دنیای اقتصاد - قیمت جهانی طلا با یک عقب‌نشینی قابل‌ملاحظه به زیر ۱۸۰۰ دلار بازگشت. قیمت طلا که در نخستین ساعت کاری روز سه‌شنبه مرز روانی ۱۹۰۰ دلار را شکسته بود روز چهارشنبه روند حرکتی در جهت عکس داشت. قیمت هر اونس طلا تا عصر چهارشنبه به وقت تهران به زیر ۱۸۰۰ دلار نیز نزول کرد تا در مقایسه با بعدازظهر سه‌شنبه کاهش ۸۰ دلاری را در کارنامه خود ثبت کند. البته قیمت هر اونس طلا در ساعت ۲۰ به وقت تهران به زیر ۱۷۸۰ دلار نیز رسید که سقوطی ۱۰۰ دلاری را به نمایش می‌گذارد. سقوط قیمت روز گذشته در بازار طلا بیشترین حد افت روزانه قیمت طلا از ماه فوریه (بهمن ۸۹) تاکنون بوده است. فروش عمده طلا و نزدیک شدن به نشست رییسان بانک‌های مرکزی دنیا از عوامل عمده کاهش قیمت جهانی طلا ذکر شده است. بسیاری از تحلیلگران امیدوارند روز جمعه که موعد نشست دوره جدید رییسان بانک‌های مرکزی است بن‌برنانکه رییس فدرال رزرو همانند دوره قبل، خبر دور سوم تزریق کمک‌های مالی به اقتصاد آمریکا را اعلام کند. این امیدواری به بهبود بازارهای مالی در دنیا و کاهش جهانی قیمت طلا منجر شد. البته برخی تحلیلگران نیز معتقدند کاهش قیمت طلا موقتی است و در میان مدت به‌دلیل آنکه در اقتصاد آمریکا و اروپا اتفاق اساسی روی نداده است حرکت قیمت‌ها به سمت بالا از سر گرفته می‌شود. قیمت جهانی طلا به مرز ۱۸۰۰ دلار بازگشت

کاهش التهاب در بازار طلا؟

گروه بازار پول_مسعود رضا طاهری: معکوس شدن منحنی قیمت جهانی طلا از روز سه‌شنبه پس از رکورد ۱۹۱۳ دلاری اتفاق افتاد و در ادامه به زیر ۱۸۲۰ دلار تا غروب دیروز افت کرد که بیشترین حد افت روزانه قیمت طلا از ماه فوریه تا کنون گزارش شده است. قیمت طلا در این نوسان از ۱۹۱۳ دلار تا کمتر از ۱۸۲۰ دلار کاهش داشت که ۹۳ دلار کاهش روزانه را ثبت کرده است.

روز گذشته قیمت طلا تا ساعت ۳۰/۱۸ به وقت تهران به سطح ۱۸۲۰ دلار رسید.

بازار جهانی طلا همچنان به تکرار آنچه در اجلاس سالانه روسای بانک‌های مرکزی در سال گذشته اتفاق افتاد، امیدوارند. سال گذشته در این اجلاس برنانکه رییس فدرال رزرو آمریکا خبر تزریق دور دوم کمک‌های مالی به اقتصاد این کشور را اعلام کرد. امسال نیز این اجلاس در آمریکا برگزار می‌شود. ۲۶ آگوست یعنی جمعه این هفته احتمال دارد برنانکه در مورد دورسوم این کمک‌ها (quantative easing) خبری به جامعه اقتصاد جهانی بدهد. اعلام چنین خبری قطعا از سوی بازار‌های بورس دنیا به ویژه بورس‌های اروپایی مورد توجه قرار خواهد گرفت.

افزایش شاخص‌ها در بورس‌های جهانی به شدت با افت قیمت طلا موثر خواهد بود. با نزدیک‌تر شدن به موعد این اجلاس و تحلیل‌های خوشبینانه از این شرایط، قیمت طلا نوسان بیشتری را به خود می‌بیند.

در این میان بازار‌های جهانی به بازگشت لیبی به شرایط عادی و از سرگیری تولید نفت بسیار خوشبین اند. انتظار می‌رودکه با ساقط شدن کامل دیکتاتوری در لیبی تولید نفت این کشور بین ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده، حداقل به تولید روزانه ۵۸۵ هزار بشکه‌ای دست یابد. افت قیمت نفت از این مسیر موجب کاهش قیمت سایر کالا‌ها و در نتیجه افت قیمت طلا خواهد شد.

روز گذشته همچنین اعلام شد که موسسه رتبه سنجی مودیز رتبه اعتباری ژاپن را برای دومین بار از زمان بروز سونامی و انفجار رآکتور اتمی در فوکوشیما، کاهش داده است. همچنین از آمریکا نیز خبر رسید که سفارش کالاهای با دوام در ماه جولای در این کشور، کاهش یافته است. سرمایه‌گذاران از این شرایط نیز احساس نگرانی دارند.

در تازه‌ترین خبر منتشر شده که بر روی معدود پایگاه‌های خبری دنیا قرار گرفت این بود که یکی از اعضای حزب محافظه‌کار آلمان که معاون آنگلا مرکل، صدر اعظم این کشور نیز هست در سخنانی با ابراز نگرانی از اعطای وام به کشورهای بدهکار این قاره اعلام کرد که دولت آلمان باید در قبال کمک به این کشور‌ها، ذخایر طلای این کشورها را بابت تضمین بازپرداخت وام نگه دارد.

سخنان Ursula von der leyen که وزیر کار ملی آلمان نیز هست به شدت مورد انتقاد آنگلا مرکل قرار گرفته و این سخنان را «یک راه نادرست» خوانده است. بازار ارز و طلا در دنیا و به ویژه منطقه یورو به شدت از سخنان وی ابراز نگرانی کرده است.

بازار داخلی

بازار داخلی دیروز قیمت سکه برخلاف انتظار، افت قابل توجهی نداشت. سکه بهار آزادی دیروز تنها ۱۰۰۰ تومان کاهش قیمت داشت، در حالی که قیمت طلا در بازار‌های جهانی با بیشترین افت روزانه از ماه فوریه گذشته روبه‌رو شد. روزگذشته قیمت سکه بازار به ۵۵۷ هزار تومان رسید.

بانک مرکزی نیز در پی افت قیمت‌های جهانی، قیمت سکه بانکی را کاهش داد. در عین حال با افزایش حداقل ۲۴ تومانی قیمت دلار، بازار ارز داخلی با یک روند مخالف، روز گذشته را با جهش فراوانی در قیمت ارزهای مطرح دنیا سپری کرد. همچنین با وجود افت قیمت طلا در دو روز گذشته بررسی فوندامنتال‌ها در بازار طلا نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران در خصوص بحران اقتصادی جهانی کماکان نگرانی دارند.

بازار ارز

قیمت دلار آمریکا روز گذشته با افزایش ۲۴ تومانی به ۱۲۲۲ تومان رسید. در حالی که برابری دلار آمریکا در مقابل بیشتر ارزهای عمده تضعیف شده و بانک مرکزی نیز قیمت دلار مرجع را با ۵ ریال کاهش تا ۱۰۵۸۳ ریال پایین آورده است، روز گذشته قیمت دلار آمریکا با یک جهش ۲۴ تومانی قیمت از ۱۱۹۸ تومان تا ۱۲۲۲ تومان افزایش یافت. پیش از ظهر دیروز قیمت دلار ۱۲۲۵ تومان نیز اعلام شد. یورو و پوند انگلیس نیز با ۳۷ تومان و ۳۵ تومان افزایش قیمت به ترتیب به ۱۷۶۵ تومان و ۲۰۱۰ تومان فروخته شدند. البته با توجه به برابری‌ها در بازار‌های جهانی انتظار افزایش قیمت پوند انگلیس تا ۲۰۱۸ تومان نیز محتمل است. قیمت صد ین ژاپن نیز با ۱۰ تومان افزایش به ۱۵۵۰ تومان رسید.

قیمت دلار آمریکا تاکنون در بازار داخلی تحت کنترل شدید بانک مرکزی قرار داشته است. بالاترین قیمت دلار در بازار داخلی رقم ۱۲۵۰ تومان در مهر ماه سال گذشته بود. در آن زمان به دنبال ایجاد بحران ارزی در کشور و آنچه که مقامات ارزی بانک مرکزی از آن سوء استفاده‌های سیاسی و رانت‌خواری ارزی یاد می‌کنند، موجب شد تا ارز دونرخی شود. برخی، ارسال مساله دار ارز به دبی را نتیجه این امر وانمود کردند که البته بعد‌ها کارشناسان این نظریه را رد کردند.

به هر جهت به نظر می‌رسد برای چندمین بار به هنگام پایین آمدن درآمد سودجویان بازار سکه، که زمانی همچون دو روز گذشته به دلیل افت قیمت جهانی، ناگزیر از کاهش دادن قیمت‌ها بوده‌اند، قیمت‌ها در بازار موازی آن یعنی بازار ارز با افزایش بی‌دلیلی روبه‌رو شده است. واکاوی این مساله نشان می‌دهد که برای کاهش ندادن قیمت سکه، عاملان با نفوذ بازار دلار‌ها را از بازار به قیمت به مراتب گران تر جمع کرده‌اند تا ضمن بالا بردن قیمت دلار، با یک نسبت خطی، قیمت سکه را در سطح فعلی و حتی رو به بالا حفظ کنند.

با یک محاسبه سرانگشتی می‌توان حساب کرد که در صورتی که قیمت دلار در حد ۱۱۸۵ تومان دو سه روز گذشته باقی می‌ماند که البته دلیلی برای افزایش آن وجود نداشت، قیمت سکه باید با کاهش قیمت جهانی طلا تا سطح ۱۸۲۰ دلار بعد از ظهر دیروز، حداقل تا ۵۲۰ هزار تومان افت می‌کرد.اما بالا بردن قیمت دلار آمریکا تا ۱۲۲۲ تومان و بالاتر، این امکان را سلب کرد.

قیمت سکه در بازار

روز گذشته قیمت سکه در بازار داخلی تنها ۱۰۰۰ تومان کاهش داشت و به ۵۵۷ هزارتومان در بازار آزاد رسید.در همین حال قیمت سکه طرح قدیم با ۱۰ هزار تومان افزایش به ۵۷۰ هزار تومان رسید.افزایش قیمت این دو سکه در جهت مخالف به خوبی نشان از دستکاری نهاده‌های قیمتی در بازار سکه دارد.

در این رابطه افت قیمت ۲۰۸۰ تومانی سکه بانکی در مقایسه با اشتهای سیری‌ناپذیر ذی‌نفعان بازار سکه، این مساله را بهتر روشن می‌سازد. به علاوه افت ۵ هزار تومانی قیمت نیم سکه در بازارآزاد و رسیدن آن به ۲۷۳ هزارتومان وهمچنین کاهش بهای ۳ هزار تومانی قیمت ربع سکه تا رسیدن به نرخ فروش ۱۴۱ هزارتومانی دلیلی بر این مدعا است.

افت قیمت سکه‌های بانکی

قیمت سکه بهار آزادی و نیم سکه در بانک مرکزی هر یک با ۲۰۸۰ تومان کاهش به ترتیب ۵۳۳ هزار و ۵۲۰ تومان و همچنین ۲۶۵ هزار و ۷۲۰ تومان تعیین شد. بانک مرکزی دیروز قیمت ربع سکه را نیز ۱۰۴۰ تومان کاهش داد و آن را ۱۳۶ هزار و ۲۴۰ تعیین کرد. بانک مرکزی در روز‌های اخیر قیمت سکه‌های بانکی را به انگیزه کاهش فاصله قیمتی با بازار آزاد افزایش داده است. اما روز گذشته با افت قیمت طلا در بازار جهانی، این بانک قیمت سکه را کاهش داد.

در بازار طلا همچنین قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار با ۲ هزار تومان کاهش تا ۲۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان افت کرد.بر این اساس قیمت گرم طلای ۱۸ عیار نیز تا ۵۴ هزارو ۳۶۵ تومان پایین آمد.

کاهش قیمت طلا در هفته آینده بعید است

در حالی که نرخ جهانی طلا از روز گذشته وارد سیر نزولی شده است، رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر معتقد است این رویه دوام چندانی نخواهد داشت.

محمد کشتی‌‌آرای در گفت‌وگو با فارس با اشاره به کاهش قیمت جهانی هر اونس طلا در روز‌های اخیر اظهار کرد: از آنجایی که همزمان با کاهش بهای طلا قیمت ارز در بازار افزایش یافته است تغییر قیمتی در نرخ فروش سکه مشاهده نمی‌شود. وی با بیان اینکه نوسانات اخیر بازارهای مالی دنیا برابری قیمت‌ ارزها را نیز تحت تاثیر قرار داده است، درباره کاهش نرخ‌ها از هفته آینده افزود: بعید به نظر می‌رسد قیمت‌ها در هفته بعد کاهش پیدا کند، ولی این نظریه هم دور از ذهن نیست.

رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر ادامه داد:‌ به دلیل اینکه وضع اقتصادی دنیا هنوز سامان نیافته است احتمال کاهش نرخ جهانی طلا در روزهای آینده بعید است.