شماره روزنامه ۶۰۲۳
|

  • ریاضیات کسب سود

    پرهام پهلوان: حدود سه‌هفته پیش جیم سیمونز، یکی از تاثیرگذارترین افراد در حوزه صندوق‌های پوشش ریسک (Hedge Fund) در تاریخ مالی، ۱۰ مه ‌۲۰۲۴ در ۸۶سالگی درگذشت. سیمونز، ریاضی‌‌‌دان و رمزنگار برجسته‌‌‌ای بود که با تاسیس شرکت رنسانس تکنولوژی، به خاطر استفاده از روش‌های کمی و الگوریتمی برای سرمایه‌‌‌گذاری به شهرت رسید. عملکرد درخشان صندوق پوشش ریسک مشهور مدالیون (Medallion Fund) توجه‌‌‌ها را به اهمیت استفاده از روش‌های ریاضی و الگوریتمی در بازارهای مالی جذب می‌کند. استفاده از مدل‌‌‌های ریاضی در بازارهای مالی امکان تجزیه و تحلیل کلان‌‌‌داده‌‌‌ها را فراهم می‌کند که می‌‌‌تواند الگوها و روندهای پنهان را برای تصمیم‌‌‌گیری بهتر در اختیار تحلیلگران قرار دهد.
  • جعبه سیاه بازار مالی

    محمد پارسانژاد /تحلیلگر مالی و دانش‏‏‌آموخته اقتصاد از دانشگاه تهران
    همه ما چند بار در زندگی با این سوال مواجه شده‌ایم که می‌‌‌خواهیم چه شغلی را انتخاب کنیم؟ می‌‌‌دانیم عموما در ذهن یک کودک یا نوجوان اطلاعات کافی برای پردازش آن وجود ندارد و معمولا به جواب‌‌‌های کلیشه‌‌‌ای حاوی عنوانی کلی از یک حرفه یا مهارت که شناخته‌شده‌‌‌تر از بقیه هستند یا توسط ارزش‌‌‌ها و ساختارهای اجتماعی به ذهن ما تحمیل شده، منتهی می‌شود. برای جیم سیمونز این تجربه نسبتا مشابه بود. اما به نظر می‌رسد تفاوت‌‌‌های جزئی در شخصیت او که سرشار از کنجکاوی و اشتیاق برای حل مساله است، نتایجی خارق‌العاده را رقم زد. نقل شده که وقتی پزشک خانوادگی آنها به او پیشنهاد می‌کند پزشک شود، پاسخ جیم این بود که «می‌‌‌خواهم ریاضیدان یا دانشمند شوم». پاسخی که دریافت می‌کند به گوش بسیاری از ما آشناست؛ «از ریاضیات پول درنمی‌‌‌آید پسرجان!» پاسخ جیم هم به دکتر این بود: «می‌‌‌خواهم تلاشم را بکنم.» چنین ذهنی در مواجهه با قانون و قاعده این‌گونه می‌‌‌اندیشد که حتما استثنایی همین دور و بر پرسه می‌‌‌زند و تا زمانی که آن را نیابد آرام نخواهد نشست. با چنین نوع نگاهی به‌سختی می‌‌‌توان قبول کرد که راهی برای حل مساله وجود ندارد. تنها یک‌چیز تعیین می‌کند که به پاسخ برسید و آن، این است که تا چه حد می‌‌‌خواهید تلاش کنید؟
  • نیاموخته‌های سیمونز

    راضیه کریم الهی/ دانشجوی دکترای اقتصاد مالی دانشگاه صنعتی شریف
    با ثروت تخمینی ۳۱.۴میلیارد دلار، پنجاه‌ویکمین فرد ثروتمند دنیا ۱۰مه ‌۲۰۲۴ در ۸۶سالگی دیده از جهان فروبست. این ثروت کلان که قسمت عظیمی از آن صرف فعالیت‌‌‌های خیرخواهانه شد، از نگرش یک ذهن ریاضیدان به بازارهای مالی پدید آمده بود. جمع‌‌‌آوری این ثروت نه با استفاده از مدل‌‌‌های سرمایه‌گذاری معمولی وال‌‌‌استریتی، بلکه با استفاده از مدل‌‌‌های پیچیده محاسباتی و تجمیع تمامی اطلاعات مرتبط یا به‌ظاهر نامرتبط با بازارهای مالی و تحلیل آنها توسط الگوریتم‌‌‌های پیشرفته و با نظارت ذهن‌‌‌های برجسته علوم پایه صورت گرفت.
  • ریاضیات مالی؛ ضرورت یا بیهودگی!

