گام‌‌‌‌‌‌‌های تدریجی روسیه به‌‌‌‌‌‌‌سوی فعالیت‌های نفتی کم‌‌‌‌‌‌‌کربن

در همین زمینه ولادیمیر پوتین، رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهوری روسیه در نشست افتتاحیه هفته انرژی روسیه‌ بار دیگر تاکید کرد که ترکیب کنونی انرژی روسیه شامل ۲۰‌درصد هسته‌‌‌‌‌‌‌ای، نزدیک به ۲۰‌درصد انرژی آبی، ۲‌درصد انرژی‌های تجدیدپذیر و تقریبا ۴۳‌درصد گاز طبیعی است و افزود که روسیه در مسیر متعادل انرژی سبز حرکت خواهد کرد.پوتین تاکید کرد که موضع روسیه همیشه این بوده‌است که در مسیر گذار انرژی «متفکرانه» حرکت کند.الکساندر نواک، معاون نخست‌‌‌‌‌‌‌وزیر این کشور هم در این نشست یادآور شد که مسکو می‌‌‌‌‌‌‌بیند که هیجان‌‌‌‌‌‌‌ها (درباره گذار انرژی) منطقی‌‌‌‌‌‌‌تر و رویکردهای گذار انرژی صحیح‌‌‌‌‌‌‌تر شده‌است.وی افزود: مسکو از این ایده حمایت می‌کند که تغییرات در توازن انرژی جهان نباید مصنوعی بلکه باید تکاملی باشد.یکی از حوزه‌هایی که مسکو معتقد است به پیشرفت‌‌‌‌‌‌‌هایی دست‌یافته، اجرای به‌‌‌‌‌‌‌اصطلاح پروژه‌های داوطلبانه اقلیمی و آغاز طرح‌های بازار کربن است.

به گفته ایرینا پترونینا، مدیر بخش رقابت، کارآیی انرژی و محیط‌زیست در وزارت توسعه اقتصادی روسیه، دولت قوانین و زیرساخت‌های لازم را برای اجرای پروژه‌های بازار داوطلبانه کربن به‌‌‌‌‌‌‌طور کامل ایجاد‌کرده است.این کشور ضمن تعیین معیارهایی برای چنین پروژه‌هایی، سازوکار تاییدکننده ملی، نظام استانداردهای ملی اقلیمی و اپراتور ملی ثبت کربن را راه‌اندازی کرده‌است. اخیرا هم دولت روسیه به‌منظور جذب منابع مالی جدید، اجازه مشارکت نهادهای خارجی در اپراتور ملی ثبت کربن را صادر کرده‌است.میلنا میلیچ، نماینده ویژه اقلیم فرماندار ساخالین گفت که حدود ۵۰ شرکت محلی پیش‌‌‌‌‌‌‌تر گزارش‌های تاییدشده انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌‌ای خود را ارائه کرده‌‌‌‌‌‌‌اند. در راستای اجرای طرح آزمایش ساخالین، ۳۵ شرکت تا اول اکتبر ۲۰۲۳ سهمیه اختصاصی انتشار دریافت کردند.شرکت‌هایی که از سهمیه خود فراتر روند، می‌توانند واحدهای کسری انتشار کربن خود را از پروژه‌های اقلیمی خریداری کنند، یا برای هر‌تن اضافه انتشار معادل دی‌‌‌‌‌‌‌اکسیدکربن، هزار روبل (۱۰.۵۵دلار) به‌عنوان جریمه بپردازند.

در صورت عدم‌استفاده کامل شرکتی از سهمیه خود، گواهی انتشار کربن برای آن شرکت صادر و توسط اپراتور ملی (Kontur) ثبت می‌شود.با وجود این اقدام‌ها و پیشرفت‌‌‌‌‌‌‌ها، کارشناسان در هفته انرژی روسیه گفتند که ارتقای نظام و سازوکارهای تجارت ملی کربن روسیه در سطح بین‌المللی ضروری است. توضیح موضع روسیه درباره پروژه‌های اقلیمی و ابتکارهای بازار کربن در مجامع بین‌المللی می‌تواند راه را برای همکاری حتی در سطوحی که با تحریم‌های غرب مسدود شده‌است، باز‌کند. کارشناسان معتقدند نیاز به لغو تحریم‌ها برای طرح‌های اقلیمی یکی از نکاتی است که مذاکره‌‌‌‌‌‌‌کنندگان روسیه در کاپ۲۸ مطرح خواهند کرد.