شرط ایران خودرو در سکوت پژو

گروه خودرو: مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو روز گذشته و در مراسم رونمایی از تولید ۲۰۶ تیپ۲ گفت: پژو باید بداند تنها در صورتی می‌تواند بار دیگر به بازار ایران بازگردد که در صنعت خودروی ایران سرمایه‌گذاری کند. هاشم یکه‌زارع در جمع مسوولان و خبرنگاران در حالی این پیغام را به پژو و دیگر شرکای خارجی (رنو و سوزوکی) اعلام کرد که مذاکرات هسته‌ای ایران با کشورهای ۱+۵ و موفقیت آن به عنوان شرط شرکای خارجی؛ اگرچه مسیر مثبتی را طی می‌کند، اما همچنان نتیجه مشخصی در پی نداشته است.

مذاکرات نیمه تمام هسته‌ای و درخواست خودروسازان برای سرمایه‌گذاری شرکای خارجی در ایران در حالی است که طرف‌های خارجی برای شفاف کردن مذاکرات خود با خودروسازان به رفع تحریم‌ها علیه صنعت خودرو اکتفا نکرده‌اند و همچنان در انتظار روشن شدن نتایج قطعی مذاکرات هسته‌ای و شرایط بین‌المللی ایران هستند. اما شرط سرمایه‌گذاری برای ورود شرکای خارجی به صنعت خودرو کشور در حالی است که موضوع «درجا زدن صنعت خودرو طی ۱۲ سال گذشته» نیز از سوی یکه‌زارع در مراسم یاد شده مطرح شد. او در حالی تاکید می‌کند که «در ۱۲ سال گذشته اتفاقی در توسعه صنعت خودرو نیفتاده است» که به برنامه‌هایی برای تولید محصولات جدید بر پایه پلت‌فرم‌های داخلی نیز اشاره می‌کند. اما از آنجا که عدم تحرک صنعت خودرو به سمت تولید محصولاتی جدید با تکنولوژی روز دنیا طی سال‌های گذشته مورد اعتراف خود خودروسازان نیز هست، این سوال مطرح می‌شود خودروسازانی که طی سال‌های گذشته و در کنار شرکای خارجی خود موفق به پیش بردن برنامه‌هایی از قبیل توسعه محصول یا طراحی و ساخت پلت‌فرم نشدند، حالا و در حالی که هیچ‌یک از این شرکا را در کنار خود ندارند، چه برنامه‌ای برای پیش‌برد اهداف خود خواهند داشت ؟ اگرچه به گفته خودروسازان اعمال تحریم علیه صنعت خودرو آنها را خودکفاتر از گذشته کرده است و یکه‌زارع نیز در این زمینه تاکید کرد که «برنامه‌های صنعت خودرو با فرض ادامه شرایط تحریم تنظیم شده است»، اما واقعیت صنعت خودرو در دنیا این است که پیشبرد برنامه‌هایی برای تنوع محصول یا تولید پلت‌فرم بدون همکاری یا همفکری یک شریک خارجی ممکن نخواهد بود. در این زمینه یک کارشناس صنعت خودرو با توجه به اظهارات یکه‌زارع عقیده دارد که به‌نظر می‌رسد اطمینان خودروسازان برای ادامه برنامه‌های تولیدی خود بدون حضور شرکای غربی، با حضور چینی‌ها در صنعت خودروی ایران توجیه می‌شود.

داخلی‌سازی قیمت را کاهش نمی دهد

اما مدیرعامل گروه خودروسازی ایران‌خودرو در ادامه مراسم آغاز خط تولید پژو۲۰۶ تیپ دو با موتور TU۳ با تاکید بر اینکه کاهش ارزبری ناشی از داخلی‌سازی خودروی ۲۰۶ تاثیری بر قیمت تمام شده این خودرو در بازار نخواهد داشت، گفت: این خودرو بعد از حل مشکلات شماره‌گذاری ظرف ۲۰ روز آینده وارد بازار خواهد شد. یکه‌زارع در رابطه با قیمت این خودرو ادامه داد: ارزی که در فرمول قیمت‌گذاری شورای رقابت برای پژو ۲۰۶ در نظر گرفته شده بود، ارز مبادله‌ای بود که خودروسازان هیچ‌گاه از ارز مبادله‌ای استفاده نکرده و ارز آزاد را از بازار تهیه کرده بودند؛ بنابراین هم‌اکنون با توجه به ساخت داخل این خودرو، قیمت پژو ۲۰۶ تغییری نخواهد کرد. او ادامه داد: قیمت‌هایی که هم‌اکنون برای خودروی ۲۰۶ اعمال می‌شود، با توجه به داخلی‌سازی تنها به قیمت تمام شده نزدیک‌تر شده است. به گفته یکه‌زارع در حال حاضر روزانه ۴۰۰ دستگاه از این خودرو به تولید می‌رسد که در آینده براساس نیاز مشتری با موتور TU۳ یا TU۵ عرضه خواهد شد.

هر ۶ ماه یک محصول جدید

یکه‌زارع در ادامه با تاکید براینکه امسال به کیفیت خدمات پس از فروش و صادرات خودرو توجه ویژه‌ای داریم تصریح کرد: بنا داریم هر ۶ ماه یک محصول جدید را به بازار معرفی کنیم و هر سه سال یک موتور خانواده جدید را رونمایی کنیم. او نیمه دوم سال ۹۴ را زمان آغاز برنامه یاد شده اعلام کرد و گفت: پژو ۴۰۵ از انتهای سال آینده از چرخه تولید خارج خواهد شد و برنامه‌های توسعه محصول و خروج خودروهای قدیمی به تدریج ادامه خواهد یافت.

او همچنین از تولید اولین پلت‌فرم با قوای محرکه در آینده‌ای نزدیک خبر داد و دو سال آینده را زمانی دانست که در آن زمان صنعت خودروی ایران پلت‌فرم با قوای محرکه خود را خواهد داشت؛ به‌نحوی‌که هیچ پلت‌فرم دیگری در ایران به جز پلت‌فرم داخلی اجرا نخواهد شد.

افزایش گارانتی داخلی‌ها به ۳ سال

یکه‌زارع در رابطه با بحث کیفیت خودروهای داخلی گفت: برنامه ارتقای کیفیت خودروهای داخلی در دست اجراست و ما برای اینکه نشان دهیم به کیفیت محصولات تولیدی خود اعتقاد داریم، طی یک برنامه زمان‌بندی‌شده قصد داریم گارانتی قوای محرکه را به ۵ سال و گارانتی خودروهای داخلی را نیز به ۳ سال افزایش دهیم. او در رابطه با مشکل ایجاد شده در رابطه با شماره‌گذاری خودروهای داخلی به دلیل نداشتن کپسول آتش‌نشانی نیز گفت: در هیچ جای دنیا نصب کپسول آتش‌نشانی بر روی خودروهای تولیدی قانونی اجباری نیست؛ بلکه نصب آن به‌صورت آپشن در اختیار خریدار است، ما نیز تلاش داریم این استاندارد را از حالت اجبار خارج و به‌صورت یک آپشن عرضه کنیم.

مدیرعامل ایران‌خودرو در ادامه این مراسم به این موضوع اشاره کرد که در سال‌های گذشته توجه صنعت خودرو کشور به میزان یا تیراژ تولید بوده و کمتر به موضوع کیفیت و صادرات اهمیت داده شده است. او با اشاره به این موضوع گفت: در سال‌های گذشته ما مدیران را بر اساس تیراژ محصول ارزیابی می‌کردیم که این مساله زمینه غفلت صنعت خودرو را از کیفیت و تنوع محصول فراهم آورد، به طوری که با اعمال تحریم‌ها روی خودروهای تجاری در سال ۸۹ و تشدید این تحریم‌ها روی خودروهای سواری در سال ۹۰، به دلیل نبود پشتوانه قوی در صنعت خودرو کشور مشکلات فراوانی برای تولید این خودروها ایجاد شد. یکه‌زارع در عین حال اضافه کرد: با بررسی‌های انجام شده مشخص شد تنها ۳۰ درصد مشکلات صنعت خودرو ایران به تحریم‌ها ارتباط دارد و مابقی مشکلات را باید در جاهای دیگر جست‌وجو کرد.به گفته یکه‌زارع، ایران‌خودرو با وجود رشد تولیدی که طی ۶ ماه ابتدایی امسال در تولید به ثبت رسانده است تاکنون حتی یک ریال از بانک‌ها برای توسعه تولید خود دریافت نکرده‌ است و در یک سال گذشته نیز ۵۰۰ الی ۶۰۰ میلیارد تومان از بدهی‌های خود را به بانک پرداخت کرده‌ است.

مدیرعامل ایران‌خودرو همچنین از قطعه‌سازان برای همکاری با خودروسازان تشکر کرد و گفت: امروز زمان آن فرا رسیده که از شرکت‌های قطعه ساز تشکر کنم؛ چرا‌که تمام بار تولید روزانه دو هزار و ۵۰۰ دستگاه خودروی داخل برعهده این شرکت‌ها است. او ادامه داد: این درحالی است که در گذشته از تولید روزانه ۲ هزار و ۷۰۰ دستگاه خودرو تولید ۱۸۰۰ دستگاه آن بر دوش شرکت‌های قطعه‌ساز بوده است.