پیامدهای تعطیلی پنج‌شنبه‌های مدارس ابتدایی

وزیر آموزش و پرورش: اجرای سراسری و اجباری این طرح از اول مهر ۹۰ صورت می‌گیرد، اما در فصل بهار چون طول مدت روز بلند است اجرای این طرح راحت‌تر است طبق نظر شورای‌عالی آموزش‌و‌پرورش طرح تعطیلی روز پنج‌شنبه مدارس تصویب و قرار است این طرح از مهرماه سال‌جاری به صورت رسمی و سراسری اجرا ‌شود، اما اجرای آن در دو ماه باقیمانده از سال تحصیلی جاری به صورت داوطلبانه صورت می‌گیرد. منتقدان طرح تعطیلی مدارس در روز پنج شنبه معتقدند این طرح برای خانواده‌هایی که والدین آنها شاغل هستند، پیامد منفی دارد به خصوص هم‌اکنون که در اواسط سال تحصیلی قرار داریم و خانواده‌ها بر این اساس برنامه‌ریزی کرده‌اند، بنابراین این موضوع باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

به گزارش «فردا»، براساس این طرح که از سوی آموزش‌و‌پرورش در راستای فراهم کردن زمینه تحول آفرینی در فرآیند تعلیم و تربیت و همچنین کیفیت بخشی به برنامه‌های آموزشی و تربیتی، انجام شده قرار است با تعطیلی مدارس ابتدایی در روزهای پنج شنبه، جلسات انجمن اولیا و مربیان و شورای معلمان به این روز منتقل می‌شود همچنین با اجرای طرح تعطیلی پنج‌شنبه مدارس ابتدایی یک ساعت به ساعت آموزشی اضافه می‌شود.

در خصوص مفید یا غیر موثر بودن این طرح که در روزهای آغازین آن مخالفان بسیاری به همراه داشت می‌توان گفت که اجرایی کردن این طرح سبب افزایش علاقه‌مندی معلمان برای تدریس در مقطع ابتدایی است، زیرا در شرایط فعلی معلمان علاقه کمتری برای تدریس دوره ابتدایی نشان می‌دهند، آن هم به دلیل افزایش ساعات تدریس آنها نسبت به معلمان در دوره‌های راهنمایی و دبیرستان.

اصل طرح مفید است

در این‌باره علی عباسپور رییس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی معتقد است: درست است که این طرح خالی از اشکال نیست، اما اصل طرح بسیار مفید و موثر می‌تواند واقع شود. برای مثال این طرح سبب افزایش جذابیت تدریس برای معلمان در مقطع ابتدایی می‌شود زیرا معلمان در دوره راهنمایی و دبیرستان تنها در ساعات موظفی در مدارس حضور دارند، اما معلمان ابتدایی باید طی هفته در تمام ساعات حضور داشته باشند. به گفته عباسپور اگر بتوانیم ساعات روز پنج شنبه را نه به صورت فشرده، بلکه به صورت باز‌تر به پنج روز دیگر هفته اضافه کنیم مانند کاری که در بسیاری از کشور‌ها انجام می‌شود تعطیلی روز پنج شنبه می‌تواند هم برای معلمان و هم دانش‌آموزانی که خردسال هستند، موثر باشد، اما باید دقت شود که از کیفیت تدریس در اثر اینکه ساعت‌ها به روزهای دیگر منتقل می‌شود کاسته نشود و به مسائل آموزشی لطمه نخورد.

نقدهای وارد به طرح

اما منتقدان طرح تعطیلی مدارس در روز پنج شنبه معتقدند این طرح برای خانواده‌هایی که والدین آنها شاغل هستند، پیامد منفی دارد به خصوص هم‌اکنون که در اواسط سال تحصیلی قرار داریم و خانواده‌ها بر این اساس برنامه ریزی کرده‌اند، بنابراین این موضوع باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

برخی منتقدان اشکالات دیگری را نیز به این طرح وارد کرده‌اند و آن اینکه کلاس‌های درس در برخی استان‌های ایران دو نوبته است و این طرح برای این کلاس‌ها مشکلاتی ایجاد می‌کند. اما مسوولان نیز در پاسخ به انتقاد وعده داده‌اند که از سال تحصیلی آینده و با اجرای سراسری این طرح دیگر مدارس ابتدایی دو نوبته در ایران وجود نخواهد داشت.

در همین رابطه علیرضا سلیمی یکی از اعضای کمیسیون آموزش مجلس در گفت‌وگو با پایگاه خبری فردا با تاکید بر رشد قوه خلاقیت و نوآوری دانش‌آموزان با تعطیلی روز پنج‌شنبه گفت: این طرح در تثبیت آموزه‌های دانش‌آموزان می‌تواند بسیار موثر باشد. برای دانش‌آموزان در شرایط کنونی فرصتی برای مرور دروس تدریس شده نیست، به همین دلیل در مقطع ابتدایی شاهد افت تحصیلی چشمگیری هستیم.

وی افزود: این طرح همچنین کمک شایانی به افزایش روابط عاطفی میان والدین و فرزندان خواهد کرد و فاصله ایجاد شده به دلیل کمبود وقت بر اثر مشغله زیاد والدین کاهش می‌یابد.

توضیحات وزیر

وزیر آموزش‌و‌پرورش اما در گفت وگو با خبرگزاری فارس به تشریح دلایل تعطیلی پنج‌شنبه‌ها پرداخت و گفت: پیش‌بینی می‌کنم که اکثریت قابل توجهی از مدارس ابتدایی داوطلب تعطیلی پنج‌شنبه‌ها هستند و فکر می‌کنم این طرح بیش از ۷۰ درصد با موفقیت اجرا می‌شود. حمید‌رضا حاجی‌بابایی ادامه داد: اجرای سراسری و اجباری این طرح از اول مهر ۹۰ صورت می‌گیرد، اما در فصل بهار چون طول مدت روز بلند است، اجرای این طرح راحت‌تر است و از سویی یک نوع تمرین برای یک‌نوبته کردن مدارس است. حاجی‌بابایی افزود: همچنین تعطیلی روزهای پنج‌شنبه دبستان‌ها در فصل بهار برای این است که دانش‌آموزان عادت بهتری پیدا کنند و معلمان نیز برنامه درسی خود را بهتر تنظیم کنند.

وزیر آموزش‌و‌پرورش تاکید کرد: اجرای طرح در دو ماه باقیمانده در سال تحصیلی جاری به عهده مدیران مدارس گذاشته شده است تا اگر مدرسه‌ای مشکل خاص یا برنامه‌ ویژه‌ای دارد، تحت اجبار قرار نگیرد؛ اما فکر می‌کنم اکثریت قریب به اتفاق مدیران و معلمان ابتدایی با این طرح هماهنگ شوند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: کار تعطیلی روزهای پنج‌شنبه دبستان‌ها در مدارس روستایی تمام شده است؛ چرا که از اول مهر کار را شروع کرده‌اند و در حال حاضر نیز ادامه می‌دهند.