تداوم صعود قیمت سکه و دلار
گروه بازار پول- روند افزایش قیمت سکه و دلار دیروز در یک شرایط هیجانی ادامه یافت. دلار تا ساعت 3 بعد از ظهر در محدوده 1700 تومان قیمت‌گذاری شد و سکه نیز تا همان ساعت 655 هزار تومان به مشتریان عرضه می‌شد. به این ترتیب دلار با افزایش 85 تومانی بیش از 5 درصد و سکه با افزایش 30 هزار تومانی تقریبا 8/4 درصد گران شدند.

بر اساس اطلاعات رسیده در برخی صرافی‌ها که امکان فروش سکه را نیز دارند، به دلیل خرید سکه در ارقام بالاتر، دیروز فروشی صورت نگرفته و معامله‌ای نشد. در عین حال تقاضا برای خرید در بازار وجود دارد. قیمت سکه ودلار طی ماه جاری نقطه عطف دیگری را رقم زد. قیمت سکه و دلار در ۲۳ اردیبهشت به ترتیب ۵۹۰ هزار تومان و ۱۵۸۰ تومان را به خود دیده بود، روز گذشته برای دومین روز متوالی افزایش ثبت کرد و نرخ‌های ۶۵۵ هزار تومان و ۱۷۰۰ تومان را باردیگر تجربه کرد. قیمت این دو در اول اردیبهشت ۷۰۵ هزار تومان و ۱۸۲۰ تومان بود.در بازار این روزها در شرایطی که ارقام موجود در بازار رقم‌های جدیدی ازافزایش نشان می‌دهند و در واکنش به برخی نگرانی‌ها روند افزایشی دارند، برخی از مسوولان بانک مرکزی از کاهش قیمت‌ها و خروج تقاضا از بازار سکه در روزهای آتی خبر می‌دهند.
در واقع طی اردیبهشت ماه تا روز گذشته، تلاش‌ها برای کنترل و افت قیمت‌ها منجر شد تا سطوح مقاومتی قیمت بالاخره مانع از کاهش بیشتر قیمت‌ها شود و در واقع کاهش قیمت به زیر 1600تومان برای دلار و زیر 600 هزار تومان برای سکه برخی را به تحرک برای خرید واداشت. روز دوشنبه به گفته برخی از صرافان تقاضا برای خرید دلار و سکه نسبت به روزهای قبل بیشتر بود. یکی از صرافان گفت که در این روز دریافت قیمت روزانه از ما به مراتب نسبت به روز‌های قبل بیشتر بود.برخی فعالان بازار در واکنش به تلاش‌های صورت گرفته در سه هفته اول اردیبهشت در جهت پایین آوردن قیمت سکه و دلار، هشدارهایی نسبت به امکان ذوب و خروج سکه از چرخه معاملات بازار دارند. همچنین تحلیل‌هایی در مورد اینکه با کاهش مصنوعی قیمت‌ها، امکان افزایش تقاضا برای خرید تشدید می‌شود نیز ذهنیت فعالان بازار را به خود مشغول کرده بود.
در مقابل مسوولان بانک مرکزی با اعلام ارقامی از تغییرات قیمت‌ها در روند اولیه منحنی قیمت‌ها کاهش قیمت را تا رسیدن به نقطه عطف، نتیجه تحویل سکه‌های پیش‌فروش شده، استقبال از خرید گواهی سپرده به جای گرفتن خود سکه، فروش اوراق مشارکت و تجمیع ۱۲ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۹۰ اعلام کرده‌اند. همچنین گفته شده در فاز جدید تحویل سکه‌های پیش فروش شده که ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار سکه در صف تحویل یا تبدیل به اوراق گواهی سپرده قرار می‌گیرد، بازار با افت جدیدی در قیمت‌ها روبه‌رو خواهد شد.
سخنان تازه مدیر اداره سیاست‌ها و مقررات بانک مرکزی در روزی که قیمت‌های بازار شتاب افزایشی دارد از جمله این موارد است. پیمان قربانی در تحلیلی با این مضمون که پیش‌خریداران سکه در روزهای آینده به فروشنده سکه تبدیل می‌شوند، قیمت سکه را به شرط ثبات سایر شرایط بازار، کاهشی ارزیابی می‌کند.
