شاید تا حالا با عکس‌های ضد نور یا سیلوئت برخورد کرده باشید. همان‌طور که از نام آنها مشخص است این نوع عکس‌ها ضد نور هستند و سوژه در آنها به شدت تیره است؛ به طوری که بسیاری از جزئیات آن قابل مشاهده نیست و تنها نمایی کلی از آن در عکس مشخص می‌شود. در اینجا به نکاتی در خصوص عکاسی سیلوئت یا ضد نور اشاه می‌شود که احتمالا برای علاقه‌مندان عکاسی جالب توجه خواهد بود. ضد نور

عکاسی ضد نور یکی از روش‌های انتقال اندوه، احساس و حالت‌های عاطفی به بیننده است. ممکن است بیننده با دیدن این نوع عکس‌ها به درک درست و واضحی از سوژه نرسد؛ اما بخش تیره و سیاه تصویر باعث شکل‌گیری قدرت تخیل بیننده می‌شود.

مهم‌ترین نکته در عکاسی ضد نور قرار دادن سوژه در مقابل یک منبع نور عظیم و تنظیم میزان نوردهی دوربین بر اساس روشن‌ترین بخش تصویر (پس زمینه) است. توجه داشته باشید که میزان نوردهی (Exposure) دوربین باید بر اساس روشن‌ترین بخش پس زمینه و نه سوژه تنظیم شده باشد. با رعایت این اصل اولیه، سوژه موردنظر به دلیل نبود نور کافی حتی اگر به طور کامل سیاه نشود بسیار تیره یا به اصطلاح آندر اکسپوزد (under exposed) -حداقل نوردهی- خواهد شد.

انتخاب سوژه

اگرچه از سوژه‌های بسیاری برای عکاسی ضد نور می‌توان استفاده کرد، اما برخی سوژه‌ها از شرایط بهتری برخوردارند. از آنجا که در عکاسی ضدنور مواردی مانند رنگ، بافت یا حالت سوژه تاثیری در زیبایی عکس ندارد بنابراین بهتر است توجه خود را روی ویژگی‌های دیگری متمرکز کنید. برای مثال، ویژگی‌هایی مانند بزرگی، اندازه، درشت و قوی بودن و به طور کلی اندازه‌های ابعادی سوژه تاثیر زیادی در بهتر شدن عکس خواهند داشت.

تنظیم نور

تنظیم نور و به طورکلی نورپردازی در عکاسی ضد نور با سایر زمینه‌های عکاسی تفاوت زیادی دارد و نکات گفته شده در خصوص رعایت برخی موارد نورپردازی در این نوع عکاسی به هیچ عنوان صدق نمی‌کند. برخلاف اینکه در بسیاری از زمینه‌های مختلف عکاسی، روشن بودن جلو زمینه توصیه شده است، در عکاسی ضد نور روشن بودن پس زمینه بسیار تاکید می‌شود. این مساله به گونه‌ای است که هرچه منبع نوری پس زمینه قوی‌تر و بزرگ‌تر باشد شدت تیرگی و سیاه شدن سوژه بیشتر خواهد بود.

بهترین منبع نوری برای عکاسی ضد نور، خورشید است بنابراین برای خلق یک اثر ضد نور می‌توانید از سوژه بخواهید که در مقابل طلوع یا غروب آفتاب بایستد.

مشخص بودن سوژه

به دلیل تیرگی کامل سوژه در عکاسی ضد نور، گاهی اوقات تشخیص درست سوژه مشکل‌ساز می‌شود. از این رو هنگامی‌که قرار است به جای یک سوژه همزمان از چند سوژه عکس گرفته شود سعی کنید سوژه‌ها به گونه‌ای تفکیک شده باشند تا ابهامی‌در هنگام مشاهده آنها به وجود نیاید. برای مثال، اگر قرار است از یک شخص و یک درخت عکس گرفته شود، بهتر است بین دو سوژه اندکی فاصله وجود داشته باشد تا تصویر مشخص و واضح باشد. ایستادن شخص در مقابل درخت یا تکیه کردن به آن باعث مبهم و نامشخص شدن سوژه در تصویر خواهد شد.

در صورتی که تمایل داشته باشید از چهره اشخاص عکس ضد نور تهیه کنید بهتر است از آنها بخواهید به صورت نیمرخ بایستند؛ زیرا این کار باعث می‌شود تا اجزای بیشتری از صورتشان مثل بینی، دهان و چشم‌ها در تصویر ( البته به صورت خطوط) منعکس شود.

آخرین نکته

اگرچه شدت تیره‌تر بودن سوژه، زیبایی بیشتری به عکس می‌بخشد، اما در صورتی که بتوانید هنرمندانه و خلاقانه برخی ناحیه‌های سوژه را روشن باقی بگذارید زیبایی عکس را دو چندان کرده‌اید. گاهی اوقات روشن بودن بخشی از سوژه باعث سه بعدی شدن آن می‌شود. اینکه چه سوژه‌ای و تا چه حد تیره یا روشن شود بستگی به دید خلاقانه شما دارد.