دگرگونه یا نو شکل می‌گیرد اما گمانی از واقعیت بیرونی را با خود حمل می‌کند و چه بسا نقاشی من تصویر فشرده و لایه لایه‌ای از واقعیت‌های پراکنده باشد.
  • منتخب آثار موزیسین‌های مشهور

    ارکستر پایتخت شامل سه ارکستر شماره ۱ متشکل از نوازندگان ممتاز بالای ۱۵ سال، ارکستر شماره ۲ متشکل از نوازندگان متوسط بالای ۱۵ سال و ارکستر شماره ۳ متشکل از نوازندگان زیر ۱۵ سال است.آخرین کنسرت ما اسفندماه سال گذشته در مجموعه برج آزادی برگزار شد که در آن آثاری از ویوالدی، موتزارت، دیابلی، چایکوفسکی و دورژاک را با دو رهبر ارکستر اجرا کردیم. در کنسرت جدید قطعاتی از چایکوفسکی، گارایف، سویریدف، مارکز و منتخبی از «کارمینا بورانا» از کارل ارف‌ اجرا می‌شود. ارکستر پایتخت جنبه آموزشی دارد و هدف از تشکیل آن ایجاد فرصت و امکانی برای نوآموزان موسیقی است تا بتوانند ضمن کسب تجربه گروه‌نوازی از توانایی‌ها و قابلیت‌هایی که نوازندگی در ارکستر به آنها می‌دهد، بهره‌مند شوند.
  • ما هم شهروندیم

    شهر‌ها قرار است خاصیت مشترکی داشته باشند و آن تمرکز افراد در یک فضا برای برآوردن خواسته‌های مشترکشان است. از طرفی باورعام بر این است که به صرف پذیرفته شدن به‌عنوان شهروند در بهره‌مندی از مواهب و امکانات شهر با دیگران برابریم و نباید مانعی در رسیدن ما به خواسته‌های مشترک وجود داشته باشد.
  • گشت در بزرگ‌ترین غار آبی خاورمیانه

    سفر کردن حس خوشایندی است. با سفر می‌توان به گذشته رفت و از آن بسیار آموخت؛ با سفر می‌توان به تجربه‌های جدیدی دست یافت؛ با سفر می‌توان با فرهنگ‌ها، اقوام و آیین‌ها و رسوم مختلف آشنا شد و توشه‌ای اندوخت. اما این حس خوشایند را می‌توان با «نوشتن» ماندگار کرد. سنت سفرنامه‌نویسی ،سنتی دراز آهنگ است. از قرن‌ها پیش بسیاری از سیاحان و جهانگردان دیده‌ها و شنیده‌ها، احساس‌ها و برداشت‌های خود را قلمی کرده و برای آیندگان به میراث گذاشته‌اند. من، در مقام روزنامه‌نگاری جوان، سالیانی است که شرح سفرهایم را در قالب «خاطره- سفرنامه‌نویسی» قلمی کرده‌ام. در نوروز ۹۸ و طی سفر به پاوه کوشیدم تا آنچه را دیده و شنیده‌ام با قلمی روان به روی کاغذ بیاورم. منابع این گزارش، دیده‌ها و شنیده‌هایم از اهالی و بخشی هم که در مورد موقعیت جغرافیایی شهر است برگرفته از ویکی‌پدیای فارسی است. این گزارش ۱۰ هزار کلمه‌ای ماحصل سفری ۵ روزه به پاوه است که به دلیل محدودیت صفحات هفته نامه به حدود ۵ هزار کلمه تقلیل یافت و در چهار قسمت منتشر شد.
  • بازدید از شاهکارهای نقاشی رنسانس

    موزه‌ها یکی از جاذبه‌های گردشگری در هر شهر و مقصد توریستی به شمار می‌روند. در این میان تنها بخشی از آنها توانسته‌اند تبدیل به مجموعه‌هایی زبان‌زد در این زمینه شوند. در این ستون ده مجموعه موزه‌ای مهم در جهان را معرفی خواهیم کرد. در این شماره به نهمین موزه مهم می‌پردازیم.
  • شاگرد مکانیکی که خودروساز شد

    در تاریخ ۱۷ نوامبر سال ۱۹۰۶ میلادی، پسربچه‌ای متولد شد که توانست در دوران زندگی خود نه تنها تاریخ صنعت کشورش را دستخوش تحول کند، بلکه موفق شد کل جهان دوران خود را تحت تاثیر فعالیت‌های خود قرار دهد. سوئیچیرو هوندا، یک کارآفرین ژاپنی است که نامش در تاریخ به‌عنوان یک مخترع و تولیدکننده عمده موتورسیکلت‌های سبک و سنگین و خودرو، جاودان باقی مانده است. سوئیچیرو هوندا، موسس شرکت هوندا موتور و شرکت‌های خودروسازی در آمریکا و ژاپن است. او خالق مدل‌های پرطرفدار موتورسیکلت و خودرو است که از جمله آنها می‌توان به سوپر کاب، سیویک، آکورد و پریلود اشاره کرد. شاید به سختی بتوان کسی را یافت که نام شرکت هوندا موتور را نشنیده باشد. البته تعجبی ندارد چون مردم بیش از ۱۴۰ کشور جهان مشتری دوچرخه‌ها، خودروها، موتور قایق‌ها، تراکتورهای کوچک،‌ ایستگاه‌های برق خودکار، دستگاه‌های کشاورزی و دیگر تجهیزات آن هستند که به موتور‌های بنزینی مجهز است. در سال ۱۹۵۶ این شرکت شناخت «سه لذت» را برای کارکنان خود ضروری دانست: نخست، لذت تولید. این لذتی است که فقط مهندس‌ شرکت هوندا با آن به خوبی آشناست؛ خوشحالی محض یک مهندس وقتی که کالایش از کیفیتی برخوردار است که مورد استقبال جامعه قرار می‌گیرد. لذت دوم مربوط به وقتی است که فروشنده خوشحال است از اینکه یک مشتری یکی از محصولات هوندا را می‌خرد. سومین لذت به مشتری تعلق دارد. یعنی زمانی که یکی از محصولات هوندا را خریده است و از این کار خوشحال است.
  • نابغه مالی هند

    آنیل آمبانی، رئیس هیات مدیره یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های اختلاطی هند است و با ۷/ ۱ میلیارد دلار دارایی، رتبه ۱۳۴۹ ثروتمندترین‌های دنیا در لیست ۲۰۱۹ مجله فوربس را دارد و با اینکه ارزش خالص دارایی‌ او در سال‌های اخیر روند نزولی داشته، همچنان از ثروتمندترین افراد کشور هند محسوب می‌شود. در سال ۲۰۰۶ آمبانی ششمین فرد ثروتمند دنیا از سوی مجله فوربس شناخته شد. او که به یکی از ثروتمندترین خانواده‌های هندی تعلق دارد، مهارت‌های کارآفرینی ویژه‌ای از خود به نمایش گذاشته است.
  • ایده‌ای برای اصلاح واسطه‌گری درکشاورزی

    یکی از مشکلاتی که خیلی از افراد فعال در بخش کشاورزی در بدو ورود خود به این حوزه با آن روبه‌رو‌ می‌شوند، وجود واسطه‌های فراوان برای رساندن محصولات این حوزه به دست مصرف‌کننده نهایی است. راه‌حل در ابتدا بسیار ساده به نظر می‌رسد، ولی ساختارهای پیچیده‌ای در این میان شکل گرفته که حل این مشکل را بسیار سخت کرده است. یکی از استارت‌آپ‌هایی که در این حوزه ورود کرده، استارت‌آپ کشت کالا است که هدف خود را اصلاح این ساختار چند واسطه‌گری و رونق تولید بخش کشاورزی قرار داده است.
  • سهم دولت در ترافیک جاده‌ها

    مسوولان حوزه «راه»، با گذشت ۶ سال از طرح «پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی» هنوز نتوانسته‌اند مسافران جاده‌ای در مسیرهای مورد استفاده فراگیر و به‌خصوص «پرتردد در ایام خاص سال» را از گیت‌های ترافیک‌زا نجات دهند. طرح پرداخت الکترونیکی عوارض تردد، اولین‌بار در سال ۹۱ به بهانه ساخت و بهره‌برداری از آزادراه تهران-پردیس - برای امتیازدهی به یکی از بانک‌ها که تامین مالی این پروژه آزادراهی را برعهده داشت- به اجرا درآمد. در این دولت اما قرار بود «شکل سنتی دریافت عوارض در جاده‌ها» برای تحقق ۴ هدف مهم، از جلوی پای خودروهای عبوری، برچیده شود و شیوه عوارض‌گیری با «حذف باجه‌ها» و «شارژ اعتباری خودروها به همراه کنترل هوشمند اعتبار هر خودرو از طریق دوربین بدون نیاز به توقف در میانه آزادراه»، مدرن‌سازی شود.
  • هفت ایستگاه مترو در منطقه ۲۲ پایتخت

    غربی‌ترین و البته جدیدترین منطقه شهر تهران که در جریان توسعه دو دهه اخیر پایتخت شکل گرفت، از زمان تاسیس تاکنون از حمل‌ونقل ریلی سریع‌السیر و انبوه‌بر محروم است.
  • دستور جدید برای تعطیلی پروژه‌های شهری پایتخت

    معاون شهردار تهران می‌گوید برای تعطیلی پروژه‌های شهری غیرضرور در شهر تصمیم قطعی داریم. قرارگیری مالیه شهرداری تهران در یک وضعیت بحرانی مهم‌ترین دلیل حذف یا توقف پروژه‌های غیرضروری پایتخت عنوان شده است. سکینه اشرفی می‌گوید: سال جاری یکی از سخت‌ترین سال‌های مالی برای شهرداری تهران است از این‌رو جز حقوق و دستمزد که تعطیل‌بردار یا قابل کاهش نیست باید تلاش کنیم تا در سایر بخش‌ها با صرفه‌جویی و اولویت‌بندی در انجام هزینه‌ها بتوانیم این شرایط سخت را پشت سر بگذاریم.
  • کف نقدینگی برای خرید مسکن در تهران

    به دنبال رشد شدید قیمت واحدهای مسکونی طی دست‌کم یکسال گذشته،حداقل پول نقد مورد نیاز برای خرید آپارتمان در مناطق مصرفی نیمه جنوبی شهر تهران در عمده موارد از ۱۵۰‌میلیون تومان عبور کرد.
  • یک نگاه روباتیک

    از جمله مفاهیم جدید در دنیای امروز نگاهی تکنولوژیک به دنیاست که به مدد ابتکارات دیجیتالی محقق شده است.عینک‌های هوشمند به تدریج با قابلیت‌هایی متنوع به کاربران ارائه می‌شوند که پیش از این تخیلی فرض می‌شد. در ادامه مقایسه دو عینک هوشمند و جدید دو کمپانی بزرگ گوگل و اپسون را می‌خوانید.چندی پیش بود که گوگل از عینک هوشمند گوگل گلس ۲ (Google Glass۲) رونمایی کرد. این عینک بر پایه واقعیت افزوده بوده اما یک محصول اساسی نیست و قرار هم نیست به تولید انبوه برسد به همین دلیل قیمتی ۹۹۹ دلاری برای آن انتخاب شده است.
  • مدیریت اسکرین‌شات‌ها با موزیلا

    شرکت موزیلا به‌عنوان شرکت توسعه‌دهنده مرورگر اینترنتی فایرفاکس، با ارائه یک اپلیکیشن جدید به کاربران اجازه می‌دهد به مدیریت هرچه سریع‌تر و ساده‌تر اسکرین‌شات‌های خود بپردازند.
  • گوشی‌تان را از گرمای هوا دور کنید