    مصطفی نعمتی /تحلیلگر اقتصادی
    طرفداران ریاضیات مالی می‌‌‌گویند، ریاضیات مالی به عنوان ستون‌فقرات مالی مدرن عمل کرده و چارچوب‌‌‌های لازم را برای درک و تعیین کمیت پدیده‌‌‌های مالی فراهم می‌کند. با استفاده از مدل‌‌‌های ریاضی و تجزیه و تحلیل آماری، متخصصان مالی می‌‌‌توانند فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری و ریسک‌‌‌ها را ارزیابی کنند، ارزش دارایی‌‌‌ها را تعیین کرده و استراتژی‌‌‌هایی را برای مدیریت پرتفوی ایجاد کنند.
  • پول، قدرت است

    محمدجواد نظری/ فارغ‏‏‌التحصیل اقتصاد مالی از موسسه Teias
    مردی که وال‌استریت را شکست داد، نابغه‌ترین سرمایه‌گذار تاریخ، جادوگر الگوریتم‌‌‌ها و... همه القابی هستند که به جیم هریس سیمونز یا به اختصار جیم سیمونز (Jim Simons) نسبت داده می‌شود. برای همه جیم سیمونز فردی آشنا در دنیای مالی و هِج‌فاند است. کمتر متخصصی در بازارهای مالی وجود دارد که نام او را نشنیده و مسحور آوازه و توانایی‌‌‌های این شخص نشده باشد. در این یادداشت قصد داریم به حقایق جالبی از زندگی این نابغه تکرارنشدنی بپردازیم. او در حالی که فقط ۲۳ سال داشت، مدرک کارشناسی ریاضی را از دانشگاه MIT و دکترای ریاضی را از دانشگاه برکلی اخذ کرد.
  • فرش قرمز برای مس

    مریم بابائی: تحولات جهانی و دستیابی به اهداف تعریف‌شده در زمینه حذف انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰، توسعه زنجیره مس را در اولویت کشورهای مختلف قرار داده است. براین اساس پیش‌بینی می‌شود تقاضای‌‌‌ جهانی‌‌‌ مس‌‌‌ با رشد‌‌‌ تقریبا دوبرابری‌‌‌، از کمی‌‌‌ بیش‌‌‌ از ٢٥میلیون تن‌‌‌ در سال ٢٠٢١ به‌‌‌ نزدیک‌‌‌ به‌‌‌ ٤٩میلیون تن‌‌‌ در سال ٢٠٣٥ برسد. کاربردهای متعدد فلز مس از جمله در زمینه خودروهای برقی و انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و بخش‌‌‌های مختلف صنعت، علاوه بر افزایش تقاضای جهانی، روند صعودی قیمت جهانی این فلز باارزش را به دنبال داشته است. آمارها حاکی از این است که افزایش‌‌‌ میانگین‌‌‌ سالانه‌‌‌ قیمت‌‌‌ جهانی‌‌‌ کاتد مس در ٢٠سال اخیر ٣٠٠‌درصد بوده است‌‌‌. با افزایش‌‌‌ نوسانات قیمتی اما سهم‌‌‌ تجاری‌‌‌ بالادست‌‌‌ زنجیره مس‌‌‌ از ٦٦ به‌‌‌ ٨٣‌درصد افزایش‌‌‌ یافته است‌‌‌.
  • گرای جدید فلز سرخ

    سید احمد مشکانی/ عضو هیات‌مدیره انجمن مس
    تحولات جهانی حاکی از افزایش تقاضا برای فلز مس است. این در حالی است که بررسی‎‌‌‌ها حاکی از فقدان ‌تناسب بین عرضه و تقاضای این فلز باارزش جهانی است. بررسی تاریخچه فلز نشان می‌دهد این فلز از دیرباز مورد استفاده بشر بوده و در ادامه به‌مرور زمان و با تغییراتی که در جهان رخ داده، مصرف مس تغییر کرده و گسترده‌‌‌تر شده است. تاکید بر استفاده کمتر از کربن و عدم‌استفاده از سوخت‌‌‌های فسیلی، باعث شده است تا جهان با سرعت بیشتری به سمت استفاده از انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر مثل انرژی باد، خورشید و... پیش برود. این تحولات به طور جدی بر استفاده از فلز مس تاثیرگذار است. از طرفی خودروها نیز به سمت برقی شدن رفته‌‌‌اند.
  • ایران در باند فرصت‏‏‌سوزی تاریخی

    دکتر کورش شعبانی /نایب‏‏‌رئیس انجمن ملی مس
    به‌منظور ارزیابی وضعیت تولید مس در کشور و زنجیره ارزش این فلز باارزش، ضروری است در ابتدا نگاهی به آمار و تحولات جهانی داشته باشیم. بررسی‌‌‌ها حاکی از این است که موجودی انبارهای LME بورس لندن در یک‌ماه اخیر کاهش چشمگیری پیدا کرده است که این موضوع حاکی از تداوم افزایش قیمت و لااقل حفظ شدن سطح قیمت در کانال ۱۰‌هزار دلاری برای چند ماه آینده است. همچنین پیش‌بینی می‌شود میزان ذخایر مس جهان طی پنج‌سال آینده بین ۳ تا ۳.۵‌درصد افزایش پیدا کند و بالطبع بهره‌‌‌برداری از این منابع نیز افزایش ‌‌‌یابد که در راستای اهداف محیط‌زیستی کربن صفر خواهد بود.
  • توسعه صنعت مس و نظریه جهش اقتصادی

    حامد عادلی‌نیک/ مدیر گروه معدن و صنایع معدنی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی
    با توجه به روندهای جهانی گذار انرژی و حرکت به سمت اقتصاد بدون کربن، عدم سرمایه‌گذاری و توسعه زنجیره ارزش مس می‌تواند در آینده به چالش امنیت اقتصادی و حتی امنیت ملی و استراتژیک کشورها تبدیل شود. از این‌رو کشورهای محتلف توسعه زنجیره مس را در اولویت خود قرار داده‌اند. اهمیت روزافزون مس برای اقتصاد و صنعت جهانی با کلان‌روند (گذار) جهانی به سمت اقتصاد کم‌کربن بیش از پیش نمایان شده و بازارهای جهانی برای این فلز باارزش فرش قرمز پهن کرده‌اند. فلز مس یکی از ۵عنصر مورد استفاده در فرآیندهای کم‌کربن است. در این راستا تقاضا برای مس از دو مسیر توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و همچنین افزایش تولید خودروهای برقی با افزایش شدیدی مواجه شده است. ایران با قرارگرفتن بر روی کمربند کوه‌زایی آلپ-هیمالیا، موقعیت ویژه‌ای در برخورداری از ذخایر غنی معدنی در بین کشورهای مختلف دارد. در مورد مزیت‌های ایران در توسعه صنعت مس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • فناوری می‏‏‌تواند بهره‌وری را کم کند؟

    پرهام پهلوان: فناوری همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان را در بر گرفته است. رشد فناوری، انقلابی در روش‌های کار کردن، ارتباط و همکاری انسان‌‌‌ ایجاد کرده است. از ابزارهای مختلف خودکارسازی فرآیند‌‌‌ها تا نرم‌‌‌افزارهای مدیریت زمان در کنار ظهور هوش مصنوعی، می‌‌‌تواند بهره‌‌‌وری انسان‌‌‌ها و کسب‌وکارها را افزایش دهد و آنها را راحت‌‌‌تر به اهدافشان برساند. فناوری اجازه می‌دهد که انسان‌‌‌ها از هر کجا که هستند، با بازه‌‌‌های زمانی مختلف و با کمک خودکارسازی بسیاری از فرآیندها با هم همکاری کنند و بهره‌‌‌وری را افزایش دهند. اما آیا تکنولوژی همیشه خوب است یا مضراتی نیز به همراه دارد؟
  • ریسک فناوری و تنزل بهره‏‏‌وری

    دکتر کاظم بیابانی/ خامنه پژوهشگر اقتصادی و تحلیلگر ریسک
    احتمالا اغلب ما نقش پررنگی برای فناوری در بهره‌‌‌وری متصور هستیم، به گونه‌‌‌ای که انتظار داریم تحول و گسترش فناوری به رشد اقتصادی منجر شود؛ اگرچه چنین امر مورد انتظاری در آمارهای اقتصادی منعکس نشود و به‌طور مثال ناشی از ایرادات و خطاهای اندازه‌‌‌گیری و حسابداری باشد. البته در بسیاری مواقع با مدیریت مناسب، رشد فناوری به افزایش بهره‌‌‌وری منجر می‌شود؛ اما مفید است به نیمه تاریک تاثیر فناوری (به‌ویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات) بر بهره‌‌‌وری هم نگاهی کنیم.
  • آیا فناوری همواره بهره‏‏‌وری ما را افزایش می‌دهد؟

