ویژگی‌های رئیس جدید اتاق

فریال مستوفی
نایب‌رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران

یک مدیر باکفایت در این برهه از اقتصاد کشور که دوره حساسی محسوب می‌شود، باید بسیار با تدبیر عمل کند و به‌جای انتقاد مکرر از وضع موجود به دنبال راهکارهای عملیاتی برای تقویت اقتصاد باشد، لذا مدیریت اتاق باید از توانایی لازم و عزم جدی برای تحقق این اهداف برخوردار بوده و به‌این منظور برنامه مشخصی داشته باشد تا صدای بخش خصوصی را به مراجع تصمیم‌گیر رسانده و به معنای واقعی حامی بخش خصوصی باشد و بتواند با توجه به تعاملات سازنده‌ای که با دولت دارد، منعکس‌کننده چالش‌ها و مشکلات بخش خصوصی و همچنین انتظارات این بخش از دولت باشد و از این طریق به تحقق اهداف بخش خصوصی و در سطح کلان به بهبود اقتصاد کشور کمک کند. در این برهه از زمان تعلق مدیریت اتاق به بخش دولتی در نگاه خارجیان می‌تواند لطمه مهمی محسوب شود- بنده شخصا به‌عنوان یک فعال بخش خصوصی با موضوع حضور نمایندگان دولت در ریاست اتاق بازرگانی کاملا مخالفم و عقیده دارم که رئیس اتاق باید فردی از بخش خصوصی باشد که به بد و خوب و مشکلات این بخش آگاهی و تسلط کامل دارد و تجربه کار تجاری نیز داشته باشد. نماینده دولت تاجر نیست که از پیچ و خم‌های این مسیر آگاه باشد بنابراین ریاست اتاق قطعا باید در اختیار بخش خصوصی باقی بماند. اگر بنا باشد که نمایندگان دولت متصدی ریاست بخش خصوصی شوند که اساسا نامیدن اتاق بازرگانی به‌عنوان پارلمان بخش خصوصی عبث خواهد بود.

اتاق‌ها می‌‌توانند با تولید اطلاعات اقتصادی و انتقال آن به مراجع تصمیم‌سازی کشور، موجب ارتقای کیفیت تصمیمات و رشد و شکوفایی اقتصادی و تسهیل فضای کسب‌ و‌ کار شوند ولی برای نیل به این مقصود به حمایت و همراهی دولت نیاز است- به‌طور کلی معتقد هستم که یک مدیر مناسب به‌عنوان نماینده بخش خصوصی باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

1- سابقه فعالیت تجاری عملی و داشتن تجربه لازم در زمینه فعالیت‌های تجاری

2- شناخت کافی از بخش‌های مختلف اقتصادی و داشتن اطلاع کلی از چالش‌ها و وضعیت بخش‌های مختلف اقتصادی

3- تسلط بر مذاکره داخلی و بین‌المللی و داشتن دیپلماسی اقتصادی و تجاری

4- برخورداری از قدرت تعامل گسترده با سه قوه و دفاع از خواسته‌های بخش خصوصی در این مجامع

5- اشراف کلی به قوانین مورد نیاز فعالیت بنگاه‌های اقتصادی بخش خصوصی

6- حضور موثر در مراجع تصمیم‌گیری در ارتباط با تدوین قوانین مناسب و...

7- تخصیص وقت برای رسیدگی به مسائل تشکل‌ها و کمیسیون‌های اتاق و همچنین داشتن روحیه مسوولیت‌پذیری بالا

8- تقویت روحیه کار گروهی و استفاده از هم‌اندیشی و کار جمعی جهت سرعت‌دهی به تحقق اهداف اتاق

9- پرهیز از نگرش سیاسی

10- تلاش برای معرفی و شناساندن پتانسیل و ظرفیت بخش خصوصی به سرمایه‌گذاران خارجی جهت افزایش همکاری بین حوزه‌های مختلف اقتصادی (بانکداری، تولیدی، بازرگانی و...) در جهت جلوگیری از عملکرد‌های موازی و ایجاد هم‌افزایی بیشتر

11- اولویت‌‌بندی مسائل بر اساس میزان اثرگذاری آن بر بهبود وضعیت اقتصاد

12- رعایت اخلاق حرفه‌ای

13- همت گماردن به جهانی شدن اقتصاد کشور از طریق بسط روابط تجاری و آموزش‌های مناسب

14- ارائه راهکارهای عملی و خلاقانه برای حل مشکلات محیط کسب‌وکار حرفه‌ای

15- استفاده از پتانسیل نسل جوان و بسط مفهوم جانشین‌پروری

16- ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری از طریق فراهم ساختن بستر‌های لازم و ایجاد شفافیت و در نتیجه کوشش برای ایجاد سلامت در اقتصاد

17- هم‌اندیشی و ایجاد کار گروه جمعی با تاکید بر مشارکت اتاق‌های شهرستان جهت پیشبرد بهتر اهداف اتاق

وجود این شاخص‌ها در مدیریت یک نهاد خصوصی می‌تواند هم برای بخش خصوصی و هم دولت منافعی به دنبال داشته باشد. در این راستا باید بر مشارکت فعالانه کمیسیون‌های تخصصی در تصمیم‌سازی‌ و تصمیم‌گیری‌های اتاق تاکید شود و صرف حضور فیزیکی اعضایی که به دلیل مشغله بالا حاضر به گذاشتن وقت جهت تحقیق و مطالعه در موضوعات مختلف مطرح در جلسات اتاق نیستند، فایده‌ای نخواهد داشت. اتاق به‌عنوان پارلمان بخش خصوصی باید واقعا ثابت کند که برازنده این عنوان است و شخصا اعتقاد دارم که به این منظور اتاق باید کارهای اساسی انجام بدهد- یکی از این کارها ارتقای توانایی کارشناسی اتاق است و این موضوع می‌تواند با استفاده از ظرفیت نسل جوان و جاانداختن مفهوم جانشین‌پروری در وهله اول باعث تغییر تفکر سنتی و در وهله دوم تقویت تشکل‌ها و انجمن‌ها شود و این امر خود توانایی اتاق را در نهایت بالا خواهد برد. در پایان، لازم می‌بینم این نکته را ذکر کنم که مهم‌تر از موضوع انتخاب یک فرد شایسته، این است که شاهد برگزاری انتخاباتی سالم و شفاف باشیم.