شماره روزنامه ۶۰۲۰
|

  • عزم قطر در تصاحب بازار LNG

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: قطر، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز طبیعی مایع (LNG) در کنار آمریکا، برنامه‌های بلندپروازانه‌ای برای دوبرابر‌کردن ظرفیت تولید خود داشته و قصد دارد تا سال‌۲۰۲۶ ظرفیت فعلی را به ۱۲۶‌میلیون ‌تن در سال ‌برساند. شرکت دولتی قطر انرژی در حال‌حاضر قراردادهای فروش بلندمدت برای ۲۵‌میلیون‌ تن LNG را امضا کرده و انتظار دارد تا پایان سال‌جاری قراردادهای بیشتری را نهایی کند. این قراردادها شامل توافق‌نامه‌های بلندمدت با کشورهایی مانند هند، چین، ایتالیا، هلند، فرانسه و بنگلادش است. این توافق‌نامه‌ها نشان‌دهنده استراتژی پیشگیرانه قطر در پاسخ به اختلالات تجارت‌جهانی انرژی، به‌ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین است. این توسعه قطر را به‌عنوان یک بازیگر مهم در بازار جهانی LNG مطرح کرده و در کنار خنثی‌کردن ریسک‌های ژئوپلیتیک، چالش‌های زیست‌محیطی منطقه را نیز به حداقل می‌رساند. این کشور کوچک حاشیه خلیج‌فارس با دو برابر‌کردن ظرفیت تولید خود و ایجاد مشارکت‌های بین‌المللی قوی، قصد دارد رهبری و قابلیت اطمینان خود را به‌عنوان تامین‌کننده اصلی LNG در چشم‌انداز انرژی در حال تحول حفظ کند.
  • تکمیل طرح‌های ناتمام نفت‌‌‌‌وگاز

    از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تعداد ۱۳۲طرح کلان ناتمام به ارزش ۲۸.۵میلیارد دلار تکمیل و همچنین عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان جدید به ارزش ۴۷.۵میلیارد دلار آغاز شده‌است. به گزارش «شانا» یکی از حوزه‌های مهمی که در سال‌های اخیر بعد از خروج آمریکا از برجام، آسیب‌های زیادی دیده بود، مساله تولید و صادرات نفت، گاز و فرآورده‌های حاصل از آنها بود، به‌طوری‌که صادرات نفت از سال‌۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ همواره کاهش داشت و در سال‌۲۰۲۰ متوسط صادرات روزانه نفت به زیر ۴۰۰‌هزار بشکه در روز رسیده بود. از طرفی عدم‌سرمایه‌گذاری و توقف بسیاری از کلان پروژه‌های حوزه نفت و گاز، آسیب‌های وارده شده به تولید و اقتصاد کشور را دوچندان کرده‌بود.
  • آفریقا و افق توسعه نفتی

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: شرکت‌‌‌‌‌ نروژی Carbon Circle که از پیشگامان دنیا در جذب کربن به‌حساب می‌آید، به‌‌‌‌‌تازگی وارد یک سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت انگلیسی-نیجریه‌‌‌‌‌ای Amplus VGE، شده تا با شرکت در یک مناقصه، کشف و بهره‌‌‌‌‌برداری از میادین جدید نفت و گاز در غرب‌آفریقا را هدف قرار دهند. آنها قصد دارند از این طریق، پتانسیل کامل استفاده‌نشده خود را به منصه‌‌‌‌‌ظهور رسانده و در عین‌‌‌‌‌حال به‌زعم خود، در شتاب‌‌‌‌‌ بخشیدن به فرآیند جذب کربن نیز کمک کنند. استیوگاردین، مدیرعامل Amplus در این‌باره گفت: «مدتی است که Amplus علاقه زیادی به ارائه رویکرد و راه‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌های جدید به منطقه غرب‌آفریقا داشته‌است و ایجاد این سرمایه‌گذاری مشترک، گامی کلیدی برای ما به‌حساب می‌آید.
  • بازار نفت پاسخ می‌دهد

    دنیای اقتصاد-گروه بازار نفت: نتایج حاصل از پاسخ تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی را می‌توان به‌عنوان محکی برای گام‌های آتی و سه‌‌‌‌‌‌گانه ایران، غرب و رژیم صهیونیستی قلمداد کرد. دولت جو بایدن در واکنش به تنش‌های خاورمیانه، به فکر بازگشت به مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌ای افتاد و در مقابل دولت رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور شهید، سید‌ابراهیم رئیسی هم فرصت را برای تعقیب موضوع مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌ای مغتنم دانست. آنچه واضح است اینکه دو طرف پذیرفته‌‌‌‌‌‌اند مذاکره و تعامل دیپلماتیک، می‌تواند به‌صورت بالقوه نوید ایجاد گشایش و ترمیم بی‌‌‌‌‌‌اعتمادی مزمن بین ایران و غرب را به‌همراه داشته‌باشد. در این میان، آنچه بیش از همه به‌چشم می‌آید این حقیقت است که واشنگتن بابت عدم‌روشن‌‌‌‌‌‌سازی افق گفت‌وگوهای هسته‌‌‌‌‌‌ای در زمان لازم، در شرایط کنونی فشار مضاعفی را تحمل می‌کند.
  • صعود بهای برنت در آستانه نشست اوپک

    دنیای‌اقتصاد - حمید ملازاده: درحالی‌که بازارهای جهانی نفت منتظر نشست آتی اوپک‌پلاس در ۲ژوئن هستند، بهای طلای‌سیاه در معاملات روز دوشنبه ۲۷ ماه مه ثابت ماند و باعث ایجاد حس خوش‌بینی محتاطانه در بازار شد. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، قیمت نفت‌خام برنت برای ماه ژوئیه با ۲۴‌سنت افزایش به ۵۰.۸۲دلار در هر بشکه رسید. بهای نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت (WTI) آمریکا نیز با ۲۸‌سنت افزایش، ۷۸ دلار در هر بشکه فروخته شد. هفته گذشته نفت‌خام برنت با کاهش تقریبا ۲‌درصدی روبه‌رو شد و WTI نیز نزدیک به ۳‌درصد افت داشت. این کاهش عمدتا به دلیل انتشار صورتجلسه فدرال‌رزرو آمریکا بود که نشان می‌داد برخی از مقامات در صورت لزوم برای مدیریت تورم مداوم، آماده افزایش بیشتر نرخ بهره هستند.
  • افزایش واردات نفت هند از روسیه

    داده‌‌‌‌‌های رهگیری نفتکش‌ها نشان‌داد واردات نفت هند از روسیه در ماه آوریل به بالاترین سطح در ۹ماه اخیر رسید. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، داده‌های رهگیری نفتکش‌های منابع کشتیرانی و تجاری نشان‌داد به‌دنبال ازسرگیری نقل‌وانتقال محموله‌‌‌‌‌های نفتکش‌های تحریم‌‌‌‌‌نشده شرکت بزرگ کشتیرانی سوکومفلوت روسیه، واردات نفت این کشور به هند در ماه آوریل به بالاترین سطح در ۹ماه اخیر افزایش یافت. پالایشگاه‌های هند واردات نفت روسیه را از طریق نفتکش‌های متعلق به شرکت سوکومفلوت برای مدت کوتاهی متوقف کردند، زیرا کشتی‌های این شرکت به‌‌‌‌‌همراه ۱۴نفتکش آن در ماه فوریه از سوی واشنگتن به‌عنوان ناقض تحریم‌های غرب معرفی شدند.
  • آسیب تحریم‌ها به درآمدهای روسیه

    «بانک آو راشا» از تاثیر منفی اعمال تحریم‌ها علیه این کشور بر درآمدهای صادراتی و پرداخت‌های نفتی خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، بانک روسیه اعلام کرد تحریم‌های گسترده علیه روسیه و افزایش فشار بر کشورهایی که روابط دوستانه با این کشور دارند، به درآمدهای صادراتی شرکت‌های روس ضربه می‌زند و مشکلاتی را برای پرداخت‌های نفتی ایجاد می‌کند. به‌دلیل تنش‌های بین مسکو و کی‌‌‌‌یف، آمریکا روسیه را با موجی از تحریم‌ها هدف قرارداده و تهدید کرده که بانک‌های خارجی کمک‌کننده به تجارت مسکو را تحریم می‌کند. این موضوع بعضی از بانک‌های چینی را بر آن داشته تا روابط تجاری خود را با شرکت‌های روس محدود کنند.
  • تعویق نشست‌های اوپک

    نشست‌‌‌‌های وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و ائتلاف اوپک‌‌‌‌پلاس دوم ژوئن (‌‌‌‌یکشنبه، ۱۳ خرداد) از طریق ویدئوکنفرانس برگزار می‌شوند. به گزارش «شانا» به نقل از دبیرخانه اوپک، یکصدوهشتادوهشتمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک و سی‌‌‌‌وهفتمین نشست اوپک‌‌‌‌پلاس که از یکم ژوئن (۱۲ خرداد) به دوم ژوئن (۱۳ خرداد) موکول شده، از طریق ویدئوکنفرانس برگزار خواهد شد. در همین حال، پنجاه‌‌‌‌وچهارمین نشست کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌‌‌‌پلاس (JMMC) هم پیش از نشست وزارتی اوپک‌‌‌‌پلاس، در تاریخ یادشده از طریق ویدئوکنفرانس برگزار می‌شود. پس از به‌‌‌‌تاخیرافتادن نشست اوپک و اوپک‌‌‌‌پلاس، نفت‌خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات روز جمعه با حدود ۰.۳‌درصد افت به ۸۱دلار و ۱۴‌سنت برای هر بشکه رسید‌که پایین‌ترین سطح از فوریه امسال تاکنون است. قیمت این شاخص در اوایل ماه گذشته میلادی به ۹۱دلار و ۱۷‌سنت برای هر بشکه و بالاترین قیمت در سال‌۲۰۲۴ رسیده بود. شماری از اعضای اوپک‌‌‌‌پلاس پس از سی‌‌‌‌وششمین نشست وزارتی این ائتلاف در نوامبر ۲۰۲۳ متعهد شدند برای سه ماه نخست سال‌۲۰۲۴ به‌‌‌‌طور داوطلبانه افزون بر رقم‌‌‌‌های پیشین و توافق کاهش عرضه موجود، روزانه ۲‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه دیگر از تولید خود بکاهند. در همین حال، اسفند امسال اعضای این ائتلاف به‌منظور حمایت بیشتر از بازار در بحبوحه نگرانی‌ها از رشد اقتصادی جهان، اعلام کردند کاهش داوطلبانه تولید نفت‌خام خود در سه ماه نخست را تا سه ماه دوم سال‌جاری میلادی تمدید می‌کنند.
  • صادرات نفت قزاقستان به آلمان

    منابع مطلع از توافق اپراتورهای خط لوله روسیه و لهستان برای تداوم انتقال نفت قزاقستان به آلمان از خط لوله دروژبا خبر دادند. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، منابع آگاه اعلام کردند شرکت‌های اپراتور خط لوله روسیه و لهستان با رفع مشکل مربوط به‌خطر توقف عرضه نفت در ماه ژوئن، توافق کردند انتقال نفت قزاستان به آلمان ادامه یابد. شرکت ترانسنفت روسیه در ماه آوریل به قزاقستان هشدار داد به‌دلیل توقف صدور گواهینامه مربوط به جریان‌‌‌‌سنج نفت در لهستان که تا تاریخ پنجم ماه ژوئن (چهارشنبه، ۱۴خردادماه) نیاز است، انتقال نفت این کشور به آلمان متوقف می‌شود.
  • یک بام و دوهوای آمریکا در ونزوئلا

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: در بحبوحه بازگرداندن تحریم‌ها بر تولید و صادرات نفت‌خام ونزوئلا، ایالات‌متحده به‌دقت رویکرد خود را در قبال شرکت‌های نفتی بین‌المللی فعال در این کشور دنبال می‌کند. با نزدیک‌شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر ایالات‌متحده و آشفتگی سیاسی ونزوئلا در پس زمینه، کاخ‌سفید محتاط است که بازار جهانی نفت را بیش از این مختل نکند. به‌رغم کاهش موقت تنش‌ها با تعلیق تحریم‌ها تا آوریل۲۰۲۴ پس از تعهدات رئیس‌جمهور نیکلاس مادورو برای بر‌‌گزاری انتخابات عادلانه، اتفاقات ناامید‌کننده بعدی منجر به اعمال مجدد تحریم‌ها شد، با این حال نشانه‌ها حاکی از معافیت‌های بالقوه برای تولیدکنندگان نفت خارجی است که نمونه آن اعطای مجوز اخیر به شرکت اسپانیایی Repsol توسط وزارت خزانه‌داری ایالات‌متحده است. همان‌طور که وزارت خزانه‌داری صدور مجوز‌ها را بررسی می‌کند، تعامل پیچیده بین اجرای تحریم‌ها، مانورهای دیپلماتیک و منافع اقتصادی، پیچیدگی سیاست ایالات‌متحده در قبال ونزوئلا و پیامدهای آن بر بازار جهانی نفت را برجسته می‌کند.
  • تصویب طرح افزایش تولید نفت

    طرح افزایش تولید روزانه نفت کشور از ۳‌میلیون و ۶۰۰‌هزار بشکه به ۴‌میلیون بشکه در دومین نشست شورای اقتصاد به ریاست سرپرست ریاست‌‌‌‌‌جمهوری بررسی و تصویب شد. به گزارش «شانا» کلیات طرح برای استفاده از تسهیلات مالی خارجی و افزایش تولید نفت از سوی شرکت ملی نفت ایران در دومین نشست شورای اقتصاد در سال‌۱۴۰۳، به ریاست محمد مخبر، سرپرست ریاست‌‌‌‌‌جمهوری، تصویب شد. نحوه استفاده از ۵‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون دلار تسهیلات مالی خارجی در این نشست تصویب شد. طرح افزایش تولید نفت‌خام از سوی شرکت ملی نفت ایران و طرح کاهش مصرف فرآورده‌های نفتی نیز بررسی و تصویب شد که طبق این طرح، تولید نفت کشور از روزانه ۳‌میلیون و ۶۰۰‌هزار بشکه به ۴‌میلیون بشکه برسد که با اجرای این طرح، حجم تولید نفت‌خام در کشور تا ۴۰۰‌هزار بشکه در روز افزایش می‌‌‌‌‌یابد.
  • حفاری و تکمیل ۲۰حلقه چاه در ۲ ماه

    معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری، از حفر و تکمیل ۲۰ حلقه چاه نفت و گاز در دو ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور خبر داد. به گزارش «شانا» به‌‌‌‌‌نقل از شرکت ملی حفاری ایران، مسعود افشار بیان کرد: از ۲۰ حلقه چاه حفرشده، چهار حلقه توسعه‌‌‌‌‌ای - توصیفی و ۱۶ حلقه تعمیری - تکمیلی بوده‌است. وی افزود: از مجموع چاه‌‌‌‌‌های حفرشده ۱۶ حلقه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، دو حلقه در میدان‌های تحت‌مدیریت شرکت ملی نفت مناطق مرکزی ایران، یک حلقه در حوزه فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران و یک حلقه نیز در قالب پروژه‌ای حفر و تکمیل شده‌است. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری با اشاره به فعالیت ۶۲ دستگاه از مجموع ناوگان عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران گفت: کارکنان این شرکت از ابتدای فروردین تا پایان اردیبهشت امسال موفق به انجام ۲۰‌هزار متر حفاری شده‌اند.
  • فراز و فرود گاز قاره‏‏‏‏‏‌سبز

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: اتحادیه اروپا میزان خرید و واردات گاز از مبدا روسیه را به طرز چشمگیری کاهش داده‌است، با این حال تنها در چند ماه گذشته، مقادیر قابل‌توجهی گاز روسی وارد این اتحادیه شده‌است. اگرچه توجه به مسیرهای جدید تامین LNG اروپا یک مساله کلیدی است، گاز انتقالی از خطوط لوله کماکان بخشی درخور توجه از سبد انرژی قاره‌سبز را تشکیل می‌دهد. به گزارش دویچه‌‌‌‌‌‌وله، با گذشت بیش از دو سال ‌از آغاز تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین و تحریم‌های غرب بر انرژی صادراتی روسیه، گاز این کشور همچنان به سمت اروپا جریان دارد؛ این در حالی است که اتحادیه اروپا ادعا می‌کند حجم گاز وارداتی خود از روسیه را به‌شدت کاهش داده‌است. واقعیت این است که هیدروکربن‌‌‌‌‌‌ها کماکان انرژی مورد‌نیاز بخش قابل توجهی از خانه‌‌‌‌‌‌ها و مشاغل اروپایی را تامین کرده و در نتیجه درآمد نفتی کرملین را تضمین می‌کنند.
  • چنبره اژدهای زرد بر نفت عراق

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: عراق به‌طور فزاینده‌ای به‌دنبال جذب سرمایه‌گذاری از چین برای افزایش ظرفیت تولید نفت‌خام خود است؛ چراکه شرکت‌های غربی روی پروژه‌های سودآورتر متمرکز شده‌اند و تمایلی برای ورود به عراق ندارند. شرکت‌های چینی اکنون بخش قابل‌توجهی از ذخایر و تولید نفت عراق را مدیریت می‌کنند و در حال انتقال فناوری‌های پیشرفته به این کشور عربی نفت‌خیز هستند، با این حال عراق با چالش‌هایی نظیر ظرفیت محدود صادرات، مسائل مربوط به‌دسترسی به آب و اختلافات در منطقه کردستان مواجه است. تلاش‌ها یی برای غلبه بر این موانع شامل بهبود زیرساخت‌ها و تضمین سرمایه‌گذاری خارجی مستمر، به‌ویژه در بصره به‌چشم می‌خورد.
  • افزایش ۶۰‌درصدی تولید نفت

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: به‌‌‌‌‌‌رغم تحریم‌های شدید ایالات‌متحده، سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری شهید‌ایران توانست با موفقیت تولید و صادرات نفت را احیا و موقعیت این کشور را در بازارهای جهانی تثبیت کند. زمانی‌که رئیسی در ماه اوت ۲۰۲۱ روی کار آمد، تولید نفت ایران به دلیل تحریم‌های دوباره اعمال‌شده توسط دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور سابق، کاهش و از ۳‌میلیون و ۸۵۰‌هزار بشکه در روز به حدود ۲‌میلیون بشکه افت کرده‌بود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر