«تاناکورا» امروزه برای همه نام‎آشنا شده است؛ بازاری که بروبیایی را برای خود راه انداخته است؛ در این قسمت از بازار همه مدل لباسی پیدا می‌شود، از لباس زیر مردانه گرفته تا کاپشن و پلیور و شلوار‌های جین.

به گزارش فارس لباس‌های مجلسی؛ کیف، کفش و بوت هم که جای خود را دارد و باب میل خانم‌هاست؛ در کنار آن لوازم کوهنوردی و ورزشی مثل کفش‌های اسکیت هم به فروش می‌رسد.

دو دختر جوان با وسواس خاصی رگال لباس‌ها را جست‌وجو می‌کنند. لحظاتی بعد خانم شیک‌پوش میانسالی هم به جمع آنها می‌پیوندد. دخترها در گوش زن میانسال که به نظر می‌رسد مادرشان است؛ پچ‌پچ می‌کنند و او با صدای نسبتاً آرامی می‌گوید: «اشکالی نداره می‌دیم خشکشوئی!»

اینجا «محله سرگذر» همدان است. جایی که به محل فروش لباس‌های دست دوم و به اصطلاح «تاناکورا» تبدیل شده است؛ قیمت اجناس در این بازار متغیر است؛ از چند هزار تومان شروع می‌شود تا چند صدهزار تومان!

در یکی از مغازه‌های کفش فروشی، پدر و مادری به همراه پسربچه‌شان مشغول خرید کفش زمستانی هستند و در حین چانه زدن پدر خانواده با فروشنده بر سر قیمت، مادر هم از فرصت استفاده کرده و بوت‌های روی قفسه را وارسی می‌کند؛ هر از چندگاهی هم بین صحبت‌های فروشنده و همسرش، قیمت می‌‍‌‌‌پرسد.

در مغازه دیگر هم که بزرگ‌تر از مغازه‌های اطراف به نظر می‌رسد، بیش از ۱۰ مشتری مشغول تماشای اجناس و پرو لباس هستند.

علیرضای ۲۸ ساله که با یک کت تک‌اسپرت از اتاق پرو بیرون آمده، می‌گوید: این لباس برای فصل بهار مناسب است و از آنجایی که روزهای نزدیک عید قیمت‌ لباس‌های بهاره بالا می‌رود، این ماه را برای خرید فرصت مناسب دیدم.

این پسر جوان ادامه می‌دهد: این لباس‌ها نسبت به تولیدات داخلی تنوع و کیفیت بیشتری دارند؛ به هر حال خارجی هستند دیگر!

وی در پاسخ به اینکه اکثر لباس‌های دست دوم قیمت‌های خیلی بالایی دارند، اظهار می‌کند: همینطور است؛ اما حداقل اطمینان دارم اینجا برای برند اصلی پول می‌دهم در حالی اکثر مارک‌های بازار فیک هستند.

اینکه اطمینان از اصلی بودن برند لباس‌های دست دوم از کجا به وجود آمده سئوال دیگری است که دوست علیرضا در پاسخ به آن می‌گوید: ما چند سال است که از اینجا لباس می‌خریم؛ البته نه همه نوع لباسی؛ ولی خب می‌توانم بگویم تا به حال از خریدهایمان راضی بوده‌ایم.

با این حال رعایت نکات بهداشتی در خصوص استفاده از این لباس‌ها مورد مهمی است که نمی‌توان به راحتی از آن چشم‌پوشی کرد.

یکی از فروشندگان در این خصوص می‌گوید: این لباس‌ها پیش از عرضه در فروشگاه شست‌وشو و ضدعفونی می‌شوند و فکر نمی‌کنم از نظر بهداشتی مشکلی ایجاد کنند.

رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک همدان اما نظر متفاوتی دارد و می‌گوید: این لباس‌ها کاملاً غیر بهداشتی هستند، فروش لباس دست‌دوم و کهنه ممنوع بوده و لباس‌های تاناکورا کالای قاچاق محسوب می‌شوند.

غلامرضا اسکندری با بیان اینکه بیشتر این لباس‌ها از بانه و مریوان وارد استان می‌شوند، خاطرنشان می‌کند: فروشندگان لباس‌های دست‌ دوم به صورت غیر قانونی فعالیت می‌کنند و برای هیچ یک از آنان جواز کسب صادر نمی‌شود.

وی ادامه می‌دهد: بازرسان اتاق اصناف از فروشگاه‌های لباس‌های دست‌دوم بازدید کرده و مغازه‌هایی پیش از این اخطار دریافت کرده‌اند؛ پلمب می‌شوند.

رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک همدان با بیان اینکه بیشتر این فروشنده‌ها از شغل خود راضی نبوده و از ناچاری به این شغل روی آورده‌اند، تصریح می‌کند: مشکلات مالی و بیکاری باعث شده این افراد به فروش لباس‌های دست‌ دوم رو بیاورند.

وی از حضور واسطه‌ها در بازار پوشاک دست دوم می‌گوید، ادامه می‌دهد: این لباس‌ها که بیشتر آنها هم اروپایی هستند توسط مردم جمع‌آوری شده و به صورت رایگان در اختیار کشورهای جهان سوم قرار می‌گیرند.

اسکندری تأکید می‌کند: این لباس‌ها که عمدتاً به کشورهای افغانستان و پاکستان ارسال می‌شوند؛ از طریق واسطه‌ها و قاچاقچیان کالا وارد ایران شده و در سطح کشور به فروش می‌رسند.

استفاده از لباس‌های کهنه و دست‌دوم از نظر متخصصان پوست و مو هم اقدامی کاملاً اشتباه است.

یک متخصص بیماری‌های پوست و مو در این خصوص به خبرنگار فارس می‌گوید: من اصلاً موافق پوشیدن لباس‌های دست‌ دوم نیستم، بخاطر اینکه این لباس‌ها از نظر بهداشتی به هیچ عنوان مورد تأئید قرار نمی‌گیرند.

اکرم انصار با بیان اینکه حتی ضد عفونی دقیق لباس‌های دست‌ دوم نیز توجیهی برای استفاده از آنها نیست، ادامه می‌دهد: حتی اگر بافت لباس نخی هم باشد در مراحل ضد عفونی مواد شیمیایی را به خود جذب کرده و به مرور زمان در حین استفاده، حساسیت و بیماری‌های پوستی ایجاد می‌کنند.

وی تصریح می‌کند: مردم اگر لباس تمیز، نو و حتی ارزان‌قیمت بخرند به مراتب بهتر از لباس‌های مارکی است که دست به دست گشته و مشخص نیست پیش از این توسط چند نفر استفاده شده است.

این متخصص بیماری‌های پوست و مو در خصوص فروش لباس‌زیر در برخی فروشگاه‌های «تاناکورا» هم می‌گوید: استفاده از این لباس‌های زیر به هیچ عنوان قابل قبول نیست!

انصار ادامه می‌دهد: اعضای یک خانواده هم نمی‌توانند از لباس‌ زیر مشترک استفاده کنند زیرا بیماری‌های قارچی و انگلی از این طریق منتقل می‌شود؛ چه برسد به اینکه فردی بخواهد لباس‌های کهنه شخص دیگری را بپوشد.

وی تأکید می‌کند: من همیشه به خانم‌های توصیه می‌کنم بلافاصله بعد از خرید لباس‌های زیر و حتی لباس‌های مجلسی که پرو زیادی دارند، آنها را شسته و بعد استفاده کنند.

این متخصص بیماری‌های پوست و مو در مورد استفاده از کفش‌های دست دوم هم هشدار داده و خاطرنشان می‌کند: استفاده این نوع کفش‌ها بدترین مشکلات پوستی و عفونت‌های قارچی را به همراه دارد، زیرا کفش قابل شست‌وشو نیست.

انصار با تأکید بر اینکه سلامت افراد در گرو رعایت بهداشت است، خاطرنشان می‌کند: گذشته از بحث بهداشت باید بگویم در شأن مردم مملکت ما نیست که بخواهند از پوشاک دست‌ چندم خارجی‌ها استفاده کنند.

به نظر می‎رسد عمده مشکل افرادی که گرایش به استفاده از لباس‎های تاناکورا اما به قول خودشان دارای برند و مارک خارجی؛ هستند بیشتر از آن چه که مشکل مالی بنماید، به مشکل فرهنگی و خودکم‎بینی آنها بازمی‎گردد که باید در این زمینه کار فرهنگی قوی انجام شود.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.