به گزارش خبرگزاری تسنیم، در سال‌های اخیر بنا بر توافق بیمه مرکزی و گمرک و بر اساس آیین‌‌نامه‌های ۸۶ و ۸۹ گمرک، شرکت‌ها موظف هستند که برای پروسه ترانزیت و ورود موقت کالا از بیمه‌‌ نامه (بن بیمه) استفاده کنند. استفاده از بن بیمه در ماده ۶ آیین‌‌نامه قانون امور گمرکی گنجانده شده است. بیمه‌‌نامه شامل یک قرارداد سه‌‌جانبه بین بیمه‌‌گر، ذی‌‌نفع (گمرک)، شرکت‌های حمل‌‌ونقل و تشکل‌‌ها و انجمن‌‌ها می‌‌شود. این قراردادها چند سالی است که بسته می‌‌شوند و در یکی دو سال اخیر بیمه‌‌گرهایی که در این قراردادها حضور فعال داشته‌‌اند، عمدتا شامل بیمه «پ»، بیمه «د» و بیمه «آ» بودند. همچنین حدود یک سالی است که این قراردادها از حدود ۴۵روز به ۴۵روز تمدید می‌‌شوند.

اخیرا در تاریخ سی‌‌ام شهریورماه سال جاری که زمان تمدید قرارداد برای مهرماه فرا رسیده بود، به‌‌‌دلیل یکی دو بندی که به این قراردادها اضافه شده بود، بیمه‌‌گرها از تمدید قرارداد خودداری کردند و قرارداد را امضا نکردند. به همین دلیل بخشی از ترانزیت کالاهای خارجی متوقف شده و در نهایت موجب نارضایتی صاحبان کالا شده است. بلافاصله پس از این جریان، بیمه البرز که از سال۹۹ نیز با گمرک قرارداد داشته است طبق قرارداد جدید شروع به عرضه بیمه‌‌نامه مربوط به ترانزیت خارجی، داخلی و ورود موقت کرده است؛ اما نکته‌‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد و مورد غفلت قرار گرفته این است که اگر قرار است اتفاقی بیفتد باید با اطلاع‌‌‌رسانی قبلی باشد. در واقع تشکل‌‌ها و انجمن‌‌هایی که با بیمه‌ها قرارداد دارند (مثلا ۸۰۰شرکت از یک قرارداد با بیمه‌‌گر استفاده می‌‌کردند) اما به‌‌ یک‌باره از تاریخ یکم مهر ماه گفته شد که این قرارداد به‌‌خاطر حضور آن بیمه‌‌گرها امضا نمی‌‌شود و در نهایت ترانزیت کالا‌‌ها متوقف می‌‌شود.

فعالان مرتبط با شرکت‌های حمل‌‌ونقل اعتقاد دارند بیمه‌‌گذارها باید حق انتخاب داشته باشند، طبیعتا نمی‌‌شود به‌‌خاطر موضوعات، سقف تعهدات یک بیمه را بالا ببرند و آن بیمه بتواند انحصار بازار را دست بگیرد و حق انتخاب برای انجمن‌‌ها و تشکل‌‌ها از بین برود. این درحالی است که گمرک ایران به‌‌دنبال توزیع بازار بیمه ترانزیت بین تمام شرکت‌های بیمه‌‌گر است و این موضوع با مقاومت‌‌هایی روبه‌رو شده است. اوایل مهر ماه مدیرکل نظارت فنی بر بیمه‌های غیرزندگی بیمه مرکزی در مکاتبه‌‌ای با مدیران عامل شرکت‌های سهامی بیمه اعلام کرد، حسب مستندات ارسالی توسط برخی از شرکت‌های بیمه، گمرک جمهوری اسلامی ایران اقدام به ارائه نمونه قراردادهای جدیدی برای بیمه رویه‌های گمرکی به شرکت‌های بیمه کرده است که در موارد متعددی با آیین‌‌نامه‌های مصوب شورای‌‌عالی بیمه در تعارض است.

بنا بر مکاتبه اخیر بیمه مرکزی با گمرک جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اعلام آمادگی آن سازمان برای انعقاد قرارداد بیمه تعهد پرداخت حقوق ورودی عبور کالای خارجی، بیمه تامین تعهدات در رویه عبور داخلی کالا و بیمه تامین تعهدات گمرک در رویه ورود موقت وسیله نقلیه با کلیه شرکت‌های بیمه متقاضی، همان‌گونه که قبلا در قالب بند (۱) توافقات جلسه روز سه‌شنبه مورخ ۱۹/ ۰۷/ ۱۴۰۱ که با حضور نمایندگان محترم گمرک جمهوری اسلامی ایران و وزارت امور اقتصاد و دارایی در محل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران مقرر شد، تمدید قراردادهای مذکور یا انعقاد قرارداد جدید با رعایت مفاد آیین‌نامه‌های شماره ۸۶ و ۸۹ مصوب شورای عالی بیمه و چارچوب ابلاغی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بلامانع است.