    آناهیتا هیربد/ پژوهشگر اقتصاد دانشگاه توبینگن آلمان
    بهره‌‌‌وری همواره کلید رشد استاندارد زندگی در کشورها بوده است؛ یافتن راه‌‌‌هایی به منظور تولید محصولات بیشتر با منابع کمتر. این هدف از ابتدای انقلاب صنعتی تا به حال به کمک خلاقیت دنبال شده و به همین دلیل بهره‌‌‌وری همواره در اذهان با پیشرفت فناوری و تحقیقات گره خورده است. در سه‌ماه ابتدایی سال ۲۰۲۳، برخلاف انتظار همگانی مبنی بر افزایش بهره‌‌‌وری در نتیجه افزایش استفاده از فناوری هوش مصنوعی، بهره‌‌‌وری در آمریکا به گزارش دولتی سقوط قابل‌توجهی داشت. از زمان کووید تا به حال رشد بهره‌‌‌وری در محدوده یک‌درصد سالانه نوسان کرده است؛ بسیار پایین‌تر از ۳‌درصد سالانه بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۴.
  • فناوری اطلاعات و بهره‌‌‌وری

    مسعود قاسمی/پژوهشگر اقتصادی
    فناوری اطلاعات و ارتباطات از سال‌های میانی دهه ۹۰ میلادی به عنوان یکی از منابع رشد عوامل تولید، مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته است. نتایج پژوهش‌‌‌های اولیه در سال‌های پایانی دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی حاکی از نبود رابطه بین بهره‌‌‌وری و سرمایه‌گذاری ICT بود. با وجود این، اصلاح روش‌های آماری مورد استفاده در پژوهش‌‌‌ها، در نظر گرفتن وقفه اثرگذاری سرمایه‌گذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره‌‌‌وری و توجه به لزوم سرمایه‌گذاری‌‌‌های مکمل برای اثرگذاری ICT بر بهره‌‌‌وری عوامل تولید، در سال‌های میانی دهه ۹۰ میلادی، رابطه مثبت بین ICT و رشد بهره‌‌‌وری را آشکار کرد. فناوری اطلاعات و ارتباطات، از یک‌سو مانند اشکال سنتی سرمایه به عنوان یک تکنولوژی تولید استفاده می‌شود و با تعمیق سرمایه، به طور مستقیم رشد محصول و بهره‌‌‌وری نیروی کار را افزایش می‌دهد.
  • کسب‌وکارها در تنگنای پولی

    آشفتگی در سیاست پولی که خود را در قالب نرخ‌های بهره متعدد، اعم از نرخ اخزا، نرخ بهره سیاستی، نرخ بهره بانکی و نرخ‌های غیررسمی در بازار پول نشان داده، فضای سختی را برای ادامه فعالیت کسب‌وکارها ایجاد کرده است. گرچه سیاستگذار اصرار دارد که این رویکرد می‌‌‌تواند به مهار تورم کمک کند و ثبات مالی را به همراه آورد. «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده سعی کرده است از زاویه کسب‌وکارها به ابعاد مختلف اثر افزایش نرخ‌ها بر بازار پول بپردازد.
  • اخزا چیست و نرخ YTM چه می‏‏‌گوید؟

    سحر اکبری/تحلیلگر اقتصادی
    در هفته‌‌‌های اخیر، رشد روزافزون نرخ بهره به رهبری نرخ بازده تا سررسید اوراق اخزا در کانون توجه فعالان اقتصادی بوده است. در این یادداشت کوتاه به واکاوی این مفاهیم می‌پردازم. اسناد خزانه اسلامی که به‌اختصار «اخزا» نامیده می‌شود، اوراق بهاداری است که دولت برای تسویه با پیمانکاران خود با سررسیدهای مختلف منتشر می‌کند. این اوراق پس از تخصیص به پیمانکاران با یک نرخ تنزیل مشخص (یعنی با مبلغی کمتر از قیمت اسمی)، در بازار ثانویه فرابورس ایران قابل معامله خواهد بود. حال اگر دارندگان اوراق، آنها را تا زمان سررسید نزد خود نگه دارند، مبلغی معادل ارزش اسمی اوراق دریافت خواهند کرد؛ در غیر‌این‌صورت می‌‌‌توانند اوراق خود را در بازار ثانویه به فروش برسانند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر