بُهت بازار موسیقی

گروه فرهنگ و هنر : فروشگاه‌های مرجع موسیقی در تهران، از فروش و نایاب شدن دو آلبوم موسیقی در کشور خبر می‌دهند. بازار موسیقی ایران در ۶ ماه نخست امسال شرایط متفاوتی را پشت سر گذاشت و این روزها در آستانه فرارسیدن ماه محرم روزهای داغ‌تری را پشت سر می‌گذارد. درست در اواسط سال کاری موزیسین‌ها آلبوم‌های متفاوتی در ژانرهای مختلف وارد بازار می‌شوند و به رقابت با یکدیگر می‌پردازند. در این میان هم آلبوم‌های پاپ در لیست پرفروش‌ها دیده می‌شود و هم آلبوم‌های سنتی. البته بازار موسیقی سنتی در دست خوانندگان جوانی است که بیشتر به تصنیف خوانی روی آورده‌اند تا از این راه نبض مخاطبان جوان را هم در دست بگیرند. سایت موسیقی ما روز گذشته گزارشی میدانی از وضعیت بازار موسیقی منتشر کرده است که می‌خوانید.

عموم رهگذران میدان انقلاب وقتی مسیرشان کنار دو فروشگاه قدیمی موسیقی این میدان در ضلع غربی باشد، چند دقیقه‌ای را مقابل آن می‌ایستند و به آلبوم‌های جدیدا منتشر شده، نگاهی می‌اندازند. فروشگاه «آهنگ» یکی از این دو فروشگاه است که طرفداران و مشتریان ثابتی هم دارد. «تهرانی» از مدیران فروش این فروشگاه درباره آلبوم‌های پرطرفدار هفته‌های گذشته می‌گوید: «ما معمولا بر اساس حوزه و ژانر یک آلبوم، خوب یا بد بودن فروش یک اثر را می‌سنجیم. مثلا در حوزه پاپ آلبوم مرتضی پاشایی و چارتار فروش بالایی داشتند و آلبوم «نوستالژی» رضا یزدانی هم خوب فروخت.

در آلبوم‌های سنتی هم آلبوم «علی زندوکیلی» که ترانه‌های قدیمی و پرخاطره را بازخوانی کرده بود، فروش نسبتا خوبی داشت. آلبوم «عبور» با صدای «محمد معتمدی» و آلبوم «پرواز همای» هم خوب فروخته‌اند. »این فعال بازار موسیقی درباره تنوع نظر مخاطبان هم می‌گوید: «ما معمولا تنوع فروش داریم و مشتری‌های ما از هر سلیقه‌ای موسیقی گوش می‌کنند؛ ولی آلبومی که این روزها به طرزی عجیب و باورنکردنی در حال فروش رفتن است، آلبوم «ماه و ماهی» حجت اشرف زاده است. اسم آلبوم را چند بار دیگر از او می‌خواهم تکرار کند. توضیحات فروشنده فروشگاه آهنگ اینجا کارساز است: «قطعه‌ای در اینترنت و برخی شبکه‌های ماهواره‌ای به نام «ماه و ماهی» منتشر شد و مورد استقبال قرار گرفت. همین باعث شده این آلبوم همه‌گیر شود. »

کسی لس‌آنجلسی را تحویل نمی‌گیرد؟

میدان انقلاب از گذشته‌های خیلی دور شاهد حضور افرادی در پیاده روی غربی خود بوده که در هنگام عبور عابران زیر لب با گفتن کلمه «سی دی‌های نایاب»، «ام پی تری‌های جدید فقط هزار» سعی در جلب توجه مشتری‌های خود دارند.

گفت‌وگو با یکی از این افراد نکات جالبی را در خود دارد و او اعتقاد دارد این روزها دیگر کسی دنبال موسیقی لس آنجلسی و غیرمجاز نیست و آثار رپ و ام پی تری‌های گلچین بیشتر طرفدار دارند: «من شاید ۲۰ سالی هست که در این حوزه کار می‌کنم. بازار نسبت به گذشته خیلی فرق کرده است. آن موقع همه دنبال خواننده‌های آن ور آب بودند الان همه فقط رپ و گلچین ام پی تری می‌خواهند. دیگر کسی لس‌آنجلسی‌ها را تحویل نمی‌گیرد.»خرید نکردن از رضا و گرفتن وقت گرانبهایش باعث شده هنگام خداحافظی کمی سرسنگین‌تر شود و حتی سوال آخرم را هم با اکراه جواب دهد و درباره اطلاعش از میزان ضرر و زیان و کار غیرفرهنگی و غیراخلاقی‌اش در تکثیر آثار به‌صورت ام پی تری بگوید: «بی خیال آقا. خود من دو سال در یکی از همین شرکت‌های بزرگ کنسرت گذار و تولیدکننده آلبوم بودم.