پیش‌خریدکننده‌ها فروشنده شده‌اند و سکه ارزان می‌شود
مدیر اداره سیاست‌ها و مقررات بانک مرکزی با اعلام اینکه تقاضای سفته بازی در حال خروج از بازار سکه است، گفت: در روزهای آینده فشار عرضه سنگینی از سوی پیش خریداران سکه که هم اکنون به فروشنده تبدیل شده‌اند به بازار وارد می‌شود.
پیمان قربانی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد فاز دوم تحویل سکه‌های پیش‌فروشی گفت: با آغاز فاز دوم تحویل سکه‌های پیش‌فروشی بانک مرکزی موج جدید کاهش قیمت‌ها در راه است.
مدیر اداره سیاست‌ها و مقررات بانک مرکزی افزود: با فرض ثبات سایر شرایط، فشار عرضه سنگینی پیش‌بینی می‌شود و بر این اساس، اقتصاد حکم می‌کند که قیمت‌ها کاهش یابد. با توجه به تعادل بخشی انتظارات، در حال حاضر تقاضای سفته بازی از بازار سکه رخت بربسته است.
وی ادامه داد: تقاضای خرید زیورآلات در بازار طلا و تقاضای صنعتی که پیش از این نیز در بازار وجود داشته همچنان پاسخ داده می‌شود و اینها روند خود را دارند؛ اما تقاضای سفته بازی به سرعت در حال خروج از بازار سکه است. قربانی ادامه داد: چهار ماه پیش در همین زمان افراد زیادی برای دریافت سکه‌های پیش فروشی در بانک ملی ثبت‌نام کردند؛ زیرا با توجه به التهاباتی که در بازار سکه بود، ثبت نام‌ها روزانه به شدت در حال افزایش بود و هر روز چندین برابر روزهای قبل می‌شد.
این مقام مسوول در بانک مرکزی تصریح کرد: تا تاریخ 23 اردیبهشت ماه جاری 22 درصد از سکه‌های پیش فروشی به زمان تحویل خود رسیدند؛ اما بخش دیگری از سکه‌ها وجود دارند که هنوز تحویل داده نشده‌اند.مدیر اداره سیاست‌ها و مقررات بانک مرکزی با بیان اینکه باید منتظر بمانیم تا ببینیم با این شرایط بازار سکه به چه وضعیتی سوق پیدا می‌کند، تصریح کرد: انتظار داریم با فرض ثبات سایر شرایط تاثیرگذار بر بازار جهانی طلا در روزهای آینده فشار عرضه سنگینی را از سمت پیش‌خریداران سکه که هم اکنون به فروشنده تبدیل می‌شوند، داشته باشیم. وی خاطر نشان کرد: به همین جهت برای جلوگیری از ورود ضرر و زیان به این افراد، بانک مرکزی گزینه‌های جایگزین پیشنهادی را معرفی کرد. برای مثال، اوراق گواهی سپرده بود که سود آن با توجه به اینکه از روز ثبت نام محاسبه می‌شود، اگر فرد تنها بخواهد سود آن را غیر از اوراق با مدت زمان دو ساله که 24 درصد محاسبه می‌شود بگیرد به مراتب صرفه آن بیشتر خواهد بود تا اینکه بخواهد سکه را تحویل بگیرد و خارج از بانک بفروشد. قربانی گفت: برای همین هدف بانک مرکزی ثبات بخشی به بازار سکه و جلوگیری از ورود ضرر و زیان به افراد است. وی در مورد ابزارهای جایگزین در مرحله دوم پیش‌فروش سکه گفت: اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 24 درصد تا پایان روز چهارشنبه 27 اردیبهشت(امروز) تمدید شده است و در صورتی که تصمیم به تمدید مجدد باشد، از طرف بانک مرکزی اعلام خواهد شد. قربانی خاطر نشان کرد: اما بانک مرکزی بنا ندارد که این ابزار را مستمرا کنار بحث پیش فروش سکه داشته باشد، بنابراین این ابزارها برای یک مدتی عرضه خواهند شد؛ به این ترتیب این ابزارها دائمی نیستند.