پشت صحنه یک صدای جدید در شورای شهر تهران
محمد میرزایی
کارشناس مدیریت شهری

گزارش‌های حسابرسی از مراحل مهم و کلیدی است که در شورای شهر مطرح می‌شود و می‌تواند اتفاقات بزرگی را ایجاد کند. این روزها صداهایی از پارلمان ساختمان خیابان بهشت می‌رسد که قدری ناشناخته و غریب است. ناشناخته به جهت اینکه معمولا صدای بلندی از این مکان به گوش مردم نمی‌رسد و مسائل با کدخدا منشی و تعاملات حل و فصل می‌شود. اما امروز نقدهایی به گوش می‌رسد که رنگ و بوی آن متفاوت با تذکرات عادی شورای شهری‌های تهران است.


این اتفاقات از زمانی رسانه‌ای شد که گزارش حسابرسی شرکت‌های شهرداری تهران در دستور کار شورای شهر قرار گرفت و گزارش‌های ابهامات مالی توسط حسابرس منتخب شورای شهر مطرح شد. و در شورا برخی له و برخی علیه این گزارش‌ها اظهار نظر کردند. تاجایی که یک عضو تاثیر گذار شورا که اتفاقا در این سال‌ها از حامیان پر و پا قرص شهردار نیز بوده است روز حسابرسی را تاریک‌ترین روز حسابرسی تاریخ شهرداری‌ها خواند. نگارنده بدون اینکه بخواهد اظهار نظری درخصوص امیال و اغراض افراد در این مقطع مهم کند قصد آن دارد تا سناریو‌های احتمالی را بررسی کند. سناریو اول اینکه حسابرس منتخب شورای شهر امسال به یک باره به حجم وسیعی از ایرادات مالی برخورده که تا سال‌های پیش دیگر حسابرس‌ها به هر دلیلی به آن نمی‌رسیدند یا اصلا اینکه در سال‌های پیش، تخلفات این‌گونه نبوده است که نهایتا در گزارش حسابرسی به آن اشاره شود و به یک باره امسال برخی از اعضای شورا با دیدن این گزارش متحیر شده و بر اساس وظیفه نمایندگی و دینی که به آرای مردم دارند برآشفته شده و صدای اعتراض آنها بالا رفته است.


سناریو دوم اینکه تیم اداره کننده تهران، یاران بهتری در شورای شهر یافته است و دیگر احتیاج یا مصلحت نمی‌بینند به دلایلی که برای خودش محترم است با دوستان قدیم خود تعامل خوبی داشته باشد و این مساله موجب ناراحتی و در نتیجه اعتراض برخی از اعضای شورای شهر شده و اختلاف‌ها با چاشنی گزارش‌های حسابرسی بالا گرفته است و آرایش و صف‌بندی مخالفان و موافقان شهردار تغییراتی کرده است. سناریو سوم اینکه با نزدیک شدن به پایان سومین دوره ۴ساله خدمت شهردار کنونی تهران و علم به اینکه بر اساس قانون دیگر امکان حضور شهردار فعلی برای دوره آتی به‌عنوان شهردار نخواهد بود؛ عده‌ای برآن هستند تا مقدمات حضور شهردار بعدی را برای دهه آینده برنامه‌ریزی کنند و قصد آن دارند تا معادلات جدیدی در اظهارات و عمل خود در صحن شورای شهر و در نتیجه افکار عمومی تعریف کنند به عبارتی نقش آفرینی مهمی در انتخاب شهردار آینده و شورای شهر پنجم ایفا کنند. که این سناریو قدری پخته‌تر به نظر می‌رسد.


البته این پروژه جدید از منظری هم منحصر به فرد ا ست و آن اینکه اگر تا دیروز افرادی که به شهردار فعلی رای نداده‌اند، طرح سوال و استیضاح می‌کردند ظن این می‌رفت که اغراض سیاسی در بحث‌های آنان دخیل است اما امروز حامیان دیروز شهردار در نوک پیکان حمله هستند و به دنبال ایجاد ظرفیت بیشتر برای جذب سایر اعضای شورا هستند. آنچه مسلم است وظیفه نمایندگان شورای شهر این است تا به حرمت رایی که از مردم گرفته‌اند برای دفاع از حقوق بیت المال هیچ ملاحظه‌ای نکنند. اما آنچه امروز مورد اعتراض گروهی دیگر است اینکه چرا این اعتراض‌ها امروز مطرح می‌شود و پیش از این مطرح نبود. اما بی‌هیچ قضاوتی باید منتظر ماند و مشاهده کرد تا مجموعه برآیند اتفاقات که به سرعت هم در حال وقوع است چه خواهد بود و باید امیدوار بود هر اتفاقی که حاصل می‌شود فارغ از هرگونه جناح‌بندی، صرفه و صلاح شهروندانی در آن باشد که روزانه در پایتخت مشکلات و دغدغه‌های فراوانی دارند.