خود آنها در تیراژی گسترده و بالا کار خواننده‌های خود را به صورت ام پی تری گلچین می‌زد و از ما می‌خواست پخش کنیم. آنها خودشان بیشتر از ما در این کار نفع می‌بینند و الا چرا باید خودشان با دست خودشان آلبوم‌های خواننده‌ها را گلچین کنند؟» جوابی ندارم و فقط سرم را تکان می‌دهم و رد می‌شوم. به شرکتی که اسمش را رضا به من گفته فکر می‌کنم و آخرین مصاحبه‌ای که با مدیرش داشتم و حرف‌های او... صدای «رضا» را پشت سرم حس می‌کنم که زیر لب می‌گوید: «سی دی بدم؟ گلچین روز، بهترین‌های ماشینی، فقط هزار...»

در دنیای تو ساعت چند است؟

فروشگاه بتهوون مهم‌ترین و قدیمی‌ترین فروشگاه موسیقی در کشور است. برادران چمن آرا در همه این سال‌ها با تحمل همه فشارها و ضربه‌های مالی، کرکره این فروشگاه پرطرفدار را بالا نگه داشته‌اند و فروشگاه «بتهوون» که در بین مراکز فروش موسیقی و فروشگاه‌های این حوزه برای خودش دیگر به عالیجنابی تبدیل شده، به یکی از مراکز فرهنگی مهم پایتخت تبدیل شده است.

آرش وطنخواه از مسوولان و فروشنده‌های این فروشگاه درباره آثار پرطرفدار این روزهای بازار موسیقی می‏گوید: «پیش از جواب به این سوال باید نکته‌ای را به شما عرض کنم. در همه این ۲۰سال کاری‌ام هرگز تا این حد پرفروش شدن و نایاب شدن یک آلبوم برای من عجیب نبوده. آن هم آلبومی که موسیقی متن یک فیلم سینمایی است که در مقاطع مختلف نایاب شد و ناشر اثر هم شگفت‌زده شده بود. این نشان می‌دهد که مخاطبان موسیقی فرق کارهای خوب و متوسط و بد را به خوبی درک می‌کنند.» منظور آرش آلبوم «در دنیای تو ساعت چند است» بود و اینکه استقبال از این آلبوم به‌شدت غیرمعمولی بوده. توضیح می‌دهم که تبلیغات این فیلم خوب بود و خود فیلم هم قطعا در این جریان تاثیرگذار بوده. آرش ضمن تایید حرف‌های من موسیقی خوب و فکر شده را هم مزید بر علت می‌داند و اینکه «موسیقی خوب همیشه شنیده می‌شود».

در کمال تعجب مسوولان فروشگاه بتهوون نیز آمار فروش آلبوم «ماه و ماهی» را بالا و جالب لقب می‌دهند و به همان داستان انتشار تک قطعه «ماه و ماهی» در اینترنت و برخی شبکه‌ها اشاره دارند.

آرش وطنخواه فروش آلبوم‌هایی چون آلبوم پالت، بمرانی، داماهی، بنیامین ۹۴ و امین هنرمند (شکوه‌های بی کلام) را نیز بالا می‏داند تا آثار تلفیقی این روزهای بازار پرشنونده و پرمخاطب به نظر برسند.

بازار مرجع دانلود قانونی آثار

فروشگاه گردی‏ها تمام شده و با یک، دو جین آلبوم جدید که خریداری کرده‌ام، پای سیستم می‌رسم تا درباره پرفروش‌ترین آلبوم‌ها در فضای مجازی هم اطلاعاتی به دست بیاورم. «بیپ تونز» مرجع دانلود قانونی آثار موسیقی یکی از مرجع‌ترین سایت‌ها برای تکمیل این گزارش می‌تواند باشد. به لیست پرفروش‌های این سایت که سری می‌زنم، متوجه می‌شوم که لیست خرید‌های اینترنتی آلبوم‌ها چندان فرقی با لیست پرفروش‌های فروشگاه‌های موسیقی ندارد و همان آلبوم‌ها تقریبا درصدرند. شما هم به این لیست توجه کنید:

پرفروش‌ترین آلبوم‌ها:

۱- «یادی به رنگ امروز» با صدای علی زند وکیلی

۲ - «جاده می‌رقصد» گروه چارتار

۳ - «ماه و ماهی» حجت اشرف زاده

۴ - «در دنیای تو ساعت چند است» اثری از کریستف رضایی

۵ - «ناگفته» اثری از حافظ ناظری

۶ - «شبت خوش باد من رفتم» با صدای علی تفرشی

روایت آماری شهر کتاب

سایت مرکزی «شهر کتاب» از دیگر مراجعی است که ماه به ماه آمار پرفروش‌های موسیقی و کتاب را اعلام می‌کند. گشتی کوتاه در سایت این مجموعه آلبوم‌هایی چون: «تا رهایی» (افشارستان۲)، ایران جوان (آواز شهرام ناظری)، «در شب گیسوان تو (پرواز همای)، «یادی به رنگ امروز» (علی زند وکیلی) و... را در صدر پرفروش‌های خود می‌بیند و به نظر سلیقه و ماهیت مخاطبان آنلاین و مخاطبان غیرآنلاین چندان فرقی با هم ندارد.