خطر پیوند پایتخت به البرز

دنیای اقتصاد: رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور دیروز در جریان افتتاح کانون سردفتران استان البرز، نسبت به حذف تدریجی «فاصله ‌فیزیکی» بین تهران و کرج تحت‌تاثیر افزایش ساخت‌وساز در حدفاصل دو استان، هشدار داد و گفت: این دو شهر با سرعت در حال پیشروی به یکدیگر هستند و اگر مراقبت نشود، اتصال آنها تمام بخش‌های حیاتی و منابع طبیعی و تنفسی منطقه را زیر بار ساختمان می‌برد. معاون قوه‌‌قضائیه خطاب به مسوولان تهران و البرز اعلام کرد: دستگاه‌های اجرایی و نظارتی با ادبیات مشترک، جلوی این سبک توسعه شهری را بگیرند.

گروه مسکن- فرید قدیری: معاون قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، صبح دیروز با حضور در جلسه شورای قضایی استان البرز، درباره «وسعت ساخت‌وسازها در حدفاصل تهران-کرج» هشدار داد و از مسوولان دستگاه‌های نظارتی و اجرایی هر دو استان خواست، در قالب ادبیات مشترک، اقدامات مناسب برای «جلوگیری از پیوند استان‌‌های تهران و البرز» را در دستور کار قرار دهند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، تغییرات قابل ملاحظه در زمین‌های شمال و جنوب اتوبان تهران-کرج را نه‌تنها مقامات قضایی و مسوولان دولتی، که مردم عادی نیز می‌توانند به راحتی تشخیص دهند.

حجم ساختمان‌های در حال احداث در منطقه۲۲ به‌عنوان غربی‌ترین نقطه در خط محدوده رسمی شهر تهران، به حدی طی سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده که «دنباله پایتخت» هم‌اکنون به نیمه‌های اتوبان کرج کشیده شده است.

در سمت مقابل نیز، تبدیل «گرمدره» از موقعیت روستایی به حالت شهری، نرخ ساختمان‌سازی در بخش شرقی کرج را بیشتر کرده و هم‌اکنون، «پیشروی فیزیکی» از سمت استان البرز کاملا مشهود است. گرایش مشترک دو استان به گسترش افقی شهرهای تهران و کرج در جهت نزدیک شدن به یکدیگر، باعث محو تدریجی «منظر جاده و شکل بیرون شهر» از ساختار اتوبان تهران-کرج شده است. در حال حاضر، مسافران بین استانی در این اتوبان، به سختی قادر به رویت بدون مانع مناظر طبیعی کوه‌های البرز هستند، اما به جای کوه، اسکلت‌های ساختمانی راحت‌تر قابل دیدن است!

ادامه این وضعیت ممکن است جدایی تهران از کرج و همچنین حسن اجرای مصوبه ۷/۴/۸۹ هیات‌دولت- اعلام تشکیل استان البرز و استقلال کرج از تهران- را تحت‌تاثیر قرار دهد.

کارشناسان شهری، درباره وقایعی که طی سال‌های اخیر منجر به حذف تدریجی فاصله بین تهران و کرج شده است، می‌گویند: بارگذاری‌های سریع جمعیتی در منطقه۲۲ تهران و همچنین احداث فاز دوم اتوبان همت و امتداد آن در دل‌ کو‌ه‌های البرز به سمت کرج، دو عاملی هستند که جذابیت سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در حدفاصل دو استان را برای سازنده‌ها افزایش داده است.

درباره این وضعیت، روز گذشته احمد تویسرکانی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جمع اعضای شورای قضایی استان البرز اعلام کرد: «شهر تهران با سرعت در حال توسعه به سمت البرز است و شاید این اشتیاق، از طرف البرز به تهران، زیادتر است. اگر مراقبت نشود شاید در زمان نه‌چندان طولانی، این دو منطقه شهری به هم متصل شوند که در این صورت تمام بخش‌های حیاتی و منابع طبیعی و تنفس‌گاهی این مناطق، زیر بار آهن و برج و تاسیسات خواهد رفت.» معاون قوه قضائیه با اشاره به لزوم سیاست‌گذاری درست و اجرای سیاست‌ها از طرف دستگاه‌های اجرایی و نظارتی برای کنترل روند گسترش این دو شهر، تصریح کرد: پیامد اتصال تهران و البرز به هم، می‌تواند به سخت‌تر شدن عرصه زندگی برای مردم این مناطق بینجامد.

مصلحت بزرگ در حفظ باغات

تویسرکانی در ادامه، با بیان اینکه دستگاه‌های دولتی و اجرایی باید اهتمام ویژه در مراقبت و محافظت از اراضی دولتی و منابع طبیعی داشته باشند، گفت: ارزش‌افزوده زمین باعث شده زمین‌های متعلق به دولت همواره مورد تعدی قرار بگیرد. به عنوان نمونه زمین‌های واقع در حریم رودخانه و سد کرج که تحت کنترل وزارت نیرو باید باشد، در صورتی که حراست نشوند، سلامت آب شرب را تهدید خواهد کرد. معاون قوه قضائیه همچنین با اشاره به اینکه شهرداری‌ها به‌خصوص در شهرهای خوش‌ آب‌وهوا، معمولا به دنبال تغییر کاربری باغات و زمین‌های کشاورزی هستند تا از این طریق منابع مالی اداره شهر را برای خود تامین کنند، تصریح کرد: ممکن است در یک شهری، شهرداری خیلی علاقه‌مند باشد کاربری یک باغ مناسب را تغییر دهد و منافع میلیاردی ایجاد کند اما به لحاظ مصالح عمومی، نباید این اجازه از طرف دستگا‌ه‌های نظارتی صادر شود. تویسرکانی افزود: در قوانین حوزه حفظ کاربری اراضی و مقرراتی که بر عدم اجازه تغییرکاربری زمین‌های کشاورزی و باغات دلالت می‌کند، یک مصلحت بزرگ نهفته است و در تغییرکاربری‌ها باید همواره مصلحت ملی مبنی‌بر صیانت از ثروت طبیعی شهرها، مدنظر قرار گیرد.

نجنبید، می‌سازند!

در جلسه شورای قضایی استان البرز، محمد صادق مهدوی‌راد، رئیس کل دادگستری استان البرز نیز خطاب به دستگاه‌های دولتی استان، از مسوولان خواست: نظارت، حفاظت و مراقبت از زمین‌های تحت مالکیت دولت را به‌خصوص در بخش‌های ییلاقی و حریم اطراف جاده چالوس و رودخانه، افزایش دهند. وی افزود: ویژگی آب و هوایی شهر کرج در سال‌های گذشته، باعث هجوم تهرانی‌ها به این منطقه به عنوان منطقه تفریحی شد و الان متاسفانه برخی افراد قسمت‌هایی از حریم جاده چالوس را تملک کرده‌‌اند. بعضی‌ها زمین‌هایی را در این منطقه خریداری کرده‌اند و منتظر ویلاسازی هستند و اگر نجنبید، شروع به ساخت‌وساز می‌کنند. البته سازمان ثبت اسناد اقدامات مناسبی را انجام داده است اما باید هر چه سریع‌تر، اداره منابع طبیعی و سایر دستگاه‌ها زمین‌های باقی‌مانده را شناسایی و برای اخذ سند آن اقدام کنند.