گروه مسکن: معاونت تحقیقات فنی شرکت مترو تهران با استناد به آمارها و اطلاعات اتحادیه بین‌المللی حمل و نقل عمومی (UITP)، رتبه جهانی شرکت راه آهن شهری تهران و حومه را در بخش‌های مختلف از جمله توسعه خطوط، میزان جابه‌جایی مسافر و طول خطوط اعلام کرد. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» و به نقل از روابط عمومی مترو، این گزارش جهانی در شرایطی منتشر شده که مترو تهران در پیشبرد عملیات حفاری و ساخت تونل و ایستگاه در ۶ پروژه (۴ پروژه داخل شهر و ۲ پروژه خطوط اقماری) به طول حدود ۲۰۰ کیلومتر به وضعیت مناسبی دست پیدا کرده و باعث شده فاصله ایران در منطقه خاورمیانه با دیگر کشورها از نظر دارا بودن خطوط مترو، به بالاترین سطح افزایش پیدا کند.

در حال حاضر ۱۴۹ کشور دنیا با طول خط ۴ هزار و ۹۰۰ کیلومتر و جابه‌جایی روزانه ۱۵۱ میلیون مسافر در روز دارای سیستم حمل و نقل مترو هستند که از این تعداد ۵۰ شهر در منطقه آسیای جنوب شرقی و استرالیا روزانه رقمی حدود ۷۱ میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کنند.

کشورهای مشترک‌المنافع (اتحاد جماهیر شوروی سابق) با ۱۶ شهر دارای مترو به طول ۷۶۰ کیلومتر،روزانه ۱۶ میلیون مسافر را از طریق خطوط موجود مترو جابه‌جا می‌کنند.

منطقه خاورمیانه و کشور ایران مجموعا با ۷ شهر دارای سیستم مترو با مسافت ۳۰۰ کیلومتر، روزانه ۷ میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کنند که سهم ایران از این میزان ۳ شهر و روزانه بیش از ۳ میلیون مسافر با ۱۹۰ کیلومتر خط است.

اروپا نیز با ۴۵ شهر دارای خط مترو و با ۲ هزار و ۸۰۰ کیلومتر طول خط، روزانه ۳۱ میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کند.

در آمریکای لاتین هم با ۱۶ شهر و ۸۰۰ کیلومتر طول خط، مترو سهمی در حدود جابه‌جایی روزانه ۱۵ میلیون مسافر را به خود اختصاص می‌دهد.

آمریکای شمالی نیز با ۱۵ شهر و طول خط یک‌هزار و ۵۰۰ کیلومتر، روزانه ۱۱میلیون نفر از شهروندان را از طریق خطوط مترو جابه‌جا می‌کند.

به گزارش مدیریت روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت مترو تهران و حومه (مترو) در شرایطی که متوسط جابه‌جایی مسافر در شهرهای دارای سیستم مترو در دنیا حدود یک میلیون و یکصد هزار نفر در روز است، مترو تهران با جابه‌جایی روزانه افزون بر ۳ میلیون نفر، ۳ برابر متوسط جهانی در این زمینه کارآیی دارد.

بر اساس این گزارش در حال حاضر ۵۲۳ خط مترو در دنیا با طول ۴ هزار و ۹۰۰ کیلومتر و تعداد ۸ هزار و ۹۸۱ ایستگاه وجود دارد که سالانه حدود ۴۷ میلیارد مسافر را جابه‌جا می‌کند.

این در حالی است که مترو ایران (بالاخص مترو تهران) از نظر خطوط در حال بهره‌برداری در رتبه‌بندی جهانی در رتبه پانزدهم قرار دارد.

از جهت طول خطوط در حال ساخت منتهی به دوره زمانی کوتاه‌مدت جهت بهره‌برداری نیز مترو تهران در رتبه ۲ با حدود ۲۲ کیلومتر خط در حال ساخت و آماده بهره‌برداری در کوتاه‌مدت شامل بخش شمالی خط ۳ و خط فرودگاه مهرآباد واقع شده است.

همچنین مترو تهران در رتبه‌بندی پایتخت‌های دنیا و از جهت تعداد خطوط رتبه نهم، از نظر تعداد ایستگاه‌ها در جایگاه یازدهم، از حیث تعداد جابه‌جایی روزانه مسافر در پله نهم و از نظر جابه‌جایی سالانه مسافر و مسافر به کیلومتر در رتبه هشتم دنیا قرار دارد.