دنیای اقتصاد - ارومیه: فتح اللهی رییس جامعه سردفتران ودفتریاران استان آذربایجان غربی اعلام کرد: برابرقانون برای هر 20هزار نفر یک دفتر اسناد رسمی منظور و در حال حاضر برای هر 10هزار نفر یک دفتر اسناد رسمی فعال است وسردفتران اسناد رسمی عمدتا دانش آموخته گان رشته حقوق قضایی بوده و می‌توان درراستای سیاست قضازدایی قوه قضائیه ازتوان دفاتردراین خصوص استفاده کرد.
متن مصاحبه با وی را در زیر بخوانید:
دستاورد سفر اخیر حضرت آیت الله آملی لاریجانی و معاونین قوه‌قضائیه به استان چه بوده است؟
به برکت سفر حضرت آیت‌الله آملی لاریجانی ریاست محترم قوه‌قضائیه به استان آذربایجان غربی که ریاست محترم سازمان ثبت نیز به عنوان هیات همراه ریاست قوه تشریف داشتند موافقت تاسیس کانون سردفتران ودفتر یاران در استان آذربایجان غربی را اعلام که با صدور احکام هیات نظارت ،اقدامات مقدماتی جهت انجام انتخابات کانون معمول و در آینده نزدیک شاهد انتخابات هیات‌مدیره کانون استان خواهیم بود.
در این سفر فرصتی مهیا شد تا هیات مدیره جامعه جلسه‌ای با ریاست سازمان برگزار کند و ضمن تشریح عملکرد و وضعیت موجود، نیاز دفاتر در خصوص حذف دفاترسنتی دفترخانه، افزایش پهنای باند وتوجه ویژه به نرم‌افزار ثبت آنی، تنظیم اسناد معاملات املاک و محاسبه حق التحریر به قیمت واقعی، اصلاح قانون دفاتر اسناد رسمی، بهبود وضعیت نامطلوب بیمه و بازنشستگی سردفتران و دفتریاران مطرح شد و موارد به صورت کتبی تسلیم ریاست محترم قوه و ریاست محترم سازمان ثبت شد. ریاست محترم سازمان ثبت ضمن ارج نهادن به کاردفاتر اظهار کردند که نسبت به موارد مطروحه توجه ویژه‌ای مبذول خواهند داشت.
دفاتر اسناد رسمی در کشور ما در توسعه خدمات الکترونیک، کاهش هزینه‌ها و سفر‌های زاید درون شهری و تسریع در ارائه خدمات، چه اقداماتی کرده است؟
در حال حاضر حدود ۷۵۰۰ دفترخانه اسناد رسمی درکشور فعال است واطلاع به موقع ازبخشنامه‌های ثبتی که اهمیت موثری برای کاردفاتر اسناد رسمی را دارا است همیشه با مشکل مواجه و خلأ موجود همواره ازموجبات ایجاد مشکل برای سردفتران و گاهی تضییع حقوق مردم وطرح دعاوی دردادگاه‌ها بوده واز طرفی حجم انبوه بخشنامه‌ها که لزوما باید به اطلاع کل دفاتر اسناد برسد هزینه‌های چشمگیری برای سازمان ثبت وبیت المال در پی داشت.
با اجرایی شدن ثبت آنی که تحولی عظیم در سیستم ثبتی کشور می‌باشد، بانک اطلاعاتی سازمان ثبت در اختیار دفاتر اسناد رسمی قرار می‌گیرد، دفاتر پس از بررسی کامل موارد لازم وحصول اطمینان نسبت به ثبت سند درسامانه ثبت آنی معاملات اقدام و با توجه به نرم‌افزار واحد فی‌مابین دفاتر می‌توان بعضی دوباره کاری‌ها از قبیل تهیه پیش نویس دفتراملاک، تهیه اسناد مالکیت تک برگ، ارسال آمارهای متفرقه به توسط دفاتر وغیره را مرتفع کرد. سامانه ثبت آنی دارای توانایی خوبی در بررسی وضعیت افراد ممنوع‌المعامله و محجورین، املاک بازداشتی، اسناد مجعوله، اتصال به سامانه ثبت احوال و اعتبارسنجی اسناد وسوابق ثبتی است و اشخاص نیز می‌توانند به راحتی با مراجعه به سایت سازمان ثبت به صورت آنی اعتباراسناد خود را سنجش کنند که درجلوگیری از جعل و کلاهبرداری بسیار مفید و مثبت خواهد بود. تفکر ثبت الکترونیکی اسناد و اجرایی شدن آن از تاریخ ۲۶شهریورماه سال جاری، یک اقدام ضروری و بسیار مفید برای کشور و مردم و خدمتی عظیم در تاریخ ثبت خواهد بود.
آیا در اجرای این طرح با مشکلات و موانعی مواجه بوده اید؟
بله، در روزهای اولیه اجرای ثبت آنی مشکلاتی از قبیل قطعی وی پی ان، سرعت پایین اینترنت و برنامه، خطاهای ناشناخته وغیره بوده که باتوجه به پارامترهای مختلف امر بدیهی است و در همین راستا از نظر حقوقی و فنی همکارانم سوالاتی برایشان مطرح بود و نظراتی داشتند و این نشان از حساسیت همکاران در توجه به اهمیت کار و موضوع بوده است. طبیعی است انتقال ونگارش حقوقی وشکلی اسناد که ماحصل چند ده ساله زحمات سردفتران به جداول برنامه بود فعل و انفعالاتی در پی داشته باشد، ولی این را نباید مترادف با اعتراض یا مقاومت تلقی کرد. آمارهای اعلامی مسوولان سازمان ثبت نسبت به اسناد تنظیمی درسامانه ثبت آنی حکایت ازهمکاری جهادی و شبانه‌روزی سر‌دفتران اسناد رسمی خصوصا در روزهای اولیه با سازمان ثبت است.