سرنوشت مبهم بازار آهن - ۴ آذر ۹۳

حدیث موسوی: از ابتدای ساعات معاملاتی بازار فولاد تا میانه مبادلات این روز، متوسط قیمت اغلب محصولات فولادی تا سقف یک درصد با کاهش همراه شد. این نهمین روز متوالی در بازار غیررسمی است که سطح قیمت‌ها روند نزولی را در پیش گرفته و کماکان به این مسیر ادامه می‌دهد. برخی معامله‌گران این رویکرد قیمتی در بازار را ناشی از ایجاد فضای خوشبینی نسبت به شکل‌گیری توافق هسته‌ای تا پایان زمان مقرر می‌دانستند و معتقد بودند: آثار روانی ناشی از این اتفاق و گمانه‌زنی‌های مثبتی که از چند روز قبل نسبت به آن شکل گرفته موجب شده است تا قیمت‌ها مسیری کاهنده را در این چند روز در پیش گیرند. هرچند بعضی دیگر از فعالان بازار نوسانات قیمت‌ها در چند روز اخیر را نه مربوط به مذاکرات هسته‌ای، بلکه تماما متاثر از رکود بازار مصرف و تبعیت قیمت‌ها از این شرایط ارزیابی می‌کنند. افزون بر این عده‌ای دیگر هم می‌گویند، علاوه بر رکود بازار داخل، قیمت‌های کاهشی فولاد در بازارهای جهانی نیز شرایط را برای ریزش قیمت‌ها در بازار داخلی فراهم کرده و به آن دامن زده است. به هر ترتیب مهم این است که باوجود به کف رسیدن قیمت‌ها و حتی در پاره‌ای موارد ثبت قیمت‌های فروش در ارقامی کمتر از هزینه تمام شده تولید، کاهش روزشمار نرخ آهن‌آلات به بخش جدایی‌ناپذیر بازار فولاد تبدیل شده و به درستی نیز مشخص نیست چه زمانی شاهد ورود بازار به فاز تعدیل و اصلاح قیمت‌ها خواهیم بود.

روز گذشته مهم‌ترین‌ محصولاتی که در بازار کاهش قیمت را تجربه کردند، تیرآهن ذوبی در شاخه‌های سبک و سنگین، میلگرد نوردکاران خصوصی، برخی ضخامت‌های ورق تولید کارخانه‌های داخلی، محصولات مفتولی، نبشی و ناودانی بودند. این محصولات به طور متوسط در محدوده ۵ تا حداکثر ۱۵ تومان در هر کیلو با تنزل قیمت روبه‌رو شدند. در این روز و در مبادی ورودی کشور البته شاهد ثبات نسبی قیمت شمش و کلاف بودیم به طوری که به جز نوسان ناچیز نرخ این محصولات، تغییر محسوسی در قیمت‌ آنها ایجاد نشد.

هم‌اکنون رکود تقاضا و مشکلات مالی و نقدینگی بیشمار ناشی از آن و از سویی در پیش گرفتن سیاست صبر و انتظار از سوی خریداران فولاد به عنوان محرک‌هایی برای کاهش بیشتر قیمت‌ها در این بازار عمل می‌کنند که اگر به سرعت راه درمانی برای آنها اندیشیده نشود معلوم نیست چه سرنوشتی تا پایان سال در انتظار فعالان این صنعت خواهد بود. روز گذشته مبادلات فولادی بورس کالا هم با عرضه انواع ورق فولاد مبارکه پیگیری شد. در این روز ۲۹ هزار و ۷۰۰ تن ورق گرم B با قیمت ۱۶۰۷ تومان ارائه و در مجموع زمان‌های عادی معاملات و مچینگ ۴۴۰۰ تن آن خریداری شد. ورق گرم C دیگر عرضه این شرکت با حجم ۴۰ هزار و ۷۰۰ تن در روز دوشنبه بود که با قیمت تقریبی ۱۷۰۷ تومان، ۱۷۶۰ تومان آن مورد مبادله قرار گرفت. فولاد مبارکه در این روز ورق سرد B را نیز در قالب سلف با قیمت ۲۰۲۰ تومان به میزان ۱۰۰۰ تن ارائه کرد که ۶۰۰ تن آن به فروش رسید. در نهایت آخرین محصولی که از سوی این شرکت به تابلوی عرضه آمد ورق قلع‌اندود بود که از حجم ۱۲۰۰ تن، معادل ۲۵ درصد آن مورد اقبال خریداران قرار گرفت.روز گذشته شرکت فولاد مبارکه حدود ۹۲ هزار و ۵۳۰ تن انواع ورق را نیز توسط کارگزاران در سیستم مبادلات مچینگ ثبت کرد.