شماره روزنامه ۶۰۲۸
|

  • گذار سبز میزبان کاپ ۲۹

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: جمهوری ‌آذربایجان، با ذخایر عظیم نفت و گاز خود، در ســـال‌ جـــــاری میزبان بیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ونهمین نشست اقلیمی سازمان ملل‌‌‌‌‌متحد موسوم به کاپ‌۲۹ است و اهدافی بلندپروازانه را به‌منظور کاهش انتشار کربن دنبال می‌کند. این کشور متعهد شده که سهم انرژی‌های تجدیدپذیر خود را حداقل ۳۰‌درصد افزایش دهد و این تعهد با سرمایه‌گذاری ۲‌میلیارد دلاری در پروژه‌های انرژی سبز قبل از نشست سران سازمان ملل‌متحد تقویت شده‌است. پرویز شهبازوف، وزیر انرژی جمهوری ‌آذربایجان، اعلام کرده که این سرمایه‌گذاری‌ها بخشی از استراتژی این کشور برای همسویی با اهداف جهانی پایداری محیط‌زیست است. در همین راستا، جمهوری ‌آذربایجان سال‌۲۰۲۴ را همزمان با بیست و نهمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل‌متحد در باکو به‌عنوان «سال همبستگی برای دنیای سبز» اعلام کرده‌است. جمهوری آذربایجان در نوامبر امسال، طی نشست کاپ۲۹، میزبان مذاکرات حدود ۲۰۰کشور درباره چگونگی تامین منابع مالی بیشتر برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای خواهد بود.
  • پترو پالایش دهلران آماده بهره‌‌‌‌‌برداری

    مدیرعامل پتروپالایش دهلران، جواد کمری با اعلام آمادگی این مجتمع برای بهره‌‌‌‌‌برداری رسمی گفت: با اجرای این طرح، گازهای همراه نفت میدان‌های چشمه‌‌‌‌‌خوش، پایدار غرب، دانان، سروک و آذر و دهلران جمع‌‌‌‌‌آوری و ۹مشعل در این میدان‌‌‌‌‌ها به‌‌‌‌‌طور کامل خاموش می‌شود. به گزارش «شانا» وزارت نفت اجرای پروژه‌های جمع‌‌‌‌‌آوری گازهای همراه نفت را به‌صورت جدی در دستور کار قرار داده‌است که افزون بر درآمدزایی، مانع سوزاندن گازهای همراه نفت و ثروت و درنتیجه جلوگیری از انتشار گازهای آلاینده در مناطق نفتی می‌شود. در این مسیر طرح‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام در اولویت قرارگرفت.
  • حفاری بیشتر در ‌برابر اهداف اقلیمی

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: به‌رغم وعده رئیس‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌‌‌‌‌متحده برای پایان‌‌‌‌‌‌دادن به برنامه نفت فدرال، شاهد آن هستیم که تولید نفت این کشور به بالاترین حد خود رسیده‌است. رئیس‌‌‌‌‌جمهور جو‌‌‌‌‌بایدن، با وعده پایان‌دادن به حفاری نفت و گاز وارد کاخ‌سفید شد، در عوض می‌توان ادعا کرد او تاکنون ریاست دوران رونقی بی‌سابقه در تولید نفت ایالات‌‌‌‌‌متحده را بر عهده داشته‌است.
  • تعجیل آمریکا در خرید نفت

    حمید ملازاده: دولت جو بایدن پس از فروش بی‌سابقه ذخایر نفت در سال‌۲۰۲۲، تصمیم به افزایش خرید نفت‌خام برای پر‌کردن مجدد ذخایر استراتژیک نفت (SPR) گرفته‌است. وزارت انرژی آمریکا (DOE) روز جمعه ۷ژوئن دو درخواست برای خرید مجموعا ۶‌میلیون بشکه نفت‌خام صادر کرد که قرار است بین سپتامبر و دسامبر به سایت Bayou Choctaw در لوئیزیانا تحویل داده شوند.
  • تغییرات فراگیر در پروژه‌های نفتی

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: جدیدترین گزارش موسسه مالی گلدمن‌ساکس گویای تغییراتی عمده در صنعت نفت و گاز به‌ویژه تمایل برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بلندمدت LNG درمیان پیش‌بینی‌ها از کاهش تقاضای نفت و افزایش نیاز جهانی به گاز طبیعی است. این گزارش حاکی از روند صعودی در سرمایه‌گذاری در صنعت LNG است، با رشدی که انتظار می‌رود تا سال‌۲۰۲۹ از ۵۰‌درصد فراتر رود. این درحالی است که طبق این گزارش رشد سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نفت‌خام تقریبا به اوج خود رسیده و از این به بعد تمرکز بر طرح‌های کوتاه‌مدت خواهد بود. افزایش هزینه‌ها و مشوق‌‌‌‌‌‌ها، بر پروژه‌های جدید تاثیر می‌گذارد و ایالات‌متحده همچنان بر عرضه LNG تسلط خواهد داشت. این گزارش حاکی از دو برابر‌شدن ظرفیت صادرات LNG ایالات‌متحده در چند سال‌آینده، با تجمیع بالقوه در صنعت، به‌ویژه در نفت شیل آمریکا است.
  • تلاطم امواج نفتی

    دنیای‌اقتصاد- گروه نفت: قیمت جهانی نفت در روز جمعه ۱۸خردادماه افزایش پیدا کرد. به گزارش رویترز، در شرایطی که قیمت این کالای استراتژیک در آستانه سومین کاهش قیمت هفتگی قرار دارد، عربستان و روسیه از اعضای اصلی ائتلاف نفتی اوپک‌‌‌‌‌‌‌‌پلاس، آماده توقف توافق‌نامه کاهش تولید یا حتی رشد تولید و عرضه نفت‌‌‌‌‌‌‌‌خام خود هستند. با استناد به داده‌های اکونومیکس‌‌‌‌‌‌‌‌تریدینگ، روز گذشته و در هنگام تنظیم این گزارش، قیمت هر بشکه نفت‌برنت با ۳‌سنت افزایش به آستانه ۸۰دلار رسید. شاخص دیگر یعنی وست‌‌‌‌‌‌‌‌تگزاس‌‌‌‌‌‌‌‌اینترمیدیت ایالات‌‌‌‌‌‌‌‌متحده هم با ۵‌سنت افزایش، در رقم ۷۵ دلار و ۶۰‌سنت به‌‌‌‌‌‌‌‌ازای هر بشکه معامله شد. تحلیلگران بازار نفت انتظار دارند قیمت نفت در محدوده ۷۵ تا ۸۰ دلار در هر بشکه باقی‌بماند. لازم به ذکر است، قیمت جهانی نفت در روز پنج‌شنبه گذشته مورخ ۶ژوئن، پس از آنکه روسیه و عربستان تصمیم به استمرار راهبرد کاهش تولید خود را علنی کردند، روندی صعودی در پیش گرفت.
  • شعله‌‌‌‌‌‌های گاز در روستاهای سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان

    شعله‌‌‌‌‌‌های آبی گاز طبیعی در دولت سیزدهم در ۹شهر و ۱۳۰روستای استان سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان روشن شد. به گزارش «شانا» آیین بهره‌‌‌‌‌‌برداری رسمی از گازرسانی به ۹شهر علی‌‌‌‌‌‌اکبر، بنجار، محمدآباد، زهک، ادیمی، بزمان، اسماعیل‌‌‌‌‌‌آباد، خاش و زابل و ۱۳۰روستا در استان سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مسوولان استانی و مدیران ارشد صنعت گاز در سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان و محمد مخبر، سرپرست ریاست‌‌‌‌‌‌جمهوری به‌صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد. مجموع سرمایه‌گذاری انجام‌شده برای تکمیل پروژه‌های گازرسانی به این ۹شهر، ۵۴۸‌میلیارد‌تومان بوده و‌هزار و ۶۷۲کیلومتر شبکه‌‌‌‌‌‌گذاری از سوی شرکت گاز استان سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان اجرایی شده‌است. حدود ۵۰۰‌میلیارد‌تومان نیز هزینه گازرسانی به ۱۳۰روستا بوده که در مجموع این شهرها و روستاها، ۷۰‌هزار خانوار از گاز طبیعی بهره‌مند شدند. وزارت نفت و صنعت گاز در دولت سیزدهم همسو با اهداف راهبردی خود به‌منظور تکمیل پروژه‌های نیمه‌‌‌‌‌‌تمام و توجه به مناطق کم‌‌‌‌‌‌برخوردار کشور، پروژه‌های گازرسانی به استان سیستان‌‌‌‌‌‌وبلوچستان را شتاب داد، به‌‌‌‌‌‌طوری که اکنون در آستانه سه سالگی این دولت، گازرسانی به ۹ شهر و ۱۳۰ روستای این استان تکمیل شده‌است.
  • دیپلماسی انرژی حلقه مفقوده امنیت انرژی

    احمد جزایری/نویسنده و پژوهشگر حوزه نفت و پتروشیمی
    «امنیت انرژی» و «ژئوپلیتیک» پیوندی مستقیم با یکدیگر دارند. مهم‌ترین اهداف «ژئوپلیتیک» برای مصرف‌کننده‌های انرژی، به تامین انرژی مورد‌نیاز خود بازمی‌گردد و این اهداف برای تولیدکنندگان در قالب انواع کنش‌ها به تاثیرگذاری در بازارهای منطقه‌ای و جهانی منتهی می‌شود. اینکه تولیدکنندگان همواره در جست‌وجوی بازار‌های باثبات هستند و مصرف‌کننده‌ها نیز به‌منظور حفظ رشد و توسعه اقتصادی خود، پایداری «تامین انرژی» را اولویت سیاست خارجی خود قرار دهند، مفهومی جدید و البته راهبردی را وارد ادبیات بین‌الملل و جریان انرژی کرده‌است. «امنیت عرضه» برای وارد‌کننده‌ها و «امنیت تقاضا» برای صادر‌کننده‌های انرژی، مفهومی کاملا مشخص و البته همراه با نوعی تضاد است، اما ابتدا باید تعریف مشخصی از «واردکننده» و «صادر‌کننده» انرژی داشته باشیم تا بر اساس آن فرضیات و مناسبات این دو گروه از کشورها را با دقت بیشتری بررسی کنیم. اساسا کشوری وارد‌کننده انرژی است که قادر به تولید صد‌درصد انرژی مورد‌نیاز خود نبوده و باید بخش یا تمامی نیاز خود را از طریق واردات از سایر کشورها تامین کند. در سوی دیگر با تعریفی مشابه، کشوری صادرکننده انرژی است که برای صد‌درصد تولید خود، مصرف‌ داخلی نداشته و برای عرضه انرژی مازاد، بازارهای منطقه‌ای و جهانی را هدف قرار می‌دهد. البته هستند کشورهایی که به دلیل داشتن زیرساخت‌ها لازم در سرزمین خود مانند دسترسی به آب‌های آزاد، پایانه‌های مجهز یا موقعیت خود در بازارهای جهانی اقدام به «سوآپ» بخشی یا تمامی انرژی تولیدشده در کشورهای دیگر می‌کنند.
  • شاخص‌های کشف قیمت سوخت

