هکرهای ناشناس با حمله به صدها نهاد دیپلماتیک و دولتی در سراسر جهان موفق به سرقت حجم قابل‌توجهی از اسناد حساس شده‌اند. به گزارش خبرگزاری فارس، موفقیت این حملات که حتی سازمان‌های تحقیقاتی و موسسات نظامی را نیز شامل می‌شود، نشانگر ضعف جدی در حفاظت سایبری از زیرساخت‌های رایانه‌ای در سراسر دنیا است. حملات یاد شده از شش سال قبل آغاز شده بود و برای این کار از بدافزار پیچیده و به دقت طراحی شده‌ای به منظور سرقت اطلاعات بهره گرفته شد. کاسپراسکای بررسی این حملات را در قالب عملیاتی موسوم به اکتبر قرمز از اکتبر سال ۲۰۱۲ آغاز کرد. محققان شرکت امنیتی روسی کاسپراسکای که این حملات را کشف کرده‌اند، می‌گویند بررسی فنی اسناد موجود و همین طور اسامی دامنه‌ای که به همین منظور ثبت شده‌اند نشان می‌دهد این حملات از ماه مه سال ۲۰۰۷ آغاز شده‌اند. از جمله نهادهایی که در سراسر جهان مورد حمله قرار گرفته‌اند می‌توان به سفارتخانه‌ها، نهادهای دولتی، تاسیسات نظامی، موسسات تحقیقات هسته‌ای و هوا- فضا، شرکت‌های نفت و گاز و دیگر موسسات مهم و حساس در ده‌ها کشور جهان اشاره کرد.

به دنبال این حملات صدها رایانه در نقاط مختلف دنیا به بدافزار عامل این حمله آلوده شده‌اند. بخش اعظم سازمان‌های آلوده شده به این بدافزار از جمهوری‌های شوروی سابق هستند. از جمله این کشورها می‌توان به روسیه، اوکراین، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ارمنستان و آذربایجان اشاره کرد. البته قربانیان این حملات صرفا محدود به کشورهای یاد شده نبوده و کشورهای دیگری مانند ایران، افغانستان، آمریکا، برزیل، هند، بلژیک، فرانسه، آفریقای جنوبی، ترکیه، پاکستان، سوئیس، آلمان، ایتالیا، یونان و... را در بر می‌گیرند. تاکنون موردی از آلودگی به بدافزار یاد شده در چین شناسایی نشده است. تعداد کل کشورهای مورد حمله ۳۹ کشور است که روسیه و قزاقستان از نظر شدت حملات درصدر هستند و ایران نیز از جمله کشورهایی است که میزان حمله و آلودگی آن در سطح متوسط می‌باشد.

برای آلوده کردن رایانه‌ها در جریان این حملات از روش قدیمی ارسال ایمیل‌های دارای ضمائم آلوده استفاده شده است. این ایمیل‌ها حاوی ضمائمی بوده‌اند که در ظاهر فایل‌های word و Excel مایکروسافت بوده‌اند، اما در صورت بارگذاری و اجرا بدافزار سارق را روی رایانه‌ها نصب می‌کردند.

از جمله اقدامات این بدافزار که تاکنون شناسایی شده می‌توان به بازیابی فایل‌های پاک شده از هارد رایانه‌ها و حافظه‌های فلاش، بارگذاری فهرست تماس‌های کاربر، سوابق تماس وی، اطلاعات درج شده در تقویم الکترونیک، پیامک‌های ویندوز موبایل، آی‌فون و نوکیا، سرقت ایمیل‌ها از اوت لوک و سرورهای IMAP/POP۳، تهیه عکس از نمایشگر و سرقت کلمات عبور از طریق بررسی عملکرد صفحه کلید اشاره کرد.