    اگرچه فرارسیدن تابستان و گرمای هوا می‌تواند به معنی پیاده‌روی‌های مطبوع در پارک‌ها در بعدازظهرهای گرم باشد، اما این موضوع همچنین می‌تواند گوشی همراه شما را در معرض آسیب گرما قرار دهد.
  • هزینه شماره‌گذاری وارداتی‌ها

    اگرچه در مهلت چهار ماهه هیات دولت به وارد‌کنندگان برای ترخیص خودروهای دپو شده در گمرک، خودرویی از گمرکات کشور خارج نشد اما در مهلت دوم که مدت آن دوماه در نظر گرفته شده واردات خودرو به‌طور جسته و گریخته در جریان است.
  • دولت علیه بازار

    به نظر می‌رسد دستور تازه معاون اول رئیس‌جمهور مبنی بر ساماندهی بازار خودرو و قیمت‌گذاری این بخش در چارچوب سیاست‌های دولت و ستاد تنظیم بازار، تداوم تلقی اشتباهی است که دولتمردان ایرانی از شیوه حل مساله در صنعتی به بزرگی خودروسازی دارند. تلقی‌ای که نتیجه آن را امروز می‌توان به وضوح در آشفته بازار خودرو مشاهده کرد.
  • روی خوش بازار خودرو

    روند نزولی قیمت خودرو همچنان دارد. بسیاری از دست‌اندرکاران بازار معتقدند که هر چند حباب بازار به‌طور کامل تخلیه نشده اما کاهش قیمت‌ها فروشندگان زیادی را به بازار هدایت کرده است.
  • کاساپ دونر

  • ماهی‌خوری در بغداد

  • بستنی سر کاری

  • کافه پاتوقی

  • قاب هفته

    کرمانشاه میراثی ازایران باستان است و این استان همیشه شاهد فراز و نشیب های زیادی در طول تاریخ بوده است، جاذبه‌های تاریخی و طبیعی آن سالانه مسافران زیادی را روانه این استان می‌کند، در این شماره نگاهی گذرا به زیبایی های طبیعی روستای هجیج از توابع بخش نوسود شهرستان پاوه می اندازیم. / عکس‌ها: فروغ علایی
  • «بیت‌کوین-سودان»؛ داستان یک ابرتورم

    «بن براون»، پژوهشگر انگلستانی حوزه ارزهای سنتی و رمزارزها به بررسی صعود مجدد قیمت بیت‌کوین پرداخته است.
  • تنش دوباره در بازارهای میانه

    «ریچارد هندرسون» دانشمند در زمینه زیست‌شناسی مولکولی اهل بریتانیا و برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۲۰۱۷ است. او در علوم تلفیقی میان رشته‌ای با اقتصاد نیز تبحر دارد و به بررسی بازارهای نوظهور پرداخته است.
  • پرواز سرمایه از بازارهای نوظهور

    «جان ‌پلندر» اقتصاددان و ستون‌نویس فایننشال تایمز به بررسی بحران بدهی و ارزی نوظهورها پرداخته است.
  • راز پلید اقتصاد آمریکا

    «تادجی. بوخهولز» به‌عنوان مدیر سیاست اقتصادی تحت ریاست جورج بوش پدر خدمت کرده‌ است. او جایزه آموزش جوانان دانشگاه هاروارد را در رشته اقتصاد دریافت کرد و نویسنده ایده‌های جدید از اقتصاددانان مرده و قیمت رفاه است.
  • برچسب‌زنی به جای گفت‌و‌گوهای انتقادی

    در نیمه دوم قرن بیستم «قطعیت انگاری یک حقیقت واحد» از سوی تفکرات مختلف مورد تردید جدی واقع شد و یقین‌هایی چون دوگانه آشتی‌ناپذیر خیر/ شر جای خود را به نسبی‌گرایی داد. اندیشمندان حوزه‌های مختلف به جای تقابل و یک‌دندگی ایدئولوژیک، تساهل و تسامح را برگزیدند و به جای مقابله و منازعه با یکدیگر به مباحثه و مناظره پرداختند. صاحبان دیدگاه‌های مختلف برای بیان نظرات و دفاع از ایده‌های خود، با مخالفان‌شان به گفت‌وگو، نقد و بحث نشستند. هم‌افزایی تفکرات مختلف از خلال این بحث‌ و گفت‌و‌گوها به سنتزهای جدید فکری یا دستیابی به راه‌حل‌هایی برای مسائل مورد مناقشه می‌انجامید یا با کاهش اختلاف‌نظرها به نقاط یا فصول مشترکی برای همکاری با یکدیگر دست می‌یافتند. در جامعه ما - به ویژه در سال‌های اخیر - به دلایل مختلف، فقدان فضای نقد و گفت‌وگو، چه در عرصه عمومی در بین مردم و چه در عرصه حکومتی میان مسوولان و جناح‌های مختلف، محسوس است. در عرصه گفتمانی کشور ما یا فضایی برای نقد روشمند و گفت‌وگوی مسالمت‌آمیز به وجود نمی‌آید یا اینکه اگر چنین فضایی موجود باشد، بحث‌ها بی‌ثمر مانده و چه بسا کار به مجادله به طرف‌های گفت‌وگو می‌انجامد.
  • علت بی‌ثمری گفت‌و‌گوهای انتقـادی

    در جامعه ما مساله فقدان زمینه‌های مشترکی که فضای مطلوب برای بحث و گفت‌وگو میان طرفین یک مناقشه را فراهم ‌کنند، در سطوح مختلف به چشم می‌خورد. یعنی این مشکل چه در عرصه عمومی میان مردم عادی با عقاید مختلف، چه در صحنه سیاسی میان جناح‌های رقیب به وضوح وجود دارد. حتی در بسیاری از مواقع میان دو گروه از یک جناح یا دو فرد از یک گروه، بستر مناسب برای بحث و رایزنی درباره مسائل مختلف فراهم نمی‌شود و اگر هم فضای گفت‌وگو شکل بگیرد عمدتا به حل مسائل یا کاهش اختلافات منتج نمی‌شود. چه بسا در خلال برخی از گفت‌وگوها، اختلاف نظر طرفین بالا بگیرد و به تقابل دیدگاه‌ها بکشد یا اینکه اختلافات تازه‌ای آشکار شود و همان زمینه‌های مشترکی که فضای موجود را به‌وجود آورده بود نیز از بین برود.
  • خط قرمزها در فضای حقیقی

    اوایل انقلاب فضای سیاسی جامعه، از صحن دانشگاه‌ها تا قاب تلویزیون، فضای سالمی برای بحث‌ و مناظره درباره اختلاف نظرها بود، و جریان‌های ناهمسو و بعضا مخالف با یکدیگر در سطوح مختلف به گفت‌وگو می‌نشستند. به‌‌طور مثال مناظره‌های جدی میان انقلابیون چپ‌گرا و اسلام‌گرا از تلویزیون سراسری پخش می‌شد یا شهید بهشتی با سران حزب توده به مباحثه می‌پرداخت.
  • ورود نامتوازن به فرآیند مدرنیزاسیون

    فقدان فضای نقد و گفت‌وگو میان دیدگاه‌های مختلف، از زوایای گوناگون قابل بررسی است. در وهله نخست باید گفت شکل‌گیری فضای نقد و گفت‌وگو میان تفکرات متفاوت مستلزم فراهم بودن برخی پیش‌زمینه‌ها است. بدون وجود این مقدمات نمی‌توان افرادی با نقطه‌نظرات متفاوت و حتی مشابه را برای بحث و تبادل نظر پیرامون یک موضوع مشخص و در یک چارچوب نظری معین، در فضای نقد و گفت‌وگوی روشمند قرار داد، بدون آنکه مباحثه آنان به مجادله و رویارویی کشیده شود.
بیشتر