انتشار اوراق مرابحه ارزی بازار ارز را متلاطم می‌کند؟

«اصغر بالسینی» ادامه ‌داد: با توجه به ظرفیت مشخصی که نظام بانکی برای اعطای تسهیلات در پروژه‌های مختلف دارد و تقاضاهای انباشته‌ای که در سیستم بانکی برای دریافت تسهیلات وجود دارد، در عمل اعطای تسهیلات بر اساس انتظار متقاضیان انجام نمی‌شود و در چنین فرآیندی روش‌های تامین مالی پروژه‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد. او اظهار کرد: در اقتصاد ایران تامین مالی پروژه‌ها از طریق انتشار اوراق در  بورس بود، برای تامین ریالی پروژه‌ها با توجه به سودآوری و منطق اقتصادی آنها اوراق منتشر می‌شد و خریداران بر اساس انتظار از سودآوری طرح‌ها اقدام به خرید اوراق می‌کردند. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا بیان‌ کرد: با رونمایی از نخستین عرضه اوراق مرابحه در کشور، از این پس برای تامین مالی پروژه‌ها اوراق مرابحه به‌صورت ارزی در کشور و با منشأ داخلی منتشر می‌شود.

او ادامه ‌داد: مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای نخستین‌بار اوراق مرابحه ارزی را برای یکی از پروژه‌های اولویت‌دار زیست محیطی منتشر کرده است. بالسینی گفت: مساله‌ای که این روزها مطرح می‌شود این است که پیش از این هم تجربه انتشار اوراق را داشتیم؛ اما آنچه این اوراق را با اوراق قرضه برای بازارهای بین‌المللی منتشر شده در دو دهه پیش متمایز می‌کند، این است که این اوراق با منشأ داخلی منتشر می‌شود و مازاد کوتاژهای صادراتی (اظهارنامه‌های صادراتی) که امکان دارد وارد چرخه اقتصادی شود، از طریق این اوراق وارد چرخه اقتصادی می‌شود.

او افزود: با پایان پذیره‌نویسی در مرکز مبادله ارز کشور ۱۰۰میلیون یورویی که برای بخش نخست این پروژه در نظر گرفته شده بود به فروش رفت و در حال برنامه‌ریزی برای بخش دوم هستیم و امیدواریم تا بهمن‌ماه اتفاق بیفتد و ۲۰۰میلیون یورو تامین مالی ارزی برای پروژه اولویت‌دار فروخته شود. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا تاکید کرد: تامین مالی از طریق فروش اوراق مرابحه ارزی، فشاری بر بازار ارز داخلی و سیاست‌های بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و عرضه کافی ارز ایجاد نمی‌کند و منابع مازادی است که وارد چرخه شده است و امیدواریم اثرگذاری خوبی داشته باشد. به گزارش «ایرنا» اوراق مرابحه ارزی مبتنی بر یورو است، سودها و اصل مبلغ به صورت یورو بازپرداخت می‌شود و مصارف طبق برنامه‌ریزی خواهد بود. /ایرنا