گروه بنگاه‌ها- فاطمه بهادری: مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه بانک مسکن پیشنهاد خود را به بانک مرکزی برای تایید مفروضات و اخذ مجوز از شورای پول و اعتبار در هفته آینده ارائه خواهد کرد گفت: دو مخاطب اصلی یعنی زوجین خانه اولی و کسانی که قصد احیای بافت فرسوده شهری را دارند در اولویت قرار خواهند گرفت و در این برنامه بیشتر مد نظر پرداخت تسهیلات خانه‌هایی با سن ساخت کمتر از سه سال است. به گزارش «دنیای اقتصاد»، محمد‌هاشم بت شکن درباره نامه مشترک وزیر راه و رئیس کل بانک مرکزی به رئیس‌جمهور برای خروج مسکن از رکود اظهار کرد: مبنای این نامه تامین مالی ۵۰درصدی قیمت هر واحد مسکونی توسط نظام بانکی و اقشار متوسط جامعه، تامین مسکن ارزان قیمت با رعایت الگوی مصرف ساخت و همچنین صندوق پس انداز و اعطای تسهیلات مناسب به شکلی است که اقساط در استطاعت افراد قابل پرداخت باشد. وی با بیان اینکه در این طرح نباید صندوق‌های پس‌انداز مسکن به بانک مسکن منحصر شود و بانک از این ایده استقبال می‌کند گفت: در این نامه پیش‌بینی شده که در فاز اول بانک مسکن در این طرح پیشرو باشد، اما دو شرط اصلی یعنی تامین کسری منابع صندوق و وجود پس‌انداز آحاد مردم را مبنا قرار می‌دهیم. دلیل تامین کسری منابع صندوق این است که جنس تسهیلات با سررسید ۱۲ سال به بالا است، ولی سپرده‌ها کوتاه‌مدت است. این کسری در دولت‌های قبل توسط دولت تامین شده است، همچنین اقساط برای اینکه توسط افراد قابل بازپرداخت باشد، کمتر از یک میلیون تومان در نظر گرفته می‌شود. بت‌شکن افزود: برای پرداخت ۱۵۰هزار فقره وام ۸۰ میلیون تومانی خرید مسکن، ۲ هزار میلیارد تومان کسری خواهیم داشت که باید توسط دولت تامین شود.

افزایش معاملات مسکن

مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه در سه ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش ۵۵ درصدی تعداد معاملات مستغلات و مبایعه‌نامه‌های مسکن مواجه بودیم، از افزایش ۵/۱ درصدی قیمت معاملات مسکن در همین مدت خبر داد و گفت: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد امسال رشد قیمت مسکن بیش از نرخ تورم رسمی نخواهد بود. بت شکن، دیروز در نشست خبری در وزارت امور اقتصادی و دارایی به مناسبت هفته دولت گفت: ۵درصد تولید ناخالص داخلی کشور به مسکن تعلق دارد که اگر رقم ۱۶ درصدی مستغلات را نیز به آن اضافه کنیم، بخش ساختمان و مسکن سهم ۲۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی ایفا می‌کند.

کاهش تسهیلات مسکن در سال ۹۲

وی ادامه داد: از حیث تسهیلات بر اساس اعلام بانک مرکزی، ۲۷۴هزار میلیارد ریال به بخش مسکن در سال ۹۲ پرداخت شده است و سهم بخش مسکن از کل تسهیلات اعطایی برابر ۷/۱۲ درصد تسهیلات پرداختی است که متوسط آن در سال‌های گذشته ۵ تا ۳۰ درصد بوده، بنابراین با کاهش سهم اعطای تسهیلات بخش مسکن در سال گذشته مواجه بودیم.

بت شکن، تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در خردادماه سال گذشته در تهران را ۱۲ هزار واحد با متوسط قیمت ۴ میلیون تومان ذکر کرد و گفت: در اردیبهشت ماه ۹۳ این تعداد به ۲۴ هزار واحد افزایش یافته است که یکی از دلایل مهم آن بحث هدفمندی یارانه‌ها و تاثیر احتمالی آن بر قیمت تمام شده ساخت بوده است، اما در خرداد دوباره با کاهش تعداد معاملات مواجه شدیم که تعداد آن به ۱۷ هزار رسید که کاهش ۲۸ درصدی را نشان می‌دهد.

مدیرعامل بانک مسکن اظهارکرد: در سه ماهه نخست اول سال ۹۲ تعداد معاملات مستغلات ۳۱ هزار واحد با متوسط قیمت هر متر مربع ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود که این تعداد در سه ماهه اول امسال ۴۸ هزار واحد با رقم ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده است که رشد ۵۵ درصدی از نظر تعداد معاملات و مبایعه نامه‌ها و رشد ۵/۱ درصدی از نظر قیمت معاملات را نشان می‌دهد. وی با بیان اینکه در سال ۹۱ افزایش محسوس در قیمت مسکن داشتیم که این روند تا پایان سه ماهه اول سال ۹۲ ادامه یافت و از خرداد ۹۲ حجم معاملات ماهانه برای واحدهای مسکونی نزولی و منجر به این شد که ۴۰ درصد معاملات کاهش یابد، افزود: متعاقب آن روند رشد قیمت مسکن از خرداد ۹۲ متوقف شد و این روند تا پایان سال ۹۲ ادامه داشت و قیمت‌ها به ثبات رسید و تا حدودی هم کاهشی بود. بت شکن ادامه داد: قیمت یک متر مربع واحد مسکونی در فروردین ماه ۹۲ حدود ۲ میلیون تومان بود که در خرداد ۹۲ به ۴ میلیون تومان و در فروردین ۹۳ به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار و در خرداد ۹۳ به ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش یافت.

پیش‌بینی قیمت مسکن

مدیرعامل بانک مسکن با بیان اینکه با وجود افزایش حجم معاملات شاهد تورم در بخش مسکن نبوده‌ایم، افزود: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد امسال رشد قیمت مسکن بیش از نرخ تورم هدف‌گذاری ۲۵ درصد سال جاری نخواهد بود. وی با بیان اینکه در سال گذشته ۸۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات غیر مسکن مهر پرداخت کردیم، افزود: ۳۰۷ هزار فقره تسهیلات غیر از مسکن مهر پرداخت شد و ۴۰ درصد از این مبلغ مربوط به تسهیلات ساخت مسکن و ۴۰ درصد مربوط به تسهیلات خرید است و مابقی به جعاله و تعمیرات مربوط می‌شود. مدیرعامل بانک مسکن در مورد عملکرد بانک مسکن در بخش مسکن مهر در یک سال گذشته گفت: ۳۱ هزار میلیارد ریال در این مدت تسهیلات پرداخت کردیم و سرجمع تسهیلات پرداختی به بخش مسکن مهر و غیر مسکن مهر به ۱۱۵ هزار میلیارد ریال رسید.

تنظیم رابطه مالی با بانک مرکزی

مدیرعامل بانک مسکن، یکی از اقدامات اساسی بانک مسکن در یک سال گذشته را تنظیم رابطه مالی با بانک مرکزی اعلام کرد و گفت: تمامی اضافه برداشت‌های این بانک بابت مسکن مهر شفاف، منطقی و تبدیل به خط اعتباری ۲۰ ساله شد. وی، یکی از تدابیر دولت و بانک مرکزی برای تکمیل واحدهای مسکن مهر بدون اتکا به پول پرقدرت بانک مرکزی را بازیافت اقساط وصولی مسکن مهر و تزریق دوباره آن به همین بخش اعلام کرد و گفت: ۷۰۰ هزار واحد مسکونی مهر در سال جاری در دوره اقساط سه ساله بدون نیاز به منابع بانک مرکزی تکمیل و واحدها تحویل داده شده است.