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: مصرف‌کنندگان بنزین اولین گروهی هستند که متوجه افزایش قیمت این فرآورده می‌شوند. توجه و حساسیت مصرف‌کنندگان بنزین و گازوئیل نسبت به قیمت، اغلب باعث می‌شود که هرگونه افزایش قیمت به یک چالش مهم سیاسی تبدیل شود، تا جایی‌که صنعت نفت و سیاستمداران گهگاه مقصر اصلی افزایش هزینه‌ها شناخته می‌شوند. اما در این موضوع نمی‌توان فرد یا نهاد خاصی را مقصر اصلی خطاب کرد؛ در واقع قیمت سوخت توسط بازار عرضه و تقاضا کنترل می‌شود. در اینجا نگاهی می‌‌‌‌‌اندازیم به عوامل موثر بر تعیین قیمت بنزین. به نوشته تارنمای اینوستوپیدیا، قیمت بنزین عمدتا توسط قوانین حاکم بر بازار عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.
  • همت وزارت نفت برای حفظ محیط‌زیست با افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها

    بررسی فعالیت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران به‌ویژه در دولت سیزدهم از گام‌های مطلوب برای افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها حکایت دارد که سبب حفظ محیط‌زیست می‌شود. به‌گزارش «شانا» همه کشورها در هر منطقه جغرافیایی با توجه به مزیت طبیعی، فنی و اقتصادی خود از منابع مختلفی مانند سوخت‌های فسیلی، منابع تجدیدپذیر، انرژی هسته‌‌‌‌‌‌ای و منابع آبی برای تولید برق بهره می‌برند. در ایران هم به‌دلیل مزیت دسترسی به سوخت‌های فسیلی، از این نوع انرژی‌‌‌‌‌‌ به‌عنوان محور تولید برق استفاده می‌شود. بااین‌حال، مشکل اصلی این شیوه در تولید برق، آلودگی‌‌‌‌‌‌های ناشی از سوختن مواد هیدروکربوری است؛ اما گاز طبیعی کمترین آلودگی را میان سوخت‌های فسیلی دارد و با توجه به قیمت مناسب آن نسبت به سوخت‌های مایع در کشورهای با مزیت دسترسی به این حامل انرژی، گزینه مناسبی برای توسعه صنعت برق است، به‌همین‌دلیل سیاست توسعه گازرسانی به نیروگاه‌ها در سال‌های اخیر همسو با افزایش تولید گاز در ایران شتاب گرفت.
  • حدود نیمی از رشد اقتصادی کشور مربوط به بخش نفت و گاز است

    رئیس سازمان برنامه و بودجه ‌گفت: همه بخش‌های اقتصادی از رشد مطلوبی برخوردارند، اما به‌‌‌‌‌‌طور خاص، بخش نفت و گاز پیشران رشد اقتصادی بوده و نسبت به بخش‌های دیگر رشد بالاتری داشته‌است. به گزارش «شانا» داود منظور درباره عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم بیان کرد: سازمان برنامه در همه دولت‌ها به‌عنوان نقطه کانونی عمل می‌کند و نخ تسبیح فعالیت همه دستگاه‌هاست. اگر این سازمان وظایف خود را به‌‌‌‌‌‌موقع انجام دهد، طبیعتا دستگاه‌ها هم می‌توانند به ماموریت‌های خود عمل کنند. وی افزود: البته کارکرد متغیرهای کلان اقتصادی به‌‌‌‌‌‌اصطلاح فقط ناظر بر عملکرد بودجه‌دولت نیست، بلکه حاصل کارکردهای مجموعه فعالان اقتصادی در بخش دولتی و غیردولتی، نهادهای عمومی است که حاصل آن را در رشد اقتصادی می‌بینیم.
  • گازرسانی به عمق محرومیت

    گازرسانی به شهرها و روستاهای استان سیستان و بلوچستان از حوزه‌هایی است که دولت سیزدهم به‌‌‌‌‌‌طور ویژه روی آن تمرکز کرد و دستاوردهای قابل‌قبولی در پی داشت. به گزارش «شانا» یکی از حوزه‌هایی که دولت سیزدهم به‌‌‌‌‌‌طور ویژه در استان سیستان و بلوچستان به آن توجه کرد و دستاوردهای قابل‌قبولی در پی داشت، موضوع گازرسانی به شهرها و روستاهای استان بوده‌است.
  • عزم قطر در تصاحب بازار LNG

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: قطر، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز طبیعی مایع (LNG) در کنار آمریکا، برنامه‌های بلندپروازانه‌ای برای دوبرابر‌کردن ظرفیت تولید خود داشته و قصد دارد تا سال‌۲۰۲۶ ظرفیت فعلی را به ۱۲۶‌میلیون ‌تن در سال ‌برساند. شرکت دولتی قطر انرژی در حال‌حاضر قراردادهای فروش بلندمدت برای ۲۵‌میلیون‌ تن LNG را امضا کرده و انتظار دارد تا پایان سال‌جاری قراردادهای بیشتری را نهایی کند. این قراردادها شامل توافق‌نامه‌های بلندمدت با کشورهایی مانند هند، چین، ایتالیا، هلند، فرانسه و بنگلادش است. این توافق‌نامه‌ها نشان‌دهنده استراتژی پیشگیرانه قطر در پاسخ به اختلالات تجارت‌جهانی انرژی، به‌ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین است. این توسعه قطر را به‌عنوان یک بازیگر مهم در بازار جهانی LNG مطرح کرده و در کنار خنثی‌کردن ریسک‌های ژئوپلیتیک، چالش‌های زیست‌محیطی منطقه را نیز به حداقل می‌رساند. این کشور کوچک حاشیه خلیج‌فارس با دو برابر‌کردن ظرفیت تولید خود و ایجاد مشارکت‌های بین‌المللی قوی، قصد دارد رهبری و قابلیت اطمینان خود را به‌عنوان تامین‌کننده اصلی LNG در چشم‌انداز انرژی در حال تحول حفظ کند.
  • تکمیل طرح‌های ناتمام نفت‌‌‌‌وگاز

    از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تعداد ۱۳۲طرح کلان ناتمام به ارزش ۲۸.۵میلیارد دلار تکمیل و همچنین عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان جدید به ارزش ۴۷.۵میلیارد دلار آغاز شده‌است. به گزارش «شانا» یکی از حوزه‌های مهمی که در سال‌های اخیر بعد از خروج آمریکا از برجام، آسیب‌های زیادی دیده بود، مساله تولید و صادرات نفت، گاز و فرآورده‌های حاصل از آنها بود، به‌طوری‌که صادرات نفت از سال‌۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ همواره کاهش داشت و در سال‌۲۰۲۰ متوسط صادرات روزانه نفت به زیر ۴۰۰‌هزار بشکه در روز رسیده بود. از طرفی عدم‌سرمایه‌گذاری و توقف بسیاری از کلان پروژه‌های حوزه نفت و گاز، آسیب‌های وارده شده به تولید و اقتصاد کشور را دوچندان کرده‌بود.
  • آفریقا و افق توسعه نفتی

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: شرکت‌‌‌‌‌ نروژی Carbon Circle که از پیشگامان دنیا در جذب کربن به‌حساب می‌آید، به‌‌‌‌‌تازگی وارد یک سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت انگلیسی-نیجریه‌‌‌‌‌ای Amplus VGE، شده تا با شرکت در یک مناقصه، کشف و بهره‌‌‌‌‌برداری از میادین جدید نفت و گاز در غرب‌آفریقا را هدف قرار دهند. آنها قصد دارند از این طریق، پتانسیل کامل استفاده‌نشده خود را به منصه‌‌‌‌‌ظهور رسانده و در عین‌‌‌‌‌حال به‌زعم خود، در شتاب‌‌‌‌‌ بخشیدن به فرآیند جذب کربن نیز کمک کنند. استیوگاردین، مدیرعامل Amplus در این‌باره گفت: «مدتی است که Amplus علاقه زیادی به ارائه رویکرد و راه‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌های جدید به منطقه غرب‌آفریقا داشته‌است و ایجاد این سرمایه‌گذاری مشترک، گامی کلیدی برای ما به‌حساب می‌آید.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر