شمارش معکوس  ورود به 3G برای اپراتورها

فناوری نسل سوم موبایل که در اغلب کشورهای جهان، یک فناوری در دسترس برای کاربران تلفن همراه است هنوز در کشور ما تکلیف مشخصی ندارد و معلوم نیست این تکنولوژی موبایلی چه زمانی و به صورت گسترده در اختیار کاربران قرار می‌گیرد، اما براساس آخرین وعده‌های وزارت ارتباطات قرار است تا کمتر از ۳ ماه دیگر مجوز ارائه خدمات نسل سوم تلفن همراه به دو اپراتور غالب کشور یعنی همراه اول و ایرانسل نیز ارائه شود تا اپراتورهای موبایل اجازه داشته باشند شبکه‌های خود را به نسل سوم و چهارم موبایل ارتقا دهند. در واقع ارائه خدمات نسل سوم موبایل یا ۳G که تاکنون در انحصار اپراتور سوم (رایتل) بود طبق وعده وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از اول شهریورماه برای سایر اپراتورهای موبایل نیز مجاز خواهد شد. براین اساس اپراتورهای اول و دوم که تاکنون خدمات نسل ۵/۲ و ۷۵/۲ موبایل را ارائه می‌دادند هم‌اکنون در تلاش برای ارتقای شبکه‌های خود، خرید تجهیزات و پیاده‌سازی آن در جهت ارائه سیم‌کارت‌های نسل سوم هستند. نبود پیوست فرهنگی برای خدمات نسل سوم موبایل

خدمات نسل سوم موبایل در حالی قرار است تا شهریورماه در ایران راه‌اندازی عمومی شود که ایران در سال ۷۲ جزو ۳۵ کشوری بود که فناوری نسل دوم را راه‌اندازی کرد؛ براساس برآوردها اگر نسل چهارم موبایل در ایران در پایان سال ۲۰۱۳ راه‌اندازی می‌شد ایران در جایگاه نود و پنجم دنیا قرار می‌گرفت؛ اما به‌دلیل آنکه هنوز فناوری نسل سوم در کشور تجاری سازی نشده کشورمان جایگاه خوبی را در زمینه خدمات باندپهن موبایل در میان سایر کشورها ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اوایل این هفته و در حاشیه افتتاح فاز اول طرح رومینگ ملی رسما اعلام کرد: آمادگی داریم تا در شهریور ۹۳ ارتقای همراه اول و ایرانسل به نسل ۳ و بالاتر را ممکن کنیم که این کار با رعایت ۹ پیش‌نیاز مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ممکن خواهد بود.

این اظهارات در حالی است که ارائه خدمات نسل سوم از ابتدای فعالیت اپراتور رایتل به عنوان اپراتور سوم موبایل در کشور، با فراز و نشیب‌هایی روبه‌رو بوده است و هنوز هم با وجود گذشت حدود ۴ سال از اعطای این پروانه به رایتل، این اپراتور اجازه ارائه سرویس تماس تصویری را به‌دلیل نبود پیوست فرهنگی ندارد.

واعظی در این باره با تاکید بر رفع مشکلات در حوزه تماس تصویری در همان جلسه اعلام کرد: این مساله در کمیته‌های مرکز ملی فضای مجازی در حال بررسی است و با مذاکرات اپراتور سوم با این مرکز، هماهنگی‎های لازم به عمل آمده و این موضوع در مراحل نهایی است.

به گفته وی، در گذشته خیلی خوب به این موضوع توجه نشده بود ولی اکنون توانایی‌های بسیاری وجود دارد و خود اپراتورها نیز این قابلیت را دارند که برای ارتباط سالم، این سرویس را به مشترکان خود ارائه کنند.

راه‌اندازی خدمات نسل سوم موبایل در ۱۰ شهر

اما وحید صدوقی مدیرعامل همراه اول، به برنامه‌ها و اقدامات این اپراتور برای ورود به نسل سوم و چهارم موبایل اشاره می‌کند و می‌گوید: براساس برنامه پیش‌بینی شده از شهریورماه امسال و در صورت دریافت مجوز و فضای فرکانسی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، نسل سوم موبایل را برای ۱۰ شهر پر جمعیت کشور کلید می‌زنیم.

وی با بیان اینکه در لایه هسته شبکه(CORE)اقدامات مدنظر به انجام رسیده افزود: در حوزه رادیویی شبکه، اقدامات وابسته به دریافت فضای فرکانسی است؛ چرا که باید در چارچوب فرکانس، سفارشاتمان را قطعی و نهایی کنیم.

مدیرعامل همراه اول با بیان اینکه زمان محدود و فرصت کم است، تاکید کرد: پیش‌بینی مان این بود که در اردیبهشت‌ماه مجوز ۳G صادر می‌شد و ما قصد داشتیم در این ۳ ماه باقی مانده تا رفع انحصار ۳G، کارهایمان را برای ارائه خدمات دنبال کنیم اما تا این لحظه فقط اصول حاکم مصوب شده و دریافت مجوز نیز براساس برخی شروط است؛ با این حال امید می‌رود در چارچوب این مصوبه با رگولاتوری تعامل داشته و فرکانس و مجوز را برای توسعه شبکه باند پهن موبایل دریافت کنیم.

صدوقی هدف نخست ارائه خدمات ۳G توسط اپراتور اول را شهرهای پرجمعیت و پرمصرف در حوزه GPRS عنوان کرد و گفت: براساس بررسی‌های صورت گرفته شهرهایی که بیشترین ترافیک اینترنت موبایل - GPRS - را داشته‌اند در اولویت راه‌اندازی سرویس ۳G قرار گرفته‌اند؛ در همین حال ۴۶ شهر دیگر نیز تا ۳ ماه بعد تحت پوشش ۳G قرار می‌گیرند و به مرور این خدمات در سایر شهرهای باقی مانده نیز ارائه می‌شود.

مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار با بیان اینکه برای فاز نخست، ارائه خدمات بر بستر تکنولوژی ۳G را پیش‌بینی کرده‌ایم، ادامه داد: در فازهای بعدی با توجه به سفارش‌های تجهیزات، شبکه را برای ارائه نسل چهارم موبایل نیز آماده خواهیم کرد.

وی ارائه خدمات فناوری رایانش ابری را از جمله برنامه‌های مدنظر همراه اول همزمان با ارائه خدمات ۳G عنوان کرد و گفت: پیش‌بینی کرده‌ایم مرکزی به‌عنوان «مرکز ابر همراه اول» در قالب یک قرارداد تحت عنوان شریک راهبردی، برای توسعه این خدمات بدون مشارکت مستقیم همراه اول ایجاد شود، چرا که آینده سرویس‌های موبایل تنها در برقراری ارتباط خلاصه نمی‌شود و دامنه وسیعی از محصولات و خدمات را هدف قرار داده است.

ایرانسل و خدمات نسل سوم موبایل

اپراتور دوم موبایل نیز از چندی پیش اعلام کرد که بستر نسل سوم تلفن‌همراه را در شبکه خود آماده کرده و قصد دارد هر زمان که مجوز لازم را دریافت کند، سرویس‌های مبتنی بر نسل سوم موبایل را عرضه کند.

علیرضا قلمبر دزفولی، مدیرعامل ایرانسل در آخرین نشست خبری خود با تاکید براینکه این اپراتور مقدمات صعود به نسل سه و چهار تلفن همراه را فراهم کرده است، اعلام کرد: ما بخش‌هایی از شبکه ایرانسل را که به سرمایه‌گذاری برای نسل سوم نیاز داشته ایجاد کرده‌ایم و برخی از چارچوب‌ها نیز سازگار با نسل سوم ایجاد شده، اما سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی باید مجوز آن را صادر کند زیرا فرکانس‌های نسل سوم، فرکانس‌های دیگری است که باید از سوی رگولاتوری مجوز آن ارائه شود.

به گفته وی، درحال حاضر حداکثر سرعت اینترنت با سیم‌کارت‌های ایرانسل با تکنولوژی نسل ۷۵/۲ تلفن همراه ۲۲۰ کیلوبیت بر ثانیه است و میانگین سرعت متوسط مصرف مشترکان حدود ۶۰ کیلوبیت بر ثانیه است که با ارائه فناوری ۳G سرعت اینترنت موبایل تغییر محسوسی برای مشترکان خواهد داشت.

مدیرعامل ایرانسل با تاکید بر اینکه کشور نباید از ارائه سرویس‌های جدید محروم شود گفته بود میزان تقاضا برای خدمات دیتا دو برابر شده و برای پیاده‌سازی دولت الکترونیک نیاز به توسعه خدمات نسل سوم تلفن همراه داریم.

یک میلیارد نفر مشترک نسل چهارم موبایل

به گزارش خبرگزاری مهر، ورود ایران به فناوری نسل سوم در حالی از سوی اپراتورهای نسل دوم، روزشماری می‌شود که هم‌اکنون ۸۰درصد جمعیت جهان تحت پوشش تلفن همراه قرار دارد و ۷ میلیارد کاربر از تلفن همراه و ۲ میلیارد کاربر از اینترنت موبایل در سراسر جهان استفاده می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ازای هر یکهزار کاربر باند پهن، ۸۰ شغل جدید ایجاد می‌شود و هر ۱۰ درصد رشد باند پهن یک درصد رشد GDP درپی دارد.

همچنین پیش‌بینی آینده حاکی ازآن است که تا سه سال دیگر تعداد تلفن‌های همراه در جهان به بیش از ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون می‌رسد که از این تعداد ۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون آن فناوری باند پهن خواهد بود؛ همچنین تعداد موبایل‌های نسل چهارم حدود ۹۲۰ میلیون پیش‌بینی می‌شود.

پیش از این موسسه تحقیقاتی اینفورما پیش‌بینی کرده بود که تعداد مشترکان فعال فناوری نسل سوم موبایل در ایران تا پایان سال ۲۰۱۴ به بیش از ۳۰ میلیون نفر می‌رسد که باید دید در ماه‌های پایانی سال ۲۰۱۴ میلادی، اپراتورهای موبایل می‌توانند به این هدف دست یابند یا خیر.